ciasta bez pieczenia - 38147 przepisów (strona:1263/2544)

Drożdżówki z brzoskwiniami 98

pozostawić ciasto do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie wyjmij miskę z wyrośniętym ciastem, chwilę wyrób i podziel na 6 równych części. Uformuj z nich kulki i ułóż na blaszce z wyposażenia piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj je papierem do pieczenia i odstaw na 25 minut do ponownego wyrośnięcia. Zachowaj odstęp, ponieważ urosną. W międzyczasie(...)nagrzej piekarnik do temp. 200 st. C, grzanie góra + dół, bez termoobiegu. Każdą drożdżówkę lekko spłaszcz i powtykaj w nią po kilka kosteczek brzoskwiń. Drożdżówki wstaw na średnią półkę piekarnika i piecz je ok. 24 minut. Wystudzone udekoruj polewą czekoladową lub lukrem. Możesz posypać je także cukrem pudrem. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Bułki śniadaniowe 91

wystudzonego spora szczypta soli łyżeczki soli DODATKOWO: kilka łyżek mleka – do wysmarowania bułek przed pieczeniem Uwagi do przepisu: Zamiast świeżych drożdży można użyć drożdży suchych – opakowanie 7 lub 8 g. Wtedy nie trzeba robić rozczynu – wystarczy wymieszać składniki i odstawić ciasto do wyrośnięcia. Przygotowane i ułożone na blaszce bułeczki można posypać sezamem jasnym lub czarnym, pestkami dyni, słonecznikiem(...)mąki, dodaję resztę składników na ciasto oraz wyrośnięty rozczyn ze świeżych drożdży. Wyrabiam rękoma gładkie i elastyczne ciasto. Odstawiam na 70 minut do wyrośnięcia przykryte ściereczką. Najczęściej lekko nagrzewam piekarnik na 35 st. C, wyłączam i wkładam miskę z ciastem. Po tym czasie odsłaniam ciasto i ponownie lekko wyrabiam. Ciasto dzielę na 12 równych części. Formuję lekko podłużne bułeczki, układam

Zasmakuj Kuchni
4x inspiracje maja: ciasto z pomidorami, domowy jogurt, chleb na sodzie, czekolada wegańska Vivani jak mleczna 113

Ciasto z pomidorami Rewelacyjne! W ogóle nie czuć pomidorów. Wykonanie błyskawiczne, ciasto wychodzi puszyste i wilgotne. Przepis, jak zawsze niezawodny, od Jadłonomii . Tym razem niczego nie zmieniałam. Jeśli chcecie zaskoczyć  gości  po kwarantannie, to ciasto idealnie się do tego nadaje!   2. Domowy jogurt Inspiracja z bloga Blue Raven . Kupiłam Zakwaski firmy Vivo i jogurt wyszedł idealny(...)kupny, tyle że bez żadnych ulepszaczy, zagęszczaczy itp. W najbliższym czasie w planach jogurt kokosowy lub na innym mleku roślinnym. 3. Chleb na sodzie Od wielu lat już piekę chleb na zakwasie, ale od czasu do czasu mam ochotę na chleb, który jest lżejszy, nie trzeba do niego drożdży i pasuje bardziej np. do powideł, dżemów lub tostów

Qlinarnie i Qlinarnie
Sernik truflowy 79

masła 250g wafelków czekoladowych, bez polewy 10-12 cukierków Trufle Wafelki kruszymy na pył. Wafelki wrzucamy do garnka, delikatnie podgrzewamy i wyklejamy tortownicę. Tortownicę wkładamy do lodówki. Twaróg, jajka, cukier, masę krówkową i mąkę dokładnie miksujemy (trochę masy krówkowej zostawiamy by posmarować nią gotowe ciasto). Dokładamy 8-10 posiekanych cukierków. Masę przekładamy do formy. Pieczemy w temperaturze 130 stopni

Kocham Czekoladę
Bułeczki z pieczarkami 92

cała woda odparuje, bez pokrywki. Zagotować 1 litr wody, do wrzątku wrzucić kapustę, pogotować na średnim ogniu 3-4 minuty. Dokładnie odcedzić, drobno poszatkować. Dodać do odparowanych pieczarek, dodać przyprawy, wymieszać, krótko przesmażyć (2-3 minuty), odstawić do ostudzenia. Uwaga, pieczarki muszą być dobrze odparowane, w przeciwnym wypadku ciasto drożdżowe nam namoknie podczas pieczenia, „puszczą szwy

moj przepis na
Keto pączki (Paleo, LowCarb) 150

minuty. Odstawić ciasto na ok. 15 minut. Po tym czasie przełożyć do rękawa cukierniczego i wypełnić nim foremki do donutów lub zwilżonymi dłońmi formować kule. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni w trybie termoobiegu. Piec ok. 15 minut aż wierzch się lekko przyrumieni. Wyłączyć piekarnik i pozwolić im ostygnąć w środku bez otwierania drzwiczek. Polewa Składniki polewy dobrze

Modern Cave Girl
Chleb z garnka 86

góra dół, bez termoobiegu) i włóż do niego pusty garnek lub naczynie żaroodporne (pamiętaj, żeby ganek nie miał plastikowych rączek). Po 30 minutach wyjmij ostrożnie garnek i przełóż do niego ciasto na chleb (w tym celu rozwiń ściereczkę, przytrzymaj ją i energicznie przerzuć ciasto do garnka). Natnij górę ciasta i włóż garnek do piekarnika. Piecz chleb 30 minut

Przepisy na widelcu
Pierniczki świąteczne 165

Większość z nas nie wyobraża sobie świąt bez pierników. To właśnie podczas ich pieczenia dom wypełnia się prawdziwie świątecznym zapachem przypraw korzennych, a ich

PysiaGotuje.pl
Zdrowe domowe ciasteczka „Jeżyki” 173

daktyli bez pestek – 35g masła orzechowego – 30-40g mix ulubionych orzechów – 20g rodzynek Dodatkowo: – 100g gorzkiej czekolady – 0,5 łyżki oleju kokosowego Mąkę, mleko, miód i olej kokosowy dokładnie ze sobą łączymy. Rozwałkowujemy ciasto na grubość 3-4mm i wykrawamy małe kółeczka. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia

Be Fit Be Strong
Placuszki na kefirze 141

proszkiem do pieczenia i sodą, dodajemy do ciasta. Miksujemy, jak składniki nam się połączą wtedy dodajemy olej i jeszcze raz delikatnie miksujemy. 3. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, łyżką nabieramy porcje ciasta, dajemy na patelnię i formujemy okrągłe placuszki. 4. Smażymy z obu stron na rumiany kolor :-) Podajemy z ulubionymi dodatkami. Placuszki możemy bez problemu jak nam zostaną

kruche babeczki
Placki na maślance 180

bez nich są pyszne! Składniki: 3/4 szklanki maślanki, 3 łyżki mąki, łyżeczka proszku do pieczenia, 1 jajko, płaska łyżka cukru, łyżka oleju maliny, borówki amerykańskie Przygotowanie: Do maślanki dodajemy jajko, olej i cukier, mieszamy. Następnie dodajemy przesiane przez sito mąkę oraz proszek do pieczenia. Mieszamy za pomocą trzepaczki. Na bardzo rozgrzaną patelnię wykładamy ciasto: po 2 łyżki

Lena Gotuje
babka z gara 96

proszek do pieczenia i cały olejek.Gdy mamy już gładkie ciasto ostrożnie dodaję pianę z białek i kieliszek wódki.Całość mieszam łyżką - najlepiej drewnianą. Foremkę do gotowania babki smaruję dokładnie tłuszczem.Wlewam ciasto i szczelnie zamykamy formę.Zanurzamy formę w wodzie i zamykam garnek przykrywką. Gotuję babkę 1 godzinę pod przykryciem i 10 minut bez pokrywki garnka... . POLECAM przepis

mojej kuchni
Ciasto Ponczowy Pląs 138

szczycie mocnonasączonego ciasta biszkoptowego przełożonego ajerkoniakowym kremem. Mmmmm …. Brzmi niebiańsko? Więc jeszcze dodam , że ciacho, ze względu na dodatek dżemu porzeczkowego wcale nie jest przesłodzone 😊 Spróbujcie… Składniki na biszkopt: 6 jaj szklanka cukru szklanka mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubijamy na sztywno, stopniowo wsypując cukier, aż postanie sztywna, lśniąca beza. Dodajemy po 1 żółtku, miksując

Domowe ciasta
Sernik królewki na kakaowym cieście 171

Odkryłam pyszny sernik. Mam w domu wielbiciela serników, ale ten pokochali wszyscy. Nawet pies ukradł kawałek z talerzyka. Następnym razem muszę zrobić z podwójnej porcji. Przepis

W kuchni bez szafek
Malinowe ptasie mleczko na cieście półkruchym 437

owocami lub bez… i nie tylko. Malinowe ptasie mleczko na cieście półkruchym z przepisu… z ubiegłego wieku. Skład niki na ciasto półkruche (forma 35 x 26 cm): - 500 g mąki krupczatki - 125g cukru pudru - 250g mocno schłodzonego masła - 2 żółtka - 1 łyżka gęstej, kwaśniej śmietany - 2 łyżki lodowatej wody - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa piankowa: - 1 litr

mojewypiekiinietylko
Barazek - sezamowe ciasteczka 104

pieczenia, warstwa z sezamem powinna być na górze. Piec na jasnozłoty kolor przez 15-20 min, w temp. 170ºC. Ps. Jest też inna metoda robienia ciasteczek - z ciasta odrywamy niewielkie kawałki i formujemy z nich kulki o średnicy około 3 cm. Zanurzamy je do połowy w pistacjach, po czym kulkę z przyklejonymi pistacjami spłaszczamy w dłoniach. Na część bez

Cztery Fajery
Zapiekane naleśniki z truskawkami - najlepszy przepis dla całej rodziny! 192

TRUSKAWKAMI przepis na ciasto na naleśniki wersja bez laktozy - TUTAJ naleśniki crepes - idealnie cienkie francuskie - TUTAJ około 10 -12 sztuk naleśnikow - 500 g truskawek - 3-4 łyżki brązowego cukru - 200 g sera białego (możesz też użyć serka homogenizowanego) - syrop z agawy lub miód - tłuszcz do wysmarowania formy np. masło lub olej kokosowy Formę do pieczenia wysmaruj olejem kokosowym

SMYKWKUCHNI
Mini pizze z krewetkami, pomidorkami, papryką i pikantną pastą pomidorową z awokado 192

gości. Na mojej króluje bez wątpienia czerwień, ale można dodatki zmienić wedle upodobań. SKŁADNIKI Na ciasto: 20 g świeżych drożdży 300 ml wody 500 g mąki pszennej typ 500 (np. Wrocławskiej) 3 łyżki oliwy duża szczypta soli Na farsz: 225 g mrożonych krewetek koktajlowych 1/2 cytryny 1 dojrzałe awokado 100 g Ketchupu Kotlin z piekła rodem Extra

Passions hobbies life
Nuggetsy pieczone 158

najpierw moczymy w cieście, następnie panierujemy w panierce, wymieszanych płatkach kukurydzianych z owsianymi. Tak postępujemy z każdym kawałkiem mięsa. Nuggetsy, każdy kawałek smarujemy olejem, dobrze z każdej strony, pędzelkiem. Podczas pieczenia, w razie potrzeby można dodać jeszcze niewielką ilość oleju. Pieczemy do uzyskania złotego koloru około 20 min. w temp. 180C grzaniem góra-dół bez termoobiegu. Każdy piekarnik

Zasmakuj Kuchni
CIASTO TYGRYSEK 243

bez roladek w środku i z moją ulubioną delikatną masą z  CIASTA DELICJA . Jeśli nie przepadacie za słodkimi ciastami to będzie idealne, lekkie, delikatnie i rozpływające w ustach. Polecam, bo nie jest pracochłonne a cieszy zarówno oko jak  i podniebienie :) BISZKOPT :  4 jajka szklanka cukru szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Pani na deser
Bułeczki Pszenne 183

godzinę. 3. Wyrośnięte ciasto odgazowujemy (zagniatamy ponownie) i dzielimy na 8-10 części z których formujemy bułeczki. Gotowe bułeczki układamy na blaszkę, obsypujemy mąką, nacinamy i odstawiamy pod przykryciem do ponownego wyrośnięcia na około 20-30 minut. 4. W tym czasie nastawiamy piekarnik na 180 stop. grzanie góra-dół bez termoobiegu. Wyrośnięte bułeczki pieczemy przez około 25-30 minut

Gotowanie...to proste !
Bułeczki pszenno - owsiane Pawła Małeckiego 189

objętość. 5. Gdy ciasto wyrośnie, ponownie je zagniatamy, dzielimy i z podzielonych części formujemy 10 bułeczek. Układamy na formie wyłożonej papierem. Odstawiamy na 30 minut. Jajko wbijamy do kubka, roztrzepujemy widelcem i tak roztrzepanym smarujemy za pomocą pędzelka bułeczki i posypujemy je płatkami owsianymi.  6. Pieczemy w 200 stopniach około 14-16 minut (bez termoobiegu). Upieczone bułeczki studzimy

kruche babeczki
Barazek - sezamowe ciasteczka 202

pieczenia, warstwa z sezamem powinna być na górze. Piec na jasnozłoty kolor przez 15-20 min, w temp. 170ºC. Ps. Jest też inna metoda robienia ciasteczek - z ciasta odrywamy niewielkie kawałki i formujemy z nich kulki o średnicy około 3 cm. Zanurzamy je do połowy w pistacjach, po czym kulkę z przyklejonymi pistacjami spłaszczamy w dłoniach. Na część bez

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
szarlotka na grysiku (sypana) 265

Błyskawiczna szarlotka bez zagniatania ciasta. Z wierzchu chrupiąca, w środku soczysta i bardzo aromatyczna. Świetnie smakuje na ciepło, z gałką lodów waniliowych. *foremka 25*34 cm Składniki: 2 kg jabłek 1,5 szklanki cukru pudru 1,5 szklanki kaszy manny 1,5 szklanka mąki 1 kostka masła (zmrożonego) 1 łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka cynamonu  Jabłka obrać

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Kostka szwarcwaldzka 288

wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym do 180*C (z termo obiegiem) piekarniku przez 25-30 minut. Studzimy, kroimy na dwa blaty. Krem: Śmietankę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru i fixów. Dodajemy serek mascarpone i mieszamy do połączenia. Pierwszy blat ciasta nasączamy wiśniowym likierem, smarujemy dżemem. Następnie rozkładamy wiśnie ze spirytusu (bez pestek) oraz

VioletoweKucharzenie
Ciastka francuskie z jagodami 199

rodzynkami lub żurawiną, ciastka cukrowe obtoczone w brązowym cukrze. Można przed pieczeniem posypać cukrem, kruszonką, gotowe polać czekoladą, lukrem. Kształty, oprócz klasycznych kwadratów, rożków to ślimaczki, rolady, skośne zawijasy, kształtem przypominające faworki lub wymyślne muszelki. Taka słodycz nie kosztuje wiele czasu gdy skorzystamy z gotowego ciasta francuskiego. Niespodziewani goście nie muszą czekać na poczęstunek! Dziś kwadratowe chrupiące ciastka francuskie(...)Przygotowanie: Rozkładam płat ciasta francuskiego, kroję na kilka kwadratów/prostokątów:   Na każdy nakładam po łyżce dżemu, posypuję niewielką ilością cukru trzcinowego. Zawijam na pół sklejając brzegi, pomaga mi w tym widelec którym ugniatam dokładnie brzegi:   Gotowe ciastka smaruję roztrzepanym jajkiem, posypuję cukrem waniliowym. Piekę w temp. 170 C grzaniem góra-dół (bez termoobiegu) przez

Zasmakuj Kuchni
BŁYSKAWICZNE PĄCZKI Z SERKIEM HOMOGENIZOWANYM 146

łyżeczka proszku do pieczenia olej do smazenia cukier puder do posypania WYKONANIE Serek waniliowy i jajka mieszamy trzepaczką ,dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy łyżką.Do tego przepisu nie musimy używać miksera :).Olej wlewamy do garnka dobrze rozgrzewamy i na początku maczamy samą łyżkę w oleju potem nabieramy ciasta i nakładamy ciasto na olej - bez problemu ciasto zsunie

Mała w garnku miesza
Jogurtowe z czekoladą 207

szybkie ciasto, bez żadnych mas i  skomplikowanych warstw. I nie wiem jak to się dzieje, że takie właśnie zawsze znikają w tempie ekspresowym. Skusicie się i Wy? Składniki: 1 masło 3/4 szklanki cukru szczypta soli mały jogurt naturalny (200 g) 3 szklanki mąki pszennej 4 jajka 1 budyń waniliowy łyżeczka proszku do pieczenia tabliczka gorzkiej czekolady Masło

Cynamonowe szczęście
Różane kruche ciasteczka Wielkanocne 231

jednolitą masę. Ciasto wałkuję, niezbyt grubo i wykrawam foremką kształty. Wykrojone ciastka przekładam na blachę do pieczenia wyłożoną papierem. Ciastka piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 12-14 minut. Po tym czasie ściągam z blaszki i studzę na kratce. Białko jaja miksuję na wolnych obrotach z cukrem pudrem do uzyskania gładkiej konsystencji bez grudek. Można miksować

Mango Papaja
Ciasto Orzechowiec (Miodownik) 204

jest papier do pieczenia. Jest to najcięższa część przepisu ponieważ ciasto bardzo się klei a my musimy wykleić nim całe dno brytfanki. Powód dla którego nie dodajemy więcej mąki aby ciasto się nie kleiło, jest to, że po upieczeniu i odczekaniu 2 dni ciasto jest idealnie miękkie. W ostateczności, jeśli rzeczywiście bardzo Wam się ciasto klei i nie dacie(...)jednak się przemęczyć. Po wyklejeniu jednej brytfanki z połową ciasta, możemy wykleić drugą tak samo. Jeśli nie macie dwóch brytfanek, wylepcie jedno ciasto a potem drugie. Uwaga: pieczemy tylko jedną połówkę, drugą zostawiamy na razie surową. Pieczemy w 180 stopniach przez 15-20 minut. Upewnijcie się że wylepiony blat ciasta jest dobrze rozprowadzony, i jego grubość jest równa na całym

Klasyka Gotowania
Cynamonowe ciasto jogurtowe z jabłkami 291

można przygotować bez użycia miksera. Jest to ciasto całoroczne, więc zachęcam do korzystania z przepisu nie tylko w sezonie na jabłka. Ciasto można upiec w tortownicy o średnicy 21cm . Cynamonowe ciasto jogurtowe z jabłkami Składniki: 220g mąki pszennej 200g jogurtu naturalnego 100g masła 100g cukru trzcinowego 2 jajka 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu

Smakołyki Bereniki
Domowy kopiec kreta 169

upiec też bez okazji. Jako dodatek można użyć różnych owoców, w lecie truskawek czy bananów, a jesienią śliwek lub jabłek. Można udekorować wg własnego upodobania.  TRUDNOŚĆ: średnie CZAS: powyżej 60 min PORCJE: 15   Domowy kopiec kreta CIASTO KAKAOWE 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka mleka

Gotuję Testuję
Czy przekąski to ZŁO? 175

kromki chleba, ogórka kiszonego bez chleba ze smalcem od czasu do czasu, grzanek w zupie czosnkowej. Kanapka do szkoły to lepszy wybór niż wspomniany gdzieś tam 7days. W debacie pojawił się też temat cukru i jego zamienników. Próbowałam, eksperymentowałam i stwierdziłam, że cukier w domu zostaje. Lubię gotować, lubię piec i jak do domowego ciasta drożdżowego dodam cukier

bistro mama
Drożdżowy wieniec z makiem. 234

makową . Każdy kawałek ciasta zwinąć w rulonik i skleić palcami dwa przeciwległe brzegi .Wszystkie trzy kawałki zwijamy w warkocz i skręcamy w wieniec .Odstawiamy na 0,5 godziny pod przykryciem do ponownego wyrośnięcia.Następnie smarujemy pozostawionym białkiem i pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut ,następnie obniżamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy bez otwierania piekarnika kolejne

Ladylaura.
Naleśniki z miodem 132

będzie dobra. Gdy ciasto będzie równej konsystencji i bez grudek rozlewamy je na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu, tutaj świetnie sprawdza się patelnia teflonowa. Naleśniki smażymy po obu stronach na złoto. Podajemy polane miodem, ale uwaga, należy zaczekać aż przestygną, wysoka temperatura jest szkodliwa dla miodu i niszczy jego dobroczynne składniki. Łączny czas Czas pieczenia Czas przygotowania Liczba

Naleśniki
Murzynek 283

czasu do czasu lubię ciasto bez żadnych dodatków czyli bez kremów, owoców. Takim ciastem jest np. murzynek. Idealny do kawki. Nie za suchy, nie za słodki. Nie jest to taki typowy przepis na murzynka, ponieważ jest to wersja przyśpieszona. Dodatkowym plusem tego ciacha jest to, że nie wymaga miksera :) Składniki:      350g mąki(...)jajka      1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia i sody     150g cukru     250g dżemu truskawkowego      szczypta soli      1 szklanka mleka      100 g rozpuszczonego masła      3 łyżki kakao Przygotowanie:      W jednej misce

Amatorka kuchenna
Sernik truflowy 176

masła 250g wafelków czekoladowych, bez polewy 10-12 cukierków Trufle Wafelki kruszymy na pył. Wafelki wrzucamy do garnka, delikatnie podgrzewamy i wyklejamy tortownicę. Tortownicę wkładamy do lodówki. Twaróg, jajka, cukier, masę krówkową i mąkę dokładnie miksujemy (trochę masy krówkowej zostawiamy by posmarować nią gotowe ciasto). Dokładamy 8-10 posiekanych cukierków. Masę przekładamy do formy. Pieczemy w temperaturze 130 stopni

Kocham Czekoladę
Ciasteczka francuskie z pikantną gruszką 178

drobno poszatkowaną papryczkę chilli bez pestek. Wszystko dokładnie mieszam. Ciasto francuskie dzielę na 15 kwadratowych kawałków (najprościej nożem do pizzy) i na każdy kawałek daję po 1-1,5 łyżeczki farszu, składam po skosie na pół sklejając boczki ciasteczek. Ciasteczka smaruję roztrzepanym żółtkiem, robię po ok 3 lekkie nacięcia i posypuję makiem lub sezamem. Piekę w 190OC przez

Mechanik w kuchni
Owsiane ciasteczka karobowo - jaglane z daktylami 162

sztuk posiekanych daktyli bez pestek 50 -75ml mleka roślinnego lub wody Mąki, płatki, szczyptę soli, ksylitol, proszek do pieczenia, karob w proszku oraz kaszę jaglaną ekspandowaną umieścić w misce, dodać żurawinę, wymieszać. Oliwę z oliwek połączyć z syropem klonowym, przelać do suchych składników, zmiksować. Dolać mleko lub wodę, zmiksować, pozostawić na 3 minuty (ciasto ma się kleić

FitKot
Chleb na sodzie z rozmarynem, cynamonem i jabłkiem 148

nich ciasta - i ułożyć na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia - który najlepiej dodatkowo trochę opruszyć mąką . Chlebek obsypać mąką i ostrym nożem naciąć z wierzchu na krzyż. Następnie od razu w ł ożyć do nagrzanego piekarnika. Piec 40 minut, aż skórka ładnie się zarumieni - u mnie środkowy poziom piekarnika, grzałka góra-dół, bez termoobiegu . Studzić

Grunt to przepis!
Racuchy drożdżowe 175

razem w wydarzeniu Ciasto na niedzielę [ klik ] piekłyśmy racuchy drożdżowe według przepisu rodzinnego Doroty z MW [ klik ] . Racuchy pyszne, puszyste, mamy w końcu karnawał więc mają one teraz właśnie rację bytu. Latem już tak nie smakują choć są tak samo pyszne, a na dodatek można je podawać z czym dusza zapragnie albo jeść bez niczego - mnie suche smakują najbardziej

Moje Małe Czarowanie
Bułeczki z pieczarkami 138

cała woda odparuje, bez pokrywki. Zagotować 1 litr wody, do wrzątku wrzucić kapustę, pogotować na średnim ogniu 3-4 minuty. Dokładnie odcedzić, drobno poszatkować. Dodać do odparowanych pieczarek, dodać przyprawy, wymieszać, krótko przesmażyć (2-3 minuty), odstawić do ostudzenia. Uwaga, pieczarki muszą być dobrze odparowane, w przeciwnym wypadku ciasto drożdżowe nam namoknie podczas pieczenia, „puszczą szwy

moj przepis na
Chleb z suszonymi pomidorami i ziarnami słonecznika 252

papier położyć ciasto i uformować kształt chleba - pomidory powciskać do środka, tak by za mocno nie wystawały, ponieważ podczas pieczenia się przypieką i nie będą smaczne. Chleb posmarować ciepłym mlekiem i obsypać słonecznikiem, który należy lekko podociskać. Przykryć ściereczką i odstawić na 40min. do wyrośnięcia. Po tym czasie włożyć do rozgrzanego piekarnika ( oczywiście bez ściereczki ) do 200stopni

W kuchni u Moniki
Tarta bardzo jabłkowa 170

jabłek bez nasienia  cukier trzcinowy do poruszenia ok 100 g Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: Ciasto zagniatamy, owijamy folią i zostawiamy na 30 minut w lodówce. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm i wykładamy nim formę do tarty ( oczywiście formę smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą, albo spód wykładamy papierem pergaminowym) pieczemy w piekarniku

Niezły Młynek
Tarta ze śliwkami i marcepanem 181

jajko 10 śliwek, bez pestek i podzielonych na połówki 1 łyżka cukru pudru do oprószenia Posiekaj suche składniki i masło nożem. Kiedy już uzyskasz kruszonkę dodaj żółtko i delikatnie zagnieć ciasto. Owiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut. Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj na cienki placek. Wyłóż nim formę do pieczenia. Nastaw piekarnik

codojedzenia
leśne owoce w szpinakowym cieście... 150

Składniki: jajka 3 sztuki, cukier 1 szklanka, olej rzepakowy 1 szklanka, mąka krupczatka 1 szklanka, mąka pszenna 1 szklanka, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, szpinak mrożony 450 gram, śmietana 30 % 330 ml, galaretka pomarańczowa 1 opakowanie, jeżyny 250 gram, maliny 250 gram, borówki 100 gram, herbata owocowa 1/2 szklanki z cytryną szpinak drobny rozmrozić na sicie i przed użyciem(...)bułką - wlać ciasto i piec w nagrzanym piekarniku do 180 C około 60 minut, do suchego patyczka - ciasto wyjąć z formy jak wystygnie zimną śmietanę 30% ubić na sztywno razem z wsypaną galaretką na wysokich obrotach miksera z ciasta odciąć wokół cienko brzeg i przekroić na 3 blaty i nasaczyć każdy owocową herbatą z cytryną bez cukru, na pierwszy

W Mojej Kuchni Lubię
letnie orzeźwienie 198

ciasto.     Ubijać  pianę z cream of tartar  na wysokich obrotach miksera. W między czasie dodawać stopniowo cukier, jedną łyżkę na raz, aż pianą będzie sztywna ,a cukier się rozpuści ... około 2-4 minut. Dodać wanilię i wszystko delikatnie wymieszać .Bezę rozprowadzic na gorącym kremie, upewniając się, że beza obejmuje wszystkie nadzienie. Piec przez

w mojej kuchni
Wilgotne ciastka kokosowo-owsiane z czekolada, bez jaj czyli Slodki Czwartek odc.85 280

masła lub margaryny bez mlecznej 80-100 ml kefiru (nam alergolog zezwolił i czasem stosuję) Mąkę, wiórki, płatki i cukier mieszamy w misce, ucieramy z masłem by powstały drobne okruszki. Dosypujemy czekoladę i dolewamy kefir, zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy kulki i spłaszczamy je. Ciastka (u mnie 25 szt.) układamy na wyłożonej papierem blaszce. Pieczemy w piecu nagrzanym

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pizza wiejska 165

odpowiedniejsze. ;) Do obłożenia ciasta mieliśmy: paprykę zieloną cebulę czerwoną kiełbasę ( u mnie duża piwna, pokrojona na szerokie paski) pieczarki wędzony boczek ser ( u mnie gouda i ementaler), którym posypuję pizzę w ostatnich 5-8 minutach pieczenia oraz przyprawy: majeranek pieprz ziołowy pieprz czarny papryka ostra oregano Pizze wstawiłam do gorącego piekarnika (190-200°C) bez termoobiegu, na samą

Kuchnia Prezydentowej
Chleb z orzechami i płatkami owsianymi 120

już jak zawsze: bez zbędnej zwłoki wrzucamy wszystko do dużej miski i wyrabiamy ciasto. Wyrabiamy tak z 15 minut, a jak mamy siły to i 20. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe, pozbawione przeciągów miejsce na 1 godzinę. Potem przez moment znów wyrabiamy ciasto (żeby je odpowietrzyć) i przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Znowu przykrywamy

Marder&Marder Manufacture
Chleb na zakwasie z żurawiną 139

minut. I przekładamy ciasto do dużej keksówki (albo do dwóch małych). Tak żeby sięgało do połowy formy. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 12-16 godzin - aż urośnie do brzegów formy. Pieczemy w 200 stopniach przez 35 minut. Po tym czasie ostrożnie wyjmujemy chleb z formy i dopiekamy już bez formy przez 15 minut. Studzimy

Marder&Marder Manufacture
rewelacyjny sernik z brzoskwiniami 1163

łyżką drewnianą. Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę o wymiarach 35×20 cm. Pieczemy ok. 30 min. w temp. 170 st. C z termoobiegiem. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia (najlepiej na noc). składniki na masę serową: 1500 g sera białego (zmielonego) 12 jajek 300 g masła 300 g cukru 1 budyń waniliowy (bez cukru) 1 łyżka

Domowy Smak Jedzenia
Rolada z białego sera 150

Jak napisałam w poprzednim poście, chodził za mną ten nieszczęsny sernik, aż znalazłam przepis, a nawet dwa. Ten drugi był tak nietypowy

Ciasteczkowy Potwór
Mazurek z musem pomarańczowym i kremem limonkowym 176

pistacji opcjonalnie: pokruszone bezy Przygotowanie: Ciasto: 1. Mąkę przesiać, dodać sól, 50 g cukru, cukier waniliowy, margarynę, żółtko i zagnieść na gładką masę. 2. Zawinąć ciasto w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30-40 min, bądź do zamrażalnika na 10-15 min. 3. Po tym czasie należy ciasto rozprowadzić na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę, Delikatnie rozprowadzając

KreatywnePiny
Żytnie placuszki czekoladowe z twarożkiem kokosowym i kiwi 143

obejść się bez słodkiego śniadania :) Składniki : 3 łyżki mąki żytniej 1 jajko 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka ciemnego kakao Dodatkowo: 3 łyżki twarożku 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka wiórków kokosowych  dojrzałe kiwi Rozgrzać patelnię. Wymieszać wszystkie składniki za pomocą łyżki. Na patelnię nakładamy po 1 łyżce ciasta na placuszek

Chocolate Muffin Blog
Naleśniki z miodem 218

będzie dobra. Gdy ciasto będzie równej konsystencji i bez grudek rozlewamy je na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu, tutaj świetnie sprawdza się patelnia teflonowa. Naleśniki smażymy po obu stronach na złoto. Podajemy polane miodem, ale uwaga, należy zaczekać aż przestygną, wysoka temperatura jest szkodliwa dla miodu i niszczy jego dobroczynne składniki. Łączny czas Czas pieczenia Czas przygotowania Liczba

Naleśniki
Makowiec na cieście ucieranym 277

Masę makową zrobiłam bez dodatku tłuszczu, bo taką właśnie lubię :) Masa makowa: 2/3 szklanki cukru 900ml mleka 300g mielonego maku 1 budyń waniliowy Olejek migdałowy 100g rodzynek 100g mieszanki migdałów i orzechów Skórka z pomarańczy Ciasto: 250g margaryny lub masła 82% (miękkiego) 1 ½ szklanki cukru 4 jajka 500g   mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka mleka

Smakowy Raj
Marchewkowe muffiny z jagodami Goji, chałwowym kremem i świeżym granatem 305

zajadać się nimi bez końca! Do sałatek, jogurtów, kasz, na samo lub do ciasta.  Stąd też pomysł na muffiny. Tradycyjne marchewkowe ciacho zmodyfikowałam dodając do niego jagód Goji i ułożyłam do małych silikonowych foremek. Podałam z kremem chałwowym, świeżymi owocami granatu i świeżą kolendra. Zaskoczyłam chyba samą siebie, bo nim wystawiłam wypieki z pieca - zniknęły wraz z wizytą(...)miodu szklanka oleju 2 szklanki startej marchwi (na tarce o małych oczkach, odciśniętej) - ja robię to z wyczuciem, po prostu, żeby konsystencja była właściwa, odpowiednio gęsta łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka sody oczyszczonej  2 łyżeczki kakao 2 łyżeczki cynamonu   łyżeczka kardamonu  garść suszonych jagód Goji Jaja ucieramy z cukrem na puszysta masę. Następnie dodajemy olej

Sajkofanka smaku
Wariacja na temat najprostszego chleba na świecie 168

troszkę maku. Ciasto ponownie przykrywamy do wyrośnięcia, a w tym czasie  włączamy piekarnik na 250`C i wkładamy mosiężne, bądź odporne na wysoką temperaturę naczynie z pokrywką. W momencie gdy piekarnik nabierze odpowiedniej temperatury, wyjmujemy garnek w który przekładamy chleb. Pieczemy  25 minut w 230`C pod przykryciem. Następnie około 10 minut bez pokrywki, bądź do złotego

Słodkie Przyjemności
Szneki z glancem 162

wyłożoną papierem do pieczenia. Formę z ciastem odstawiam, w ciepłe miejsce, do ponownego wyrośnięcia na 40 minut (oczywiście pod przykryciem). Wyrośnięte, smaruję roztrzepanym jajkiem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C na 20 minut. Upieczone studzę na kratce, następnie polewam lukrem. Szneki z glancem, to smak i wspomnienia. Pyszne, puszyste, lekkie i… bez oczekiwania na przerwę

mojewypiekiinietylko
Binenstich mit Apfelfülung 154

kawałeczku masła,bez przerwy.W pewnym momencie może się wydawać,że ciasto się owarzyło.Zagniatać dalej,ciasto wchłonie całe masło,stanie się sprężyste i błyszczące.Przykryć misę folią i odstawić do podwojenia objętości. wyrośniete ciasto rozwałkować na blacie lekko posypanym mąką na wielkość i kształt blaszki.Powinno być równej grubości.Ułożyć w foremce wyłożonej papierem do pieczenia,bok posmarpwać masłem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Gwiazda: świeża mięta 163

godzinę. Schłodzone ciasto podzielić na równe części, z każdej uformować kulkę i dość mocno ją spłaszczyć. Ułożyć ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w dużych odstępach. Piec w 180 st. C. przez 10 minut. Ostudzić na blasze (ciastka są bardzo miękkie tuż po upieczeniu). Smacznego! A dzisiaj robię pierwsze w tym sezonie lody - bez maszynki, więc trzymajcie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Filo z kremem kawowym 188

cukrem. Piec w temp.200stop. około 8 minut, aż ciasto będzie kruche, brązowe i chrupiące. Wyjąć i ostudzić. Na krem-ubić masło z cukrem na puszystą masę, dodać kawę. Ubić śmietanę i ostrożnie wymieszać ją z kremem kawowym. Płaty ciasta posmarować kremem i układać jeden na drugim po 5 prostokątów. Przykryć kawałkiem bez kremu.  Smacznego

Kulinarny karnet Christophera
TULIPAN – BABKA NA BIAŁKACH 109

bezę, więc postanowiłam upiec babkę na białkach. Wypatrzona już jakiś czas temu na blogu Izy – klik wreszcie doczekała się publikacji. Babka na białkach ma różne opinie. Jest dość sucha (mi to akurat nie przeszkadzało) i niezwykle „lekka”. Fajna propozycja na Wielkanoc. TULIPAN – BABKA NA BIAŁKACH 7 białek 1 szkl cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)dałam dwa) 1/2 szkl maku ulubiony aromat Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać partiami cukier. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko i dodać do białek. Wlać olej oraz wodę i dokładnie wymieszać. Ciasto podzielić na 4 części. Do pierwszej dodać łyżeczkę mąki, do drugiej kakao, do trzeciej kisiel a do czwartej mak. Do ciasta makowego

Pieguskowa Kuchnia
Ciasto „Kraina Lodu” 336

jajeczną, delikatnie mieszając szpatułką. Ciasto przelewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (21x32cm). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na około 25-30 minut. Przestudzone ciasto oddzielamy od papieru do pieczenia, po czym ponownie umieszczamy na papierze w formie. Galaretki rozpuszczamy w 500 ml wrzącej wody. Odstawiamy do przestudzenia. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy(...)pozostałą masę (tą bez barwnika), wyrównujemy, starając się rozprowadzić masę aż do brzegów formy. Żelatynę zalewamy około 1/4 szklanki zimnej wody, mieszamy. Odstawiamy do napęcznienia. Napój Sprite doprowadzamy do wrzenia. Odstawiamy na bok i dodajemy żelatynę. Mieszamy dokładnie, aż do jej rozpuszczenia. Dodajemy odrobinę niebieskiego barwnika, mieszamy. Odstawiamy do lekkiego stężenia. Tężejącą galaretkę wykładamy na ciasto. Odstawiamy do calkowitego

Smaki Na Talerzu
Ciasto krówka z kakaowym wnętrzem 1535

ciasto które jest idealne na specjalne okazje, przyjęcia i święta. Jeśli lubicie słodkie warstwowe wypieki, to zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu. Składniki: Na biszkopt toffi: 7 dużych jajek (temp. pokojowa) 1 szklanka mąki pszennej 2 budynie o smaku toffi (40 g) 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 1 czubata łyżeczka naturalnego kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)miksera i stopniowo dodajemy przesiane składniki lub odkładamy mikser i mieszamy składniki delikatnie szpatułką. Masę wylewamy do blaszki 24×36 cm (lub nieco mniejszej) wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę z ciastem wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy nasz biszkopt przez około 25 minut. Ciasto należy obserwować, bo każdy piekarnik jest inny. Po tym czasie zostawiamy ciasto na około

Słodkie okruszki
SERNIK CYTRYNOWY Z WÓDKĄ I MAKIEM 148

WYKONANIE Jajka i twaróg wyjmujemy wcześniej z lodówki i zostawiamy na blacie do ocieplenia. Spód formy o średnicy 21-22 cm wykładamy papierem do pieczenia i zapinamy obręcz. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C, bez termoobiegu. Ciasteczka rozmiksowujemy w malakserze. Dodajemy rozpuszczone masło i mak. Dokładnie mieszamy, wykładamy na spód przygotowanej formy i dokładnie ugniatamy. Do kubeczka(...)skórkę z 2 cytryn (tylko zewnętrzną żółtą część) i miksujemy krótką chwilę, do połączenia składników w gładką, lekko płynną masę. Przelewamy do przygotowanej tortownicy i pieczemy 30 minut, aż ciasto nie będzie surowe. Ostrożnie wyjmujemy blaszkę z ciastem z piekarnika i łyżką wykładamy śmietanę z ksylitolem lub cukrem. Wyrównujemy wierzch i ponownie wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 10 minut.  Wyłączamy

cool and minty
Babeczki z cukinią, orzechami i rodzynkami 155

cukru. Wszystkie ciasta jakie upiekłam z tej książki były przyjemnie słodkie, a więc cukru było nie za dużo (co często się zdarza w amerykańskich recepturach) i nie za mało. W sam raz. Tak jak lubię. Przy tych przepisach nie muszę się zastanawiać o ile przyciąć cukier, bo ciasta po prostu nam smakują - tak jak są - bez przerabiania i zmian(...)krótko zmiksować. Dodać zawartość drugiej miski i zmiksować na małych obrotach tylko do momentu aż składniki połączą się ze sobą. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i nałożyć ciasto do 3/4 wysokości. Piec 20-25 minut. Wyjąć i wystudzić na metalowej kratce. ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ Zapraszam na mój Instagram - kasiac2016

Posadzone i zjedzone
Ciasto Piña Colada 96

chwilę ubijać. Następnie dodać olej i mleko. Wymieszać łyżką (lub krótko mikserem na najniższych obrotach), po czym stopniowo przesiewać do ciasta mąkę, delikatnie mieszając. Ciasto przelać do blaszki (23 x 33cm) wyścielonej papierem do pieczenia (fot.1) i piec w 180°C (grzanie góra dół) przez 20-25 minut. Wyjąć z piekarnika i zostawić w formie na ok. 10 minut(...)ubijać, aż się rozpuści. Dodać mąkę ziemniaczaną oraz wiórki kokosowe, wymieszać. Wyłożyć do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia (można użyć tego od biszkoptu)  (fot.3) , równo rozsmarować. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C (grzanie góra dół) i piec przez około 25 minut. Wystudzić  (fot.4) . Ananasa dobrze odcedzić z syropu (można nawet trochę odcisnąć) i pokroić w drobną

Świat Ciasta

Proponowane wyszukiwania