chleb przepis - 2500 przepisów (strona:88/167)

Twarożek babci Wandzi 206

Dzisiaj kolejna propozycja pasty do chleba, a zarazem kolejna podroż do kulinarnej przeszłości. Otóż tytułowa babcia Wandzia, to babcia mojej drugiej połówki, nota bene wyśmienita kucharka, z której przepisów dziś często korzystam. W moim domu ten serek zagościł ponad 25 lat temu i mam nadzieję, że moje córki również poniosą go dalej w świat. Przepis jest bardzo prosty, do szczęścia

Kulinarne przygody Gatity
Domowa pasta z pieczonej papryki i bakłażanów 234

bardziej warzywnym smaku (trochę jak tzw. leczo). Warzyw nie miksowałam tylko posiekałam je drobno, dzięki czemu konsystencja pasty jest dużo ciekawsza.Taką pastę możecie podać do mięsa, do chleba, a nawet zmieszać z ugotowanym makaronem i zjeść na obiad. Ja z lubością zjadam ją na kanapkach razem z serem Pecorino przywiezionym z Toskanii. Pasować będzie zresztą do wielu serów

Chilli Czosnek i Oliwa
Chlebek watykański z czekoladą i suszonymi śliwkami 147

pieczenia i soli. Reszta dodatków jest opcjonalna, ja dorzuciłam opakowanie pralinek nugatowych Milki i dwie garście suszonych śliwek. Pieczemy 45 minut w 180 stopniach.      Według przepisu chleb watykański piecze się raz w życiu, jednak po spróbowaniu jestem pewna, że jeszcze nieraz do niego wrócę. Ma specyficzną, delikatnie chrupką konsystencję (jest takie określenie?), której nie można porównać

sama złodycz
SAŁATKA Z KURCZAKIEM I RUKOLĄ – 4,50 zł 1200

wrzątkiem. Czekamy 30 sekund, wylewamy gorącą wodę i zalewamy zimną. Skórka od strony nacięcia powinna zacząć stopniowo odchodzić, więc pociągamy za nią i ściągamy ją z całości pomidora. 6. CHLEB (1 min): tostujemy lub obsmażamy na patelni bez tłuszczu i kroimy w kostkę. Ew. możecie polać grzanki odrobiną oliwy z oliwek. 7. NAKŁADANIE SAŁATKI (3 min): spód talerza smarujemy

Nerds Kitchen
Pasta jajeczna 225

koperek oraz wymieszaj Dodaj 2 łyżeczki koncentratu, 3 łyżeczki keczupu i 1 łyżkę majonezu Wymieszaj Popieprz i posól Przełóż do miseczki Włóż na 20min do lodówki Nałóż na chleb Bon appetit ! <3Wpis zawiera lokowanie produktu

Bonapetit2xM
SMALEC WEGAŃSKI - Z FASOLI 301

jest cudowne w smaku, bo dla mnie jest wręcz bajeczne. Cudne, zdrowe i meeeeega smaczne. Od kilku dni nie jadam na śniadanie nic innego, jak pełnoziarnistą kanapkę chleba na zakwasie z tym cudnym smarowidłem. I ciągle mi mało... Chyba nie da się tym przejeść. Polecam baaardzo mocno, na pewno się nie zawiedziecie. Przepis znaleziony tutaj (klik) jednak ja zmieniłam trochę

Smaczne Zdrowe
Zakwas buraczany do barszczu Świątecznego 173

Buraki obrać i pokroić w plasterki, czosnek obrać i pokroić drobno. Do dużego słoja włożyć buraki, czosnek, listki laurowe, ziarenka ziela angielskiego, sól, czarny pieprz i chleb razowy. Napełnić słoik letnią wodą, wszystko musi być przykryte wodą. Zamknąć słoik lub przykryć gazą. Tak zostawić w ciepłym i jasnym miejscu. Mój kochany pomocnik, moja mamuśka już bardzo słaba, ale ciągle chętna

Kuchnia Pokoleń
Co Lila jadła w środę? 30 (kulinarne inspiracje dla całej rodziny) 172

wpisu, proszę zapoznaj się z postem  Żywienie dziecka - czym skorupka za młodu nasiąknie ,  który wprowadzi Cię do tej cotygodniowej serii.  Śniadanie 8:00 Dwa motylki czyli chleb z ogórkiem i papryką. II Śniadanie 10:30 Jogurt naturalny z bananem, pyłkiem pszczelim i kaszą jaglaną. Zupa 13:00 Zupa pomidorowa. II Danie 16:00 Pstrąg i frytki

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
Jajko na miękko z grzankami 173

tego grzanka z fetą to przepis na idealny początek dnia. Dziecinnie proste danie i fantazja w smaku. Składniki na 1 porcję: 2 jajka - u mnie rozmiar L 2 kromki chleba pełnoziarnistego 2 plastry sera feta 2 plasterki pomidora szczypta bazylii Rama "smaż jak szef kuchni" - do posmarowania grzanek Przygotowanie: Piekarnik nagrzej do temp. 240 stopni - opcja grill. W garnku zagotuj

Alutka-Gotuje
Inco-Cola czyli kawa z drożdżami 168

zęby nam powypadają. Jest jednak na to rada, Inco-Cola. W moim rodzinnym domu, szczególnie latem, codziennie robiło się ogromny dzban tegoż napoju. Obowiązkowym dodatkiem do tego była pajda chleba ze smalcem i ogórek małosolny. Czy jesteście w stanie wyobrazić sobie smaku tego obłędnego zestawu? To właśnie jest mój smak dzieciństwa. Dziś Inco-Cola została przeze mnie nieco zmodyfikowana

Jadło i czytadło
Błyskawiczny piątek - Polędwiczka duszona w cebuli 174

Polędwiczka wieprzowa to jedno z moich ulubionych mięs. Tym razem duszona z cebulą, czosnkiem i przyprawami. Idealnie smakuje z chlebem, ziemniakami czy kaszą. Polecamy , b o przepis jest naprawdę błyskawiczny ! Składniki : * polędwiczka wieprzowa około 500g * 3-4 cebule * 2 ząbki czosnku * sól, pieprz * majeranek, czerwona słodka papryka * łyżka tłuszczu do przesmażenia mięsa  Przygotowanie :  Rozgrzać tłuszcz, polędwiczkę pokroić

Magiczne Życie Marty
Bigos staropolski najlepszy na święta 222

Podczas gotowania dolewam 1/2 szklanki wody i często mieszam drewnianą łychą, aby bigos się nie przypalił. Gotowy bigos może stać w lodówce przez kilka dni. Najlepiej smakuje z pajdą chleba. Bigos staropolski świąteczny składniki: 1,5 kg kapusty białej 1,5 kg kapusty kiszonej 1 kg mięsa 30 dag  wędzonego boczku 50 dag kiełbasy wiejskiej 4 cebule

Ekspansja smaku
Dorada z "szalonej" wody 165

prostu z pomidorkami z gotowania, lub z dowolnymi dodatkami. Jedno jest pewne, nie zapomnijcie podać chociaż kawałka pieczywa, sosik, który zostaje na talerzu, aż prosi się o wytarcia kawałkiem chleba i pożarcie ;) Pisałam powyżej, że możecie użyć wody lub bulionu rybnego. Moja rada jest taka, przygotujcie trochę warzyw, drobno pokrójcie i gotujcie. Gdy te zmiękną, odetnijcie przynajmniej od jednej

Pichceniomania
Zakwas na barszcz czerwony 248

tygodnia. Jeśli chcemy przyśpieszyć proces kiszenia do zakwasu możemy dodać łyżkę kwasu z ogórków kiszonych lub kapusty. Można również dodać na wierzch słoja skórkę prawdziwego chleba wykonanego na zakwasie. Takie triki przyśpieszą proces kiszenia naszych buraków.  Jeśli na powierzchni pojawią się podejrzane białe plamki to zbieramy je drewnianą łyżką. Po ukiszeniu zakwas odcedzamy i przelewamy do szklanych słoików , można

Aromatyczne Podróże