cukru 2 żółtka szczypta soli Ponadto 2 galaretki ( kolory oraz smaki według uznania) owoce (dowolne) 250 ml. śmietany 30% Wykonanie: Wszystkie składniki łączmy ze sobą, zagniatamy ciasto. Wkładamy do lodówki na 2 godziny do schłodzenia. Następnie ciasto rozwałkowujemy na grubość 3-4 mm. i wyciskając krążki foremką do babeczek, wcześnie wysmarowaną margaryną i wysypaną bułką tartą. Pieczemy
kgwjanczewokurczaka 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu czerwonego 1/2 łyżeczki mielonego chili 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka musztardy w proszku Ciasto (panierka z KFC): 2 jajka wiejskie (są dużo większe niż te sklepowe) 100 mleka 3,2 % (może być dowolne mleko ja miałam akurat takie) 3/4 szklanki mąki z amarantusa 1/2 łyżeczki(...)PRZYGOTOWANIE: Pierś z kurczaka należy umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem, następnie pokroić wzdłuż na paski. Pokrojoną pierś z kurczaka przełożyć do miski i doprawić.W osobnym naczyniu należy przygotować ciasto podobne do tego jakie robimy do naleśników. Łączymy składniki i dokładnie je mieszamy. Kawałki piersi z kurczaka zalewamy ciastem. Do miski wsypujemy mąkę i obtaczamy w niej po kawałku paski
ClauditteMissCookingskładniki: 2 małe bagietki 4 – 5 ząbków czosnku 2 łyżki świeżego oregano lun natki pietruszki 50 g masła pieprz wykonanie: Bagietki kroimy na kromki, starając
Domowy Smak Jedzeniaprzepis , który sobie wyeksperymentowałam w domowym zaciszu, i który to eksperyment rzecz jasna się powiódł, mało tego...przyczyna eksperymentu została wchłonięta w jakąś godzinkę. Ciasto na mące jaglanej z olejem kokosowym...ale po kolei. Potrzebne składniki -półtorej szklanki mąki jaglanej u mnie od NATURALNIE ZDROWE -200 ml oleju kokosowego u mnie ZIELONY NURT -4 duże jaja -szklanka cukru(...)Cukier i jaja zmiksować na puszystą masę, zmniejszyć obroty i powolutku dodać mąkę zmieszaną z cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać roztopiony olej kokosowy i wymieszać . Ciasto wylać na okrągłą, wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę i dodać sezonowe owoce. U mnie truskawki, ale mogą to być borówki, brzoskwinie, jabłka, co tylko chcecie. Piec 35-40 minut
Z Kuchni Do Kuchniucieramy z cukrem na puch, następnie dodajemy po 1 jajku i dalej ucieramy. Wsypujemy obie mąki, proszek do pieczenia, skórkę cytrynową, wlewamy mleko i mieszamy dokładnie do połączenia składników. Ciasto przekładamy do foremek silikonowych tak by wypełniło ok 3/4 wysokości foremki i pieczemy przez ok 25 minut w 180 st. C. Lukier: 1 białko szczypta soli ok 1 szklanki cukru(...)pudru Ubijamy białko z solą, a następnie wsypujemy stopniowo cukier puder, do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Lukier nie może być zbyt rzadki, bo spłynie z ciasta, ani zbyt gęsty, bo będzie się nim źle malowało. Lukier mieszamy z barwnikami (ja użyłam takich w proszku zakupionych na allegro) i malujemy pisanki
Cynamonowe szczęściecałość dokładnie mieszam i wykładam na masę budyniową, całość ponownie wstawiam do lodówki by stężała. Galaretka truskawkowa: ok 1/2 kg mrożonych truskawek 1 galaretka truskawkowa aksamitny sernik, budyniowy sernik, ciasto pianka, ciasto z truskawkami, fit sernik, odchudzone ciasto, odchudzony sernik, owsiany spód, sernik, sernik czekoladowy, sernik na zimno, sernik z truskawkami, Serniki, truskawki, zdrowszy sernik na zimno, Galaretkę rozpuszczam
Cynamonowe szczęściepodobno takie przeplatanie pogody to kwietniowa specjalność. Kiedy pogoda nie sprzyja zaszywam się w kuchni i eksperymentuje, a z moich eksperymentów powstają takie pyszne cudeńka jak to lekkie kawowe ciasto, na które Was dziś zapraszam. Biszkopt: 3 jaja 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Białka
Cynamonowe szczęściełyżek gęstej śmietany cukier puder do posypania olej do smażenia Sposób wykonania: Mąkę przesiać na stolnicę, dodać żółtka, spirytus i śmietanę. Całość bardzo dokładnie wyrobić na jednolite elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto należy jeszcze kilkakrotnie złożyć, wałkować a nawet potłuc wałkiem do momentu pojawienia się na powierzchni pęcherzyków (ma to na celu wtłoczenie do ciasta powietrza). Przykryć ścierką i odstawić(...)minut. Odcinać od całości po kawałku, lekko posypywać mąką stolnicę i wałek. Ciasto rozwałkować jak najcieniej, pociąć na paski. W środku każdego paska zrobić nacięcie i przeciągnąć przez nie jeden koniec. W płaskim garnku rozgrzać olej. Smażyć z obu stron na zloty kolor. Odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku. Osączone, ale jeszcze gorące faworki oprószyć cukrem pudrem. Qchnia
Qchnia po prostuQchnia po prostu Dzisiaj chciałabym polecić łatwy i szybki przepis na pizzę. Ciasto wychodzi cienkie, chrupiące i aromatyczne. Czas wykonania nie powinien przekroczyć 1 godziny. Składniki na dużą blachę piekarnika: - 2 szklanki mąki - 75g świeżych drożdży - 1/4 szklanki mleka - 1 łyżeczka cukru - jajko - 3 łyżki oliwy z oliwek - 1 łyżka oregano - łyżeczka soli - 1 mały koncentrat pomidorowy - zioła prowansalskie(...)jednolitą masę, a następnie oprószamy delikatnie mąką, przykrywamy ścierką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Po upływie około 15 minut rozwałkowujemy je i układamy na blasze. Tak przygotowane ciasto smarujemy koncentratem pomidorowym i posypujemy ziołami. Teraz przychodzi czas na własną inwencję :) na ciasto kładziemy wszystko na co mamy ochotę. Pamiętajmy jednak aby warstwy kłaść tak aby na wierzchu znalazły
Qchnia po prostuodpoczynku). Od samego rana zrobiłam jagodzianki w wersji hurtowej standardowo, pierogi z jagodami i dżemy jagodowe. To że buły sa wegańskie chyba już nie muszę dodawać? Przepis na ciasto drożdżowe już wielokrotnie zamieszczałam na swoim blogu, więc powtórzę tylko składniki: 900 g mąki pszennej pół litra mleka sojowego 100-200 g cukru 200 g masła roślinnego 50 g drożdży(...)ilość ciasta potrzeba 2 kg jagód i około 100 g cukru, podsmażyć razem około 3 minut. Przygotowanie: po wyrośnięciu ciasta podzielić je na cztery części, uformować wałki po czym pociąć na plastry. Nie bawić się w wałkowanie, tylko rozpłaszczyć porcję ciasta i faszerować konkretną łyżką jagód: Zlepić brzegi i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zlepieniem na spód. Przykryć
greenscarfzdrowego, pożywnego? Np. kaszę. kasza jest zdrowa. Kaszę można jeść na słodko, np. jaglankę z wanilią i truskawkami. A gdyby tak pójść o krok dalej i zrobić z niej ciasto? Brownie z kaszy gryczanej okazało się bardzo dobrym pomysłem, czemu by więc nie spróbować z kaszą jaglaną? Tak więc powstał deser, który dosłownie "robi dobrze". Słodki, kremowy, z dodatkiem owoców(...)agawy i blendujemy na gładką masę. Całość wylewamy na blaszkę, wygładzamy i pozostawiamy do przestygniecia. Owoce myjemy, pozostawiamy w całości lub kroimy na drobniejsze kawałki i układamy na tężejącym cieście. Herbatę zagotowujemy z syropem z agawy i agarem. Pozostawiamy na chwilę do przestygnięcia, a gdy tylko zacznie tężeć, wylewamy na wierzch ciasta. Całość wkładamy do lodówki na min. 4 godziny
Zawsze głodna!drożdże, dolewamy ciepłą wodę razem z mlekiem w proszku oraz masło. Całość mieszamy i odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce. Następnie dodajemy jajka, mąkę i sól, wyrabiamy, aby ciasto było gładkie i elastyczne. Powinno być miękkie, ale nie może kleić się do rąk. Miske z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę(...)musi podwoić swoją objętość. Po tym czasie ciasto dzielimy na 8 równych części i formujemy bułki. Każdy kawałek ciasta przez chwile ugniatamy w dłoniach, kształtujemy ładne, gładkie kulki i delikatnie je spłaszczamy. Bułki układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, ponownie przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 25 minut. Wyrośnięte bułki
Symfonia smakowakońca, warto więc się pospieszyć i zrobić tartę z zielonymi szparagami i kozim serem, który z powodzeniem można zastąpić serem feta. Tajemnicą dobrej tarty jest spód, który przypomina kruche ciasto ale zamiast jajka dodaje się zimną wodę. Poza tym można przyrządzić ciasto na spód z różnymi dodatkami. Na ogół część pszennej mąki podmieniam grahamką, a czasami dodaję zioła lub nasiona(...)tego typu tarcie polewam nadzienie rozmąconymi w mleku jajkami. Tarta fajnie się zapieka, a po lekkim przestygnięciu łatwo ją się kroi. Tarta ze szparagami i kozim serem Składniki: Ciasto na tartę okrągła foremka o średnicy 28 cm 200 g pszennej mąki 50 g mąki grahamki 2 łyżki sezamu 150 g masła 2 łyżki wody Nadzienie do tarty 350 g zielonych
codojedzeniamisy robota, dodajemy całe jajko i miksujemy. Wsypujemy mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną, dokładnie wyrabiamy hakiem robota lub ręką. Masę serową przekładamy na stolnice obsypaną mąką i chwilkę zagniatamy ciasto. Ciasto musi być klejące, ale jeśli jest taka potrzeba dosypujemy więcej mąki. W garnku nastawiamy wodę, solimy. Z ciasta odrywamy kawałek, spłaszczamy, formujemy krążek, na środku kładziemy truskawkę, którą można(...)oprószyć lekko cukrem (moje truskawki tym razem były bardzo słodkie, więc ich nie słodziłam) i zlepiamy ciasto, formując kulkę. Knedle wkładamy do gotującej się wody i gotujemy około 3 minut od wypłynięcia. Odcedzone knedle serwujemy polane musem ze zmiksowanych truskawek z cukrem pudrem i odrobiną octu balsamicznego, można jednak knedle polać masłem z bułką tartą lub gęstą, słodką śmietaną. Smacznego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDrożdże rozpuszczamy w wodzie z cukrem, odstawiamy na 15 minut aby drożdże ruszyły. Do miski przesiewamy dwa rodzaje mąki, dodajemy sól i mleko oraz wodę z drożdżami. Zagniatamy ciasto, powinno być gładkie, elastyczne i odstające od ręki. Miskę z ciastem szczelnie przykrywamy folią do żywności i zostawiamy na ok. 1 godzinę, aż ciasto podwoi swoją objętość. 2. Wyrośnięte ciasto
Apetyczna babeczka