ciasta bez pieczenia - 38147 przepisów (strona:1122/2544)

Keto brownie – bez mąki i cukru! 113

wykładamy papierem do pieczenia , a następnie wylewamy na nią ciasto . Jeśli nie masz formy o dokładnie takich wymiarach przeczytaj tutaj . Ciasto pieczemy w temperaturze 160 stopni przez 20 minut (u mnie górna grzałka plus termoobieg, połowa piekarnika). Upieczone brownie wyjmujemy i odstawiamy do ostygnięcia . Brownie w związku z tym, że jest bardzo wilgotnym ciastem, przechowujemy w lodówce . Możecie(...)ciasta na całą powierzchnię . Jest ono na tyle gęste, że nie rozpłynie się. Jeśli obawiasz się o wysokość brownie po upieczeniu zaznacz na papierze do którego miejsca powinieneś wylać ciasto. Jeszcze więcej keto słodkości! Chałwa domowa bez cukru Keto kokosanki Keto bounty (wegańskie) Bomby tłuszczowe czekoladowo-orzechowe Michałki bez cukru (wegańskie, keto) Trufle kokosowe (keto) Gofry orzechowe, bez

WegePrzepis
Puchate pierniczki – prosty przepis 81

więcej mąki. Ciasto wkładamy do lodówki na około 1 godzinę. Po tym czasie ciasto powinno być miękkie i plastyczne. Ciasto można też zostawić w chłodnym pomieszczeniu na noc (wówczas należy je przykryć ściereczką). Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Matę podsypujemy mąką. Odrywamy kawałki ciasta i wałkujemy je (w razie potrzeby ciasto można delikatnie podsypać(...)mąką). U mnie wałkowały dzieci, stąd różne grubości pierniczków. Ciasto powinno być rozwałkowane na około 4-5 mm. Im grubiej tym bardziej puchate, miękkie pierniczki. Wycinamy dowolne kształty. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pierniczki pieczemy około 8-10 minut. Pierniczki powinny być puszyste i zarumienione od spodu. Pierniczki przechowujemy w metalowej puszce. Smacznego   The post

Słodkie okruszki
Mazurek różany 124

również dodałam płatki, dzięki czemu mazurek jest bardzo aromatyczny i w pięknym różowym kolorze. Udekorowałam cukrem różanym i płatkami migdałów. Ciasto : 3 jajka, 2,5 łyżki płatków róży utartych z cukrem, 250 ml cukru pudru, 120 g migdałów bez skórki – mączki migdałowej, 60 g bułki tartej, lukier : 250 g cukru pudru, 50 - 60 g płatków róży utartych z cukrem(...)migdały, należy je zetrzeć). Masę przełożyć do formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie forma o wymiarach 30 x 21 cm ). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na około 35 minut. Lukier : u trzeć cukier z płatkami róży i sokiem cytrynowym. Pokryć lukrem przestudzone ciasto. Udekrować.  Pisanki od Ewy Mitowskiej z  Mitowska Zagroda

królestwo garów
Snikers -moja ulepszona wersja 208

stolnicę dodajemy miód,olejek, cukier, margarynę, jajka i sodę wymieszaną ze śmietaną, szybko zagniatamy ciasto i dzielimy na 3 równe części. Blaszki jednakowej wielkości wykładamy papierem do pieczenia, ciasta rozwałkowujemy i układamy na blaszce lekko nakłuwając widelcem.  W garnku roztapiamy masło z miodem i cukrem następnie dodajemy kilka kropli olejku waniliowego i posiekane orzechy, chwilkę podsmażamy cały czas(...)wkładamy jeden placek bez orzechów i deikatnie go nasączamy herbatą, następnie wykładamy puszkę masy orzechowej i przykrywamy drugim plackiem bez orzechów. Wierzch placka również delikatnie nasączamy i wykładamy połowę budyniu, na budyniu rozprowadzamy 3/4 puszki masy krówkowej czekoladowej i wykładamy drugą warstwę herbatników.Na herbatniki wykładamy resztę budyniu i przykrywamy plackiem z orzechami. Ciasto odstawiamy

Sama słodycz i szczypta chili
Piernikowe serca.......od serca! 166

początkiem grudnia,  siadam w ciepłej kuchni i zagniatam ciasto na piernikowe serca, wycinam piekę i ozdabiam śnieżnobiałym królewskim lukrem, te pierniczki są kruchutkie, aromatyczne pachnące korzennymi przyprawami i pomarańczą  po upieczeniu z czasem miękną tak akurat na święta, dlatego warto już zabrać się za ich pieczenie,  bardzo chciałam aby moje dzieci poznały tą magię, magię(...)wyrabiać ciasto rękami. Całość zagniatamy do jednolitego gładkiego ciasta, formujemy kulę kładziemy na duży talerz oprószony mąką  i wstawiamy na minimum godzinę do lodówki aby ciasto się solidnie schłodziło. Po tym czasie podzielić na 4 części (w tym momencie gdy wałkujemy jedną część reszta ciasta siedzi w lodówce) Każdą część podsypać lekko mąką  rozwałkować na cienkie ciasto

Wanilia i Kardamon
Piernik z wiśniową galaretką. 164

kolejno mąkę z kakao, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i kakao cały czas mieszając delikatnie łyżką aż do powstania jednolitej masy. Ciasto wylewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 80-90 min w 180 stopniach do suchego patyczka. Po kwadransie od wyłączenia piekarnika wyjmujemy piernik, studzimy go w foremce, a kiedy jest(...)ognia. Dodajemy 2 galaretki wiśniowe, dokładnie mieszamy do jej rozpuszczenia. Gdy galaretka zacznie tężeć, dodajemy do niej wiśnie (bez pestek). Odkładamy, aby galaretka jeszcze lekko stężała i przekładamy nią piernik. Jedną część ciasta - spód, wkładamy do foremki, wyłożonej folią aluminiową. Wykładamy nadzienie i przyciskamy wierzchem piernika. Odstawiamy do całkowitego stężenia na ok. 3-5 godzin

Symfonia smakowa
Tarta brokułowa z kurczakiem 63

zimnej wody 1 łyżeczka soli Nadzienie 250 g kurczaka bez kości, pieczonego 150 g pora 350 g brokułu 2 łyżki masła 4 jajka 125 ml śmietanki, 36% tł. 125 ml mleka 100 g sera cheddar sól i czarny pieprz do smaku 100 g rukola Z podanych składników zagnieść ciasto, owinąć w folią i włożyć do lodówki na godzinę. Pokroić

codojedzenia
Ciasto czekoladowo-bananowe z borówkami 85

Ciasto z mnóstwem owoców! Dlaczego nie, zwłaszcza z borówkami, które to owoce sezonowe! Składniki: 2 jaja 50 g erytrytolu 20 ml oleju rzepakowego 200 g banana bez skórki 50 g mąki kukurydzianej 50 g mąki orkiszowej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia aromat 50 g borówek amerykańskich 50 g gorzkiej czekolady Sposób przygotowania: Jaja utrzeć z erytrytolem na puszystą

Truskawkowa Fiesta
Przepis na bułeczki z truskawkami 59

wlewając śmietankę zaczynamy wyrabiać ciasto. Do wyrobionego ciasta na samym końcu wlewamy roztopione i przestudzone masło i wyrabiamy do momentu aż ciasto wchłonie cały tłuszcz i będzie odchodzić od ręki. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia, czyli podwojenia swojej objętości.    Wyrośnięte ciasto przekładamy na podsypany mąką blat i zagniatamy. Ciasto dzielimy na 9 części(...)pieczenia (zachowując odstępy, bo ciasto będzie rosło), a następnie zostawiamy na 15 minut lub dłużej do ponownego wyrośnięcia.     Gdy placki wyrosną dnem szklanki wyciskamy dołeczek. W każdy dołeczek wsypujemy płaską łyżeczkę mąki kokosowej lub bułki tartej (w celu wchłonięcia soku z truskawek), układamy truskawki i posypujemy kruszonką. Boki ciasta smarujemy śmietanką.    Gotowe bułeczki pieczemy

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Ciasteczka maślane 74

pieczenia Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. Składniki mam w temp. pokojowej. PRZYGOTOWANIE: Do miski wsyp pół szklanki cukru oraz dwie łyżki cukru z wanilią, dodaj 150 g miękkiego masła. Całość utrzyj mikserem przez pięć minut na gładką masę. Gdy masa się połączy wbij całe jajko. Mąkę wsyp do miski. Do mąki dodaj czubatą łyżeczkę proszku do pieczenia(...)kruszonka wyłącz mikser i wymieszaj szybko składniki ręką. Z ciasta utwórz kulę i owiń ją w folię spożywczą. Kulę ciasta wstaw na 5 minut do zamrażarki. Po tym czasie wyjmij lekko twarde ciasto i formuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą kulkę układaj na formie z wyposażenia piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Kulki lekko spłaszczaj i ugnieć wzorek widelcem tworząc

Zasmakuj Kuchni
CZEKOLADOWE CIASTO Z WIŚNIAMI 489

mniejszych blaszkach ciasto będzie piekło się dłużej, w większych krócej. Polecam sprawdzać drewnianym patyczkiem (po wyjęciu nie powinien być obklejony ciastem).  Zamiast wiśni można użyć borówek lub malin. ________________________________  SKŁADNIKI 125 g miękkiego masła 150 g cukru 2 jajka 100 g gorzkiej gorzkiej czekolady  200 g mąki 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 125 ml mleka 200 g wiśni bez pestek, świeżych lub z syropu POLEWA: 100 g gorzkiej czekolady + 50 g masła WYKONANIE Masło, jajka i mleko wyjmujemy wcześniej z lodówki i zostawiamy na blacie do ocieplenia. Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni C bez termoobiegu. Formę keksową o wymiarach 27 x 10 cm. wykładamy papierem do pieczenia

cool and minty
Knedle ze śliwkami 72

nadal dla mnie za mało. Nie będę jej piekła całej blachy ciasta, nawet nie będzie w stanie tego zjeść. No i oczywiście musiałabym jeszcze się wstrzelić z owocami. Ostatnio zrobiłam np. ciasto drożdżowe ze śliwkami. Moja droga córka z największą przyjemnością ciasto jadła, ale musiałam z niego wygrzebywać śliwki. Bez sensu. Tak więc ciasta średnio. Kompoty, powidła i śliwki

Kardamonovy
Czekolada daktylowa (wegańska) 97

czekolada. Prosto z zamrażalnika jest bardziej chrupiąca, z kolei przechowywana w lodówce rozpływa się w ustach. Sama nie wiem którą bardziej wolę Co więcej przepis ten jest wegański i bez dodatku cukru , powstał na bazie kremu daktylowego . A Ty jaką czekoladę bardziej lubisz? Chrupiącą czy rozpływającą się w ustach? Przepis na czekoladę daktylową Składniki szklanka suszonych  daktyli(...)ponownie blendujemy. Szeroki pojemnik wykładamy papierem do pieczenia (albo korzystamy z silikonowego pojemnika). A następnie wykładamy do niego całość kremu daktylowego wyrównując powierzchnię. Pojemnik umieszczamy w zamrażalniku na pół godziny lub w lodówce na kilka godzin . Jeszcze więcej wegańskich słodkości Wegańskie ciasteczka cynamonowe Chałwa domowa bez cukru Ciasto bananowe (wegańskie) Bomby tłuszczowe czekoladowo-orzechowe Michałki bez cukru

WegePrzepis
Najlepsze ciasta z makiem na święta 136

Najlepsze ciasta z makiem na święta. Święta Bożego Narodzenia bez makowca w naszym domu nie mogą się odbyć. Tak uważa sporo innych osób. Mak to tradycja i symbolika. Przede wszystkim ciasta i potrawy z makiem symbolizują pomyślność, płodność i dostatek na cały, zbliżający się Nowy Rok. Każdego roku piekę makowiec, za każdym razem inny. Zapewne większość z Was będzie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ciasto dyniowe, ciasto z dynią 100

Ciasto dyniowe – pyszne jesienne ciasto z dynią, pełne orzechów włoskich, żurawiny i rozgrzewających przypraw. Szybkie i proste w przygotowaniu, bo bez miksera. Do ciasta

Moja Delicja
Tarta cytrynowo-tymiankowa / Tart lemon-thyme 185

Ciasto: Formę natłuść. Ze składników krótko zagnieć ciasto. Rozwałkuj do wielkości formy i wyłóż ciastem dno oraz brzegi. Ciasto na dnie nakłuj w kilku miejscach widelcem. Spód piecz w 190°C przez 12 minut. Na podpieczony spód wylej przestudzony krem i dalej piecz 18-20 minut. Po upieczeniu zaczekaj, aż tarta całkiem wystygnie, a krem mocno zastygnie. Udekoruj bezami

Delicious Place
Chleb pszenny na drożdżach / Wheat bread yeast 122

Scroll down for recipe in English. Dzisiaj łatwy przepis na chleb pszenny na drożdżach. Łącznie z pieczeniem przygotowanie go zajmie Wam troszkę ponad 2 godziny. Ja uwielbiam swoje domowe pieczywo, ten zapach wydobywający się z piekarnika jest uzależniający, sprawia, że marzysz o własnym chlebie podanym do każdego śniadania :) Składniki: 20 g. świeżych drożdży 1 łyżka cukru 130 g. lekko(...)Uformuj chlebek i przełóż delikatnie ciasto do naczynia żaroodpornego. Przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut. Piekarnik rozgrzej do 190 ° C (środkowy poziom, grzanie góra-dół). Zdejmij ściereczkę i przykryj naczynie pokrywką. Wstaw do pieca i piecz 15 minut. Następnie zdejmij pokrywę i piecz już bez niej 40 minut. W połowie całkowitego czasu pieczenia przełącz na grzanie dolne

Delicious Place
CIASTKA SEROWE Z 3 SKŁADNIKÓW 157

lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto dzielę na trzy części. Po kolei każdą z nich rozwałkowuję na podsypaną mąką stolnicy lub blacie, wycinam dowolne kształty, układam w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewam do temp. 180 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Ciastka piekę partiami na środkowej półce piekarnika przez

Zasmakuj Kuchni
Drożdżowe bułeczki z rodzynkami 134

wyrośnięcia (na około godzinę). Po tym czasie z ciasta formujemy wałek, dzielimy go na 5 części. Z każdej formujemy bułeczkę, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki przykrywamy ściereczką i odstawiamy przykryte ściereczką jeszcze na około 30 minut. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Bułeczki wkładamy na środkowy poziom nagrzanego piekarnika i pieczemy

Słodkie okruszki
Sernik gotowany z polewą czekoladową 105

Gotowe w : 2 h Czas pieczenia : 45 min Czas gotowania : 20 min Wielkość blaszki : 34/23 cm   Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami na stołach będą

uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy
Szarlotka dla alergika 166

roku szarlotka! Pachnąca cynamonem i szarą renetą, bez mleka, białka jajek, specjalnie dla naszego alergika. Kruche ciasto z dodatkiem odrobiny smalcu jest jeszcze bardziej kruche. a Zamiast margaryny bezmlecznej można użyć prawdziwego masła, ciasto jest bardziej pachnące. Polecamy! 15 dużych łyżek mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 10 dag. cukru 5 żółtek 10 dag. smalcu

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
ciasto drożdżowe buraczkowo-fasolowe z szarą renetą, kruszonką... 99

przełożyć do formy 34x25 z papierem do pieczenia na cieście poukładać ósemki obranego jabłka, posypać cynamonem z podanych składników wyrobić palcami kruszonkę i rozsypać na jabłkach piec w nagrzanym piekarniku na 180C, grzanie góra/dół około 55 minut, ciasto dobrze wystudzić w formie, przed podaniem posypać pudrem cukrem - ciasto drożdżowe z burakiem i fasolą jest bardzo smaczne, wilgotne(...)warto je upiec na święta ale i bez okazji, będzie kolorowo na talerzu i kusiło wyglądem do zjedzenia.......SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Bułki poznańskie, czyli bułki z dupką 370

uformuj wałek, podziel na równe części. Z każdej porcji ciasta ukulaj zgrabną bułę, a dłonią zrób wgłębienie. Rozgrzej piekarnik do 220 C, na najniższą półkę wstaw naczynie z wodą, aby zaprawoac piekarnik. Wierzch bułek posmaruj delikatnie wodą i piecz je przez 12-15 minut na środkowej półce piekarniak bez termoobiegu. Smacznego     Artykuł Bułki poznańskie, czyli bułki

greenscarf
Burgery curry 233

misce do wyrośnięcia na ok. 40 minut. Potem z ciasta formujemy 6 bułek (wydają się małe, ale bardzo urosną) i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawiamy na 40 minut do wyrośnięcia. Smarujemy rozmąconym jajkiem, posypujemy sezamem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (góra-dół, bez termoobiegu). Pieczemy ok. 18-20 minut. Burgery: Do zmielonej

Poezja smaku
Liść, orkiszowy chleb dekoracyjny 193

bochenki i dalej postępujemy w/g tego filmiku. Uformowane ciasto w kształcie liścia posypujemy maką i pozostawiamy do wyrośnięcia na blasze z piekarnika wyłożonym papierem do pieczenia na około 1,5 – 2 godzin. Pieczemy w naparowanym piekarniku 15 minut w 240st, następnie dopiekamy około 30 minut w temperaturze 200st. już bez pary

Leśny Zakątek
Pizza mozzarella z oliwkami i suszonymi pomidorami. Pizza wege 191

pędzelkiem) rozcierając dłońmi na boki tworząc cienką pizzę. Na ciasto wykładaj: sos pomidorowy, tarty ser i resztę składników. Jak już ułożysz wszystkie składniki posyp jedną pizzę dodatkowo mieloną roztartą w dłoniach bazylią, a drugą ziołami prowansalskimi (opcjonalnie). Piecz na środkowej półce piekarnika w temp. 200C przez 20 minut (bez termoobiegu, grzaniem góra-dół). Upieczone posyp świeżymi liśćmi rukoli

Zasmakuj Kuchni
SZAMPAŃSKIE BABECZKI Z LUSETTE W WAFLU 117

Jest karnawał, jest zabawa. Nie wyobrażam sobie zakończenia karnawału bez dobrego szampana i odrobiny słodyczy. Przygotowałam dla Was dzisiaj babeczki z dodatkiem szampana, wafelków Lusette zapieczonych w wafelkach do lodów. Brzmi wspaniale, prawda? Składniki: 12 wafelków do lodów CIASTO: 230 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 110 g cukru  120 g miękkiego

Kuchnia w oparach
Racuszki bezglutenowe 135

ekstraktu waniliowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu 3 płaskie łyżki mąki jaglanej Przygotowanie: Masło rozpuszczamy na patelni i lekko studzimy. Do miseczki przekładamy ricottę, rozpuszczone masło, jajko, cukier, ekstrakt, proszek do pieczenia i mąkę. Przez chwilę razem miksujemy. Rozgrzewamy patelnię i na gorącą nakładamy porcję ciasta, lekko dociskamy. Smażymy z obu stron na rumiano. Przepis

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Orkiszowy chleb dekoracyjny 160

bochenki i dalej postępujemy w/g tego filmiku . Uformowane ciasto w kształcie liścia posypujemy mąką i pozostawiamy do wyrośnięcia na blasze z piekarnika wyłożonym papierem do pieczenia na około 1,5 – 2 godzin. Pieczemy w naparowanym piekarniku 15 minut w 240st, następnie dopiekamy około 30 minut w temperaturze 200st. już bez pary. Orkiszowy chleb dekoracyjny By Published: Total time

Pieguskowa Kuchnia
Pomidorki i kapary w cieście francuskim 92

oliwek suszona natka pietruszki, estragon, świeżo zmielony pieprz Przygotowanie: Ciasto rozkładamy, kroimy na małe kwadraciki. Na każdym układamy o ciut mniejszy kwadracik żółtego sera, na to pokrojone w talarki pomidorki, gdzieniegdzie kapary. Każdy kwadracik polewamy kilkoma kroplami oliwy, posypujemy przyprawami. Pieczemy w temp. 200C grzaniem góra plus dół, bez termoobiegu przez 15 minut. Gotowe! Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Babeczki marchewkowe na wzór szwajcarskiego Rueblitorte 154

delikatnie. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, przesiewamy. Dodajemy po odrobinie do ciasta cały czas mieszając. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Pianę delikatnie przekładamy do reszty, mieszamy łyżką tylko do połączenia składników i przekładamy do papierowych papilotek (mniej więcej do ⅔ wysokości). Pieczemy ok 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180⁰C, bez termoobiegu. Jeszcze ciepłe babeczki dekorujemy przygotowanym

Kuchnia w czekoladzie
Serowe knedle migdałowe w sosie brzoskwiniowym 163

macie zastąpcie go tradycyjnym olejkiem (aromatem). Sos, bez niego kluski nie funkcjonują. Dzisiaj prosty i niezwykle aromatyczny sos z pieczonych brzoskwiń. Macie dzieci, to koniecznie musicie zaserwować im takie danie a na pewno zyskacie uznanie u waszych pociech.  Zatem zapraszam do lektury i kuchni...  \ Składniki : Na ciasto 250 g chudego twarogu 40 g mąki kokosowej

vaniliowoczekoladowa
Ciasto z kremem z serka President 269

stale mieszając) dodać cukier puder. Krem włożyć na czas pieczenia ciasta do lodówki.  Przygotowanie ciasta: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem, na końcu kakao i lekko wymieszać Wylać na natłuszczoną formę, piec w temp. 160- 180* C przez około 35 min. Piec w formie o średnicy 24 cm z kominem(...)przestudzeniu przekroić na 2 części Jedną część przekrojonego, przestudzonego ciasta posmarować powidłami, na to rozsmarować krem i przykryć drugą warstwą ciasta Udekorować polewą czekoladową, może być gotowa. Na wierzchu pokruszyłam bezę:) Wg mnie można ewentualnie dodatkowo nasączyć ciasto naparem z kawy, będzie bardziej wilgotne, bo sam biszkopt kakaowy jest dość suchy. Ale ciasto najlepsze na drugi dzień

Proste Potrawy
Ciasto jogurtowe z galaretką i brzoskwinią 141

wstawiamy do nagrzanego piekarnika i piec ok. 40 minut . Brzoskwinie kroimy na małe kawałki i układamy na wierzchu ostudzonego ciasta .Polewamy tężejącą galaretką. Można na końcu na każdym kawałeczku ciasta zrobić wzorek z bitej śmietany , tak jak ja to uczyniłam.:) Ciasto to również bardzo dobrze smakuje bez galaretki i posypane tylko cukrem pudrem. Smacznego

Różne smaki w kuchni
Wielkanocna babka piaskowa- bezglutenowa. 177

należy się przyłożyć do ubijania bo od tego zależy czy będzie puszysta bez zakalca). Stopniowo po łyżce dodawać cukier dalej ubijając Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy jajecznej - nie miksować tylko zamieszać do połączenia. Dodać skórkę(...)cytrynową lub ulubiony aromat. Masło rozpuścić w garnuszku i takie wrzące wlać do ciasta dokładnie zamieszać do połączenia - nie miksować. Ciasto wlać do formy- rośnie jak szalone wiec nie powinno zajmować więcej niż 2/3 wysokości. Piec 50-60 minut w 170 stopniach Celsjusza (do suchego

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
bulki żytnie z ziarnami 126

miejscu przykryte ściereczką do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto dzielę na 8 części, formuję okrągłe bułeczki, układam na blaszce wyłożonej papierem. Przykrywam i zostawiam na 30 minut do napuchnięcia. Piekę 25 minut w temperaturze 180 stopni. Zwykle tuż przed pieczeniem smaruję bułki jajkiem rozmieszanym z mlekiem ale dziś piekły się bez glazury

babka w formie
drożdżowe bułeczki na jogurcie greckim 159

elastyczne ciasto. Ciasto odstawić pod przykryciem w ciepłym miejscu bez przeciągów na 1,5 godziny. Składniki kruszonki wyrobić palcami. Wyrośnięte ciasto uformować w wałek, podzielić na kawałki. Każdy rozwałkować na grubość ok 5 mm, na środek nakładać porcję dżemu, składać w kopertę. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą bułeczkę lekko spłaszczyć, posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika

6niebo
Pizza "na bogato" z pomidorami, mozzarellą, wędliną i szpinakiem 146

zmielonym pieprzem oraz lekko roztartym w dłoniach cząbrem. 3. Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim blachę (ja użyłam i uformowałam okrągłą), posmarować sosem pomidorowym, posypać zeszklonymi piórkami cebuli oraz udekorować równomiernie plastrami mozzarelli, świeżych pomidorów, tartego sera, szpinaku i wędliny. Posypać bazylią i majerankiem. Piec 20 minut w temp. 200C bez włączonego termoobiegu na środkowej półce piekarnika.   Smacznego

Zasmakuj Kuchni
ze śliwkami, budyniem francuskie ciasto na deser... 139

mniejszej od ciasta, nałożyć nie gorący budyń, połówki śliwek bez pestek, posypać przyprawą korzenną wystające ciasto naciąć na paski i nakładać na śliwki, dwa paski zbędne odciąć i nałożyć na środek, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem brązowym piekarnik elektryczny nagrzany na 210 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 35-40 minut, zostawić do wystudzenia przy uchylonych

W Mojej Kuchni Lubię
Środa na bogato 184

jajkami. Dodajemy borówki i mieszamy delikatnie. Formę do pieczenia wykładamy ciastem francuskim, wykładamy masę jaglaną. Na wierzch możemy dodać jeszcze owoców. Pieczemy w 180 st. C, najpierw 15 minut od dołu, a następnie z góry i dołu przez kolejne 15 minut. Podawać z miodem. Na koniec jeszcze chleb orkiszowy. Bez finezji, z mieszanki Gdańskich Młynów, ale z dodatkiem

Kucharzyca
CYCKI MURZYNKI 313

Żartobliwa nazwa dla tego pysznego deseru. Ciemne ciasto, przełożone kakaowym kremem, oblane czekoladą z rodzynką na wierzchu ... nie tylko dla panów, myślę że każdy się skusi ;) SKŁADNIKI Biszkopt: 7 jajek, 1 szkl. mąki, ¾ szkl. cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao Krem: 2 budynie śmietankowe bez cukru, ½ l mleka, ¾ szkl. cukru pudru, 1 kostka masła

słodki bratek
Leśny Mech ciasto szpinakowe 387

Ciasto-blat szpinakowy:   450 gram szpinaku mrożonego rozdrobnionego 4 jaja 1 szklanka cukru kryształu 1 szklanka oleju  2 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 330 gram śmietany 30% (użyłam z Biedronki Firmy Piątnica) 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 1,4 szklanki wody  DODATKOWO: Połówka granatu, maliny lub borówki  Przygotowanie: Blat szpinakowy(...)wlewamy olej i wsypujemy wcześniej przesianą mąkę z proszkiem, delikatnie mieszamy za pomocą łyżki.  Wylewamy do okrągłej tortownicy wcześniej spód wyłożyć pergaminem i pieczemy ok 55-60 minut w 180* do tzw. suchego patyczka, bez termoobiegu. Krem: Żelatynę namaczamy w wodzie, kiedy napęcznieje wstawiamy na ok 30 sekund do mikrofalówki, żeby zrobiła się lejąca i całkowicie się rozpuściła

Moje Słodkie Piekiełko

Proponowane wyszukiwania