ciast - 9500 przepisów (strona:221/634)

Orzechowe kluskowe potworki. 153

Kluski marchewkowo-orzechowe*; z truskawkami  *z masłem orzechowym  Dziwne mi kluskowe stworki powychodziły, najpierw dałam do nich kawałek żółtka i ciasto było fajne, ale mój mózg to mój mózg, chciał dać pół jajka, a nie tylko żółtko, bo tak często dawałam, inna konystencja, czy cuś, ale siłą logiki, ciasto było bardziej lepiące, tak, że albo mogłam podsypywać(...)podsypywać zanim by je ładnie uformowała, lub tak jak zrobiłam to ja, stwierdzić, że o takich kształtach klusek jeszcze nie jadłam, bez babrania, jedynie odrywając ciasto wrzucałam na wodę, i tak wyszły mi bardzo smaczne cusie ^^ Dzisiaj już lenię się w domu, bo przez moją szkołę już kłaczki kurzu przemykają xd :D Przepis: 60g mąki 1/2 jajka* średnia ugotowana

More food, love and dreams
Sernik bez pieczenia z truskawkami 9013

folii aluminiowej układamy część masy serowej, na których układamy równo duże umyte, osuszone truskawki bez szypułek, które przykrywamy resztą masy serowej. Podnosimy folię z obu stron i składamy z ciasta tzw. „chatkę”, Smarujemy tak ułożone ciasta resztą polewy i zaciskamy mocno u góry brzegi folii. Odstawiamy ciasto na noc do lodówki. Następnego dnia wyjmujemy je z folii, kroimy w plastry

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pierogi z truskawkami i masełkiem 245

mąki, 1 jajko, 2 łyżki oleju, woda, 40 dag truskawek 10 dag masła, 1 łyżka cukru, sól. PRZYGOTOWANIE: 1. Mąkę przesiewam na stolnicę. Dodaję jajko, olej oraz wodę. Zagniatam ciasto. Powinno być elastyczne i wolne.  2. Truskawki obieram z szypułek. Przygotowane ciasto rozwałkowuję. Szklanką wykrawam w cieście krążki. Na każdy kawałek ciasta kładę truskawkę. Zlepiam pierogi.  3. Przygotowane

Tradycyjna kuchnia Kasi
Migdałowy biszkopt z nadzieniem serowym i truskawkami 216

Ostatnio naszła nas myśl, na coś "dobrego". Lekkiego, smacznego i owocowego zarazem. Przewertowałyśmy gazety i znalazłyśmy pomysł na proste migdałowe ciasto z nadzieniem serowym i truskawkami. Przepis wydawał się całkiem prosty, więc wzięłyśmy się do roboty. Ciasto faktycznie okazało się bardzo proste w przygotowaniu i niebywale smaczne. Łączy w sobie delikatny migdałowy biszkopt z pysznym nadzieniem serowym, a całość jest(...)ucieramy mikserem. Truskawki odszypułkowujmy i kroimy w plasterki. Okrągłą formę do tortownicy ( nasz miała śr. 23 cm) wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem. Wylewamy do niej połową ciasta. Rozsypujemy połowę truskawek oraz wykładamy połowę masy sernikowej. Na to delikatnie wykładamy pozostałe ciasto i ponownie obsypujemy truskawkami i wykładamy masę serową. Wierzch posypujemy płatkami migdałów. Pieczemy około 50 minut

Kolizje Smaków
Migdałowe muffiny z truskawkami kakaowym marcepanem i truskawkową bitą śmietaną. 255

oraz likier migdałowy, łączymy w jedno. Mąkę, cukier, proszek i sodę mieszamy widelcem, łączymy z masą jajeczną. Mieszamy łyżką, możemy pozostawić grudki. Kokilki wykładamy papilotkami. Dajemy do każdej łyżkę ciasta, na ciasto połówki truskawki, na nie znów łyżkę ciasta. Na wierzchu układamy kawałki marcepanu. Wkładamy do piekarnika w 180 stopniach, funkcja góra-dół na 20 minut. Studzimy.   Śmietanę ubijamy(...)łyżce wrzątku, łączymy mikserem z ubitą śmietaną. Dodajemy garść posiekanych truskawek i ubijamy mikserem. Chłodzimy w lodówce. Śmietanę za pomocą rękawa cukierniczego i wybranej końcówki umieszczamy na wierzchu ciasta, dekorujemy kawałkami truskawek. Marcepan kakaowy: -200 gram migdałów zmielonych -180 gram cukru pudru -łyżeczka likieru migdałowego -łyżka kakao. Wszystkie składniki zagniatamy do jednolitej masy, zamykamy szczelnie w formie walca w folii

BaRepas
Kruche ciasto z masą budyniową i truskawkami 202

Składniki (tortownica) : Kruche ciasto : 1/3 kostki zimnego masła 1/2 szklanki cukru 2 jajka 1,5 szklanki mąki Masa budyniowa : 400 ml mleka 3 łyżki cukru 1 budyń śmietankowy 1/2 kostki miękkiego masła Dodatkowo: 1/2 kg truskawek 1 galaretka truskawkowa + 400ml wody Sposób przygotowania: 1. Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Wyłożyć na wyścieloną papierem do pieczenia tortownice i wstawić(...)rozpuścić budyń w proszku i cukier. Dodać do gotującego się mleka. Gdy masa zacznie tężeć dodać masło i cały czas mieszać do momentu zgęstnienia. Wylać na wystudzone kruche ciasto. Odstawić do wystygnięcia. 3. Galaretkę rozpuścić. 4 Truskawki oddzielić od szypułek, umyć i pokroić w grube plastry. Wyłożyć na masę budyniową i zalać tężejącą galaretką. 5. Ciasto wstawić do lodówki

A Ty Smakuj Mnie
Pierogi z sezonowymi owocami 177

dół tym młodszym, którzy na drzewo nie potrafili się wspiąć. Nie wyobrażam sobie, żeby moje dzieci nie poznały smaków mojego dzieciństwa. Sezonowych owoców, z których mama wyczarowywała nie tylko ciasta kruche i ucierane z prodiża, ale też letnie obiady na słodko. Ryż z truskawkami, makaron z serem i jagodami, knedle ze śliwkami. Bardzo, ale to bardzo mile wspominam pierogi(...)sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} ciasto na pierogi: ok. 400 g mąki 3 łyżki roztopionego masła 3-4 łyżki jogurtu naturalnego ½ szklanki ciepłej wody szczypta soli oraz: w sumie ok. 700 g sezonowych owoców: np. truskawki

bistro mama
Naleśniki orkiszowe idealne - przepis podstawowy 378

przepis to gwarancja, iż zawsze się udadzą. Idealne są cieniutkie, miękkie i elastyczne, można je dowolnie składać, a nie popękają, a przysmażone na masełku apetycznie chrupią. Ważne jest, by ciasto zrobić odpowiednio wcześniej, ponieważ powinno odstać przynajmniej 30 minut, by gluten zawarty w mące miał czas rozkleić się i połączyć się z wodą. Ciasto będzie wówczs ciągliwe i sprężyste. Druga(...)filmie. Wszystkie te patelnie mają nieprzywierającą powłokę, dzisiejsze już ceramiczną. Pieczenie naleśników na takiej patelni to sama przyjemność. Każda jest dodatkowo wyposażona w specjalny patyczek do równomiernego rozprowadzania ciasta. Składniki na 6-8 naleśników: 150 g jasnej mąki orkiszowej 150 g mleka 150 gazowanej wody mineralnej 2 jajka M łyżeczka cukru szczypta soli masło ghee lub olej do smażenia Wykonanie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciasto z owocami 203

Ciasto nie nazwała celowo „morelowo-truskawkowym” bo można je wykonać praktycznie z każdych owoców, a samo ciasto trzyma po prostu w „kupie” owoce. Bajecznie proste do wykonania, nie wymagające wielu składników- i jak to Misiek wszystko opisuje- po prostu zajebiste Składniki: około pół kilograma owoców 185 g mąki pszennej 125 g masła roślinnego 60 g cukru(...)czym ją rozwałkowujemy na około 30 cm okrąg- robimy to na papierze do pieczenie, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 10 minut. W międzyczasie kroimy owoce. Ciasto wraz z papierem przekładamy do formy, na środek wykładamy owoce i zakładamy brzegi na górę. Ciasto może lekko się łamać. Pieczemy w temp. 180 C około 40 minuta, tak aby ładnie

greenscarf
Babeczki truskawkowe 222

powstrzymaj się :) Zwijałam się z ich upieczeniem jak szalona i ciągle było pod górkę. Początkowo zapomniałam dodać do nich mleka i gapiąc się tępo w metalową miskę z surowym ciastem, zastanawiałam się o co chodzi. Wyrosły oczywiście krzywe (dla mnie to żadna nowość), musiałam ściąć trochę ich wierzchy, żeby pokryte kremem prezentowały się co najmniej znośnie. Porwał mi się rękaw(...)razy łyżką – spokojnie mogą zostać grudki. Truskawki wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną. Foremkę do muffinek wyłożyć papilotkami (mam nowe, ładne? :D). Nakładać do każdego otworu po łyżce ciasta, łyżeczce truskawek i znowu łyżce ciasta. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 20 min (aż wbity w babeczkę patyczek do szaszłyków nie będzie obklejony ciastem). Wystudzić dokładnie

wcinaj to
tiramisu truskawkowe 390

składniki: ok. 20 szt. średniej wielkości świeżych truskawek (200g) 1 opakowanie podłużnych biszkopcików (60g) 250 g serka mascarpone 2 żółtka 2 łyżki cukru pudru ok. 120

Domowy Smak Jedzenia
Łatwe ciasto z arbuzem, truskawkami i galaretką 361

Dziś mam dla Was przepis na orzeźwiające ciasto z owocami i galaretką. Jest łatwe do przygotowania i nie wymaga dużego nakładu pracy. To doskonały deser na upalne, letnie dni.  SKŁADNIKI: Biszkopt: 2 jajka, 1/2 szklanki cukru, 2/3 szklanki mąki tortowej, 3 łyżki oleju, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 łyżki octu, Dodatkowo: 2 opakowania galaretki truskawkowej, 25 dag truskawek(...)ćwiartka arbuza. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania kolejno dodaję cukier, żółtka, olej, mąkę, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto wykładam na tortownicę o średnicy 22cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę 25 minut w temperaturze 180 stopni. 2. Galaretki rozpuszczam w trzech szklankach wrzątku. Odstawiam do przestudzenia. Z arbuza odkrawam skórę, usuwam pestki i kroję

Tradycyjna kuchnia Kasi
gulasz cielęcy z pieczarkami i papryką 283

składniki: 750 g mięsa cielęcego (łopatka) 2 papryki żółte 1 papryka czerwona 3 cebule 300 g pieczarek 4 ząbki czosnku 4 łyżki oleju słonecznikowego 2 listki

Domowy Smak Jedzenia
"Sernik" jaglany z truskawkami, Wayward Pines 252

deser to nieco zmieniona wersja "sernika jaglanego z borówkami" . Jest lekki i słodko-kwaskowaty. Fakt, wymaga trochę pracy, ale naprawdę warto. Składniki na wegańskie kruche ciasto: 0,5 szklanki mąki jaglanej + kilka łyżek mąki pszennej 0,5 szklanki (razem) mąki kukurydzianej i ziemniaczanej (2-3 łyżki mąki ziemniaczanej, reszta kukurydzianej) 2 łyżki  ksylitolu  (ewentualnie cukru) 2 łyżeczki(...)części, do większej dodaj truskawki i ponownie zmiksuj/zblenduj. Natłuść formę olejem (okrągła 28 cm średnicy lub kwadratowa o boku 20 cm) i wylep ją kruchym ciastem; możesz to zrobić rękami, nie musisz używać wałka. Piecz ciasto przez 25-35 minut w 170°C. Następnie dodaj jasną masę jaglaną, wyrównaj, później truskawkową, również wyrównaj. Wyłącz dolne grzanie w piekarniku

Qlinarnie i Qlinarnie