chleb ktory zawsze wychodzi - 148 przepisów (strona:2/10)

Marynowana po włosku drobna biała fasolka 234

lunch, obiad czy kolację. W tym wydaniu świetnie sprawdzi się na tostach z chleba na zakwasie posmarowanego olejem lnianym, podana z jajkiem w koszulce* posypanym szczypiorkiem i grubo mielonym pieprzem. *Idealny i idiotoodporny przepis Yotama Otolenghi’ego na jajko w koszulce które zawsze wychodzi jest zaskakująco prosty. Nie potrzebne Wam żadne wiry ani ocet, ani zaklęcia czy specjalna modlitwa

Karo in the Kitchen
Chleb z tuńczykiem 113

Uwielbiam pieczywo. Jak dla mnie wszystko inne mogło by zniknąć gdy na śniadanie dostanę ciepłe, chrupiące pieczywo. Tym razem pomyślałam, że na moim Sylwestrowym stole przydało

Wielki apetyt
Świąteczny chleb 179

kremu można nim przykryć niedoskonałości:). Nie mam nic przeciwko używaniu szklanki, jako miary. Przyjęłam jednak zasadę, szczególnie przy pieczeniu chleba, że składniki podaję w gramach. Kiedy testuję jakiś nowy chleb to poszczególne składniki dobieram tak, aby otrzymać prawidłową konsystencję ciasta. Biorę również pod uwagę stosunek zaczynu zakwasowego do ogólnie użytej ilości mąki w danym wypieku.     Pieczenia(...)poniższym przepisie i innych przepisach autora zawsze można zaokrąglić w górę czy w dół. To nieduże ilości, które nie wpłyną na końcowy efekt. Wychodzę jednak z założenia, że jeśli już używamy wagi kuchennej to chyba nie ma znaczenia dla nas czy zważymy 363g mąki czy 360g.  Świąteczny chleb żytnio pszenny Potrzebujemy na zaczyn 363g mąki żytniej chlebowej / u mnie

Leśny Zakątek
Kromka warta obiadu 195

niesamowitej rozrywki, ze względu na kelnera, którego przydzielono do naszego stolika. Chłopak nie znał kompletnie angielskiego, a w niemieckim znał tylko dwa słowa. Nas zawsze ciekawiło co jemy, a że knajpa oferowała bardzo smaczne, lokalne jedzenie, zawsze mieliśmy kilka pytań. W odpowiedzi kelner zaczynał kombinować, szukać słów, zastanawiać się i i tak zawsze wychodziło na to, że dziś na obiad(...)maśle na patelni grillowej. Po obróceniu go na drugą stronę, solimy po wierzchu. Sól dodajemy tylko z jednej strony ryby. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Chleb kroimy na cienkie kromki, które smarujemy z obu stron masłem. Grillujemy z dwóch stron na patelni grillowej- po obróceniu, na wierzch w miarę równomiernie rozkładamy rozdrobniony czosnek. Tak jak sól na łososiu, czosnek

les mirabelles
Błyskawiczny ser smażony ze świeżego sera 141

smażony to smak dzieciństwa, jeszcze ciepły, prosto z patelni na kromkę chleba .... mmm... pycha! Jednak nie zawsze się udawał! Potrzebny był biały, dobrze odciśnięty z serwatki ser, który pokruszony musiał sobie poleżakować kilka dni i tutaj zaczynały się schody. Czasem ładnie się zestarzał i wychodził pyszny, a czasami po prostu spleśniał. Poniższy przepis to obecnie hit w mojej rodzinie

Jadło i czytadło
Chleb bezglutenowy z gotowego koncentratu. 137

Zawsze wychodziłam z przekonania, że bezglutenowy chleb to "gnieciuch". Zwracam honor.. nigdy bym na prawdę nie pomyślała, że jest bardziej puszysty niż te z mąki pszennej.  Miałam gotową mieszankę, ze sklepu Balviten, którą postanowiłam przygotować, aby sprawdzić czy ma to sens. Nie jesteśmy na diecie bezglutenowej, od razu zaznaczam. Jednak czemu by nie spróbować? Sklep oferuje produkty bezglutenowe

MamaOskarka
Pasta z kurczaka i jajek 165

Nie lubię kupnych pasztetów ani past do pieczywa. Zawsze gdy gotuję zupę czy rosół, zostaje gotowany kurczak, z którego z niewielkim nakładem sił i środków, wychodzi

Gosia gotuje
CHLEB RAZOWY NA ZAKWASIE 89

smaku, miękki w środku, a na zewnątrz niebywale chrupiący. Chlebek ten jest bardzo łatwy w przygotowaniu, więc polecam ten przepis również osobom, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę z domowym chlebem na zakwasie. Na zdjęciach chleb podany z domową szynką gotowaną (już niedługo przepis). Polecam! SKŁADNIKI: na 1 bochenek 150g zakwasu żytniego 300g mąki pszennej razowej 100g mąki pszennej pełnoziarnistej 100g(...)zmian. Smacznego :) * Ja na drugie rośnięcie , wkładam chleb od razu do piekarnika, kiedy zbliży się do wierzchu formy, włączam piekarnik i nastawiam na podaną temperaturę. Czas pieczenia liczę od momentu nagrzania się piekarnika do wskazanej temperatury. Zawsze tak robię i zawsze wychodzi idealnie i nie muszę przenosić formy z ciastem,  które na zakwasie jest bardzo 'wrażliwe

Moja Książka Kucharska
Chlebek ziołowy 227

Chlebek ziołowy Pyszny, aromatyczny chleb domowej roboty z dodatkiem ziół i przypraw, który świetnie sprawdza się jako przekąska na imprezy. Najlepszy jest jeszcze na ciepło, rwany prosto z blaszki – znika w błyskawicznym tempie Jeśli lubicie bułki czosnkowe, to na pewno ten przepis Wam posmakuje. Jeśli nie przepadacie za bardziej aromatycznymi i ostrzejszymi smakami, dodajcie(...)więcej ziół i przypraw, rezygnując jednocześnie z ząbków czosnku. I to jest właśnie w chlebku ziołowym najlepsze – każdy może doprawić go inaczej, pod swój smak, ale zawsze wychodzi dobry Składniki: Chleb: 500g mąki 250ml ciepłej wody 7g suchych drożdży / 40g świeżych 40ml oleju szczypta soli szczypta cukru do zaczynu drożdżowego Masło ziołowe: 3 łyżki masła 3 ząbki czosnku

Taste and Cook
Biało-brązowy chleb na Tang Zhongu 222

wieczór sylwestrowy wszystko było przygotowane, czekało na gości, ręce jednak świerzbiły, aby zrobić coś łatwego i szybkiego, smacznego i jednocześnie cieszącego oko. Musiał być dodatkowy warunek spełniony - pewniak, który zawsze wychodzi...Zacząłem o dwudziestej, za pięć północ chlebek pojawił się na stole. Najfajniejsze było to, że goście współuczestniczyli w pieczeniu patrząc, jak na ich oczach brązowieje skórka, a na salony(...)mleka pełnego w proszku216 g mleka 135 g Tang Zhong na mleku52 g masłaPasta czekoladowa:11 g kakao w proszku11 g cukru11 g gorącej wody  Przygotowanie chleba: Przygotuj pastę czekoladową: w miseczce wymieszaj kakao z cukrem, zalej gorąca wodą i dobrze rozetrzyj.W dużej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, drożdże, cukier, sól, mleko w proszku. Dodaj następnie Tang Zong

Grahamka, weka i kajzerka
Placek drożdżowy z kruszonką jak u babci 338

takie jak być powinny i praktycznie zawsze wychodzą – nie wiem, czy tak jak w zamierzeniu autora było, ale wychodzą Podaję połowę porcji, bo nie wiem jak wielgachne ciasto wyszło by z całości U mnie wyszła duża keksówka, ale ciasto wykipiało. Ostatnio skupiam się na pieczeniu chlebów na zakwasie, które rosną głównie przed wstawieniem do pieca. Fakt, że ciasto rośnie

Mieszam w Garnku
Co zrobić z resztek jedzenia ze Świąt 134

NALEŚNIKI Z PURE Puszyste, mięciutkie i delikatne, doskonałe na sycące śniadanie lub deser. Naleśniki z pure to doskonały patent jak wykorzystać pozostałości z wczorajszego obiadu: resztki gotowanych ziemniaków. KURCZAK, KTÓRY WRÓCIŁ DO GARNKA Łatwy przepis na wykorzystanie tego co zostało ze świątecznej, czy niedzielnej pieczeni, albo kurczaka, kaczki. Mięso przesmażone w woku lub rondlu z warzywami, zyskuje zupełnie nowy smak(...)upieczonego w niedzielę kurczaka. Rosół można wykorzystać na wiele sposobów, np. jako bazę do innych zup lub sosów. SZARLOTKA Z CHLEBA Doskonały patent na nadmiar pieczywa lub czerstwy chleb. Przepis na tę szarlotkę jest prosty, wychodzi zawsze, smakuje wspaniale i prawie w ogóle nie wymaga pracy. DOMOWE TORTILLE, CZYLI SPOSÓB NA RESZTKI PIECZONEGO KURCZAKA Łatwiejsze i szybsze do zrobienia niż

Niedzielny kucharz
W smaku nadrabia + LBA 122

opadają, no, ale nic, nie wszystko musi wychodzić zawsze :) Ostatnio zostałam również nominowana do LBA przez Ewę , bardzo dziękuje za to :) 1. Jak jeść na mieście, to gdzie?  Gdzieś gdzie jeszcze nie byłam, lubię poznawać nowe miejsca ;) 2. Która potrawa od razu kojarzy Ci się z dzieciństwem? hmm... świeży chleb z serem i pieprzem, solą i papryką/lub miodem

More food, love and dreams
Chleb na zaczynie biga 197

taki chleb, zazwyczaj robię swój sprawdzony, przy którym nie trzeba się namęczyć. Wystarczy zaczyn (który mam zawsze w lodówce) wymieszać z resztą składników i gotowe, bo później zostaje nam o nim tylko zapomnieć na 12 godz i jedynie włączyć po tym czasie piekarnik. Z tym chlebem jest trochę pracy, ale uwierzcie mi że warto poświęcić mu trochę czasu. Jest pyszny(...)pięknie wygląda, wiemy co w nim jest, ma same plusy. źródło : kulinarne szaleństwa maniusi Z podanego przepisu wychodzą dwa bochenki chleba zaczyn : 800g mąki pszennej typ 750 544 g wody o temp. 27st. C 0,6g suszonych drożdży (ja dałam ok.1/6 łyżeczki świeżych drożdży) ciasto : 200g mąki pszennej chlebowej typ 750 206g wody o temp. 41st. C 22g soli

charlotte gotuje
Domowa pizza na drożdżach suchych (przepis podstawowy) 155

Jakoś tak zawsze wychodzi że przy weekendowym pieczeniu chleba robię także pizzę. Przeważnie jest to pizza na zakwasie różniąca się w zależności od tygodnia rodzajem mąki: od pszennej aż do zwykłego ciasta chlebowego. Tym razem jednak była to najzwyklejsza na świecie pizza na drożdżach do której zatęskniliśmy. Poniżej przepis. Składniki: paczka drożdzy suszonych (no cóż idę tu na łatwiznę przyznaję

Lubczyk i Wanilia