chleb w jajku - 3000 przepisów (strona:63/200)

Pumpernikiel na zaczynie w styczniowej piekarni 209

melasę z granatem, bo jak pisałam w poprzednich postach związanych z wypiekiem chleba, nie przepadam za słodkim pieczywem. Efekt taki jak na zdjęciu niżej - pulchny słodki (mimo kwaskowatej melasy) chleb drożdżowy. Zdecydowanie pumpernikiel w stylu amerykańskim, a nie niemiecki razowiec pieczony w niskiej temperaturze przez długie godziny. Składniki : oryginalny przepis – klik! Zaczyn 1,5 dag drożdży 250 ml ciepłej wody(...)podwoi objętość.  Wyrośnięte ciasto zagnieść jeszcze raz, podzielić na dwa chlebki lub włożyć do natłuszczonych foremek do chleba.  Ponacinać chlebki nożem umoczonym w wodzie i odstawić do wyrośnięcia pod wilgotną ściereczką na 1 godzinę.  Wyrośnięte chlebki posmarować jajkiem i posypać ziarnami. Piec w 190°C przez 1 godzinę. Dobrze jest też wstawić na dno piekarnika naczynie

Weekendy w domu i ogrodzie
Samosy warzywne - przepis z książki "Kuchnia indyjska. Najlepsze przepisy" 163

starał się pochwalić tym, co w jego kraju najsmaczniejsze. Zaina przygotowywała najlepszy hummus jaki w życiu jadłam. Naser, który nie bardzo radził sobie w kuchni, przywoził z Bejrutu libański chleb. Panchami przyrządzała wspaniały daal, za którym Paweł do dziś tęskni i którego ja nie potrafię zrobić. Długo jeszcze mogłabym tak wymieniać.... To właśnie dzięki Panchami, Dineshowi i Pranjitowi  poznałam(...)Przygotowanie ciasta Sól rozpuścić we wrzątku.  Do mąki wlać bardzo powoli wrzącą osoloną wodę i dokładnie wymieszać. Kiedy przestygnie dodać rozmącone jajko i olej, ponownie rozmieszać i wyrobić elastyczne ciasto (ręcznie, mikserem lub w maszynie do chleba). Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na około 30 minut. Ciasto podzielić na kilka części i rozwałkować na grubość około

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Uszka do barszczu 220

suszonych grzybów)1 mała  cebula1 łyżka tartej bułki1 całe surowe jajosólpieprzmasłoprzygotowanieciastomąkę zagnieść z całym jajkiem i szczyptą soli. O ile będzie to konieczne dodać 1/4 szklanki letniej wody i łyżkę oliwy. Ciasto wyrabiałam  w maszynie do chleba i dodatek wody był niezbędny. Odstawić owinięte folią na 30 minut.farszGrzyby posiekać, można rozdrobnić w blenderze. Bardzo drobno posiekaną

Stare Gary
Chleb orkiszowy z ziarnami 199

pieczenia. Ciasto przelać do keksówki, posypać słonecznikiem i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem i mlekiem, wstawić do nagrzanego do 180 st. C. piekarnika i piec ok. 55 minut. Pod koniec pieczenia można wyjąć chleb aby opiekł się ze wszystkich stron.Upieczony chleb studzić na kratce. Przypominam i zapraszam

Moje domowe kucharzenie
Sałatka rybna z jajkiem 347

dodając kilka składników możemy wyczarować pyszny dodatek do chleba. Ja dosyć często robię różne kombinacje w składnikach i za każdym razem jest smacznie. Tym razem prosta i szybka wersja na bazie filetów z śledzia w sosie pomidorowo paprykowym. Składniki: 2 puszki filet ze śledzia z sosie pomidorowym z papryką GRAAL 2 jajka ugotowane na twardo 3 ogórki konserwowe 2 łyżki

Ala piecze i gotuje
Tang Zhong i kuskus 243

świeżych drożdży30 g oliwy1 jajko110 g mleka40 g brązowego cukru5 g soli 5 g słodu pszenicznego 120 gramów gotowego kuskusuodrobina oliwy do poglazurowaniaodrobina sezamu do posypania Przygotowanie chleba:Przygotuj Tang Zhong z mąki i wody. Jeśli go robisz do natychmiastowego użycia, daj mu ostygnąć. Jeśli został przygotowany wcześniej i był przechowywany w lodówce - daj mu się ogrzać do temperatury(...)wymieszaj, a następnie odstaw na kilka minut.W tym czasie przesiej obie mąki do dużej miski. Dodaj zmielony słód, sól oraz pozostały cukier, a następnie wymieszaj. Dodaj Tang Zhong, jajko i rozpuszczone w mleku drożdże. Wymieszaj wszystkie składniki do ich dokładnego połączenia się. Dodaj do ciasta oliwę i wyrabiaj, bądź mieszaj mikserem na wolnych obrotach, około 20 minut. Ciasto będzie stosunkowo

Grahamka, weka i kajzerka
Jajecznica z łososiem / Scrambled eggs with salmon 216

pokrojone w plasterki 2 łyżki śmietanki 36 % sól i pieprz do smaku 1 łyżka masła do smażenia chrupiący chleb do podania Przygotowanie: Na średniej patelni rozgrzej na średnim masło, wrzuć groszek wraz z pieczarkami i podsmaż przez 2 minuty. Dodaj jajka wraz z pomidorem, łososiem i śmietanką, po czym smaż do uzyskania ulubionej konsystencji. Dopraw do smaku solą i pieprzem

karmelowy
Warszawskie bistro „Charlotte” czyli dobry adres kulinarny 186

piękne, błękitne niebo oraz ciepłe słońce.Miła kelnerka doradza nam, co wybrać ze śniadaniowego menu. Decydujemy się na omlet z szynką, gotowane jajko, croissanty z konfiturą truskawkową oraz pieczywo, gdyż z tego słynie między innymi Charlotte, że chleb i bagietki są wypiekane na miejscu. Kelnerka przynosi kawę i sok, zaraz także dostajemy jajeczne potrawy.         Jedzenie

Raj dla Podniebienia
szakszuka – mój własny „bałagan” 252

użyć drewnianej łyżki lub widelca . Jeżeli przygotowałeś je dla większej ilości osób, spróbuj delikatnie zsunąć je z patelni na talerz, uważając aby jajko się nie rozlało. To bardzo trudne, ale wykonalne. Dodaj świeże zioła i zajadaj z chlebem póki ciepła

Gar Zdrowia
Pasztet jaglano-pieczarkowy (z warzywami duszonymi na oleju rzepakowym) 223

Pasztet dobrze się kroi w plastry, ale też można go rozsmarować na chlebie. Właśnie, z kromką domowego chleba i ogórkiem smakuje przepysznie! Składniki: 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 400g pieczarek 1 marchew kawałek selera (ok 150g) kawałek pora (10cm) 1 jajko albo 1 łyżka siemienia lnianego* 0,5 szklanki mielonych orzechów (dałam włoskie Helio ) 2 łyżki sosu sojowego

Obiad gotowy
Kotlety kalafiorowo-ryżowe 422

ciepło i na zimno, z sosem lub bez. Ja swoje podałam z lekko pikantnym sosem pomidorowym, a mąż swoje wcinał z chlebem. Składniki /12-14 kotletów/: 1 niewielki kalafior 100 g ryżu białego 1/2 pęczka koperku 1 jajko 2 łyżki mąki 2 łyżki bułki tartej pieprz Czytaj dalej... Artykuł Kotlety kalafiorowo-ryżowe pochodzi z serwisu Pasja Smaku

Pasja Smaku
Pyszne do pudełka 148

które można spakować i zabrać ze sobą. Na drugie śniadanie, na obiad, na lekcje, na zajęcia, do biura czy dokądkolwiek. Są tu jajka w roli głównej, zupy i sałatki, dania z ryżem, makaronem czy plackami, pasty do chleba i coś na słodko. Wszystko mocno kompaktowe, łatwe do podzielenia i przeniesienia. Zerknijcie, spróbujcie, a potem kombinujcie sami

GRUBY WAŁEK
Kotleciki jajeczne 248

Smaczny, bezmięsny obiad Składniki 5 jajek ugotowanych na twardo i 1 surowe 100 g pieczarek 1 cebulka 1 kromka czerstwego chleba 2 łyżki posiekanego koperku sól, pieprz bułka tarta … Czytaj dalej Kotleciki jajeczne

czarrna od kuchni
Pizza z chleba 185

które znajdą się na pizzy to rzecz indywidualna. Podałam przykładowe.   (1 mała pizza; około 17 cm średnicy) 60g-100g czerstwego pieczywa (chleb, bułki; świeże też się nadaje, ale to w ostateczności) mleko do namoczenia pieczywa 1 jajko (małe) sól, pieprz Dodatki: 2-3 łyżki sosu pomidorowego 15g żółtego sera 30g szynki suszone pomidory szczypiorek prażona cebulka Dodatkowo: ulubiony

Di gotuje
Pyszne do pudełka 171

które można spakować i zabrać ze sobą. Na drugie śniadanie, na obiad, na lekcje, na zajęcia, do biura czy dokądkolwiek. Są tu jajka w roli głównej, zupy i sałatki, dania z ryżem, makaronem czy plackami, pasty do chleba i coś na słodko. Wszystko mocno kompaktowe, łatwe do podzielenia i przeniesienia. Zerknijcie, spróbujcie, a potem kombinujcie sami

GRUBY WAŁEK

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję