ciast - 9500 przepisów (strona:71/634)

Kruche ciasto z kremem, agrestem i porzeczkami 173

Dziś kruche ciasto wg przepisu na babeczki które niedawno robiłam, wychodzę z założenia, że jeżeli jakiś przepis jest dobry to nie ma sensu kombinować, tylko go wykorzystywać do kolejnych. Krem podobny już też robiłam, tylko owoce są inne, tj. porzeczko-agrest (tak, tak istnieje coś takiego), agrest i czarne porzeczki. Tak naprawdę do tego rodzaju ciasta możemy wykorzystać każde owoce(...)sezonowe- nic tylko kombinować. Składniki na kruche ciasto: 2 kubki (około 400 g) przesianej mąki pszennej 200 g miękkiego masła roślinnego 1 duży lub 2 małe zblendowane banany 5 łyżek cukru pudru łyżka esencji waniliowej szczypta soli Krem: pół litra mleko sojowego (użyłam waniliowego) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 gałęzie rabarbaru (lub około 200 g innych owoców) 5 łyżek cukru

greenscarf
KRUCHA SZARLOTKA BABCI LALI, Z BEZOWO-BUDYNIOWĄ PIANKĄ 460

kruchym orkiszowym spodzie , ale ma jeszcze inne dodatki, które nadają jej bardzo fajnego smaczku. Przepis wart rozpowszechniania, tym bardziej, że wielbicieli szarlotek chyba nie brakuje... U mnie to ciasto smakowało wszystkim, bez wyjątku. To ciasto z gatunku tych szybko znikających, oczywiście w niewyjaśnionych okolicznościach... :-) Przygotowywałam w ciemnej blaszce, o wym.33x23cm. Składniki kruchego ciasta: - 3 szklanki mąki tortowej (ja dałam 510g(...)900g) - 1 kisiel cytrynowy (u mnie bez cukru, dodałam 25g ksylitolu) Lukier: - kilka łyżeczek pudru trzcinowego (u mnie 5) - kilka kropli olejku migdałowego - kilka łyżeczek słodkiej kremówki Przygotowanie kruchego ciasta: W misie miksera umieścić wszystkie składniki i zmiksować przy użyciu haka, do czasu aż ciasto zacznie się ładnie sklejać i utworzy się kruszonka. Można również zagnieść energicznie kruche ciasto ręcznie

Smaczne Zdrowe
Waniliowy sernik na zimno z brzoskwiniami i galaretką 191

Sernik na zimno z brzoskwiniami, czy innymi owocami jest dobrym pomysłem na ciasto, zwłaszcza, gdy robimy jakąś imprezę. Owoce zawsze dobrze smakują i myślę, że ciasto zadowoli nawet najbardziej wybrednych osobników :) Biszkopt: 5 jajek kl.0 1 ¼ szklanki cukru 1 ¼ szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do nich cukier, jeszcze chwilę miksujemy, po czym(...)około 25 minut. Wystudzony biszkopt kładziemy do góry dnem, a następnie delikatnie odrywamy od papieru i przekrawamy poziomo na pół, tak by powstały nam dwa jednakowe płaty ciasta. Biszkopt delikatnie nasączamy przegotowaną zimną wodą. Wierzch sernika - galaretka: 1 duża puszka brzoskwiń 2 galaretki brzoskwiniowe 2 łyżeczki żelatyny Odlewamy sok brzoskwiniowy i dolewamy do niego wody, tak by było około 800ml

Smakowy Raj
Praktyki w piekarni. I kojąca szarlotka 194

otwierać oczęta musiałam raptem chwilę przed piątą. Mam w tym niejakie doświadczenie, więc choć łatwo nie było, dałam radę. Piekarnia nie jest duża - raptem trzech piekarzy przygotowujących chleb i ciasta do dwóch sklepów. W zeszłym roku Erik odkupił sklep, gdyż poprzednia właścicielka po trzydziestu latach postanowiła udać się na zasłużoną emeryturę. Piekarnia jest jednak jeszcze starsza - nie mogłam ustalić dokładniej(...)która skończyła tę samą szkołę, w której ja się teraz uczę. Opowiadała mi trochę o nauczycielach, rozmawiałyśmy o tym, co się zmieniło. Co najważniejsze jednak, zrobiłyśmy razem całe mnóstwo ciast.  Plan dnia wyglądał mniej więcej tak samo - najpierw przygotowanie ciast do sklepu - wyjęcie z lodówek tego, co zostało z dnia poprzedniego, ułożenie na nowych tacach, uzupełnienie ciastami z zamrażarki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto czekoladowe z bitą śmietaną i mascarpone 248

Czekoladowo, ja nie umiem się oprzeć czekoladzie, bitej śmietanie i mascarpone. Dla mnie to połączenie idealne. Ciasto to wykonałam na początek mam nadzieję przyszłych sukcesów. Już nie tylko zajmuję się domem i dziećmi, ale zaczynam rozwijać się zawodowo. Skończyłam studia z pasją i w tym kierunku się rozwijam. Założyłam firmę, projektowanie instalacji sanitarnych, a tu odnośnik do mojej firmy, jestem(...)wszystkim z małych wydarzeń i z takich małych rzeczy trzeba się cieszyć i je doceniać. Ja się cieszę, że się rozwijam, ale również cieszę się z innych powodów Składniki: Ciasto: - 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej; - 1,5 szklanki cukru do wypieków; - 3/4 szklanki kakao; - 2 łyżeczki sody oczyszczonej; - 1 łyżeczka proszku do pieczenia; - pół łyżeczki soli; - 1 szklanka maślanki

dom-agi.pl
Letnia tarta z cukinią 164

Przepis powstał z potrzeby żołądka :) i spełnia wymogi przygotowania czegoś szybko, z cukinią i przy minimum nakładu pracy. Stąd też wygodne zawsze ciasto francuskie. Niestety tuczące, również jak zawsze. Co ciekawe, po powrocie do domu okazało się, że cukinia w momencie nabijania jej na kasę występowała pod przykrywką i pan kasjer zobaczył w niej ogórek krótki. Panu więc dedykuję przepis(...)polecam zabawę w znajdź 5 różnic.Składniki:ciasto francuskie1 młoda cukiniapół małej cebuli2 ząbki czosnkułyżeczka kaparówkilka czarnych oliwek3 plasterki szynki 200g śmietany 18%2 jajka4 plasterki sera żółtegopłaska łyżeczka ziół prowansalskichsól i pieprzfolia aluminiowafasola/groch lub ciężarki do obciążania ciasta Sposób przygotowania:Ciasto kroimy w kwadrat troszkę większy niż spód formy na tartę. Pozostały kawałek zachowujemy. Formę na tartę wykładamy wyciętym

W kuchni wieczorem
British Apple Pie 135

się na moim blogu konkurs urodzinowy Słodkich Przyjemności. Propozycją wyróżnioną, zajmującą trzecie miejsce była propozycja przygotowania Tradycyjnego, brytyjskiego Apple pie. Niektórzy z Was wiedzą, że jednym z moich ulubionych ciast jest szarlotka, mogłabym ją jeść codziennie, dlatego tak bardzo przypadł mi do gustu pomysł na przygotowanie brytyjskiej wersji, która różni się od polskiej konstrukcją ciasta - jest to ciasto bez jajek(...)wodzie, a jabłka pokrojone są w grubą kostkę z niewielką ilością cukru. Ale co jak co, ciasto wychodzi wyśmienite! Mam nadzieje, że i Wam przypadnie ono do gustu. Zapraszam na British Apple Pie!"Składniki:150 g masła350 g mąki80 g cukru4 łyżki wody7 jabłek4-5 łyżek cukru1,5 łyżeczki mielonego cynamonu0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej1 łyżka mąkiłyżka cukru

Słodkie Przyjemności
Moja ulubiona klasyczna szarlotka z jabłkami w karmelu 232

Roku czeka na Was ogrom niespodzianek i nowości na blogu! Nie przegapcie tego! Po całym tym świątecznym misz-maszu wypieków, zapragnęłam klasyki. Szarlotka, lub jabłecznik, jak wolicie to ciasto nazywać, to moje ulubione, takie nigdy nie "przejedzone". Można je przyrządzać na wiele sposobów, a nigdy nie zawodzi. Ja i Marcin mamy w Kołobrzegu swoją ulubioną kafejkę, w której nieodmiennie(...)naszych czterech kątów i, zapewniam Was, wszyscy są zadowoleni zachwyceni! Do masy możecie dodać, co tylko dusza zapragnie, ja polecam żurawinę lub maliny. SZARLOTKA Z JABŁKAMI W KARMELUSkładniki:CIASTO:2 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej1 i 1/4 łyżeczki soli6 łyżek masła, zimnego i pokrojonego w kostki2/3 szklanki bardzo zimnej wody3/4 szklanki margarynyWYPEŁNIENIE:3 łyżki mąki 4 duże

Gotowanie to kochanie
Piernik staropolski dojrzewający 414

Dziś mój dom wypełnił prawdziwie świąteczny zapach... zapach piernika staropolskiego... Cudowny korzenny aromat sprawił, ze ja i moi domownicy poczuliśmy Święta... Coś wspaniałego... Przygotowałam ciasto na prawdziwy staropolski piernik dojrzewający, co w moim domu stało się już tradycją. Razem z Dziećmi celebrujemy każdą chwilę i chłoniemy te nieziemskie zapachy jakie wydobywają się podczas podgrzewania miodu. Jest(...)sieci przepis, a pochodzi z książki "W staropolskiej kuchni i przy polskim stole" autorstwa Marii Lemnis i Henryka Vitry. Kochani, to już ostatnie dni, aby zagnieść ciasto na piernik. Co roku przygotowuję je na około 5-6 tygodni przed Świętami, ale 4 tygodnie też spokojnie wystarczą by piernik był wspaniały i aromatyczny. Ciasto będzie leżakowało w lodówce

Słodko-Słony Świat Ilony
Tarta z karmelem i bananami 187

Składniki na ciasto:250g mąki 50g cukru 125g masła 1 łyżka wody kilka kropli aromatu waniliowego Składniki na wierzch:gotowa masa krówkowa Gostyń 350g 4 dojrzałe banany350 ml śmietany kremówki 36%2 opak. Śmietan-Fixumałe opakowanie cukru waniliowegoDodatkowo:płatki migdałowe do dekoracji Ostatnio w kawiarni bardzo spodobała mi się tarta bananowa. Spróbuję ją odtworzyć, ponieważ jest to naprawdę(...)warte uwagi, aromatyczne, pyszne ciasto. Składniki na ciasto szybko zagnieść i włożyć na minimum 1 godzinę do lodówki. Przygotować formę o średnicy 26cm wysmarowaną tłuszczem. Wylepić ją ciastem formując 2-3 cm brzeg. Ponownie wstawić do lodówki na 30 minut. Wyjąć i ponakłuwać widelcem (fot.1). Piec w temperaturze 160ºC przez około 20 minut, korzystając z funkcji termoobieg. Odstawić

Świat Ciasta
Gruszkowy Królewicz 331

Oryginalnie to ciasto nazywa się Królewicz. Otrzymałam na nie przepis jakieś 25 lat temu :) wiem, ze wtedy krążył jeszcze pod nazwą Królewiec. Nieważne jak się nazywa, ważne jak smakuje. Jest dość słodkie, więc ci co są na diecie, lepiej niech nie patrzą nawet na nie ;) Słodycz ciasta można zrównoważyć gorzką polewą(...)urozmaicić to ciasto, dodałam cienką warstwę gruszek karmelizowanych na maśle i na miodzie. Trochę obawiałam się efektu, gdyż ryzykownym jest ulepszanie dobrych, sprawdzonych smaków. Na szczęście ten dodatek nie zaszkodził, a jedynie dodał ciekawego posmaku. Nie jest to ciasto, które można upiec i w tym samym dniu zjeść. Ono powinno postać do dnia następnego, gdyż kruche

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ślimaki drożdżowe z konfiturą truskawkową i migdałami 178

moja propozycja na sobotni deser lub podwieczorek - ciasto drożdżowe w trochę innym niż zwykle wydaniu. Nie jestem mistrzynią cukiernictwa, z ciastami radzę sobie średnio. Prawdopodobnie dlatego, że przy przygotowaniu ciast trzeba trzymać się ściśle receptur, z aptekarską niemal dokładnością odmierzać ilość składników. A ja lubię dodać coś od siebie, na oko itd. Jest to mój debiut jeśli chodzi(...)ciasto drożdżowe i w mojej skromnej ocenie udany. Niech to będzie zachętą dla tych, którzy podobnie jak ja średnio czują się w wypiekach. Powodzenia. Trzymam kciuki za wasze kulinarne eksperymenty! Składniki:100g miękkiego masła200ml mleka500g mąki + jeszcze trochę70g cukru + 5łyżek50g świeżych drożdży1 jajkokonfitura truskawkowa lub dowolny dżem50g płatków migdałowych Przygotowujemy ciasto drożdżowe. 50g masła rozpuszczamy na wolnym

Smakowity Blog Kulinarny
Wyjątkowo delikanty sernik z truskawkami 292

jakieś ciacho, lądują w miseczkach w najprostszej formie. Razem z C. pochłaniamy niewyobrażalne ilości, troszkę chyba na zapas. Sezon truskawkowy bowiem, moim zdaniem, jest stanowczo za krótki...Do przygotowania ciasta z tymi czerwonymi skarbami zmotywowała mnie Panna Malwinna, która takie właśnie hasło rzuciła na nasze kolejne wspólne pieczenie. Nie mogłam się oprzeć! Szukałam długo przepisu idealnego - gdzie truskawki będą niekwestionowaną(...)gwiazdą. Chciałam też, aby były dodane do ciasta po pieczeniu - dzięki temu zachowują pełnię smaku i cudowną soczystość, której nieco brakuje truskawkom po pieczeniu.Gdy w gazetce Pieczenie jest proste, nr 1/2011 znalazłam sernik pieczony z rabarbarem i truskawkami wiedziałam, że to jest dokładnie to, czego chciałam. Kruche ciasto (skorzystałam z mojego ulubionego przepisu z Ciast pikantnych i słodkich Michela Roux

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Cobbler - co to takiego? 2971

się kiedyś o uszy obiła, ale nie byłam pewna, co to dokładnie jest. Po wnikliwych poszukiwaniach okazało się, że to niesamowicie prosty deser, pełen owoców przykrytych kruchym lub półkruchym ciastem. Często robię owoce zapiekane pod kruszonką - prosto, szybko, a smakuje obłędnie. Pomyślałam sobie, że cobbler to taka troszkę inna wersja jednego z naszych ulubionych deserów. I miałam rację. Przygotowanie zajmuje(...)nieco więcej czasu, bo po zagnieceniu ciasta trzeba je jeszcze rozwałkować i powykrawać kółka (lub dowolne inne kształty). Efekt jednak jest warty każdej poświęconej minuty (których nie ma znowu aż tak dużo) - cudownie soczyste, lekko kwaskowate owoce, a na wierzchu chrupkie krążki pachnącego ciasta. Do tego gałka lodów waniliowych lub jeżynowego sorbetu, i można odpłynąć z rozkoszy...Przepis znalazłam

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Moje rogale marcińskie 299

celu doprecyzowania: zmieniłam trochę przepis Margarytki (tu), a trochę dodałam stąd. I tak powstały moje rogale marcińskie. Składniki /ok. 24 szt./:Ciasto:1 szklanka ciepłego mleka30 g świeżych drożdży3 żółtka1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii3 i 1/2 szklanki mąki3 łyżki cukruszczypta soli3 łyżki masła200 g masła (będzie potrzebne przy wałkowaniu)Nadzienie:350 g białego maku150 g orzechów włoskich70 g suszonych(...)pomarańczowej100 herbatników3 jajkaLukier:sok z 1/2 cytrynycukier puder (tu już każdy decyduje sam jaką chce mieć konsystencję) Dodatkowo:1 jajko2 łyżki mlekagarść drobno posiekanych orzechów i migdałów Wykonanie:Ciasto: Z ½ szklanki ciepłego mleka, 1 łyżki cukru i drożdży przygotować rozczyn. Odstawić na około 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z 2 łyżkami cukru i ekstraktem

Pasja Smaku