Bardzo spóźnione bo czas leci jak szalony. Jak to możliwe, że pojutrze Wielkanoc??? Wiosną pachnie dookoła, ptaki śpiewają, listki zielenią się na krzewach. Mnóstwo pracy będę
Dzieje kuchennej WiewióryMieszamy, aż drożdże się rozpuszczą i odstawiamy na 10 min. Mąkę mieszamy z cynamonem i szczyptą soli. Wlewamy letnie mleko z masłem, dodajemy rozkłócone jajko oraz rozczyn z drożdży. Mieszamy łyżką, a gdy ciasto się połączy, zagniatamy rękami na blacie podsypanym mąką. Gdyby było zbyt klejące – dosypujemy odrobinę mąki. Gdy ciasto będzie już gładkie i elastyczne, wkładamy(...)owalny kształt. Układamy na środku wałek z marcepanu o długości ciasta i zlepiamy brzegi, aby schować marcepan w środku. Dociskamy (można odwrócić łączeniem do dołu) i formujemy na kształt chleba. Zostawiamy na godzinę na płaskiej blaszce wyłożonej papierem. Po tym czasie pieczemy ok. 30-40 minut w 180°C (170°C z termoobiegiem). Stollen jest dobre zarówno od razu
Poezja smakuSezon na dynię trwa już od pewnego czasu. Uwielbiam to warzywo, bo można z niego zrobić absolutnie wszystko od zup, kremów i “kotletów” po wypieki – bułeczki, chleb czy babeczki. U mnie dziś połączenie babeczek z bułeczkami – delikatne ciasto drożdżowe z puree z dyni w foremkach na babeczki. Babeczki dyniowe świetnie sprawdzi się jako szybka przekąska(...)zupy albo do ciasta dyniowego ! Składniki na babeczki: 1,5 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 0,5 szklanki mleka 0,5 szklanki puree z dyni 25 g drożdży 50 g masła 1 jajko Babeczki dyniowe – jak to zrobić? Najpierw przygotowujemy puree z dyni. Kroimy dynię na kawałki o grubości około 1-2 cm, rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem
Ciastkozercysłowa w misce rośnie kolejna porcja ciasta na następne chałki. Tytuł: Smaki Izraela - Współczesna kuchnia izraelska Autor: Nida Degutiene Wydawnictwo: Buchamann ( Grupa Wydawnicza Foksal ) Klasyczna chała, czyli tradycyjny chleb w formie plecionki, którego nie może zabraknąć na żydowskich stołach. Zwykle miałam do czynienia ze słodkimi chałkami klimatami zbliżonymi do słodkich drożdżówek, a tu na moim stole wylądowała chałka smakiem kojarząca(...)naprawdę jest bardzo łatwa w wykonaniu. Jedynie potrzebuje trochę więcej czasu niż moja poprzednia chałka jaką Wam pokazywałam na łamach bloga. Składniki na 2 średniej wielkości: 20 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych 1 szklanka (250 ml) ciepłej wody 4 łyżki plus 1 łyżeczka cukru 1/4 szklanki oleju (ja wlałam rafinowany olej kokosowy ) 3 duże jajka 2 łyżeczki drobnej
Blondynka GotujeBułki nie muszą być podstawą zwykłej kanapki. Same mogą stać się nośnikiem wspaniałych aromatów. Dziś przygotujemy właśnie takie pieczywo. 400g. mąki przennej ok. 10g. dorżdży instant
MarcinChefNie ma nic lepszego na śniadanie od ciepłego i świeżego pieczywa. Smakuje jeszcze lepiej, gdy przygotujemy je sami! Przygotuj: 10g. suchych (instant) 400g. jasnej mąki pszennej
MarcinChefDla mnie chlebek z papryk ą i suszonymi pomidorami, dla mojej ma ł ej kucharki focaccia. Jak kto woli, tak możemy nazwać
La grande e la piccola cuocaKtóż nie kocha zapachu świeżego pieczywa? Nie potrafiłabym zaufać komuś, kto nie darzy tego aromatu taką miłością jak ja. To idealnie nęcąca woń, zwłaszcza o poranku
Życie zamknięte w smakuJadłam kiedyś gotowe grissini i tak mi zasmakowały, że postanowiłam je sama upiec. Przepis znalazłam na tej stronie. . Z podanego przepisu wychodzą 4 blachy wspaniałych
Na słodko lub wytrawnieDomowe paluchy do przegryzania, dodatki dowolne- słonecznik - dynia - gruba sól - mak - orzeszki i co tylko macie i lubicie :). Jeśli w domu są dzieci to warto pozwolić
Apetyczna babeczkaWszyscy którzy mnie znają wiedzą, że kuchnia to moje małe królestwo. A ja czuję się królową tej mojej małej przestrzeni, kiedy w piekarniku piecze się ciasto lub chleb, a jego zapach błąka się po całym mieszkaniu. Najbardziej hipnotyzujący jest zapach ciasta drożdżowego. W zależności od pory roku i sezonowości smak ciasta dopełniają różne owoce lub jak w tym przypadku(...)mąki pszennej 90 g cukru 8 g drożdży instant 1 szklanka mleka 100 g masła, roztopionego 3 żółtka + 1 białko Kruszonka: 50 g masła 75 g mąki 25 g płatków jaglanych 50 g cukru szczypta cynamonu rabarbar, pokrojony w 1 cm kawałki Przygotowanie: Mąkę mieszamy z drożdżami i cukrem. Roztopione masło, mleko, żółtka i białko dodajemy
Smakowity Blog Kulinarnymasła 1,5 szklanki mleka 50 ml spirytusu lub wódki Dodatkowo: tłuszcz do smażenia - 1 l oleju cukier puder do posypania Wykonanie: Na dnie miski rozkruszyć drożdże, posypać łyżką cukru oraz łyżką mąki, zamieszać i pozostawić aż zaczną pracować (około 10 minut). Jajka roztrzepać. Masło rozpuścić w rondelku, dolać do niego mleko. Teraz wszystkie składniki na ciasto(...)kilka pączusi na pomocą łyżki i smażyć na ładny, brązowawy kolor (z obu stron). Rada dla początkujących: Gotowość tłuszczu można sprawdzić następująco: wrzuć na tłuszcz mały kawałek chleba, powinien wypłynąć na wierzch i zrumienić się w ciągu 45-50 sekund. Trzeba jednak pamiętać ze temperatura tłuszczu obniża się kiedy wrzucamy na niego świeżą partię tłuszczu, temperaturę trzeba kontrolować. Jeżeli
Poezja Smaków - blog kulinarnyChleb bezglutenowy, który zawsze się udaje i jest naprawdę bardzo smaczny. Po upieczeniu ma wspaniałą chrupiącą skórkę i delikatny miąższ. Po kilku dniach jest zwarty, nie kruszy się. Robiłam go już kilkakrotnie i efekt za każdym razem dokonały. Przepis podawałam na facebooku, ale prosiliście by wrzucić - zdjęcia robione tabletem więc sorki za jakość...Spróbujcie koniecznie! SKŁADNIKI: 370 g mieszanki mąk(...)mielonego siemienia lnianego 1 łyżka babki płesznik( można zamienić na siemię lniane) 3 łyżki słonecznika 1/2 łyżki soli 1 łyżka cukru 20 g świeżych drożdży 400 ml letniej wody Drożdże rozpuść w 1/2 szklanki wody( odlej z przygotowanych 400ml). Wszystkie składniki umieść w misce i wymieszaj drewnianą łyżką lub łopatką. Przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut. Po wskazanym
Kuchnia bezglutenowaostatnim wpisie chwaliłem się, że wstałem o 5 rano i zrobiłem 6 chlebów, 4 bagietki i 12 bułeczek (tak jak na zdjęciu na dole wpisu). Zatem właśnie w nawiązaniu do tego teraz pora na przepis na owe bułeczki. Powiem wam zupełnie szczerze, że wyszły tak puszyste w środku i tak fajnie chrupiąca skórkę miały, że nie wyobrażam sobie teraz(...)piekł, a potem zamrożę. I będzie jedzenia na tydzień lub dwa :) A oto przepis na 12 bułek: 600 g mąki tortowej (typ 450) 350 ml mleka 2 łyżeczki suchych drożdży 75 g cukru 1 łyżeczka soli 2 łyżki roztopionego masła Wszystkie składniki za wyjątkiem jajka łączymy ze sobą i wyrabiamy gładkie ciasto. Musimy wyrabiać 15-20 minut. Następnie zostawiamy ciasto
Marder&Marder Manufacturerobimy w niej dołek. Mleko podgrzewamy, tak by było lekko ciepłe i zalewamy nim drożdże, dodajemy cukier i całość mieszamy, po czym zostawiamy na około 5 minut, by drożdże się podniosły. Następnie wlewamy je do miski z mąką. Piwo podgrzewamy by także było letnie, a następnie dodajemy do pozostałych składników i całość mieszamy, pierw widelcem lub szpatułką(...)zeszkliła. Następnie dodajemy do niej płatki i jeszcze chwilę pieczemy mieszając. Zdejmujemy z ognia i pozostawiamy na chwilę, by lekko przestygła. Zimną mieszaninę cebuli i płatków dodajemy do wyrośniętego chleba i jeszcze raz mieszamy całość. Chodzi o to by płatki i cebula były dobrze rozprowadzone. Gotowe ciasto zostawiamy w ciepłym miejscu na około 20 minut, by się znowu poruszyło*. Blaszkę
Smakowy Raj