chrupiące ziemniaki - 2705 przepisów (strona:95/181)

Piątek: Parmentier, czyli zupa krem z ziemniaków i pora 156

badacz. Trzeba wiedzieć, że ziemniaki, stanowiące fundament diety Indian południowo amerykańskich, kiedy na dobre trafiły do Europy w 1640 r. wcale nie cieszyły się specjalnie wzięciem. Powszechnie uważano, że jest to warzywo pastewne i nadaje się do karmienia świń. A i to w ograniczonym zakresie. Ziemniaki uprawiano początkowo tylko w Hiszpanii i Irlandii (tu ziemniak powinien znaleźć się w herbie(...)powrocie do Francji stał się ambasadorem ziemniaka, wszędzie, gdzie mógł opowiadał jak zdrowe to warzywo, organizował prelekcje, prezentacje i degustacje ziemniaczanych potraw. Oporny naród z czasem dał się przekonać, że ziemniak nie truje a dobrze smakujeJ Od nazwiska Antoine’a A. Parmentiera nazwę bierze zupa z ziemniaków, super prosta zupa, zrobiona tylko z ziemniaków i porów. Kremowa i łagodna

Niedzielny kucharz
Piątek: Parmentier, czyli zupa krem z ziemniaków i pora 206

badacz. Trzeba wiedzieć, że ziemniaki, stanowiące fundament diety Indian południowo amerykańskich, kiedy na dobre trafiły do Europy w 1640 r. wcale nie cieszyły się specjalnie wzięciem. Powszechnie uważano, że jest to warzywo pastewne i nadaje się do karmienia świń. A i to w ograniczonym zakresie. Ziemniaki uprawiano początkowo tylko w Hiszpanii i Irlandii (tu ziemniak powinien znaleźć się w herbie(...)powrocie do Francji stał się ambasadorem ziemniaka, wszędzie, gdzie mógł opowiadał jak zdrowe to warzywo, organizował prelekcje, prezentacje i degustacje ziemniaczanych potraw. Oporny naród z czasem dał się przekonać, że ziemniak nie truje a dobrze smakujeJ Od nazwiska Antoine’a A. Parmentiera nazwę bierze zupa z ziemniaków, super prosta zupa, zrobiona tylko z ziemniaków i porów. Kremowa i łagodna

Niedzielny kucharz
Placki ziemniaczane z piekarnika 218

stanie przy patelni i smażenie, dlatego wtedy piekę je w piekarniku- dużo prościej i szybciej :) Fakt, tak przygotowane placki nie smakują identycznie jak smażone na tłuszczu, są jednak bardziej chrupiące i 'zbite', a przede wszystkim nie są przesiąknięte tłuszczem, przez co są mniej kaloryczne i nie obciążają żołądka! Dodatki- jak przy tradycyjnych plackach- można komponować wg własnych preferencji(...)przypadnie Wam do gustu? :) A jakbyście mieli chęć na bardziej 'wypasione' placki, to polecam te  z marchewką i cukinią  :)  Około 30 szt. (średnica 7-8 cm) * ziemniaki- 1,2 kg * jajka- 2 szt. * cebula- 1 szt. * mąka ziemniaczana- 1 łyżka (w razie konieczności) * olej ryżowy- 2 łyżki * sól, pieprz Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach

Kraina Miodem Płynąca
Chrupiące placuszki z łososiem + recenzja 163

Wpis zawiera lokowanie produktu.Recenzja jest całkowicie moją opinią w żaden sposób nie ukierunkowaną przez firmę Suempol.Jakiś czas temu dostałam od firmy Suempol ( http://tatar.suempol.pl/ ) możliwość

Ostra na Słodko
Kluski dyniowe z palonym masłem 168

dyni oraz korzennych przypraw. Można podawać je ugotowane lub podsmażone na patelni – mi zdecydowanie bardziej odpowiadają w tej drugiej wersji. Podsmażone mają ciekawą strukturę – miękki środek i chrupiący wierzch. Są wyjątkowo aromatyczne. Do klusek podałam palone masło zwane też potocznie „brązowym masełkiem”. Możemy je przygotować poprzez wolne podgrzewanie prawdziwego masła do czasu, aż zacznie zmieniać kolor(...)dynią. Aby dodatkowo zaromatyzować masło, warto wrzucić do niego kilka listków szałwii lub bazylii. Kluski nim polane nabiorą wspaniałego smaku. Kluski dyniowe z palonym masłem: 500 g mączystych ziemniaków (waga po obraniu) 250 g puree z pieczonej dyni ok. 1,5 szklanki mąki pszennej 1 jajko 1/2 łyżeczki imbiru 1/2 łyżeczki kurkumy 1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

Poezja smaku
Zupa krem z maślaków 126

wlać wodę, dodać pokrojoną drobno marchew i por, listki laurowe, ziele angielskie, ziemniaki oskrobane i pokrojone w małe kawałki, grzyby pokrojone drobno. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować 15 minut. Rozgrzać patelnię i wrzucić pokrojony drobną kostkę boczek. Smażyć aż boczek się stopi i powstaną chrupiące skwarki. Dodać pokrojoną drobno cebulkę i smażyć jeszcze chwilkę. Cebulka lekko ma się

Kuchnia Pokoleń
Zupa krem z czosnku z grzankami 100

plastry ziemniaki, podsmażamy kilka minut, zalewamy wodą centymetr, dwa nad poziomem ziemniaków, gotujemy do miękkości, doprawiamy solą i pieprzem, miksujemy. kromki ciabatty smarujemy masłem, "maczamy" w posiekanej natce, grzejemy na małym ogniu na suchej patelni. zupę podajemy ozdobioną natką i kilkoma kroplami oliwy wraz z chrupiącymi grzankami również skropionymi oliwą. naprawdę rozgrzewa ;) (chyba nawet bardziej niż rosół

Gocha gotuje!
PIECZONE ZIEMNIAKI Z ZIOŁAMI 175

solą, pieprzem, papryką słodką mieloną oraz ziołami prowansalskimi. Wrzucamy do miski pokrojone ziemniaki i obtaczamy w oliwie z przyprawami. Następnie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 20-30 min, aż ziemniaczki zrobią się rumiane i chrupiące

Kuchnia MagdaLeny
Złocista sałatka śledziowa. KONKURS 277

naszym świątecznym stole. Jest aromatyczna, pełna ciekawych smaków i tekstur. Delikatne ziemniaki, słonawy śledź, chrupka kukurydza a całość otula żółciutki sos. Taka sałatka śledziowa to po prostu pyszota! Lubicie kukurydzę z puszki? Kukurydza marki Bounduelle jest naturalnie słodka i nie dosładzana. Jej ziarenka są bardzo chrupiące i jest wolna od GMO. Zdradzę Wam w tajemnicy, że Żarłoczek wyjada ją łyżeczką

Smaczna Pyza
Jemy obierki 170

chlewnej, która mogłaby je zjeść, zróbcie z nich smaczną przekąskę:) Obierkowe chipsy Ziemniaki umyj dokładnie i obierz. Obierki namocz w wodzie na ok. 30 min. (Nie wciągają tak tłuszczu:) Usmaż tak jak frytki. Po usmażeniu dopraw solą lub czymkolwiek masz ochotę:) Łatwizna:) Chipsy są cieniutkie i chrupiące jak te ze sklepu, ale znacznie lepsze, bo to wy je robicie:) Poza

Ukojenie Podniebienia
Smażony filet z dorsza z domowymi frytkami 156

dorsza w złocistej, chrupiącej panierce, a jako dodatek domowe pieczone frytki – chrupiące na zewnątrz, mięciutkie w środku :) Ponadczasowy i niezastąpiony duet. Palce lizać! Składniki: 4 filety z dorsza 4 czubate łyżki mąki 4 czubate łyżki bułki tartej 1 jajko 2 łyżki mleka sól pieprz kilka ziemniaków 1 łyżeczka oleju 1 łyżeczka przyprawy do ziemniaków i frytek np. Prymat olej

MyCookBook.pl
Domowe frytki 188

dokładnie. Frytki można usmażyć lub upiec, ja zawsze wybieram to drugie. Wykładamy ziemniaki na blachę, polewam całość olejem i mieszam palcami aż wszystkie mają na sobie trochę tłuszczu. Pieczemy je wtedy w temperaturze 200-220 stopni do chwili, gdy są już rumiane, miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Czas zależy od grubości słupków. Niekiedy też trzeba zmniejszyć temperaturę, żeby

Życie zamknięte w smaku
Kurczak pieczony w warzywach 343

ćwiartki, marchew na talarki, a cebulę w piórka. Na blaszkę wykładamy ziemniaki, marchew i cebulę. Na warzywa kładziemy kurczaka, polewamy oliwką. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 220 C, na 60 min. Po 30min odwracamy kurczaka, po 20 min jeszcze raz, ostatnie 10 min zostawiamy dla chrupiącej skórki. Gotowe! :)Kochani, smacznego

Smaki Edyty
Domowy Hamburger z otrębami 198

minut. Obserwujemy bułki i wyjmujemy kiedy ser się rozpuści, a boki staną chrupiące (lekko zarumienione). Na wyjętą, ciepłą spodnią stronę bułki układamy sałatę, usmażone mięso, majonez lub ketchup, pomidor, ogórki i wierzchnią stronę bułki. Jemy koniecznie na ciepło. Jako dodatek możemy podać frytki lub talarki z ziemniaków. Smacznego

Kolizje Smaków