które smakuje po prostu obłędnie! <3 Chyba każda gotująca i każdy gotujący ma przepis na ciasto, które może robić niemalże z zamkniętymi oczami, które zawsze wychodzi i wywołuje uśmiech zadowolenia na twarzach jedzących. Ciasto, którym możemy ugościć przyjaciółki, poczęstować teściową, zanieść na imprezę i z pewnością ktoś poprosi o przepis. Takim ciastem poczęstowała mnie kiedyś moja przyjaciółka Ania(...)zakochałam się w nim od pierwszego gryza Ania znalazła je na Kwestii Smaku i stało się ono zdecydowanie jej ciastem nr 1, o którego zrobienie czasem jest nawet proszona ;p Wypróbowałam przepis i czystym sumieniem przyznaje – przepis prosty, ciasto wychodzi i w smaku jest tak samo obłędne – słodkie, wilgotne, aromatyczne, z kawałkami orzechów włoskich i aksamitnym kremem. A do tego
Eat me! Fit me!Delikatny, puszysty, rozpływający się w ustach. Dla mnie idealny. Może to będzie Wasz sernik na świątecznym stole? Składniki: Ciasto kruche: 3 szklanki mąki pszennej 6 żółtek 250 gramów margaryny 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru 2 płaskie łyżki cukru z wanilią szczypta soli Masa serowa: 1200 gramów jogurtu greckiego 1 pełna po brzegi szklanka cukru(...)waniliowego Dodatkowo: 1 puszka brzoskwiń cukier puder do posypania Sposób wykonania: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, cukrami i solą, dodajemy masło, siekamy drobno, wbijamy żółtka, zagniatamy kruche ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części: 1/3 i 2/3. Mniejszą część zawijamy w folię aluminiową, wkładamy do zamrażarki. Blaszkę 25x40 cm wykładamy papierem do pieczenia, dno oraz boki wylepiamy większą częścią
Cukiernia Pychotkiamerykańsko i do tego te manewry z odwracaniem sprawy do góry nogami... Nie myślcie sobie, że to przekazuje jakąś prawdę o nas - co to to nie! ;) Zawsze gdy robię ciasto (czyli naprawdę nieczęsto), myślę sobie, że jestem uczestnikiem jakiegoś magicznego procesu. W tym przypadku nawet kuglarskiej sztuczki: co innego wsadza się do kapelusza, a co innego wyjmuje ;) Co najważniejsze, frajda(...)trwała także podczas konsumpcji - odwrócone ciasto śliwkowe okazało się pyszne i z pewnością będę chciał pobawić się w to jeszcze raz, być może z innymi owocami. Polecam! Składniki: Część owocowa: 100 g masła (w temperaturze pokojowej) 150 g brązowego cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżeczka rumu 1/4 łyżeczki soli 500 g śliwek (np. renklod) Ciasto: 200 g mąki
zadanie-gotowanieznoszę miętowych cukierków, czekoladek, pralinek ani ciast. Całe życie grzecznie odmawiałam, gdy ktoś częstował mnie miętową słodkością... Wszystko się zmieniło, gdy dawno temu na stronie Moje Wypieki zobaczyłam tort czekoladowo-miętowy, który zachwycił mnie swoim wyglądem... Długo podchodziłam do niego jak do jeża, aż wreszcie postanowiłam go upiec mojemu Synkowi na imieniny ponad dwa miesiące temu, gdyż Adaś uwielbia(...)kawałek i zachwycili się smakiem. W końcu przyszedł czas i na mnie, i co..? Przepadłam całkowicie. Ten tort jest tak pyszny, ze wręcz uzależnia :D Intensywne czekoladowe ciasto jest mięsiste i wilgotne, a krem miętowy smakuje idealnie, orzeźwiająco i niezwykle lekko, mięta nie dominuje silnie, jest idealnie wyważona. No mówię Wam, coś pysznego... Od tego czasu tort zrobiłam już
Słodko-Słony Świat Ilonyjest. Ale dziś to co innego. Długi weekend w pełni, piękna pogoda za oknem i pomimo natłoku spraw, miałam w końcu czas, siłę i chęci na przygotowanie przepysznego truskawkowego ciasta. O dziwo, na targu truskawka już zawładnęła stoiskami, cena też nie należy do najwyższych (ej, serio, udało mi się kupić pyszne, świeże, polskie truskawki za 5 zł za kilogram!) więc(...)stało na przeszkodzie, aby umilić sobie ten słoneczny urlop. Co do samego ciasta, jak zwykle wyszło spod mojej ręki, z tego co było w zasięgu drugiej. I za to lubię pieczenie. trzeba dodać pewne jasno określone składniki, dzięki czemu zawsze nam coś z tego wyjdzie - no dobra, fakt, czasem też zakalec, ale przecież człowiek uczy się
Słodkie PrzyjemnościZazwyczaj piekę ciasta proste i szybkie , nie wymagające wiele zachodu . Ale od czasu do czasu nachodzi mnie chęć na ciacho takie konkretne , kilkuwarstwowe , z kremem lub solidną porcją śmietany. I wczoraj właśnie był ten dzień ... poszalałam , pokombinowałam i oto powstał taki kawowy przekładaniec. Kawowy spód , dwie śmietanowo-jogurtowe warstwy i kawowa galaretka - która jest tutaj taką kropką(...)szklanki wrzącego mleka 2 jajka 125 g miękkiego masła 3/4 (170g) szklanki cukru 1 szklanka (170g) maki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Posypka okruchowa: Okruchy z ciasta 2 garści posiekanych orzechów ( u mnie włoskie ) 3 garści ziaren słonecznika podprażonych na suchej patelni 1 tabliczka (100g) gorzkiej czekolady - posiekanej na drobne kawałki. Kawowa galaretka: 5 łyżek kawy
Malinowa Kawiarenkadotąd babeczki, jeśli chcecie je wypróbować można zobaczyć je w tym wpisie . Dziś kolej na Tort Red Velvet, z delikatnym kremem z białego twarogu. Tort zrobiłam z bardzo stabilnego ciasta na muffinki, więc jeśli macie opory – naprawdę ciężko go popsuć! Do tego dekoracja z truskawek (nawet o tej porze roku można je kupić np. w Lidlu). Mój tort piekłam(...)średnicy 16 cm, po nałożeniu kremu całość ma średnicę około 18 cm. Nie zapomnijcie o naszym Walentynkowy Konkursie , może to właśnie Red Velvet będzie Waszym zwycięskim wypiekiem ;) Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego 0,5 szklanki oleju 1 szklanka soku jabłkowego 1 łyżka octu jabłkowego 1 jajko
Ciastkozercykońcu ktoś te kromki musi przecież zjadać...), tu każdy kawałek jest z kromką i wszyscy wciągają bez zająknięcia, tak więc jeśli macie taki sam problem z domownikami, polecam piec ciasta w tortownicy... :-) I jeszcze jedno moje spostrzeżenie, ponieważ piekłam już ten sernik na cukrze trzcinowym, później raz upiekłam na ksylitolu (i mimo iż bardzo lubię serniki z ksylitolem(...)zmieniają smaku przez wiele dni tak jak z dodatkiem zwykłego cukru), to stwierdzam, że dodatek cukru trzcinowego podnosi walory smakowe tego ciasta. Przy samym ksylitolu czegoś mi w nim brakowało, dzisiejszy piekłam pół na pół ksylitol, z cukrem trzcinowym i znów ma to coś, możecie więc pomieszać tak jak ja obydwa rodzaje słodyczy lub upiec na samym cukrze trzcinowym. Moja
Smaczne ZdroweObdarowana koszem soczystych gruszek, postanowiłam upiec chrupiącą Tartę gruszkowo-pomarańczową. Tarta składa się z ciasta kruchego, czekoladowej warstwy z gorzkiej czekolady dla przełamania smaku oraz pysznego nadzienia powstałego z gruszek ugotowanych w soku z pomarańczy z laską wanilii. Ugotowane gruszki miksuje się blenderem i przeciska przez sito, a następnie miksuje z jajami i śmietaną. Dla wzmocnienia aromatu dodaję odrobinę likieru(...)pomarańczowego Cointreau (ale możecie go pominąć, jeśli go nie macie w barku :) ) Składniki ciasta: 220 g mąki pszennej ziarenka z 1/2 laski wanilii (ziarenka z drugiej połowy zużyjemy w nadzieniu) 1/4 łyżeczki soli (używam domowej soli waniliowej) 110 g zimnego masła (82% tłuszczu) 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 żółtko Składniki nadzienia gruszkowo-pomarańczowego: 6 średnio dojrzałych gruszek (dojrzałe
Moja Delicjapierwszy spróbowałam tego ciasta cztery lata temu podczas wycieczki do Lwowa. Na jednym z postojów nasza przewodniczka zorganizowała dla uczestników mały poczęstunek od firmy - kawałek sernika z rosą i kubek kawy. Kawa w styropianowym kubku, a ciasto na plastikowym talerzyku z plastikową łyżeczką. Poczęstunek na stojaka, w pobliżu miejskiego szaletu (czystego, "bezzapachowego") te wspomnienia hahahaha. Ale, że długo trzymali(...)Polski kilkakrotnie piekłam sernik z rosą opierając się o różne przepisy, zmieniając proporcje składników i czas pieczenia, ale dopiero ten w pełni dorównał smakowi tamtego z wycieczki. Gorąco polecam! :) CIASTO: 2 szklanki mąki pszennej 12 dag masła pół szklanki cukru 3 jajka (1 całe i dwa żółtka – dwa białka wybić do oddzielnej miseczki) półtorej łyżeczki proszku do pieczenia MASA SEROWA
Kuchenne zapiski EdytyRobi się go bardzo szybko, a do tego daję Wam gwarancję, że jest bardzo smaczny. Na 100% Wasi goście będą zachwyceni jego smakiem. Polecam też inne przepisy na świąteczne ciasta z makiem: struclę makową , makowiec japoński i seromakowiec na kruchym spodzie. Prosty i szybki Świąteczny makowiec z kruszonką i lukrem cytrynowym . ciasto: 1/2 kg mąki pszennej 200 g masła(...)cukru trzcinowego 15 g proszku do pieczenia masa makowa: 1 opakowanie masy makowej 100 g suchego mielonego maku białka ubite na sztywną pianę z 5 sztuk jajek wykorzystanych do ciasta trochę koniaku ok 1/3 szklanki bułki tartej (opcjonalnie) 2 łyżki cukru trzcinowego lukier: ok. ½ -3/4 szklanki cukru pudru 1-1,5 łyżki soku z cytryny cukrowe gwiazdki do dekoracji
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięjest, żeby nie robić tego gwałtownie, nie sypać mąki hurtem, mieszać delikatnie tak, żeby nie porozrywać pęcherzyków powietrza. To one unoszą mąkę i sprawiają że biszkopt jest takim delikatnym ciastem. Od razu po połączeniu składników masę przelewamy powoli do formy, z jak najniższej wysokości, żeby jej nie odpowietrzyć. Tortownicę wstawiamy do już w pełni nagrzanego piekarnika, na środkową półkę. Biszkopt(...)dodatkiem kakao pieczemy dłużej niż biszkopty jasne – około 45-50 minut. Dopiero po upływie 40 minut możecie otworzyć piekarnik i sprawdzić patyczkiem, czy ciasto już upieczone. Wbity w środek ciasta patyczek powinien być suchy i w żadnym wypadku nie oklejony ciastem. Biszkopt studzimy w otwartym piekarniku, po ostygnięciu ciasto wykrawamy z formy i kroimy na pół. Krem przygotowujemy
Karo in the Kitchenroku siedzi na blogu, ale był tylko na wersję jasną, dziś dodam, że wersja ciemna jest mega pyszna :) Przepis pochodzi z notesu mojej mamy, tak jest to przepis na ciasta do Metrowca , kilka lat temu kiedy chciałam pierwszy raz przygotować te nasze kokoski, nie miałam już możliwości zapytać mamy jakiego przepisu używała do tego, więc wybrałam z notesu przepis(...)ciasto do Metrowca, bo jest mokre, a zarazem delikatne i w taki sposób już sobie robię kilka lat te Kokoski. Moje dziecko szaleje za nimi, a ja? Ja nie lubię etapu obtaczania :) Ale da się przeżyć. Na koniec zauważyliście, że zdjęć jest ciut więcej niż zwykle, ostatnio spotkałam się z kilkoma komentarzami, że lubicie widzieć etapy przygotowania i prosiliście mnie
Blondynka Gotujesię więc zdyscyplinować i dokładnie zmierzyć jeden z takich moich przepisów. Na pierwszy ogień poszły naleśniki (proszę bardzo Tato :) ). Moja dzisiejsza wersja pewnie spodoba się dzieciom, bo z najzwyklejszego ciasta naleśnikowego zabrałam trochę, żeby zrobić kakaowe wzorki :) Składniki (na około 10 cieniutkich naleśników na patelni o średnicy ok. 20 cm) 100 g mąki (trochę ponad 1/2 szklanki) 1 łyżka cukru(...)wyjątkiem kakao) mieszamy razem w misce. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia (jeśli używamy oleju, pomijamy ten krok). Do suchych składników dodajemy jajko, przestudzone masło i połowę ilości mleka. Ciasto łatwiej rozmieszać jeśli jest gęstsze, potem będzie można je rozcieńczyć do odpowiedniej konsystencji. Kiedy w cieście nie ma już grudek dodajemy resztę mleka i mieszamy – można robić to drucianą
Ciastkozercyznajdzie się 100 najbardziej ekscytujących historii i związanych z nimi słodkich przepisów. Pośród nich może być Wasz przepis i Wasza historia. Dziś zapraszam Was na proste urodzinowe ciasto czekoladowe, które publikuję w ramach Festiwalu Wypieków. Przypomina mi ono moje pierwsze ciasto czekoladowe jakie upiekłam w życiu. Było to w trzeciej klasie podstawówki. Moja mama wyjechała w dosyć długą(...)delegację, a zbliżały się urodziny mojego taty. Zawsze na tę uroczystość mama piekła wyśmienite ciasto czekoladowe. Podczas pieczenia pachniało w całym domu i nie można było się doczekać kawałeczka. Było puszyste, wilgotne, mocno czekoladowe. Chciałam, aby tradycji stało się zadość i żeby tato otrzymał kawałek ciasta czekoladowego w dniu swoich urodzin. Zakasałam więc rękawy i wzięłam się do pracy, oczywiście
Mała Cukierenka