chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:332/420)

Chleb pszenno-żytni z ziarnami 110

Swojski chlebek zawsze najlepszy! Ten jest bardzo łatwy do zrobienia bez wyrabiania wystarczy składniki wymieszać lyżką i odstawić do wyrośnięcia. Mój jest z dodatkiem siemienia lnianego

Andzia Pichci
Bułki czosnkowe 146

Bułki czosnkowe Pyszne domowe bułeczki z masłem, czosnkiem i pietruszką. Chrupiące z zewnątrz i mięciutkie oraz puszyste w środku. Już sam zapach bułeczek, który podczas pieczenia

Blog z Apetytem
Drozdzowki z porzeczkami i kruszonka, dla Hipcia 142

Dzieci mają niesamowite pomysły! kto mógł przypuszczać, że Syncio zajmie 3cie miejsce w konkursie przedszkolnym o swojej ulubionej postaci z bajki dzięki  pracy wyklejonej plasteliną

Dzieje kuchennej Wiewióry
niedziela zaczyna się w sobotę 136

Właśnie tak ! Udana niedziela, to.....,  wspólny rodzinny obiad,..., ale też koniecznie ciasto :) Ponieważ drożdżówkę każdy u nas lubi i zawsze się udaje, tak więc nie

chleba naszego
Bagietki chlebowe 178

   Zapewniam, że przy tym wypieku się nie napracujecie. Bagietki robi się szybko, a smakują przepysznie. Bagietki upiec możecie na kolację lub na spotkanie ze

kolorowotorcikowo
Chleb wiejski z sokiem warzywnym 112

Wyśmienity chlebek, chrupiący z zewnątrz, mięciutki w środku. Sok warzywny nadaje mu nie tylko pięknego, czerwonego kolorku, ale i niepowtarzalnego smaku i zapachu :) Serdecznie polecam! Składniki

Nastoletnie Wypiekanie
Witamina B9 42

śladowe, w związku z czym musimy dostarczać witaminę B9 z pożywieniem. Źródła witaminy B9 Kwas foliowy w żywności występuje pod postacią folianów. Znajdziemy je przede wszystkim w awokado, burakach, drożdżach, jajkach, mięsie, orzechach, owocach cytrusowych, pomidorach, produktach nabiałowych, roślinach strączkowych, słoneczniku, warzywach liściastych czy ziarnach zbóż. Trzeba pamiętać, że zarówno kwas foliowy, jak i jego pochodne, są wrażliwe(...)produktach spożywczych. Podobnie długi okres przechowywania również będzie ograniczał jej ilość w pożywieniu. W sklepach możemy też znaleźć produkty wzbogacane w kwas foliowy, przede wszystkim mąki, płatki śniadaniowe i chleby. Znaczenie witaminy B9 Kwas foliowy jest niezbędny w każdej komórce naszego ciała. Bierze on udział w syntezie kwasów nukleinowych, z których powstaje DNA. Tym samym reguluje wzrost i funkcjonowanie wszystkich

Z notatnika dietetyka
Drożdżowe bułeczki z pesto z czosnkiem niedźwiedzim 79

się zastanawiałam co z nimi zrobić? I wpadł mi w oko przepis Alicji . Przy okazji chciałam też przetestować japońską metodę pieczenia chleba, czyli tangzhong. Metoda ta polega na przygotowaniu specjalnego zaczynu, który wpływa na dłuższą świeżość pieczywa. Chleb i bułki są też bardziej puszyste. Drożdżowe bułeczki z pesto z czosnkiem niedźwiedzim pięknie urosły i faktycznie wyszły bardzo puchate. Są idealne(...)Składniki na ciasto Tangzhong: 50 ml mleka 50 ml wody 20 g mąki pszennej chlebowej Ciasto właściwe: cały tangzhong 300 g mąki pszennej chlebowej 7 g drożdży suszonych 1 łyżeczka soli 50 g masła 1 jajko 15 g cukru 120 ml mleka     Dodatkowo: pesto z czosnku niedźwiedziego sezam  olej z mlekiem do pomalowania bułek

Kulinarne przygody Gatity
Domowa pizza z kukurydzą i szynką 88

moje dzieci preferują domową pizzę, bo wiedzą, że będą najedzone… Marzy mi się mały piec do kuchni. Taki na mały na domowe potrzeby abym mogła piec pizzę i chleb, a nawet drożdżowe ciasto. Piec na drewno. Na razie jednak zadowalam się pieczeniem pizzy na kamieniu. Pizza na nim upieczona bez porównania jest lepsza niż pizza z blachy. Wypiekanie domowej(...)pizzerinki . Ostatnio upiekłam pizzę z kukurydzą. Lekko słodki smak kukurydzy świetnie pasuje do wędzonej szynki lub boczku. Domowa pizza 4 pizze Składniki: 750 g pszennej mąki 50 g świeżych drożdży 2 łyżeczki soli 500 – 600 ml zimnej wody 2 łyżki pokrojonych świeżych ziół, bazylia, oregano, tymianek i rozmaryn 100 g przecieru pomidorowego 100 ml zimnej wody Nadzienie do pizzy

codojedzenia
Chleb pszenno-żytni (75/25) z kolendrą, ciemnym słodem i rodzynkami/orzechami 110

Bardzo smaczny, słodkawy, aromatyczny chleb, z super chrupiącą skórką. Pszenno - żytni (75/25) z dodatkiem mielonej kolendry, ciemnego słodu żytniego i rodzynek. Piekłem go również w wersji z rodzynkami i orzechami włoskimi, oraz w wersji z samymi orzechami. Mi najbardziej smakuje  z samymi orzechami i nie za dużym dodatkiem cukru.  Można go jeść samodzielnie z masłem, a także(...)ostudzić do temperatury pokojowej. Zaparkę można przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce. Można też zrobić w większej ilości  i zamrozić (np. po porcjowaną w woreczkach do następnych chlebów). Przed użyciem zostawić na noc do rozmrożenia. ZACZYN SZTYWNY 60% H2O (3,5–5 godzin w temperaturze 25–27°C): 26 g zakwas z mąki żytniej

Przepisy na domowy ser i chleb
Pizza ” Śniadaniowa” z sadzonym jajkiem 170

class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : ciasto : 0,5 opakowania mąki ( 0,5 kg ) 2 opakowania suszonych drożdży ( 2 x 7 g ) 5 łyżek oliwy z oliwek 1 szklanka wody szczypta soli i cukru wierzch : 3 jajka 2 pieczarki kawałek sera natan ( dowolnej wielkości ,zależy ile go lubicie(...)łyżki koncentratu pomidorowego 4-5 łyżek wody 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 1/2 łyżeczki suszonej bazylii sól , chilli do smaku Składniki na ciasto, wkładamy do maszyny, do wyrabiania chleba i czekamy ,aż zagniecie nam idealnie gładkie i sprężyste ciasto . Pozwalamy mu wyrosnąć przez 30 minut , ponownie wkładamy do maszyny i raz jeszcze zagniatamy . Oczywiście ,można się bawić ręcznie, jak ktoś

Ogrodnik w podróży
Drożdżowe koszyczki na sałatkę 121

też na uwadze zjeść coś fajnego:) Dziś właśnie mam dla Was coś nietypowego, co możecie przygotować tuż przed śniadanie lub wieczorkiem dnia poprzedniego.  Drożdżowe koszyczki są ciekawym zamiennikiem chleba- dobrze smakują, są mięciutkie, a do tego pełnią rolę miseczki lub talerzyka.  Owszem troszkę pracochłonne są, ale jak już wspomniałam wyżej.... ma być leniwie ;) Nikt Was nie pogania, nikt(...)sztuk: 1 szklanka mąki pszennej + do podsypywania ½ szklanki mleka+ 1 łyżka 1 łyżeczka cukru 15g świeżych drożdży 1 jajko + 1 żółtko szczypta soli 1/4 szklanki oleju Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy, solimy. W letnim mleku rozpuszczamy cukier oraz drożdże i dodajemy do mąki. Mieszamy dolewając w trakcie olej. Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy na min. godzinę do wyrośnięcia

Kuchnia w czekoladzie
Anpan 112

Taki przywilej systemu feudalnego. W 1871 roku wszystkie tytuły samurajskie zniesiono, a przez to wielu z nich musiało się przebranżowić. Jeden z nich został piekarzem. Postanowił najpierw wymyślić lepszy chleb niż ten, który był dostępny na rynku. Jako, że był ambitny to postanowił pójść dalej. Mając na uwadze, że Japończycy są dość konserwatywni, postanowił wzbogacić bułki, ale mógł to zrobić(...)taką pastę w tradycyjny sposób może sobie obejrzeć film pod tytułem ... An :) Na zdjęciu poniżej moje bułki anpan w towarzystwie broni, którą chłopi bronili się przed samurajami:) Składniki: - mąka - drożdże - olej - woda - czerwona fasola - cukier Wykonanie: Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie i posypujemy lekko mąką. Jak nam się to trochę "ruszy" to dodajemy więcej mąki, wody i sporo

Kryzysowa Książka Kucharska
Bezglutenowy chleb gryczano-jaglany :) 163

nadal pozostać przy zdrowych i bezglutenowych składnikach. Pieczywo jakie postanowiłam zrobić zlepiłam z mąki gryczanej i jaglanej, dodatkiem sklejającym i nadającym nieco miększej tekstury są nasiona chia i lnu. Chleb wyszedł dosyć ciężki, mimo to nie jest zakalcem :D Niby jest kruchy, ale nie łamie się i nie stwarza żadnych problemów podczas krojenia. Bardziej przeważa smak prosa aniżeli gryki. Myślę(...)mąki jaglanej  (Incola) 2 łyżki nasion chia 2 łyżki babki płesznik 1 czubata łyżeczka soli himalajskiej  35 g świeżych drożdży 500 ml wody 1 łyżeczka ksylitolu/erytrolu/cukru trzcinowego  Przygotowanie: W garnku podgrzej wodę z drożdżami i słodzidłem. Dobrze wymieszaj całość, aby drożdże się rozpuściły. Woda ma być ciepła, nie gorąca i nie może się zagotować! Odstaw

Zdrowie na języku :P
Domowa włoska pizza z pieca na cienkim cieście 123

Składniki: 1 kg mąki pszennej „500”, 1,5 łyżki stołowej cukru, 1,5 łyżeczki soli, 50 ml oleju, 0,5 l. letniej wody, 20 g drożdży. Przygotowanie: Rozdrobnić drożdże z cukrem i zalać wodą. Dodać sól i dobrze wymieszać. Do rozczynu wsypać mąkę i wyrabiać ręcznie przez około 5 minut. Do wyrobionego ciasta dolać olej ciągle mieszając aż będzie(...)ciasto podzielić na 8 równych porcji formując w kulki. Oczywiście jeśli wolisz mniejszą ilość pizz, to zmniejsz proporcje. Całość zsuń na blachę lub specjalny kamień do pieczenia pizzy i chleba ( ja używam kamienia, gdyż ciasto nie jest wtedy mokre od spodu) i piecz przez ok.4-6 minut (czas pieczenia zależy od grubości uformowanego ciasta i temperatury piekarnika). Upieczona pizza idealnie smakuje

Calzonella.com
MAŚLANY CHLEB 126

jajka, * 1 łyżeczka soli i cukru Na wierzch: * 1 żółtko * 100 g masła * 1 łyżka mleka * ziarna sezamu, zmielonych migdałów (lub siemienia lnianego 1. Do ciepłego mleka dodać drożdże i cukier. Przykryć i pozostawić na 20 minut. 2. Mleko dodajemy do mąki, jajek, soli i masła. Wyrobić ciasto i odstawić na 40-50 minut w ciepłe miejsce. 3. Ciasto(...)okrągłego kształtu na natłuszczonej powierzchni. Smarujemy roztopionym masłem lub margaryną. Każdy placek nakładamy jeden na drugi tylko ostatni – smarujemy po bokach. Warstwy układamy na blaszce na której, będziecie piec chleb. 5. Bardzo ostrym nożem, wycinamy 8 trójkątów pozostawiając około 1,5 cm na końcu ciasta. Każdą z części odwracamy na zewnątrz. 6. Powtarzamy te same czynności, ze średnim kawałkiem ciasta

w mojej kuchni
Ormiański chlebek z ziołami – czosnkiem niedźwiedzim i liśćmi rzodkiewki – zhingaliov hac 88

Ten ormiański chlebek z ziołami to absolutna prościzna, a jednocześnie jest tak pyszny, że nie ma sie ochotę jeść go do wszystkiego. Zhingaliov hac to ormiański

Flymetothespoon
Kolorowa wiosenna focaccia z nocnego ciasta 68

płaskiego pieczywa pochodzącego z włoskiej Ligurii. Jest to wypiek bardzo podobny do pizzy. Zwykle foccacię pieczemy bez dodatków i może być wtedy smacznym dodatkiem do różnych dań, podobnie jak chleb, czy inne pieczywo. Ale wystarczy obłożyć ciasto świeżymi i kolorowymi dodatkami, takimi jak pomidorki, cebula, szparagi, świeże zioła i mamy już przekąskę lub przystawkę. Bardzo lubię ciasto na pizzę, ciabattę(...)porze.  Polecam również zabawić się dodatkami i “wymalować” na cieście wiosnę Składniki 300 g mąki typ “00” 200 g wody 12 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 20 g oliwy z oliwek + dodatkowa porcja 1/2 łyżeczki soli Dodatki – pomidorki, szparagi, cebula, świeże zioła, czarnuszka, sezam… Wykonanie Do miski wlewamy wodę, mieszamy z drożdżami

Tajemnice Smaku
DROŻDŻÓWKI Z WIŚNIAMI I MIGDAŁAMI 106

Niedziela przywitała Nas pięknym słońcem i wysokimi temperaturami od samego rana. Wygląda na to, że lato powróciło i takiego dnia nie można zmarnować ;) Do niedzielnej kawki

Z Majeczką w kuchni
BEZGLUTENOWE BUŁECZKI Z MUSEM JABŁKOWYM 151

struclach i innych tego typu wypiekach. Dziś razem z marką Schär , producentem żywności bezglutenowej, przygotowałam dla Was przepis na pyszne, bezglutenowe bułeczki z musem jabłkowym. Puszyste, mimo, że bez drożdży, delikatne, lekkie. Ja nadziałam je domową konfiturą jabłkowo-agrestową – Wy śmiało możecie użyć innych dodatków – mogą to być owoce, kremy orzechowe, masła, powidła i inne nadzienia, na które(...)będących na diecie bezglutenowej, jak i nie! Spróbujcie! Do ich przygotowania użyłam produktu o nazwie Mix B – Brot Mix. Mix B – Brot Mix to bezglutenowa mieszanka do wypieku pieczywa (chlebów, bułek ) i pizzy. Idealnie nadaje się również do placków, racuchów i pancakes. Polecam! SKŁADNIKI: * Mix B – Brot-Mix – 350 g * masło ( roztopione ) 4 łyżki * miód prawdziwy – 3 czubate

Ostra na Słodko
Królewski chleb Jagiełły z cebulką prażoną 175

niniejszy wypiek zaczerpnęłam z grupy kulinarnej na fejsbuku pod dumną nazwą: Królewskie Gary . Autorem przepisu jest zaś entuzjasta kucharzenia o możnowładczym pseudonimie: Mateo Gabriel Lesner-Rettinger Jagiełło II . Chleb zaskakuje nietypowym dodatkiem w postaci cebulki prażonej , która nadaje pieczywku niesamowitego zapachu. Połączyłam tu dwa rodzaje mąki: pszenną i żytnią , przez co wypiek wyszedł cudnie wilgotny w środku. Chlebek podpiekłam(...)400ml ciepłej wody + 2-3 łyżki dodatkowo - używam zwykłej "kranówy" 30g świeżych drożdży - zeszłam tu trochę z proponowanej ilości, bo więcej akurat nie miałam "na stanie" :) 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżki soli 1/2 szkl. siemienia lnianego 1/2 szkl. cebulki prażonej Drożdże wkruszyć do garnuszka, zalać niewielką ilością ciepłej wody - ale nie gorącej, bo zabije proces fermentacji! - dosypać

Grunt to przepis!
łatwa babka drożdżowa 212

kilogramy mąki. Jak dla mnie babka drożdżowa jest zbyt pospolita, żeby podać ją na świątecznym stole ale za to często piekę ją na co dzień. Zjadamy ją jako zamiennik chleba, na kolację lub śniadanie. Przeważnie znika jeszcze ciepła, posmarowana grubo masłem. Oczywiście jako ciasto do kawy też jest niczego sobie ale nam bardziej smakuje jako pieczywo. Babka z tego przepisu(...)pszennej 1 szklanka letniego mleka 2 jajka 2 żółtka 40 g drożdży świeżych 3/4 szklanki cukru 100 g masła roztopionego szczypta soli szklanka bakalii (rodzynki, skórka pomarańczowa) dodatkowo: łyżka mąki 2 łyżki masła Rodzynki na kilka minut zalać wrzątkiem, następnie odcedzić. Do połowy letniego mleka dodać pokruszone drożdże, łyżkę mąki i łyżkę cukru. Wymieszać i odstawić na kilka minut

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Bagietki 179

czasu do czasu lubie zjeść na kolacje coś innego niż chleb - choć nie ukrywam, że pałam miłością do mojego domowego chlebka. Kilka już razy robiłam te rewelacyjne bagietki i jak tylko chwile przestygną odrazu się za nie zabieram;) Są  chrupiące w środku mięciutkie, rewelacja.Zapraszam... Skala smaku 10/10 nie posiadam formy na bagietki dlatego przedzieliłam je papierem do pieczenia(...)szklanka wody o temperaturze pokojowej 2 łyżeczki suszonych drożdży (8g) lub 16 g drożdży świeżych 2 łyżeczki soli 4 szklanki mąki pszennej Mleko zagotować, dodać masło i cukier, wymieszać, aż do rozpuszczenia. Przelać do dużej miski, dodać wodę i lekko przestudzić (około 10 minut). Dodać drożdże, wymieszać. Wsypać sól i 1 szklankę mąki, wymieszać. Ciągle mieszając dodawać mąkę

Kubki smaku
Khobz - marokanskie chlebki 222

Tradycyjne marokańskie chlebki podawane do każdego posiłku. Używane często zamiast sztućców do nabierania zup, warzyw, mięs i sosów. Tradycyjnie pieczone w opalanych drewnem, glinianych piecach. W

Gotuj z Rumcajsem
Oliwkowy chlebek 110

OLIWKOWY CHLEBEK to wspaniały ,lekko wilgotnawy , wprost idealny na przekąski . Taki mniam-mniam , jak moja wnuczka mówi . Po wyciągnięciu z pieca, zawsze muszę go ukryć . W

Eli Gotowanie
Jagodzianki z serem i marzenia podróżnicze 184

dziecka, tej radości, wspomnienia beztroski. Nasze wakacje w górach takie były, niezliczona ilość szlaków do przejścia. Przystanki w schroniskach, które mają piękną nazwę (moje ulubione schronisko to Strzecha Akademinka), chleb z masłem, który smakował inaczej, fioletowe buzie od jagód spotkanych na trasie, obtarte nogi i pokaleczone kolano, ale wszystko to miało swój urok, niepowtarzalny urok. Dziś takim wspomnieniem i marzeniem(...)cukru wanilinowego; – 25 g drożdży; – 2 łyżki tłustego twarogu; – szczypta soli: Nadzienie: – 350 gram jagód; – 350 gram twarogu; – 1 żółtko – 2 łyżki mąki ziemniaczanej – 2 łyżki cukru+8 g cukru wanilinowego Wykonanie: Składniki na nadzienie (bez jagód) zmiksować, lub ugnieść widelcem, dodać jagody i wymieszać. Drożdże rozpuścić w 5 łyżkach ciepłego

dom-agi.pl
Bułeczki pszenne "poszarpane" 74

Bułeczki są proste i o tyle fajne, że żadna nie ma idealnego kształtu, pomimo ich wcześniejszego formowania - to był cel zamierzony :) bo niby dlaczego ma być

Kolorowy Przepisownik
Chleb graham 167

łyżeczka cukru -2 łyżeczki soli -łyżeczka miodu -2 łyżki stopionego masła -300 ml ciepłej wody -2 szklanki mąki graham -2 szklanki mąki pszennej 650 -1/2 szklanki mąki żytniej Drożdże rozcieramy z cukrem. Dodajemy 100 ml wody, 4 łyżki mąki pszennej, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.     Pozostałe ilości mąki mieszamy razem. Rozczyn wyrósł.    Do mąki(...)natłuszczonej formy. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia.    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na ok. 50 minut.    Wyjmujemy z formy i chleb gotowy, z chrupiącą skórką. Smacznego

Maminek kulinarny