chleb ktory zawsze wychodzi - 148 przepisów (strona:5/10)

Chleb na mleku 133

tamtą, a za każdym razem coś innego. Raz się uda, raz nie uda, a przepis był przecież ten sam. Bo to nie jest tak, że wszystko, zawsze wychodzi. Czasem nie wychodzi. I wtedy jest dramat. Czarne chmury, i że "nic mi się w życiu nie udaje", i jeszcze "że po co ja w zasadzie to robię". Pójdzie człowiek do piekarni(...)ważenie, mieszanie, czekanie, a gdy ciasto grzeje się w piekarniku, nieustanne podglądanie. Całe mieszkanie wypełnia zapach pieczonego chleba. I ten zapach składa się na kilka niby małych a wielkich przyjemności związanych z samodzielnymi wypiekami.Tym razem wszystko się udało. Powstał imponujący bochenek, który napawa mnie dumą. Chleb ten przypomina mi troszkę chałkę i świetnie nadaje się na tosty po 2 dniach

W kuchni wieczorem
CHLEB ZIARNO PRZY ZIARNIE, ORKISZOWO-ŻYTNI, NA ZAKWASIE, BEZ DODATKU DROŻDŻY 340

których zaczynałam swoją przygodę z wypiekaniem chlebów na zakwasie. Jest on z olbrzymią ilością ziaren, dlatego nazwałam go "ziarno przy ziarnie". Można go przygotować zarówno na samej mące żytniej, jak i samej orkiszowej, ja piekę na obydwu tych mąkach po połowie. Do wypieku używam także dwóch rodzajów zakwasu, żytniego i orkiszowego (tak piekę praktycznie wszystkie moje chleby). Każdy z nich(...)chlebów:-pestki dyni, siemię lniane, słonecznik i czarnuszka (nie trzeba)Do misy miksera odważyć mąki, dodać sól, obydwa zakwasy i ok.0,5l wody i mieszać na niskich obrotach, potem przełączyć na szybkie i dokładnie wymieszać. Następnie wsypujemy ziarna i mieszając dolewamy resztę wody, 650ml możemy wlać śmiało, resztę powoli, dokładna ilość zależy od wilgotności mąki, ale mnie zawsze wychodzi 700ml

Smaczne Zdrowe
Pierogi z kaczką i figami / Duck and fig pierogies 254

dodatek bardzo wzbogaca smak tego dania. Oprócz fig do nadzienia dodaje się także posiekaną kiełbasę i skórkę pomarańczową, dzięki której pierogi aż pachną świętami. Ciasto pierogowe od lat robię to samo, tradycyjne na mące Poznańskiej Lubelli i wodzie, i zawsze wychodzą super. Podałam w wersji smażonej, z podsmażoną na masełku cebulką i wyszło przepysznie, zapraszam! Scroll down for recipe(...)drobną kostkę 1 duża suszona figa (lub 2 mniejsze), pokrojona w drobną kostkę skórka starta z 1/2 pomarańczy 2 łyżki wina porto, lub innego słodkiego 1 jajko 2 kromki chleba tostowego, pokrojonego w drobną kostkę Przygotowanie: W pojemniku blendera z odpowiednią przystawką lub w misce umieść przesianą mąkę, wymieszaj z solą, zalej wrzątkiem i mieszaj łyżką lub miksuj aż ciasto

karmelowy
Chleb pszenny na zakwasie żytnim 131

Staram się piec chleb przynajmniej 2-3 razy w miesiącu. Nie zawsze mi to wychodzi, chociaż zakwasu mi nie braknie (okazuje się, że jego produkcja jest niezwykle prędka). Podzieliłam się już nim nawet z mamą. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments(...)create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); Jakie zalety ma domowy chleb na zakwasie? Jest pyszny, bez środków chemicznych oraz bardzo długo utrzymuje świeżość. CHLEB PSZENNY NA ZAKWASIE ŻYTNIM Składniki: - 200 gramów zakwasu żytniego (jeżeli mamy słaby zakwas albo mało czasu możemy dodać odrobinę drożdży, które odpowiednio wzmocnią i przyspieszą wyrastanie chleba) - 500 gramów mąki pszennej - 100 gramów mąki

Życie zamknięte w smaku
Pasztet na święta wg Ann Ma Rie 155

puszczaj wodze kulinarnej fantazji, wprowadzaj je w życie i dziel się z nami na blogu :-) Ja tymczasem zgłaszam się do konkursu urodzinowego. Miałam chęć wystartować z ciachem mojego Taty, które zawsze razem przygotowujemy na święta i wszelkie ważniejsze uroczystości, zwłaszcza że to rodzinna receptura, niestety na przeszkodzie stanął brak zdjęcia :-( Miałam co prawda pomysł by sfotografować pusty talerzyk z komentarzem(...)robimy je na oko, mniej więcej zachowując proporcje między poszczególnymi składnikami. Zatem podaję przepis na niezły pasztet - wbrew znaczeniu tego frazeologizmu - pasztet wychodzi naprawdę wyśmienity. Tajemnica delikatności tego pasztetu tkwi w dodaniu warzyw i bulionu, dzięki którym pasztet nie jest suchy i ma rewelacyjną konsystencję (kiedyś tata dodawał do pasztetu namoczoną bułkę, ale odkąd wprowadziliśmy wyżej wymienione - moje ;-) modyfikacje - pasztet

W mojej kuchni
Masło orzechowe jako zdrowy składnik diety 166

żadnego sportu jak i tych, którzy nie wyobrażają sobie życia bez codziennej porcji aktywności fizycznej. Udowodniono również, że spożywanie masła orzechowego pozwala podnieść poziom serotoniny. Zjedzenie kilku łyżeczek lub chleba posmarowanego takim masłem to zatem najprostszy sposób na to, aby poprawić sobie nastrój, a przy okazji pozbyć się uczucia zmęczenia. Warto z tego korzystać przede wszystkim w miesiącach zimowych, gdzie(...)których powstaje masło orzechowe pozwalają obniżyć ładunek glikemiczny, a tłuszcz zawarty w maśle znacznie spowalnia przyswajanie węglowodanów. Jak widać zalet wynikających ze spożywania takiego masła jest wiele, więc jeżeli tylko ktoś nie jest uczulony na orzechy arachidowe, to zdecydowanie powinien zadbać o to, aby mieć zawsze pod ręką słoik pysznego masła z orzechów. Jakie masło orzechowe wybrać? Część klientów wychodzi

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Jak upiec idealny biszkopt lekko kakaowy – przepis dla początkujących 176

tego przepisu jest lekki jak chmurka, z lekko kakaowym smakiem, fajnie się kroi i rośnie wysoki, wysoki że Ho ho Do tej pory duża część biszkoptów kakaowych, jakie wychodziły spod mojej ręki były bardziej zbite, mniej puszyste, ten jest mięciutki, lekki i puszysty, z delikatną skórką, bez proszku do pieczenia, lekko słodki, czyli taki jaki kochacie. Nada się do tortu(...)być chłodne. Po ostudzeniu nożykiem lub płaską łopatką oddzielić boki biszkoptu od formy. Zdjąć obręcz, przekroić na blaty nożem strunowym lub nożem do chleba (takim z piłką). Ja zawsze używam noża strunowego , blaty wychodzą o takiej samej grubości, a nóż nie jest drogi. Na sam koniec dodam, że z tego przepisu można zrobić również zwykły biszkopt jasny, bez kakao. Wystarczy

moj przepis na
Idealny biszkopt lekko kakaowy przepis dla początkujących 313

tego przepisu jest lekki jak chmurka, z lekko kakaowym smakiem, fajnie się kroi i rośnie wysoki, wysoki że Ho ho Do tej pory duża część biszkoptów kakaowych, jakie wychodziły spod mojej ręki były bardziej zbite, mniej puszyste, ten jest mięciutki, lekki i puszysty, z delikatną skórką, bez proszku do pieczenia, lekko słodki, czyli taki jaki kochacie. Nada się do tortu(...)być chłodne. Po ostudzeniu nożykiem lub płaską łopatką oddzielić boki biszkoptu od formy. Zdjąć obręcz, przekroić na blaty nożem strunowym lub nożem do chleba (takim z piłką). Ja zawsze używam noża strunowego , blaty wychodzą o takiej samej grubości, a nóż nie jest drogi. Na sam koniec dodam, że z tego przepisu można zrobić również zwykły biszkopt jasny, bez kakao. Wystarczy

moj przepis na
Zraziki z łopatki, faszerowane boczkiem i jabłkiem 182

staropolskiej , która w dzisiejszych czasach , rzadko gości na stołach , a z uwagi na smaki ,warto ją odświeżyć . Zraziki są delikatne , przepis nieco zmodyfikowany pod dzisiejsze gusta , ale smakowity . Mięsko wychodzi kruchutkie , soczyste i pachnące jabłkami ..mniam . Uwielbiam wieprzowinę przyrządzaną w taki sposób , moje dzieci zjadły i owszem , nawet sporo , ale jakiś szczególnych zachwytów nie wyraziły . Cóż , nie zawsze jest pełnia(...)majeranku 2 łyżki miodu 1 szklanka cydru sól , pieprz do smaku łyżka smalcu nadzienie : 30 g wędzonego boczku 1 soczyste średniej wielkości jabłko 1 mała cebulka 1 kromka czerstwego chleba 2 ząbki czosnku sól , pieprz do smaku Składniki na farsz , mielimy maszynką o grubych oczkach , dodajemy sól , pieprz , mieszamy i odstawiamy . Plastry łopatki , rozklepujemy ciemniutko z obu stron , solimy , pieprzymy

Ogrodnik w podróży
Wegański "SMALEC" Z FASOLI 150

pasta wychodziła piękna kremowa. Po kilku razach jednak ten sposób okazał się dla mnie zbyt nużący, miałam ochotę to zjeść ale nie miałam ochoty obierać fasoli... Zrobiłam więc raz bez obierania i - tak jak autorka przepisu sugeruje, zdecydowanie warto jednak się poświęcić :) chyba że macie super blender, który mieli wszystko na miał, wtedy oczywiście skórkę zostawiamy bo zawsze to więcej(...)Teraz trzeba tylko szybko przemieszać całość, zdjąć z ognia, przełożyć do miski, na wierzch polać jeszcze trochę olejem, który do jutra wsiąknie i - teoretycznie jemy jutro a w praktyce jeszcze ciepły SMALEC Z FASOLI :) smarujemy na równie jeszcze ciepły chleb "od Poloczka", zagryzamy ogórkami kiszonymi i... potem nie umiemy ruszyć się od stołu bo d*py ciężkie ;) Żadne zwierzę

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Co na śniadanie? Pomysły na smaczne rozpoczęcie dnia 306

łososiem, serkiem i jajkiem Składniki: chleb tostowy, łosoś wędzony, kremowy serek, żółtko jajka, sól, pieprz, opcjonalnie: szczypiorek Wersja z łososiem jest wykwintniejsza, ale nadal prosta. Wędzonego łososia układamy na chlebie posmarowanym kremowym serkiem (może być naturalny lub smakowy) wokół rantów – w formie gniazdka. Do środka wbijamy żółtko jajka. Posypujemy solą i pieprzem oraz szczypiorkiem. Wkładamy do opiekacza, nakładamy delikatnie(...)świeże lub tostowane pieczywo – kto chciałby takie śniadanie? Ja zawsze. Pieczywo ze szpinakiem i jajkiem w koszulce Składniki: Pieczywo (bułka, mufina angielska, żytni chleb lub tost), 150 g świeżego szpinaku, 1 ząbek czosnku, sól, jajko w koszulce, sos holenderski Sos holenderski jest kaloryczny. Zamiast bekonu i awokado, które też nie należą do dietetycznych można użyć szpinaku, który podsmażamy

Poezja smaku
Czy masło orzechowe jest zdrowe? Ile można go jeść? Jak wybrać to najlepsze? Jak zrobić samemu? 149

mieć na uwadze jedną rzecz - orzechy (szczególnie ziemne), mają tendencję do pleśnienia. Robiąc masło orzechowe w domu mamy znacznie większą kontrolę nad tym, co jemy. Nie zawsze wiemy, w jakim stanie były orzechy które producent przerobił. Mieląc orzechy w domu, możemy również decydować o dodatkach i tworzyć różne wariacje, np. masło z: wiórkami kokosowymi/olejem kokosowym kakao, kawałkami gorzkiej czekolady cynamonem(...)uwodornionego (na jedno wychodzi). Taki tłuszcz, który ma konfigurację TRANS - w dużym skrócie - przyczynia się m.in. do rozwoju chorób układu krążenia (w tym miażdżycy), cukrzycy, otyłości, nowotworów, podnosi poziom złego cholesterolu LDL. Unikaj jak ognia! powinno mieć jak najmniej (lub wcale) cukru czy soli, ogólnie najlepiej żeby składało się w 100% z orzechów. Nie kupuj tych, które mają poniżej

Powiedz dietom nie
Biszkopt, który zawsze się udaje 78

taki chleb, że nawet kaczki w stawie nie chciały go jeść ... Cóż, bywa i tak. Próbuję dokształcać się w gotowaniu, bo bardzo to lubię i lubię, gdy moje jedzenie smakuje innym. Jest jednak coś, czego na tym etapie swojego życia nie jestem w stanie pokonać. Jest to biszkopt w czystej postaci - bez proszku do pieczenia - w skład którego wchodzą trzy(...)biszkopt taki, który mi się udaje - z proszkiem. Jest tu również kilka łyżek wrzątku, który rozgrzewa żółtka sprawiając, że ubita masa jest naprawdę puszysta i kremowa. Myślę, że jeśli wśród tych, którzy będą czytać tego posta jest ktoś, kto boi się upiec biszkopt, lub zwykle wychodzi zbity i ciężki, niech spróbuje upiec ten dzisiejszy. Wychodzi koncertowo - zawsze się udaje :) Biszkopt

Posadzone i zjedzone
BÓB - przepisy na 5 prostych dań i pomysł na pyszne kotlety z łupinek bobu 145

Pasta z bobu, zielonego groszku i ricotty Z bobu wychodzą pyszne pasty na kanapki, szczególnie gdy zmiksujemy je z dodatkiem jakiegoś sera. Smaczna jest np. pasta z bobu i fety, a jeszcze lepsza ta pasta z dodatkiem ricotty, zielonego groszku i parmezanu. Do podania na grzankach lub żytnim chlebie - urozmaici Wasze śniadania i kolacje. 5. Cytrynowy bób i młode ziemniaczki(...)łupin (skórek) bobu Okazuje się, że w skórce bobu mieści się najwięcej składników odżywczych i zamiast ją wyrzucać, warto ją zjadać! Niektórzy zjadają bób w całości - jak moja mama, ja jednak za tym nie przepadam i do potraw zawsze go obierałam z łupinek. W czerwcowym wydaniu Magazynu Kuchnia znalazłam pomysł, aby skórki bobu przerobić na kotlety i bardzo mi się

Chilli Czosnek i Oliwa
Rzecz o gubieniu kilogramów :) 188

Nigdy nie ukrywałam: kocham drożdże, knedle, chleb, pierogi i kluski śląskie. Kocham czekoladę, żeby nie napisać ogólnie "słodycze", bo ta czekolada to jednak jest taka NAJ. Silnej woli najczęściej starczało mi na dwa dni... I choć zawsze lubiłam żywieniowe eksperymenty (w tym również te zdrowe), to ginęły one pod kołdrą innych słodkich pokus, które stawały na mej drodze. A kiedy(...)talerzu. Trzeba naprawdę bardzo chcieć i widzieć zmianę oczami wyobraźni :) Są tacy, którzy mają silną wolę i świetnie radzą sobie sami, choć najczęściej oni nie potrzebują zrzucać zbędnych kilogramów. Są tacy, którzy walczą i nie poddają się mimo przeciwności losu. Są w końcu i tacy, którzy pierwsze niepowodzenie zajadają podwójnie. Dlatego napiszę wprost - jeśli wiesz, że może być ciężko

bistro mama