Słoneczna Latina 2808pyszne ciasto będące połączeniem kruchego ciasta z bezą i bakaliami, biszkoptu makowego oraz masy adwokatowej, biszkoptów i białej czekolady. Ciasto ucieszy każde podniebienie. Z filiżanką aromatycznej kawy smakuje nieziemsko. SKŁADNIKI: Ciasto bakaliowe: 1,5 szklanki mąki, 150g margaryny, 3 jajka, 1,5 łyżki cukru pudru, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, ½ łyżki śmietany 18%, 1/3 szklanki cukru kryształu, 1 płaska
Tradycyjna kuchnia Kasi
Chleb z zaparzaną mąką gryczaną i chia 368temperaturze 29-30oC. Przełożyć ciasto do natłuszczonej formy 20x11 cm (lub wyłożyć formę papierem do pieczenia), posypać chia. Wyrastanie 45 minut w 32oC, aż wyrośnie prawie do brzegów formy (u mnie ok. 2 godziny). Przed pieczeniem spryskać wierzch chleba wodą. Pieczenie 10 minut w 250oC, 40 minut w 180oC bez zaparowania piekarnika. 3 minuty przed
Przepisy na domowy ser i chleb
Szarlotka ze świeżych jabłek 453jabłek (Kasiu - dziękuję 😁) i pomyślałam o upieczeniu szarlotki bez wcześniejszego prażenia jabłek. Podstawą moich szarlotek jest duuuuża ilość jabłek w porównaniu z samym ciastem. Dlatego trzeba zadbać o wcześniejsze upieczenie blatu, by ciasto pozostało kruche. Składniki (na formę (32 x 20) cm): 400 g mąki płaska łyżeczka proszku do pieczenia czubata łyżeczka cukru waniliowego 120 g zimnego masła
Weekendy w domu i ogrodzie
Pieczony omlet bananowy 465Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na pieczonego, bananowego omleta bez grama mąki pszennej. Jeśli uważacie, że desery z użyciem innych mąk takich jak gryczana, jaglana, ryżowa czy orkiszowa są niesmaczne, po spróbowaniu tego omleta na pewno zmienicie zdanie! Jest bardzo puszysty a podczas pieczenia rośnie jak na drożdżach. W wierzch ciasta powciskałam pokrojone banany i zapiekłam w żeliwnej patelni
Jaglusia
Babeczki czekoladowe z jeżynami 203utrzeć z cukrem. Dodać jajko, zmiksować. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą oraz kakao. Dodawać do masy maślanej w partiach, na zmianę z kefirem. Zmiksować dokładnie. Nakładać ciasto do papilotek do 2/3 ich wysokości, na to nakładać po 1 łyżeczce dżemu i dopełniać ciastem. Piec przez 20 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Krem(...)mascarpone duża łyżka nutelli świeże jeżyny Wymieszać serek z nutellą i dekorować kremem wystudzone babeczki. Dekorować świeżymi jeżynami. moje babeczki nadziewałam domowym dżemem z jeżyn, bez pestek, który ręcznie przeciera mój Dziadek :) (owoce też są z własnej hodowli
Słodkie inspiracje
dietetyczne placki z łososiem 202szczypta soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka otrąb pszennych 2 łyżki otrąb owsianych ulubiony serek czosnkowy kawałki wędzonego łososia świeży koperek wykonanie: Wszystkie składniki mieszam dokładnie łyżką, odstawiam na kilka minut, żeby otręby napęczniały, a ciasto nieco zgęstniało. Ciasto nakładam łyżką na gorącą patelnię teflonową (bez tłuszczu) i smażę powoli na najmniejszym ogniu - dzięki temu
babka w formie
Ciasto,, Żądło pszczoły" prosto z Andernach. 239Ciasto ,, Żądło pszczoły“ Edyta Guhl. Witajcie Kochani, postanowiłam wyjechać na Święta do Polski i bardzo się z tego cieszę, ale nie chcę zostawić Was bez
dolcevitainmykitchen
PLACUSZKI KAKAOWE 226przez sitko mąkę, cukier puder, kakao, proszek do pieczenia oraz sól. Masło roztapiamy. W drugiej misce miksujemy jajka z kefirem/maślanką. Dodajemy powoli roztopione masło, nie przerywając miksowania. Do składników mokrych dodajemy porcjami składniki suche. Mieszamy. Gotowe ciasto odstawiamy na 15 min. Patelnię rozgrzewamy. Smażymy na patelni teflonowej bez tłuszczu lub możemy posmarować powierzchnię odrobiną masła. Placuszki odwracamy
Kuchnia MagdaLeny
Ciasteczka Koperty Na Cydrze A'la Francuskie 154czas do lodówki. 3. Z ciasta wykrawamy kwadraty i na każdy kwadrat nakładamy po 1 łyżeczce marmolady. Zalepiamy przeciwne rogi tak mocno aby nic nam się podczas pieczenia nie rozłączyło. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niezbyt dużych odstępach. Pieczemy w 190 stop (grzanie góra-dół bez termoobiegu ) przez około 20-25 minut
Gotowanie...to proste !
Ciasto hit, kakaowy przekładaniec 585jajka -1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru 40g Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 4 części, i wsadzamy na około 40 minut do lodówki. Po tym czasie bierzemy po jednej części, wałkujemy cienko i wykładamy ciastem blachę. Blacha wcześniej musi zostać wyłożona papierem do pieczenia. Każdy ze spodów pieczemy około 10-15 minut. Gdy mamy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
PUSZYSTE CIASTO Z ŻÓŁTEK 194powinien najbardziej przypaść do gustu tym, którzy lubią domowe bezy, ale nigdy nie wiedzą co zrobić z pozostałymi żółtkami. No bo przecież szkoda wyrzucić, a jajecznica z dodatkową porcją żółtek, omlety i kogel mogel mogą się znudzić ;) Zwłaszcza gdy torty bezowe, pieczone są średnio dwa razy w tygodniu :p Ciasto jest bardzo puszyste i aromatyczne. Ja upiekłam
Kuchnia w opałach
Poduszeczki z truskawkami 237gotowego ciasta francuskiego świeże truskawki, umyte, bez szypułek, przekrojone na pół cukier 1 żółtko CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN +studzenie POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Celsjusza. Ciasto francuskie kroimy w kwadraty o boku ok. 6 cm i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy kawałek przy pomocy pędzelka smarujemy rozmąconym żółtkiem. Na każdym
My Culinary Art