wodzie. Takie są najlepsze. Przygotowuję od razu większą ilość, część zjadamy na obiad, część pozostaje jako dodatek do chleba. Składniki: - 1,2kg mielonego mięsa (u mnie samodzielnie mielona łopatka wieprzowa, ale można użyć dowolne mielone mięso) - 3 średnie jajka (gdy bazujemy na innym gatunku mięsa niż łopatka proponuję dodać 2 jajka) - 1 plaska łyżeczka soli himalajskiej (zwykłej trochę mniej) - świeżo
Smaczne ZdroweLubię chleb ale kocham bułki! Szczególnie te delikatne, maślane i jeszcze ciepłe. W tych bułkach lubię ich delikatność uzyskaną dzięki posmarowaniu jajkiem. Nie mają twardej skorupy a w środku powstają puszyste włókna. Dodatkowo nie są trudne i można je zrobić np. z potrójnej porcji a po upieczeniu i wystudzeniu zamrozić
Mohiellatyle żelatyny rozpuścić. Mięso pokroić w paseczki. Marchewkę z rosołu oraz jajko pokroić w plasterki. Na dnie salaterki ułożyć jajko, marchewkę i groszek oraz mięso. Zalać rosołem z żelatyną i odstawić do zastygnięcia. Ja podaję z octem i świeżym chlebem z masłem
Magiczne Życie Martyprostszego, to pomysł na szybki i ciepły posiłek. Smaczne krokiety z szynką i serem. Odkrajamy skórkę z kawałka chleba tostowego, następnie chlebek wałkujemy na płasko, na to kładziemy plaster sera, plaster szynki i zwijamy w rulonik, maczamy w jajku (może się trochę rozpadać, ale wystarczy posklejać "do kupy") i bułce tartej. Kładziemy na patelnie z rozgrzanym olejem, obsmażamy
Pelusiowa Kuchniaśmietany, 1 żółtko, jaja w koszulce natka pietruszki. Wykonanie: Cebulę drobno posiekać i udusić na maśle z drobno pokrojonym chlebem, następnie lekko zarumienić. Wlać bulion, podgotować na wolnym ogniu i doprawić śmietaną z rozmącony żółtkiem. Zupę podaję również z „ jajkiem w koszulce
Tradycyjna Kuchniachrupiące dzięki płatkom owsianym Składniki: 3 banany 3/4 szklanki mąki razowej (ja użyłam mąki żytniej do wypieku chleba) 1 szklanka płatków owsianych firmy Kupiec 3 łyżki miodu (w oryginale był brązowy cukier) 100 ml jogurtu naturalnego 1 jajko 1 łyżeczka olejku waniliowego 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka odtłuszczonego kakao 1/2 łyżki sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu garść
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćdawno miałam ochotę przerobić jakoś standardowy pudding chlebowy na wersję bardziej dietetyczną ;) od samego początku nie pasował mi tu chleb (puste węglowodany), zastąpiłam go otrębową bułką z mikrofali, więc można powiedzieć, że jest to pudding bułkowy ;) Składniki: bułka: 1 jajko 3 (spore) łyżki otrębów pszennych firmy Kupiec 3 łyżki dość gęstego jogurtu naturalnego 0,5 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćzazwyczaj ląduje razem z innymi owocami w koktajlu. Tym razem, pomysł nasunął mi się inny. Przygotowałam smarowidło do chleba, które doskonale zastępuje masło. W towarzystwie suszonych pomidorów, podbiło moje serce, a raczej podniebienie ;) SKŁADNIKI: 1 dojrzałe awokado 1 jajko ugotowane na twardo sok z cytryny 1 mały ząbek czosnku 1/2 szalotki sól pieprz zioła prowansalskie A jak to zrobić: Awokado
Kuchnia w opałachróżnego rodzaju chlebów. Zresztą nie ma co się rozdrabniać, uwielbiam wszystko co wyszło z kąta domowej kuchni :)Składniki :525 g mąki2 jajka3 łyżki oleju1/2 łyżeczki cukru1 - 1,5 łyżeczki soli1 szkl ciepłego mleka30 - 40g drożdżyPrzygotowanie:Do ciepłego mleka wrzucamy cukier i drożdże, a następnie mieszamy do czasu rozpuszczenia się drożdży.Do miski wrzucamy mąkę, jajka, olej, sól oraz mleko
charlotte gotujejogurtem naturalnym. Mnie ta pasta zawsze kojarzy się z dzieciństwem, wakacjami i babciną kuchnią. Babcia smarowała mi pajdę chleba pastą jajeczną i można było lecieć z nią na podwórko :-). To były piękne czasy ! Klasyczna pasta jajeczna Składniki: 6 jajek ugotowanych na twardo 2 łyżki majonezu 2 łyżki naturalnego jogurtu greckiego 2 łyżeczki musztardy posiekany szczypiorek sól pieprz Wykonanie
Kulinarne przygody Gatitybyłam wtedy kompletnie "zielona" w tej dziedzinie. Nigdy jednak nie zdarzyło mi się, żeby nie wyszedł. Obyło się bez zakalca, nie licząc lekkiej gumowatości, kiedy kroiliśmy go na gorąco ;) Chleb musi jednak choć trochę wystygnąć ;)Składniki:300 ml mleka,1,5 łyżki oliwy,500 g przesianej mąki pszennej,1,5 łyżeczki soli,1 łyżeczka cukru,15 g drożdży,garść płatków(...)temperatury 190-200 stopni i piec przez około 45 minut. Przed pieczeniem można ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem, wtedy skórka uzyska piękny kolor i stanie się chrupiąca.Po upieczeniu ciasto wyjąć z formy i pozostawić do wystudzenia. Taki domowy pszenny chleb najsmaczniejszy jest z masłem lub domowym pasztetem :) a na pasztet zaproszę Was niebawem ;)Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennamiodu 1 jajko sezam, mak Z podanych składników (oprócz jajka) wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto będzie dość zwarte. Przełożyć je do lekko naoliwionego naczynia i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na godzinę. [ u mnie pracował na tym automat do chleba]. Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 – 15 części. Uformować(...)wrzącą wodę. Gotować z każdej strony po minucie. Następnie za pomocą łyżki cedzakowej przełożyć na kratkę do wypieków lub ściereczkę. Posmarować obgotowane bajgle roztrzepanym jajkiem, zanurzyć z jednej strony w sezamie lub/i maku [ ja posypałam]. Ułożyć na blaszce i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez
Moje domowe kucharzeniepół twardo ryżem na mleku, zamkniętym w niezbyt grubej otoczce z ciasta. Drożdżowy wierzch ciasta smaruje się roztrzepanym jajkiem, by ładnie błyszczało i rumieniło się na złoto-brązowy kolor. Ryziok pieczono w tych samych dużych prostokątnych (25x35 cm) brytfankach, co chleb. Zarówno ciasto, jak i ryż, przygotowywane są z dodatkiem cukru i choć bywało podawane na gościnny stół na różne(...)uroczystości, to jedzono je głównie rano lub na wieczerzę. Na południowo-wschodnich krańcach Puszczy Sandomierskiej, na terenie gminy Raniżów zamieszkałej przez Lasowiaków, gospodynie domowe piekąc raz na kilka tygodni chleb, przygotowywały przy tej okazji inne specjały na bazie ciasta drożdżowego. Miało to swoje praktyczne uzasadnienie, ponieważ piec chlebowy był rozpalany tylko na tą okazję i wykorzystywano wówczas wszelkie jego możliwości
Trzeci talerzłyżki zimnej wody Wypełnienie : 350g gorzkiej czekolady 180g masła 2 łyżki rumu )opcjonalnie) 2 jajka 2 żółtka 2 łyżki cukru Przygotowanie : Spód : Mąkę i kakao wymieszać w misce, dodać cukier i masło zmiksować do czasu uzyskania konsystencji okruszków chleba. Dodać żółtko i wodę, po czym zmiksować aż ciasto się połączy. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i odstawić(...)wraz z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej (żaroodporną miskę postawić na garnku z gotującą się wodą). Dodać rum (jeśli używacie) i masę odstawić, aby przestygła. W osobnej misce ubić jajka i żółtka z cukrem do uzyskania gładkiej, jednolitej, bladej masy. Stopniowo dodawać do niej przestudzoną czekoladę i delikatnie mieszać aż masy się połączą. Masę przelać na upieczony spód, wstawić
Codzienne GotowaniePokuśtykałam ze złamanym palcem do pracy.. już mi się naprzykrzyło siedzenie w domu.. Dzisiaj wspaniały pszenny chleb, pachnący koperkiem i bazylią.. Nie mogłam się doczekać kiedy wystygnie, żeby ukroić kawałek, tak pachniało w całym domu. Z podanego przepisu wyszły mi dwa bochenki Składniki: 750 g mąki pszennej 7 g suszonych drożdży 550 g wody 1 łyżka oliwy(...)godzinę. Przed wstawieniem do piekarnika można je ponacinać a następnie wysmarować rozmąconym jajkiem zmieszanym z łyżką mleka i posypać pestkami dyni lub jakimiś innymi ziarnami. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 minut w temperaturze 200 stopni C. Upieczone chleby studzić na kratce. Smacznego
Na słodko lub wytrawnieciastem Pozostawiłam na 20-30 min, wysmarowałam olejem foremki, podsypałam mąką, włożyłam do każdej ciasto. Można posmarować rozbełtanym jajkiem. Pozostawić w cieple do wyrośnięcia. Po około godzinie, gdy ciasto urosło, piekłam wpierw w 230 *C, potem zmniejszyłam do 180*C. Chleb piekł się około 60 min. , ciut mi się przypiekł
Proste Potrawydrobno siekamy. Cebulkę obieramy, siekamy tak samo – musi być bardzo drobno pokrojona. Siekamy zioła – możecie odłożyć kilka listków czy gałązek do dekoracji. Drobniutko siekamy kapary wyłowione z zalewy i jajka ugotowane na twardo. Wszystko razem przekładamy do miski z twarożkiem, musztardą, sokiem z cytryny i majonezem, dokładnie mieszamy, dopieprzamy. Solenie zazwyczaj nie jest już potrzebne bo i ryba, i twaróg(...)ogromną ilością zielonej sałaty i z tą pastą. Bez sałaty jest pyszna na ciemnym chlebie razowym ze słonecznikiem. Mocno schłodzona świetnie komponuje się ze świeżym ogórkiem i z korniszonami. Jako przystawka będzie genialna do napełnienia łódeczek wydrążonych z ogórka albo podana w jajkach ugotowanych na twardo. Jeśli postawicie ją na imprezie na samoobsługowym stole – ozdóbcie ją koniecznie. Nie potrzeba wiele
Karo in the Kitchenpół łyżeczki cukru wymierasz i odstawić do wyrośnięcia. Do miski przesiewamy mąkę dodajemy roztrzepane jajko, przyprawy wolno dolewamy wodę z mlekiem i wyrabiamy. Gdy wygarują drożdże wyrabiamy razem z nimi dodając oliwę z oliwek ( zostawiamy kilka kropel ktorę wykorzystamy na wysmarowanie formy i na wierzch chleba) wyrabiamy chleb do momentu odchodzenia ciasta od dłoni. Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce
Tanio szybko zdrowoktórej nie zawierają one konserwantów. Dodatkowo sieć wprowadziła dwie nowości: pieczywo żytnie i chleb Pełne ziarno, oczywiście również bez konserwantów. W dzisiejszym śniadaniu wykorzystałem właśnie to przepyszne pieczywo żytnie, które sprzedawane jest już przekrojone :) Składniki : pieczywo żytnie - chrupiące z pieca Lidla 2 jajka 1 kiełbasa biała surowa 1 cebula dymka szczypiorek 1 pomidor(...)minut. Jajka rozbijamy na talerzu, przyprawiamy pieprzem i mieszamy widelcem. Szczypiorek myjemy, osuszamy i kroimy. Kiedy na zegarze pojawi się 10 minut do końca parowania, wlewamy do wykrojnika jajka. Po ok 5 minutach dodajemy szczypiorek i mieszamy wszystko łyżką. Mieszanie jeszcze powtarzamy po chwili, uważając żeby się nie poparzyć parą. Pomidora parzymy wrzątkiem, a listki sałaty myjemy i osuszamy
Parowar Facetażywienie paleo. Sam muszę ze wstydem przyznać, że łatwo zrezygnowałem z chleba i mąki, ale rozstanie się z bułką tartą zajęło mi dużo więcej czasu. Jak osiągnąć więc efekt jak na zdjęciu poniżej? Panierka paleo – co i jak? Panierka paleo może być albo dwuskładnikowa (rozbełtane jajko i sucha posypka) albo w postaci ciasta (jajko, przyprawy i suche składniki wymieszane
PaleoSMAK