chrupiące ziemniaki - 2705 przepisów (strona:93/181)

Zupa kalafiorowa bez śmietany 193

kolekcji zup - kalafiorowa, ale nie zupa krem  (choć ją też mocno polecam). Z chrupiącymi warzywami, delikatna, bez śmietany, na lekkiej zasmażce, z aromatycznym koperkiem. Bardzo serdecznie zapraszam do spróbowania! 2 skrzydełka z kurczaka 3 marchewki 1 pietruszka 1 cebula pół dużego kalafiora 3 ziemniaki koperek sól pieprz czarny lubczyk czosnek pieprz ziołowy liść laurowy ziele angielskie mąka smalec (adsbygoogle

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Pączki polskie tradycyjne 198

smażyć cały czas na tej samej mocy - temperaturę obniżamy za pomocą wspomnianego ziemniaka (dodatkowo otrzymujemy kilka pysznych frytek!) - smażyłam na plancie pół na pół ze smalcem, to była naprawdę dobra proporcja, ciasto jest smaczne, wspaniale usmażone, nie wchłonęło tłuszczu, skórka cieniutka i chrupiąca, jednak następnym razem użyję tylko planty i jest to moje subiektywna uwaga, nie znoszę zapachu gorącego smalcu

Kuchnia Prezydentowej
Sola w chrupiącej panierce 183

panierowania. Jeżeli jeszcze dodamy do nich trochę zmielonych płatków kukurydzianych, wyjdzie nam wspaniała chrupiąca panierka. Jej główna zaletą oprócz chrupkości jest to, że w przeciwieństwie do tradycyjnej bułki tartej wchłania znacznie mniej tłuszczu, dzięki czemu cała potrawa jest mniej kaloryczna. Rybę zaserwowałam z ziemniakami z wody i surówką z kiszonej kapusty.” Czytaj więcej

Wiem co jem
Zupa fasolowo kukurydziana na wędzonym kurczaku 247

zaczyna polskie lato - przychodzi ochota na treściwą zupę. Smaczek wędzonego kurczaka, mięciutka fasola i chrupiąca kukurydza, coś wspaniałego :) Składniki: 400 g wędzonego udka z kurczaka 7 szklanek wody 5 ziarenek ziela angielskiego liść laurowy 30 dag włoszczyzny – marchew, pietruszka, seler, por 35-40 dag ziemniaków sól puszka 400 g czerwonej fasoli konserwowej puszka 425 g kukurydzy konserwowej pieprz majeranek cząber

Kuchenne zapiski Edyty
Zwykły niezwykły kotlet schabowy 143

pomijając mąkę) i znowu w bułce tartej. Taka podwójna panierka powoduje, że kotlet jest chrupiący Rozgrzać olej (niedużo, kotlet nie może pływać w tłuszczu) na patelni i smażyć mięso na małym ogniu z obu stron do mocnego zarumienienia Ja podawałam z kiszoną kapustą i ziemniakami z koperkiem. Smacznego

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Kartoflak czyli babka ziemniaczana 249

wierzchu chrupiąca a w środku mięciutka. Zawsze serwuję ją z sosem pieczarkowym. Nie jest to drogie danie dlatego bardzo często je robię. Najbardziej lubię z połowy surowych i z połowy ugotowanych ziemniaków. Składniki:1 kg ziemniaków (połowę gotujemy a połowę zostawiamy surowe)2-3 cebule2 jajka100 g mąki pszennej250 g wędzonego boczku + 6 plasterków do wyłożenia dna naczyniapół łyżki

Bon Appetit Małgorzaty
Placek po węgiersku 170

Placek po węgiersku to chrupiący placek ziemniaczany z gulaszem. Idealny pomysł na sycący i pożywny obiad. Osobiście przepadam za tym daniem i polecam wszystkim, którzy jeszcze go nie jedli. Składniki:Placki ziemniaczane:6 dużych ziemniaków2  duże cebule2 jajka3 łyżki mąki3 ząbki czosnkusólpieprzGulasz: 700 g mięsa wieprzowego (użyłam szynki)1 duża cebula4 ząbki czosnku1,5 łyżeczki tymianku1 łyżeczka majeranku3 liście laurowe2(...)złotego koloru. Całość zalewamy bulionem, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i dusimy do miękkości mięsa. Następnie dodajemy suszoną paprykę, masło i jeszcze chwilkę dusimy. Doprawiamy solą i pieprzem.Placki ziemniaczane:Ziemniaki obrać i zetrzeć na drobnych oczkach. Nadmiar płynu, który wypuściły odlać. Cebulę i czosnek obrać i też zetrzeć. Dodać jajka, mąkę, sól, pieprz i wszystko razem dokładnie wymieszać. Na patelni

Oryginalny smak
selerowo-ziemniaczane placki... 186

blenderze na tarce grubsze oczka = lub na tarce ręcznej do masy dodać przyprawę do ziemniaków Prymat, jajko duże lub 2 mniejsze, mąkę, tartą bułkę i wszystko dobrze wymieszać na bardzo gorącym oleju smażyć rumiane placki i odkładać je na ręcznik papierowy takie placki są chrupiące i lubimy je z kwaśną śmietaną..........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Pieczony ziołowy kurczak z pieczonymi ziemniakami i warzywami 102

średnich ziemniaków 2 duże marchewki 2 duże korzenie pasternaku lub pietruszki kawałek młodej, cienkiej cukinii 2-3 cebule średniej wielkości mały pęczek świeżego majeranku lub 2 łyżeczki suszonego 4 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku masło, około 1/2 kostki przyprawa do warzyw i ziemniaków: 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 1/2 łyżeczki drobno zmielonego kminku 1 płaska łyżeczka mielonych nasion kolendry(...)łyżka octu balsamicznego sól, pieprz do smaku olej w sprayu lub zwykły w butli ( rzepakowy lub słonecznikowy) Warzywa i ziemniaki ( tak wiem że to też warzywo ale łatwiej od razu uprzedzić pytania ), obierz i pokrój w dowolne kawałki. Ziemniaki obgotowuj w osolonej wodzie tak żeby pozostały lekko twarde. Odcedź, wystudź przelewając zimną bieżącą wodą. Kurczaka oczyść z niepotrzebnych fragmentów( zbędny

Ogrodnik w podróży
Dyniowe kluseczki 192

dużo mąki, bo kluski mogą wyjść gumowate. Swoje podałam podsmażone na maśle - takie właśnie lubimy najbardziej. Chrupiące z zewnątrz, delikatne i mięciutkie w środku. Do tego odrobina masła i chrupiące listki szałwii - niebo na talerzu. A całość robi się prosto i w miarę szybko; można też kluseczki przygotować wcześniej, ugotować i później tylko odsmażyć - trzy minuty roboty, a obiad(...)marzenie. Polecam Wam ogromnie! Dyniowe kluseczki przygotowały dzisiaj również Mirabelka , Mopsik i Zuzia  oraz Martą . Dyniowe gnocchi Składniki: (na 35-40 sztuk) 200 g dyniowego puree 250 g ziemniaków 75-150 g mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 75 g serka kremowego 1 jajko sól pieprz dodatkowo: 50 g masła 15 listków świeżej szałwii Ziemniaki obrać, ugotować, odcedzić, całkowicie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Zupa krem z pora 139

której świetnym dodatkiem będą wszystkie chrupiące rzeczy, np. groszek ptysiowy czy czosnkowe grzanki. Ogromną zaletą tego dania jest to, że szybko je przygotujemy, zupa jest niedroga oraz składniki są łatwo dostępne. AmpedSense.OptimizeAdSpot('PL'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('PC'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('PR'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('1L'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('1C'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('1R'); Składniki: 3 pory (tylko biała część) 1 l bulionu warzywnego 3 ziemniaki 3 łyżki masła 3 łyżki

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Babka ziemniaczana rodem z Podlasia – tradycyjny przepis na wyjątkową zapiekankę ziemniaczaną 126

chrupiąca skórka o smaku dobrze wysmażonych placków ziemniaczanych – takie połączenie zauroczy każdego już od pierwszego kęsa. To smaczne i pożywne danie gości często na stole w moich rodzinnych stronach, i o ile każda gospodyni czy gospodarz na Podlasiu przyrządza ją niemal identycznie, dodając jedynie trochę swojego osobistego sznytu przy dobieraniu kawałków boczku czy słoniny lub wybierając odpowiedni gatunek ziemniaka

Eat me! Fit me!
Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem 142

Takie zapiekanki uwielbiam, nic trudnego nic dziwnego a do tego pyszne. Ziemniaki oskrobać i pokroić w plasterki o grubości 2-3 mm. Ugotować je w osolonej wodzie, ale nie rozgotować.. Odcedzić Cebulę pokroić w piórka, obsmażyć na patelni z odrobiną oleju. Cebulka musi być miękka, doprawić ją do smaku solą i pieprzem. Zdjąć z patelni. Plastry boczku wędzonego pokroić(...)szerokie pasy i obsmażyć na gorącej patelni. Gotowe są jak będą chrupiące i przysmażone. Piersi kurze lub inne mięso z kurczaka doprawić solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą oraz przyprawą do gyrosa. Dokładnie wymieszać i obsmażyć na patelni, ale dosłownie chwilkę. Mięso musi się tylko lekko przemarzyć i nabrać złotego koloru. Nie musi być usmażone ponieważ będzie się jeszcze piekło

Kuchnia Pokoleń
Polskie potrawy regionalne, które warto spróbować 184

ziemniaków. To pożywne, syte, aczkolwiek ciężkostrawne danie. Mięsny farsz jest zazwyczaj mocno przyprawiany czosnkiem i przyprawami. Czasami można także spotkać kartacze z farszem warzywnym, serowym lub grzybowym. Babka ziemniaczana Kolejny rarytas z terenu Suwalszczyzny to kartoflak, czyli babka ziemniaczana. Jest to słodko słony przysmak z dodatkiem skwarek z boczku. Miękka babka w środku jest jednocześnie bardzo chrupiąca na zewnątrz. Bliny(...)dodatkiem gęstej śmietany. Bliny podaje się także na słodko Rolada wołowa – Śląsk Rolada wołowa to jedno z najsmaczniejszych dań z regionu Górnego Śląska. Podawana z modrą kapustą i ziemniakami to doskonale przyrządzone mięso. Tradycyjna rolada robiona jest od wielu pokoleń. Jeśli jesteście zainteresowani tym, jak zrobić roladę, polecamy Wam zajrzeć na stronę  http://www.codogara.pl/5182/tradycyjna-slaska-rolada-wolowa/ , gdzie znajdziecie prosty przepis

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Babka ziemniaczana z ryżem 181

Dopiero był poniedziałek, a tu już sobota... Nie zdążyłam nawet mrugnąć:) I jeszcze wielu innych rzeczy nie zdążyłam zrobić... Ziemniaki jednak wykopać zdążyliśmy. W tym roku eksperymentalnie posadziłam też ziemniaki fioletowe. Wyrosły! Część odłożę na wiosnę, a resztę zużyję do sałatek.  Wykopki to niezaprzeczalna oznaka jesieni. A wraz z jesienią na stole będą się pojawiać potrawy bardziej treściwe, sycące(...)chrupiącą skórką, miękkim, kremowym środkiem, który rozpływa się w ustach. U nas koniecznie podawana jest z kwaśną śmietaną, kiszonym ogórkiem lub kubkiem zimnego mleka.  Babka ziemniaczana to potrawa szczególnie popularna na Kresach Wschodnich, a w Supraślu obchodzone jest nawet Święto Babki. p.s. czy tylko mnie się wydaje, że babka na pierwszym zdjęciu patrzy na mnie??;) Składniki: 1 kg ziemniaków

Obiad gotowy

Proponowane wyszukiwania