chleb z ziołami - 1945 przepisów (strona:24/130)

Focaccia z oliwkami 144

wiedzą, lecz włoska focaccia to po prostu ciasto na pizzę bez sera i sosu pomidorowego. Włoski chleb występuje w wielu odmianach – sucha, z solą, z ziołami (między innymi z rozmarynem), z suszonymi pomidorami. Od pizzy odróżnia ją czas wyrastania

Vegan Taste
Bułeczki z ziołami i mozarellą 265

Przepisy Thermomix. Bułeczki z ziołami i mozarellą. Składniki: 100 g sera białego 35 g masła 70 g mleka 1 łyżeczka soli 250 g mąki

Themo przepisy
Tosty z masłem czosnkowym 222

Pomysł na masełko zaczerpnięty z włoskiej kuchni Buddy’ego Valastro Skladniki: 1 kostka miękkiego masła 4 ząbki czosnku świeże zioła, u mnie oragno, szałwia i lubczyk sól, pieprz chleb tostowy ulubione … Czytaj dalej Tosty z masłem czosnkowym

czarrna od kuchni
Zdrowe orkiszowe placuszki z syropem daktylowym i rodzynkami 174

myślą o zdrowiu i dobrym samopoczuciu. Znajdziecie w nim produkty spożywcze najwyższej jakości. Oferta obejmuje: produkty bez glutenu/latozy/cukru, wegańskie, zdrową żywność dla najmłodszych, zioła, przyprawy, pestki, suszone owoce, suplementy diety, a nawet chleb wiejski. Zapraszam Was na stronę w celu zapoznania się z ofertą: https://e-sloneczko.com/ Już niedługo na blogu pojawią się moje kolejne propozycje na zdrowsze/lżejsze dania

Słodkie okruszki
ZIOŁOWY SEREK Z AWOKADO 192

wiosna i czekam z utęsknieniem na sezonowe warzywa i owoce ! 🌼 Na razie korzystam z tego co jest dostępne oraz domowego parapetowego ogródka z ziołami :) W sklepach jest szeroka oferta przeróżnych past i smarowideł do chleba ,ale niestety ich skład pozostawia wiele do życzenia . Dlatego opcja zrobienia czegoś domowego wydaje się najlepsza , a wcale nie musi być to czynność

Marcepanowa kuchnia
Tort kanapkowy z tuńczykiem 216

sól, pieprz1 - 2 łyżeczki musztardy Dijonpłatki chili do smakufarsz tuńczykowy1 puszka (ok 185 g z olejem) tuńczyka rozdrobnionego1 łyżka majonezu1 łyżka koperkupieprz, sól do smakuprzygotowanieUpiec tostowy chleb. Na tort kanapkowy przeznaczyć połowę.  Obciąć skórkę z boków i wierzchu, przekroić na 4 blaty (każdy ok 2 cm grubości). Przygotować farsze. Podane składniki wymieszać, spróbować, doprawić. Pierwszy, spodni blat(...)folię i wstawić do lodówki, na kilka godzin a najlepiej na noc. Po wyjęciu , przed podaniem udekorować dowolnie - jajkami, kaparami, rzodkiewką i ziołami. Smacznego!Uwagi. Jeżeli nie mamy czasu na pieczenie domowego chleba, można moim zdaniem wykorzystać gotowy chleb tostowy

Stare Gary
Jesienny gulasz pełen aromatu i koloru. 173

można włożyć do piekarnika)- obieramy i oczyszczamy  dynię którą kroimy w kostkę większą tak samo postępujemy z papryką. Wkładam dynię i paprykę do miseczki dodaję oliwę posypuję ją ziołami świeżymi takimi jak rozmaryn i tymianek lekko solę i wymieszam, tak przygotowane dodaję do naszego mięsa.- dokładam obrane cebulki, czosnek- na naszą patelnie na której opiekaliśmy mięso dolewam(...)trzeba spróbować mięsa czy jest już miękkie i takie nam odpowiada. Najczęściej taki gulasz podaję z kaszą lub można po prostu zjeść z kromką chleba :))Danie kolorowe pełne smaków i aromatu. Dynia pieczona z ziołami  w oliwie ...pycha! Smacznego

Basia w kuchni
Jajanki - "ja jadłam jajeczko". Tak. 161

śniadanie często jadamy jajka, ja jadłam jajanki! Tak! Spróbujcie, może trafią w Wasz gust. Warto szczególnie, kiedy w domu zostaje czerstwe pieczywo. U nas rzadko odkąd sama piekę chleb, jednak czasem poniesie mnie i jest go za dużo. Kroję tyle kromek, ile potrzebuję. Wycinam w nich spore otwory dowolnego kształtu, wycięte kawałki odkładam, będą potrzebne za chwilę. Na sporej patelni(...)jednej strony, odwracam i od razu zmniejszam grzanie na lekkie i w każdą kromkę wbijam jedno jajko, solę, pieprzę, posypuję ziołami, może być, co lubicie, ja daję tymianek, oregano i posypuję jajko, póki jest nieścięte, pokruszonym trochę chlebem wyciętym wcześniej. Przykrywam patelnię i na słabym ogniu zostawiam na około 10-12 minut. Można krócej, jeżeli wolicie płynne

I tu będę miała takie te
Śledź w curry – duńskie Smørrebrød ze śledziem 302

się poprzez dodatki – słodki ciemny chleb balansuje smak ryby, cebula i szczypior dodają ostrości. Korniszony to chrupki i octowy element całości, a dodatek ziół wnosi powiew świeżości do ciężkiego sosu. Jeśli chcecie śledzie podać na stół nie w formie kanapek, rozłóżcie sałatkę na półmisku, obłóżcie ją plasterkami jajek, posypcie krążkami cebulki, korniszonami i ziołami – tak, żeby przy nabieraniu(...)sałatki goście mieli na swojej porcji wszystkiego po trochu. I koniecznie podajcie ciemny, ziarnisty chleb z masłem! SKŁADNIKI 500g filetów śledziowych a la matias 1 łyżka octu winnego 1 duża cebula, 200g 2 łyżki oleju do smażenia 1 pełna (z lekkim czubem) łyżka dobrej, mocno aromatycznej przyprawy curry 120g majonezu 80g gęstej, kwaśniej śmietany 50g kaparów z zalewy 1 małe

Karo in the Kitchen
Pszenny chleb oliwkowy (wg J. Hamelmana) 163

żeby je wyrobić w cieście Jeden przepis na chleb oliwkowy a ponad 30 Piekarek… co z tego wyszło? Sprawdźcie sami… zapraszam na blogi (lista pod przepisem) Pszenny chleb oliwkowySkładniki:Zaczyn:30 g aktywnego zakwasu (u mnie pszenny)150 g mąki pszennej chlebowej180 g wodyWszystkie składniki wymieszać, przykryć folią i zostawić na blacie kuchennym na 12-16 godzin. Ciasto(...)soli200 g oliwek (dobrze odsączonych i osuszonych ręcznikiem)4-5 suszonych pomidorów (opcjonalnie)1 łyżka ziół prowansalskich (opcjonalnie)1. Połączyć zaczyn z wodą, mąkami i solą. Wyrabiać aż będzie miało jednolitą konsystencję. Dodać oliwki, pokrojone drobno i osuszone ręcznikiem papierowym suszone pomidory i zioła i ponownie wyrobić do połączenia. 2. Przykryć ciasto folią i zostawić do wyrośnięcia

UgotujmyTo.pl
Chleb pszenno - żytni a ' la pizza 196

wynagrodzić chociażby w postaci ketchupu. Przyszło mi na myśl, że będą do tego pasowały również zioła prowansalskie. Teraz forma, kiedyś robiłam zawijane chlebki z ziarnami, dzięki czemu były one mocno wyczuwalne ale nie obsypywały się tak, jak gdybym posypała nimi chleb po wierzchu. :) Potrzebujemy zmielić w młynku 100g ziaren żyta. Taki młynek do kawy wystarczy w zupełności, można także(...)formy kwadratu: Później polałam wszystko ketchupem: Posypałam ziołami prowansalskimi, ile to już Wasza inwencja, zależy kto co lubi, u mnie była 1 łyżka ziół. Na końcu wszystko rozprowadziłam po powierzchni ciasta: Później zwinęłam ciasto w rulon i końce włożyłam pod spód: Jeśli macie długa keksówkę to jest szansa, że chleb się zmieści, ja swój przeciełam na pół

MamaOskarka
Pizza z cukinią i serem pleśniowym 149

Wierzch pizzy: 2 małe podłużne cukinie 1/2 cebuli 2 plastry sera pleśniowego sól morska płatki chili oliwa z oliwek EV    listki świeżych ziół Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto wrzucam do maszyny do chleba, w kolejności: najpierw mokre składniki potem suche, a na sam wierzch pokruszone drożdże, i ona już resztę robi za mnie :-). Ciasto można też wyrobić tradycyjnie(...)nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Gdy piekarnik się nagrzeje, pizzę wkładamy do środka i  pieczemy 10-12 minut. Po upieczeniu na wierzchu pizzy układamy świeże listki Waszych ulubionych ziół

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka z fasolki szparagowej i pomidorów z chlebowymi grzankami 224

się zazwyczaj ręcznie, a jego kawałki są znacznie większe niż w naszej tartej bułce, według mnie bardziej trafnym określeniem jest po prostu "okruchy chleba". Po rozdrobnieniu pieczywo miesza się zazwyczaj z rozdrobnionym czosnkiem i ziołami. Możliwy jest też dodatek parmezanu, anchois czy chilli. Pangrattato to znakomita posypka do pieczonych i gotowanych warzyw, sałatek, ale również makaronu. Spaghetti(...)podobną potrawą - Pici con le Briciole, czyli produkowany pod Sieną makaron w kształcie grubszego spaghetti, z okruchami chlebowymi i anchois. Jak widzicie, Włosi tak bardzo nie chcą marnować chleba, że dodają go nawet do swojego ulubionego produktu - makaronu:) Ja z kolei zachęcam Was do przygotowania poniższej sałatki, która odmieni dobrze Wam znaną gotowaną fasolkę szparagową. Zapraszam! Sałatka z pomidorków

Chilli Czosnek i Oliwa
ZAPIEKANKA HAWAJSKA Z CHLEBA TOSTOWEGO 195

dusimy ok. 3-5 min. Kromki chleba tostowego wkładamy pojedynczo do tostera/opiekacza, aby się przyrumieniły, a następnie kroimy je w kostkę. 6 przyrumienionych kromek chleba tostowego, pokrojonych w kostkę, mieszamy z uduszonymi porami i wykładamy na dno naczynia żaroodpornego. Jajka mieszamy ze śmietaną kremówką, przyprawiamy, pieprzem, solą i polewamy pory zmieszane z chlebem tostowym. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp(...)syropu i przekrawamy na połówki. Plastry sera i szynki kroimy na mniejsze kawałki. Pozostałe 4 kromki chleba tostowego przyrumieniamy w tosterze i kroimy w kostkę. Na podpieczonym spodzie układamy kawałki szynki, półplasterki ananasa oraz grzanki. Posypujemy kawałkami żółtego sera i ziołami prowansalskimi. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni na 30 min.  Zapiekankę podajemy na gorąco

Kuchnia MagdaLeny
Zapiekanka z chleba tostowego 1836

solą i pieprzem. Na dnie naczynia żaroodpornego rozkładamy warstwę chleba. Układamy na nim połowę szynki i cebuli, oliwki, kilka plastrów pomidora, zalewamy 1/3 sosu śmietanowego. Przykrywamy kolejną warstwą chleba i czynność powtarzamy, aż powstaną trzy warstwy. Na wierzch ostatniej kładziemy oliwki, plasterki pomidora, resztę sosu śmietanowego, posypujemy papryką i ziołami. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez

e-PrzepisyKulinarne