Hummus 175200 g suchej ciecierzycy 3 ząbki czosnku, oliwa 2 łyżki sezamu woda sól himalajska Ciecierzycę namaczamy na całą noc w wodzie, następnie gotujemy do miękkości i
Gotowanie jest łatwe
Tradycyjna sałatka jarzynowa 261Polska tradycyjna sałatka jarzynowa - prawdziwa, z kalorycznym majonezem i ogórkami kiszonymi była obecna na polskich stołach bardzo często za moich szkolnych czasów. Teraz widujemy ją rzadziej
Posadzone i zjedzone
Łopatka z dzika pieczona w czerwonym winie z jabłkiem 223Składniki : 90 dag łopatki z dzika szklanka czerwonego wytrawnego wina jabłko, pieprz czarny, oregano, tymianek, sól, posiekany czosnek masło klarowane Przygotowanie : Mięso umyć, osączyć, nakłuć, posypać
Proste Potrawy
Test: Mieszanka do chleba z Lidla (bezglutenowa) 297Chodząc po moim Lidlu (a mieszkam w Hamburgu) od jakiegoś czasu zaczęłam zauważać nieśmiale pojawiające się produkty bez glutenu. Najpierw była to pizza – taka
Szybko Tanio Smacznie
Croque Madame czyli francuska kanapka 204Podawałam już wcześniej przepis na kanapkę Chrupiący Pan czyli Croque Monsieur a dziś przyszła kolej na Chrupiącą Panią czyli Crogue Madame. Francuzi lubią sobie dogadzać przy
Moje Małe Czarowanie
Bułki grahamki z dynią 188Szybkie, pyszne bułeczki na śniadanie, jadacie? Ja uwielbiam świeżutką bułkę z chrupiącą skórką i masłem, koniec, więcej mi nie trzeba. Zarabiamy zatem ciasto i pieczemy bułeczki
Moje Małe Czarowanie
Pomidorki koktajlowe w słonej zalewie 261Pomidory, to moje ulubione warzywa. Teraz w sezonie pomidorowej obfitości jadam je do każdego posiłku, a za kilka tygodni będę nucić: Addio pomidory Addio
Codziennik Kuchenny
Konfitura z truskawek i czerwonej porzeczki 174Rozpoczął się czas zamykania w słoikach letnich smaków. A jesienią i zimą w paskudne poranki, będziemy poprawiać sobie nastrój kanapką z cudnie pachnącą konfiturą. Nie zrobiłam
Codziennik Kuchenny
Dietetyczny pasztet z kurczaka 220Lubicie jeść? Ja bardzo;) nie chodzi o obżarstwo, ale o przyjemność z pysznego jedzenia. Jeśli tylko się da zmniejszam kaloryczność potraw, aby nie mieć wyrzutów sumienia
Codziennik Kuchenny
Pasztet rybny 271Pasztet rybny, nasz ulubiony, piekę na każde Święta. Delikatny w smaku, nie pachnie zbyt mocno rybą. Pasztet podaję z pieczywem i dodatkiem sosu chrzanowego lub cytryny
Codziennik Kuchenny
Pasta słonecznikowa z suszonymi pomidorami. Pasta do kanapek. 194Pomidorową pastę słonecznikową kupowałam w sklepie eko dla mojego dziecka, które nie jada do pieczywa mięsnych dodatków - jest kanapkowym wegetarianinem :) Pasta jest bardzo smakowita i powstaje
Codziennik Kuchenny
Majonez domowy 182Przygotowanie domowego majonezu jest bardzo proste, a według tego przepisu również i szybkie. Majonez kupiony w sklepie nie zawsze nam smakuje, często ma konsystencję niewłaściwą do
Codziennik Kuchenny
Ogórki małosolne 214Ogórki małosolne, to jedna z najprostszych potraw naszej kuchni. Znam jednak osoby, które twierdzą, że ukiszenie smacznych ogórków nigdy im się nie udało. Może to wynikać
Codziennik Kuchenny
Konfitura truskawkowa z nutą wanilii i cytryny 235W tym roku konfiturę truskawkową zrobiłam z dodatkiem wanilii i cytryny. Smak truskawek w konfiturze nie został znacząco zmieniony przez te dodatki. W przepisach na
Codziennik Kuchenny
Francuski pasztet z wątróbki. 237Pasztet z wątróbki należy do klasyki kuchni francuskiej. Jest to smarowidło do pieczywa o intensywnym smaku i aksamitnej konsystencji. Pasztet serwuje się w temperaturze pokojowej, aby
Codziennik Kuchenny