delektować. Zmienia się tylko rodzaj mięsa, bo nie jest reglamentowane jak przed laty. Bardzo znany jest forszmak lubelski, zaprawiony koncentratem pomidorowym i podawany w bochenku chleba. W czasach mojego studiowania w Lublinie był bardzo popularny i ogólnie dostępny w barach i stołówkach wyższych uczelni. Mój forszmak powstał więc trochę
To co kochammiałam w domu potrzebne składniki, stworzyłam sobie swoją wersję zielonej sałatki. Zapewniam, że smakuje tak jak wygląda! Jadłam ją również używając jako pasty do chleba… pychota! Można zrobić z niej piekne przekąski karnawałowe, takie minikanapki na jeden kęs. Składniki: • 1 większy brokuł • 1 mały owoc granatu • 200 g sera ricotta • 1 łyżka soku
To co kochammacie czasami ochoty na coś czekoladowego do chleba? Coś w stylu nutelli? Ja mam często ochotę na czekoladę – jestem czekoladoholikiem i nie rozumiem ludzi, którzy nie lubią smaku czekolady. A jednak wchowani ze mną w jednym domu siostra Ula i brat Adam nie przepadają
To co kochampłatkach migdałów. Smażyć z jednej strony na średnim ogniu przez około 5 minut sprawdzając, czy migdały się nie przypalają. Powtórzyć czynność na drugiej stronie ryby. Polecam podawać z żytnim chlebem na zakwasie. Smacznego
Jaglusiatego bakłażana, ôrzechy i prziprawy, połra razy to pomiyszejcie i wlyjcie do jaki miski abo bōnclołka 22 . A jak ôchōdnie 23 , to sie ukrajcie 24 sznita 25 nojlepszego chleba, posmarujcie i… smacznego 1 ktoś 2 dawniej 3 biada 4 było; ō- samogłoska w wymowie między o i u 5 mówią 6 które 7 ô=ło 8 proste 9 skwarkami
Chop w kuchniminimalna i warta 650 złotych. Patrzycie na nią na zdjęciu powyżej i na pewno nie możecie jej zauważyć. KitchenAid sprawuje się wyśmienicie. Niezastąpiona pomoc kuchenna w pieczeniu ciast i chleba. Zwłaszcza ubijanie piany na bezę czy miksowanie majonezu jest w tej chwili dla mnie bardzo wygodne. Mikser się nie śliska. Nic dziwnego bo waży prawie 11 kg. Zajmuje honorowe miejsce
codojedzeniaMało zdrowe śniadanie miałam, ale takie parówki chodziły za mną już od dawna. Żeby się trochę oszukać :) zrobiłam do tego dwie kromki chleba razowego z masłem osełkowym i rzodkiewką, skroiłam też zieloną paprykę - trochę zdrowych warzyw dobrze działa na nieczyste sumienie :D Składniki: 2 parówki 2 plastry sera żółtego 4 plasterki boczku podsuszanego Parówki można najpierw ugotować, choć ja tego
Szczęśliwa kuchniazjedzeniu, w ciągu dnia, w pracy, trzech pszennych kajzerek doznałam "spuchłego" brzucha i stwierdziłam, że koniec z taką ilością jasnego chleba. Nie mieściłam się za biurkiem :P :) Stwierdziłam, że połączę wędlinę z miksem sałat, papryką i innymi składnikami, które znalazłam w lodówce, a tym bardziej, że chciałam wykorzystać pozostałą część kukurydzy, którą miałam po zrobieniu sałatki z brązowym ryżem . Całość
Szczęśliwa kuchniaPierwszy raz jadłam, a robiła moja mama :) Na śniadanie :) Składniki na 6 sztuk (2 porcje): 6 kromek chleba razowego podpieczonego w tosterze 1 pomidor 5 zielonych oliwek (u mnie z migdałami) 5 czarnych oliwek 2 łyżeczki oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku 1 garść świeżej bazylii sól morska pieprz Pomidor, oliwki i czosnek kroimy w kostkę i przekładamy
Szczęśliwa kuchniaczęściej. Na śniadanie lub podwieczorek świetnie się nada. Składniki: 2 garści świeżej, umytej roszponki 3 pomidory suszone w zalewie 1 pomidor 1/2 ogórka świeżego 3-4 małe grzanki z chleba pełnoziarnistego 3-4 plasterki sera koziego 1 mała garść nasion goji 1 łyżeczka sezamu majeranek tymianek Włączyć toster i zrobić grzanki W tym czasie do salaterki przełożyć roszponkę Pomidora pokroić
Szczęśliwa kuchniakawa zbożowa Inka klasyczna, 100 g · chilli, 20 g · chleb tostowy · masło, 100 g · kolendra, 50 g Sposób wykonania: 1. Dynie pokrój
SMYKWKUCHNIdopada mnie brak czasu, chęci i weny to najczęściej sięgam po mięso mielone. Zazwyczaj wychodzą z niego zwykłe mielone z cebulą, namoczonym czerstwym chlebem i przyprawami, ale jak mam … Czytaj dalej 7 przepisów na mielone
czarrna od kuchnipierwszy piekłam piernik żytni, a do tego żytni razowy. Nie wiedziałam czego się spodziewać. Wiem, jaka duża różnica jest np. w pieczeniu chleba z użyciem mąki pszennej a żytniej. Tutaj, kompletnie nie wiedziałam co otrzymam. Przyznam, że wynik bardzo pozytywnie mnie zaskoczył. Do pieczenia używamy mąki razowej żytniej, czyli jest to zdecydowanie zdrowszy wariant ciasta niż ten pieczony z mąki
Mieszam w Garnkuprzypominam sobie aby były zapieczone z serem. O mozzarella to nawet nie słyszałam! Jak się domyślacie moje zapiekane bagietki zawierają mnóstwo pieczarek i mozzarella. Nie lubię objadać się chlebem ale za to lubię jeść to co na nim jest. Zamiast tradycyjnego ketchupu proponuję pieczone pomidory koktajlowe. Uwielbiam zapiekanki i przyrządzam je często, zwłaszcza na kolację. Jest to praktyczne i smaczne
codojedzeniaTakie pożywne kanapki z grillowanym indykiem przygotowałam na kolację, ale spokojnie można podać na lekki obiad. Są bardzo sycące, sama ledwo zjadłam jedną. Składniki: 2 płaskie chleby żytnie 2 sznycle z indyka Ogórek zielony Pomidor Kilka liści sałaty Ketchup Fanex Pikantny sos arabski Fanex Przyprawa do indyka Słodka papryka Sól olej Sposób przygotowania: Sznycle z indyka lekko rozbijamy, oprószamy przyprawą
Bajeczna Kuchnia