Pyszne, chrupiące, zdrowe.Mogą "długo leżeć" ale zapewniam: jeszcze nigdy im się to nie zdarzyło.Są smaczne, wspaniale pachną i co najlepsze - sycą! Bomba zdrowia!Składniki
Czarnawisienkaliczący około 500 kcal. Ten sam deser z samymi owocami to już tylko około 160 kcal. Widać różnice? Wybieraj mądrze i niech to będzie jeden deser dziennie, a nie 4! Jeżeli chcesz zjeść chrupiącą rybę w panierce, to jak najbardziej warto, ale zamiast tłustych frytek możesz dobrać sobie bukiet surówek lub gotowane warzywa. Planujesz grilla w gronie znajomych? Nie musisz(...)dobrej, jakość lody – najlepiej wybrać te słodzone sokiem o owoców lub cukrem brzozowym. Lody domowe i rzemieślnicze to najlepszy wybór. Jeżeli chcesz przywrócić smaki lata i zrobić sobie pyszny deser, to tutaj znajdziesz przepis na gofry . Planujesz imprezę w towarzystwie kieliszka? Słodkie drinki i trunki są zdradliwe oraz mają bardzo dużo kalorii, dlatego uważaj z ich ilością. To zrobi dobrze
Codogaranaturalnej. Tak jak wspomniałam wcześniej obecnie dostępne są trzy rodzaje mieszanek. A są to: SŁONECZNE POLA (ziarna słonecznika, sezamu, siemienia lnianego) To zdrowy, aromatyczny i chrupiący dodatek do kanapek, sałatek, zup, dań obiadowych, deserów, muesli, wypieków, panierek i przekąsek. Wzbogaca smak i nadaje nową jakość każdej potrawie. Prażone ziarna słonecznika, sezamu i siemienia lnianego są bogatym źródłem niezbędnych witamin, minerałów(...)Błonnik: 10,6 g CYNAMONOWY RAJ (ziarna słonecznika, sezamu, orzechy arachidowe, cynamon, kardamon, goździki) To starannie dobrana kompozycja prażonych ziaren i korzennych przypraw, dzięki której Wasze desery, lody, jogurty i ciasta zyskają nowy, niepowtarzalny smak. Słonecznik, dzięki zawartości witaminy E i cynku, dba o zdrowie skóry, paznokci i włosów. Sezam to bogate źródło m.in. wapnia, magnezu i białka. Orzechy arachidowe
Zdrowie na języku :Pkółka, z których układam piramidkę. Z końcówki masy piekę małe beziki, tak po prostu, do chrupania. Truskawkom oszczędzam eksperymentów - są teraz tak pyszne, że nie potrzebują żadnych dodatków prócz ... bazylii. Przy okazji pływających wysp (klik) odkryłam, jak cudownie bazylia komponuje się z deserami. A skoro bawię się(...)primabaleriną, podkręcam zabawę bazyliową bitą śmietaną. Jest pyszna! Nic tak nie poprawia nastroju jak porcja, a nawet dwie, pysznej, chrupiącej bezy z truskawkami i bitą śmietaną o aromacie bazylii. U mnie zadziałało. A jak u Was? Czy taki deser nadaje się na zmartwienia, te na duszy, na ciele, a może jeszcze "gdzie indziej"? PAVLOVA INACZEJ. BEZY Z TRUSKAWKAMI
KUCHARNIAchmurka z wierzchu chrupiąca w środku delikatnie wilgotna-idealna! Po raz kolejny mogę śmiało stwierdzić, że uwielbiam bezy. Odkąd zrobiłam swój pierwszy tort bezowy i okazało się, że jest to naprawdę łatwe, Pavlova bywa na moim stole naprawdę często. Tym razem odeszłam od klasyki- zobaczcie co pysznego z tego wyszło. Dodam, że to idealny deser na każdą imprezę
Wielki apetytprzyrządzenie klasycznej białej bezy ze wspaniałym kremem z dodatkiem likieru Advocat oraz prażonymi migdałami. Cudowne połączenie słodkiej, kruchej bezy i pysznego kremu, a w tle chrupiące migdały - to niezwykle kusząca propozycja na fantastyczny deser. Klasyka w najlepszym wydaniu... Szczerze polecam!SKŁADNIKI NA BEZĘ:8 dużych białek 420 g cukru2 łyżeczki mąki ziemniaczanej2 łyżeczki bialego octu winnego lub spirytusowego SKŁADNIKI(...)beza będzie miała bardziej artystyczne kształty.Piecz bezę najpierw przez 30 minut w 120 stopniach C, a potem susz ją w 100 stopniach C przez następne 2h. Beza będzie chrupiąca na zewnątrz, a wilgotna w środku. Bezę najlepiej po upieczeniu suszyć całą noc w wyłączonym piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach.KREM:Składniku do kremu muszą być wcześniej dobrze schłodzone w lodówce.Śmietanę
Słodko-Słony Świat IlonySłodki, rozpływający się w ustach. Waniliowo-jajeczny krem zapieczony pod chrupiącą skorupką. Czy można prościej? Tym razem nie będzie żadnego historycznego wprowadzenia do deseru. Z prostego powodu – jego powstanie jest historycznie niejasne i niepewne. Podobny deser mają w swoim menu Anglicy, Hiszpanie i Portugalczycy. Dość jeśli napiszę, że pierwsza spisana receptura pojawiła się w książce kucharskiej „Cuisinier Roial
Karo in the KitchenBardzo przepyszna rolada serowa z chrupiącymi orzechami i miękkim serem. Polecam do kawy czy herbaty, będzie znakomita, pyszny deser. Rolada serowa. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieChrupiąca beza z serkowym nadzieniem i truskawkami. Wymarzony deser na lato. Serek można zastąpić bitą śmietaną, ja użyłam go bo chciałam zmniejszyć ilość kalorii i przełamać słodycz żeby deser nie był zbyt mulący. Składniki na 6 sztuk: 4 białka 200 g drobnego cukru łyżeczka mąki ziemniaczanej łyżeczka octu szczypta soli 150 g truskawek 300 g serka homogenizowanego z wanilią
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniawiem jak Wy, ale ja uwielbiam prażone płatki migdałowe :) Cudownie chrupią, pachną i idealnie pasują do każdego rodzaju deserów, ciast, a także - jak widać - śniadań. Taka owsianeczka jest doskonałym pomysłem na pozytywny początek dnia :) Składniki : 4 łyżki płatków owsianych 250 ml mleka 1 płaska łyżka budyniu waniliowego bez cukru orzechy włoskie Dodatkowo : 3 łyżki płatków migdałowych truskawki Płatki zalać
Chocolate Muffin BlogSzybki torcik bez pieczenia to najlepszy deser na lato. Najprostsze rzeczy są najsmaczniejsze. Mocno chrupiacy spód z orzechami laskowymi, kremowa masa z serka mascarpone z dodatkiem jogurtu greckiego i dużo świeżych jagód i truskawek pokryte cieniutką warstwą Tortengussu, zamiast ciężkiej galaretki. Spód wystarczy zmiksować, krem wymieszać, rozpuścić Tortenguss i pyszny torcik gotowy. Zamiast piekarnika, ciasto z lodówki. Polecam! Składniki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Kolejny ,ekspresowy deser z truskawką w roli głównej .Crumble czyli chrupiąca kruszonka migdałowo – amarantusowa z truskawkami .Koniecznie podawać na gorąco!. Składniki: na 3 kokilki 200 g truskawek ,pokroić na większe kawałki 3 łyżki zimnego masła 2 łyżki cukru trzcinowego 2 łyżki mąki migdałowej 1 łyżka mąki krupczatki 4 łyżki poppingu z amarantusa Masło łączymy z mąką migdałową ,krupczatką ,amarantusem
Ladylaura.słodko :) Deser ten jest szybki w wykonaniu i ładnie się prezentuje. Idealny na wizytę niezapowiedzianych gości. Kwaskowy smak jogurtu fajnie przełamuje słodycz marmolady, dzięki czemu deser nie jest za słodki. A ziarenka fajnie chrupią :) (Ilość składników według uznania) Gęsty jogurt grecki Konfitura figowa Bonne Maman od DeCare Musli lub domowa granola W ozdobnym pucharku układamy warstwowo: musli, jogurt
Zawsze głodna!czeka? JA. Cytat pochodzi z Czarodzicielstwa Terry'ego Pratchetta. Też jesteście zasmutkowani ? Bo ja tak. Ostatnio przygotowałam wyjątkowo źle wyglądający deser, smakował za to bajecznie. Bo czy połączenie bananów i czekolady w cudownie chrupiącym cieście może być niedobre...? Zaczęło się od tego, że miałam trzy banany, które wymagały natychmiastowej interwencji. Nie było sensu robić całego ciasta, stwierdziłam więc, że znajdę(...)Czekoladzie Erica Lanlarda trafiłam na samosy czekoladowe z ciasta filo. To ostatnie jakiś czas temu kupiłam, i ciągle zastanawiałąm się, co z nim zrobić. Szybko więc zdecydowałam, że ten deser to bardzo dobry pomysł. Okazało się, że nie umiem lepić samosów. A przynajmniej nie z bardzo delikatnego ciasta filo pokrojonego w kwadraty. W związku z tym szybko porzuciłam tę dziwną
Pożeraczka, czyli raz adobrze