dlaczego cukinie traktowaliśmy po macoszemu. Jest świetna i ostatnio nawet ciasto czekoladowe z niej zrobiłam. Skład placków to cukinia, mąka, jajko, kukurydza mrożona i zioła. Podwieczorek 17:30 Po tych plackach nie było chęci na podwieczorek. Kolacja 19:00 Chleb zapiekany z wołowiną, sałatą, pomidorem i ogórkiem. Niezły hamburger nam wyszedł z tej kanapki. Dla przypomnienia napiszę
lady-och-mistrzyni.blogspot.comnaprawdę dobrać według własnych upodobań. I według zaopatrzenia kuchni - to też dobry sposób na czyszczenie szafek z resztek. Co ważne, chleb zawiera spore ilości błonnika, dlatego tak naprawdę jedną czy dwoma kromkami spokojnie można się najeść. Składniki: 3 duże jajka 1/4 szklanki miodu 1/4 szklanki maślanki 1/2 szklanki mąki pszennej białej 1/2 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej 1 szklanka mąki gryczanej
Powiedz dietom niewiecie, co z nim zrobić to zachęcam do przygotowania pasty z dodatkiem cebuli. Twarogowa pasta świetnie smakuje na chlebie razowym. Poniższa pasta jest łatwa i szybka do przygotowania. Jeżeli macie ochotę na inną twarogową pastę to dodajcie jajka bądź tuńczyka . Składniki na porcję dla 3-4 osób: 250 g twarogu 1 czerwona cebula sól, pieprz Cebulę obrać
Ugotowaćtuńczykiem Składniki: 300 g tuńczyka z puszki 30 g miękiszu chleba pół cebuli 80 g parmezanu starta skórka z ½ cytryny 1 mała marchewka 1 mała łodyga selera 1 średnie jajko szczypiorek 50 g kaparów Sposób przyrządzenia: Drylujemy oliwki. Odcedzamy tuńczyka i dodajemy
SzczyptaSmaQzmiękną w 3 dni. Jeżeli chcemy, żeby pierniczki szybciej zmiękły trzeba dodać do puszki skórkę od jabłka lub skórkę od chleba. Składniki na około 2 blaszki: 60 g masła 1/4 szklanki miodu 60 g cukru 250 g mąki 1 jajko 1,5 łyżki przyprawy do piernika 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masło, cukier i miód umieścić w rondelku. Pogrzać
Moja Galeria Smakuwycisnąć do wody sok z cytryny. Aby zapobiec nieprzyjemnemu zapachowi gotującej się zupy kalafiorowej, do garnka wystarczy wrzucić skórkę suchego chleba i zaraz ją wyjąć. Aby kostki lodu były przejrzyste, należy zrobić je z przegotowanej lub mineralnej wody. Świeżość jajka można sprawdzić zanurzając je w szklance wody. Jajko najświeższe będzie najcięższe i spocznie szybko na dnie. Jajka starsze będą powoli
Bon Ton Italiapodwojenia objętości (1,5 h w temperaturze 25ºC). Ciasto podzielić na dwie części, następnie z każdego kawałka uformować chleb (zwijając w rulon).Włożyć do przygotowanych blaszek i pozostawić do wyrośnięcia na 60 - 90 minut.Przed pieczeniem bochenki posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Piec z parą, w malejącej temperaturze. W tym celu rozgrzać piekarnik do temperatury 260ºC i piec przez 20 minut
Moje domowe kucharzenieJeśli komuś znudziły się schabowe a nie może się obejść bez smażonego mięsa to polecam roladki z szynki. Nadziewane pieczarkami i cukinią, podajemy na obiad lub do chleba. Składniki:500 g szynki wieprzowej2 cebule2-3 ząbki czosnkumała cukiniakilka pieczarekmąka bułka tartajajkoolej sól, pieprz, majeranek, rozmarynCebule, czosnek i cukinie obieramy, szatkujemy i podsmażamy na odrobinie oleju. Doprawiamy do smaku(...)rozbijamy tłuczkiem tak by były jak największe i cienkie. Każdy kotlet solimy, nakładamy po łyżce podsmażonych warzyw i zawijamy. Panierujemy jak kotlety, czyli obtaczamy w mące, następnie w rozmieszanym jajku i posypujemy bułką tartą. Wkładamy na rozgrzany olej, smażymy przez chwilę na średnim ogniu i delikatnie przekręcamy. Roladki mają być podsmażone z każdej strony (nie tylko od góry
prawdziwe jedzenieSmaczne tradycyjne danie z ugotowanych ziemniaków, mąki, jajek i przypraw. Jak to bywa w życiu, zostają ziemniaki i co teraz ... ? Można zrobić kopytka :) Potrzebujemy do tego
chleba naszegoKlasyczne mięso mielone, upieczone w piekarniku z małym dodatkiem :) ... ...do środka pieczeni wkładamy gotowane jajka :) Przygotowujemy mięso mielone 500 g, jajko surowe, bułkę tartą, cebulę
chleba naszegoSkładniki: - 3 dojrzałe banany - 75 g masła - 3/4 szklanki drobnego cukru - 1 jajko - 1 opakowane cukry waniliowego - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - szczypta soli - 1,5
Życie zaczyna się w kuchniUwielbiam pasty do pieczywa i robię je dosyć często. Z kurczaka, jajek, czy taką jak ta typowo wegetariańską. Są świetną alternatywą dla kupnych serów czy wędlin
Gosia gotujeWielkanoc od zawsze kojarzyła mi się z jajkami, pewnie nie tylko mi, i jak tu przetrwać te święta gdy Syncio uczulony jest na jajka kurze??? postanowiłam
Dzieje kuchennej WiewióryNiesamowicie pyszny, mokrutki, słodziutki - idealny! Składniki:2 dojrzałe banany1 jajko70g miękkiego masłaszklanka mąki razowejłyżeczka proszku do pieczenia2 szczypty sody2 łyżki cukru wanilinowegoBanany rozgniatamy widelcem
Brzuszki Łakomczuszkismakowala, dziś kolejna jej odsłona. Nie trzeba na nią przepisu, podam tylko składniki. Składniki: Kilka liści sałaty lodowej 2 jajka na twardo rzodkiewka szczypiorek i co tam jeszcze znajdziemy w ogrodzie :-) Delikatnie polewamy oliwą. Do tego jem kromkę ciemnego chleba z odrobiną masła. Smacznego
dolcevitainmykitchenwodzie. Takie są najlepsze. Przygotowuję od razu większą ilość, część zjadamy na obiad, część pozostaje jako dodatek do chleba. Składniki: - 1,2kg mielonego mięsa (u mnie samodzielnie mielona łopatka wieprzowa, ale można użyć dowolne mielone mięso) - 3 średnie jajka (gdy bazujemy na innym gatunku mięsa niż łopatka proponuję dodać 2 jajka) - 1 plaska łyżeczka soli himalajskiej (zwykłej trochę mniej) - świeżo
Smaczne ZdroweLubię chleb ale kocham bułki! Szczególnie te delikatne, maślane i jeszcze ciepłe. W tych bułkach lubię ich delikatność uzyskaną dzięki posmarowaniu jajkiem. Nie mają twardej skorupy a w środku powstają puszyste włókna. Dodatkowo nie są trudne i można je zrobić np. z potrójnej porcji a po upieczeniu i wystudzeniu zamrozić
Mohiellatyle żelatyny rozpuścić. Mięso pokroić w paseczki. Marchewkę z rosołu oraz jajko pokroić w plasterki. Na dnie salaterki ułożyć jajko, marchewkę i groszek oraz mięso. Zalać rosołem z żelatyną i odstawić do zastygnięcia. Ja podaję z octem i świeżym chlebem z masłem
Magiczne Życie Martyprostszego, to pomysł na szybki i ciepły posiłek. Smaczne krokiety z szynką i serem. Odkrajamy skórkę z kawałka chleba tostowego, następnie chlebek wałkujemy na płasko, na to kładziemy plaster sera, plaster szynki i zwijamy w rulonik, maczamy w jajku (może się trochę rozpadać, ale wystarczy posklejać "do kupy") i bułce tartej. Kładziemy na patelnie z rozgrzanym olejem, obsmażamy
Pelusiowa Kuchniaśmietany, 1 żółtko, jaja w koszulce natka pietruszki. Wykonanie: Cebulę drobno posiekać i udusić na maśle z drobno pokrojonym chlebem, następnie lekko zarumienić. Wlać bulion, podgotować na wolnym ogniu i doprawić śmietaną z rozmącony żółtkiem. Zupę podaję również z „ jajkiem w koszulce
Tradycyjna Kuchniachrupiące dzięki płatkom owsianym Składniki: 3 banany 3/4 szklanki mąki razowej (ja użyłam mąki żytniej do wypieku chleba) 1 szklanka płatków owsianych firmy Kupiec 3 łyżki miodu (w oryginale był brązowy cukier) 100 ml jogurtu naturalnego 1 jajko 1 łyżeczka olejku waniliowego 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka odtłuszczonego kakao 1/2 łyżki sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu garść
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćdawno miałam ochotę przerobić jakoś standardowy pudding chlebowy na wersję bardziej dietetyczną ;) od samego początku nie pasował mi tu chleb (puste węglowodany), zastąpiłam go otrębową bułką z mikrofali, więc można powiedzieć, że jest to pudding bułkowy ;) Składniki: bułka: 1 jajko 3 (spore) łyżki otrębów pszennych firmy Kupiec 3 łyżki dość gęstego jogurtu naturalnego 0,5 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćzazwyczaj ląduje razem z innymi owocami w koktajlu. Tym razem, pomysł nasunął mi się inny. Przygotowałam smarowidło do chleba, które doskonale zastępuje masło. W towarzystwie suszonych pomidorów, podbiło moje serce, a raczej podniebienie ;) SKŁADNIKI: 1 dojrzałe awokado 1 jajko ugotowane na twardo sok z cytryny 1 mały ząbek czosnku 1/2 szalotki sól pieprz zioła prowansalskie A jak to zrobić: Awokado
Kuchnia w opałachróżnego rodzaju chlebów. Zresztą nie ma co się rozdrabniać, uwielbiam wszystko co wyszło z kąta domowej kuchni :)Składniki :525 g mąki2 jajka3 łyżki oleju1/2 łyżeczki cukru1 - 1,5 łyżeczki soli1 szkl ciepłego mleka30 - 40g drożdżyPrzygotowanie:Do ciepłego mleka wrzucamy cukier i drożdże, a następnie mieszamy do czasu rozpuszczenia się drożdży.Do miski wrzucamy mąkę, jajka, olej, sól oraz mleko
charlotte gotujejogurtem naturalnym. Mnie ta pasta zawsze kojarzy się z dzieciństwem, wakacjami i babciną kuchnią. Babcia smarowała mi pajdę chleba pastą jajeczną i można było lecieć z nią na podwórko :-). To były piękne czasy ! Klasyczna pasta jajeczna Składniki: 6 jajek ugotowanych na twardo 2 łyżki majonezu 2 łyżki naturalnego jogurtu greckiego 2 łyżeczki musztardy posiekany szczypiorek sól pieprz Wykonanie
Kulinarne przygody Gatity