Odrywany chlebek pizza 261Odrywany chlebek pizza Puszyste i mięciutkie ciasto z pysznymi dodatkami, które w smaku bardzo przypomina pizze. Idealnie pasuje do grilla, jako przekąska na piknik lub na
Blog z Apetytem
Bakaliowy zawijaniec bez cukru Berawecka czyli poWeekendowe Lakocie odc.111 247Bywa tak, że przeglądając jakąś książkę kucharską ponownie zachodzę w głowę jak to możliwe, że jeszcze nie przyrządziłam danej potrawy. "Moja francuska kuchnia" Rachel Khoo stała
Dzieje kuchennej Wiewióry
Płaski chleb z za'atarem - czyli libański Manoush 304płaski ziołowy chleb jest idealnym dodatkiem do jogurtowego sera labneh lub serowych kulek . Na pewno będzie też dobry z hummusem .Jest smaczny jeszcze ciepły, ale kiedy wystygnie też jest świetny. Ciasto po wyrobieniu wydawało mi się dosyć twarde, mimo iż użyłam więcej wody niż podane było w przepisie, obawiałam się nawet, że nic już(...)średnicy 2 szklanki pszennej mąki 1 łyżeczka soli ok 1/2 szklaki letniej wody 1/2 łyżeczki drożdży instant 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżka oliwy dodatkowo: 1/4 szklanki przyprawy za'atar 1/4 szklanki oliwy przygotowanie Wymieszać ze sobą mąkę, sól, drożdże, cukier, łyżkę oliwy i wodę . Wyrabiać ręcznie ciasto, ok 10 minut, aż będzie gładkie. Wodę dodawać stopniowo. Jeżeli
Stare Gary
Kabanosiaki na drożdżowym cieście curry 182To ciasto powstało bardzo spontanicznie, dodanie przyprawy curry do ciasta drożdżowego okazało się strzałem w dziesiątkę, bo po pierwsze smak jest obłędny, a do tego ma
Apetyczna babeczka
Chleb z rodzynkami i orzechami 223Dzisiaj kolejne "Wypiekanie na śniadanie" . Piekliśmy chleb z rodzynkami i orzechami włoskimi Hamelmana z książki "Chleb " z małymi moimi modyfikacjami. Jak zawsze było pysznie. Ja przy okazji pieczenia chleba miałam okazję wypróbować mąki które otrzymałam z "Młyn Kopytowa" Kopytowa to miejscowość położona na podkarpaciu. Tereny te uznawane są za jedne z najczystszych w Polsce. Młyn zajmuje się mieleniem zboża(...)mąki pszennej graham typ 1850 Młyn Kopytowa 140 g wody 1/8 łyżeczki drożdży instant Ciasto właściwe 610 g mąki chlebowej pszennej typ 750 Młyn Kopytowa 70 g mąki pszennej graham typ 1850 Młyn Kopytowa 510 g wody 20 g soli 4 g drożdży instant cała biga 140 g orzechów włoskich 100 g rodzynek Przygotowanie: Dzień wcześniej przygotować "bigę
Ala piecze i gotuje
Śląskie kołoczki (drożdżowe koperty z serem) czyli Niedzielne Śniadanie odc.56 278Zatęskniłam za wspólnie celebrowanymi śniadaniami. Ostatnio nie składało nam się, nie udawało razem usiąść do stołu, ba, nawet nie udaje się być tylko obok siebie. Małżona
Dzieje kuchennej Wiewióry
Klasyczne bułki do hamburgerów – idealnie puszyste, w godzinę! 384sfotografować cały proces ich powstawania – a mój luby nawet nakręcił film z ich formowaniem, żeby wszystko było już jaśniej niż jasno wytłumaczone Te bułki do hamburgerów w przeciwieństwie do chleba czy pizzy wyrastają tylko raz, w lekko rozgrzanym piekarniku – są gotowe do zjedzenia w godzinę! Miękkie, lekkie i sprężyste – świetnie znoszą napakowanie mnóstwem sosów, dodatków i ciężar dużego burgera . Kulinarna(...)wodę, wrzucamy do nich masło i wsypujemy cukier – mieszamy do całkowitego rozpuszczenia masła i cukru. Gotową płynną mieszankę studzimy do temperatury około 40-45⁰C – musi być ciepła, żeby drożdże szybko zastartowały i zaczęły się namnażać napuszając ciasto, ale nie może być zbyt wysoka – przy temperaturze wyższej niż 60°C zabijecie drożdże. Połowę mąki (połowę „na oko”, tutaj
Karo in the Kitchen
Klasyczne bułki do hamburgerów – idealnie puszyste, w godzinę! 270sfotografować cały proces ich powstawania – a mój luby nawet nakręcił film z ich formowaniem, żeby wszystko było już jaśniej niż jasno wytłumaczone Te bułki do hamburgerów w przeciwieństwie do chleba czy pizzy wyrastają tylko raz, w lekko rozgrzanym piekarniku – są gotowe do zjedzenia w godzinę! Miękkie, lekkie i sprężyste – świetnie znoszą napakowanie mnóstwem sosów, dodatków i ciężar dużego burgera . Kulinarna(...)wodę, wrzucamy do nich masło i wsypujemy cukier – mieszamy do całkowitego rozpuszczenia masła i cukru. Gotową płynną mieszankę studzimy do temperatury około 40-45⁰C – musi być ciepła, żeby drożdże szybko zastartowały i zaczęły się namnażać napuszając ciasto, ale nie może być zbyt wysoka – przy temperaturze wyższej niż 60°C zabijecie drożdże. Połowę mąki (połowę „na oko”, tutaj
Karo in the Kitchen
trochę tarta trochę pizza (tarte flambée ) 292składniki : ( 2 tarty) ciasto: 100 - 125ml letniej wody (w zależności od chłonności mąki) 225 g mąki (użyłam pszennej chlebowej) 1/4 i 1/8 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki suszonych drożdży nadzienie 200 ml gęstego créme fraîche o 30%(zgodnie z sugestią z przepisu zmieszałam pół na pół śmietanę 30% z serkiem śmietankowym) sól, pieprz i świeżo utarta gałka muszkatołowa(...)przygotowanie Ciasto: Najlepiej przygotować w dzień poprzedzający pieczenie Z podanych składników wyrabiać ciasto przez ok 10 min lub aż będzie gładkie i elastyczne (wyrabiałam w maszynie do chleba) . Zostawić na 5 min, żeby odpoczęło i wyrabiać jeszcze przez 5 min. Włożyć do wysmarowanej oliwą miski. przykryć folią i zostawić do wyrośnięcia
Stare Gary
Baba drożdżowa na białkach 231tylko nie opadła. A baby rosły ogromne i przepiękne. układano je wtedy na puchowych poduszkach i pierzynach. Tak je studzono. A takie baby pieczono: parzone, petynowe (muślinowe), migdałowe, z chleba razowego, trójkolorowe(białe, różowe, ciemne), puchowe, ukraińskie, polskie, podlaskie, krakowskie, warszawskie, i takie najzwyklejsze (pospolite). Tak oto powstawały cudowne baby wielkanocne. Moja baba nie została, aż tak wypieszczona, ale również(...)Wielkanoc, przepis będzie jak znalazł :). Składniki: Ciasto: 500 g mąki szklanka mleka 30 g drożdży 80 g cukru 100 g masła 4 białka 1/2 łyżeczki soli żółtko do posmarowania Wykonanie: Mąkę przesiewamy do miski. Następnie do miseczki (następnej), rozkruszamy drożdże dodajemy szklankę mąki, dwie łyżki cukru, oraz ciepłe mleko. Dokładnie mieszamy o odstawiamy, aż podwoi swoją objętość. Następnie
Moje pyszne gotowanie
Śniadaniowe bułeczki dyniowe. 161Halloween! Dla mnie dzień jak każdy inny, ale ktoś może dziś się świetnie bawić i wcale mi to nie przeszkadza! Dziś mam dla
Radość kipiąca uśmiechem.
Mięciutkie bułeczki lekkie jak chmurka (lekko słodkie) 315Lekko słodkie bułeczki, które rozpływają się w ustach. Bardzo pulchne i lekkie jak puszek, do tego mają miękką skórkę, przez co mogą je jeść maluchy. Idealnie
IMPRESJA SMAKU
Bułki pełnoziarniste ze słonecznikiem 172Jest to przepis na 8 bułeczek pełnoziarnistych ze słonecznikiem. Jeżeli nie mamy maki pełnoziarnistej, śmiało możemy wybrać zwykłą białą mąkę, a jeśli nie mamy słonecznika, to
Pasje Jolki
Drożdżowe bułeczki cynamonowe bez wyrabiania 110byłam bardzo ciekawa, jak to tak bez wyrabiania, ugniatania i długiego mieszania można zrobić pyszne drożdżowe ciasto? Autorka udowadnia, że jednak można w ten sposób przygotować nie tylko chleb, ale także słodkości, pizzę czy inne smakołyki. Wszystko sprowadza się do wymieszania składników, a następnie czasu, w którym ciasto musi odpocząć. Brzmi ciekawie i zachęcająco? Napiszę(...)małpi chleb wprost kuszą by je upiec. Dalej pora na pizzę i pieczywo z nadzieniem - i tu znów mnóstwo pyszności np rogaliki z serem i szynką, chlebek serowy i kilka pomysłów na pizzę. W książce znajdziemy także kilka przepisów na bułki i chleby , bagietki także w wersjach bezglutenowych. Mnie osobiście zaintrygował buraczkowy chleb z orzechami i chleb czekoladowy z cynamonem
Cynamonowe szczęście
DROŻDŻOWY CHLEBEK ZIOŁOWO-CZOSNKOWY. ODRYWANY 339Aromatyczny, wilgotny ... Pyszny nie tylko ciepły, ale i na zimno. Wg mnie nie potrzebuje żadnych innych dodatków ... Fajnie sprawdza się jako dodatek do grilla. Mój nie
Walijskie Pichcenie