chleb domowy - 4322 przepisów (strona:137/289)

Chleb pszenny na zakwasie! 113

ZACZYN: - 1 szkl aktywnego zaczynu - 1/2 szkl letniej wody - 3/4 szkl mąki żytniej - 1/3 łyżeczki suszonych drożdży Mieszamy zostawiamy na 12 godzin SKŁADNIKI: - w/w zaczyn - 4

SMYKWKUCHNI
Chleb żytni 121

chyba prostszego chleba niż ten drożdżowy. Szybki, prosty i co najważniejsze, bardzo smaczny! Choć nie jestem wychowana na domowym, wypiekanym w ceglanym piecu chlebie, zawsze gdy przygotowuje sobie ten bochenek, mam wrażenia jakbym znała ten smak od zawsze. Chrupiąca skórka, ziarenka maku i słonecznika, a do tego miękki środek. Kto byłby w stanie odmówić takiej kromki? Zapraszam na drożdżowy chleb

Słodkie Przyjemności
Eksperyment kulinarny, czyli chleb z tajemniczym składnikiem 166

Jakiś czas temu (w miniony poniedziałek) wspominałam o kuchennym eksperymencie. Otóż, moi drodzy, postanowiłam zabrać się za pieczenie chleba (pierwszy dla C. - coś ostatnio czas tych pierwszych nastał). Jakoś tak - ostatnio zapałałam miłością do domowego pieczywa. Nie, źle to napisałam... Miłością pałam już od dłuższego czasu, ostatnio mam po prostu ochotę(...)wypróbowywać nowe przepisy. Może dlatego, że we dwójkę nie zjadamy aż tyle słodyczy, żeby tylko ciasta wypełniły moją potrzebę pieczenia...? Nieistotne. Ważne, że na blogu Domowe wypieki znalazłam przepis na chleb z ziemniakami. Hmm... Z ziemniakami? Ale jak?Otóż bardzo prosto - ugotowane w mundurkach ziemniaki traktujemy dokładnie tłuczkiem, i taką papkę dodajemy do pozostałych składników. Brzmi prosto

Pożeraczka, czyli raz adobrze
O pszennym chlebie na zakwasie 147

pozostała. I okazało się, że całkowita rezygnacja z takiego tradycyjnego chleba wcale nie jest konieczna. Znalazłam  artykuł w sieci, z którego można się dowiedzieć, że chleb pieczony w tradycyjny sposób, na domowym zakwasie, który wyrastał co najmniej 8 godzin - nie zawiera glutenu, ponieważ wychwytują go bakterie kwasu mlekowego z zakwasu. Po szczegóły odsyłam do artykułu Czy zjadłbyś pszenny chlebek(...)zakwasie bez glutenu i jednocześnie namawiam do sporządzenia własnego domowego zakwasu z rewelacyjnego przepisu autorki bloga Kotlet.tv   - Zakwas - jak zrobić , a następnie wypieku polskiego chleba . Piekarniom nie wierzę, że sprzedawany przez nich chleb jest naprawdę od początku do końca prawdziwy, na zakwasie, bez ulepszaczy czy przyspieszaczy i przekonuje mnie o tym metabolizm mojego dziecka, ponieważ po jedzeniu kupnego pieczywa

Kawa z mlekiem
razowy chleb ze słodem jęczmiennym 168

zaletach dodaniu słodu do chleba, zdążył się przekonać każdy, kto choć raz, spróbował wypieku z nim zrobionego. Nie tylko poprawia on zwartość bochenka, ale też nadaje wypiekowi, wspaniały zapach i smak. Ponadto pełne słodowe ziarno, jest bogate w cenny błonnik i inne, ważne dla naszego organizmu składniki.  Warto więc przy okazji domowych wypieków, czerpać z nieprzetworzonych darów natury. sposób(...)ciepłe miejsce do wyrośnięcia  na dwanaście, czternaście godzin. Do wyrośniętego zaczynu ( wcześniej odbieramy z zaczynu cztery łyżki ciasta i chowamy w chłodne miejsce,będzie to zakwas na kolejny chleb) d odajemy mąkę żytnią razową, mąkę pszenną razową, słód jęczmienny, oraz sól.  Całość mieszamy, dodając tyle wody, aby powstało dość luźne ciasto, które jednak możemy wyrabiać w rękach

Miód i pieprz
Idealny chleb bez zagniatania 366

Domowy chlebek zawsze jest najlepszy. Wiemy z czego jest zrobiony i dlatego smakuje o dużo lepiej niż kupowany. Dziś idealny chlebek dla ludzi bardzo zabieganych i nie mających czasu na wyrobienie ciasta. Chleb wg. tego przepisu jest bardzo prosty w przygotowaniu, bo wcale nie potrzebuje zagniatania , wystarczy tylko wymieszać składniki łyżką i wstawić do lodówki na długie godziny. Sam etap

Kuchnia Łukasza
Warzywniaki 270

pisałam, że do domowego pieczywa mam ogromną słabość. Po prostu uwielbiam zapach drożdży, aktywnego zakwasu czy też świeżo wyciągniętego z pieca bochenka chleba. Odkąd pierwszy raz upiekłam domowe bułki, moja przygoda z pieczywem nie ustaje. Wciąż szukam, kombinuję i wymyślam nowe przepisy. Dzisiaj jeden z nich. Zwykłe bułeczki pszenne nadziane kaszą jęczmienną i warzywami. Poezja! :)     Składniki

Nastoletnie Wypiekanie
Domowy ser twardy – „Caciotta” 295

Life” , który zaszczepił we mnie miłość do domowego wyrobu sera .. Prezentowane przez autorkę zdjęcia i opisy uświadomiły mi ,że możliwym jest wyrób twardego sera w warunkach domowych . Wędliny już robiłam , chleb piekłam , teraz nadszedł czas na sery ..i z dumą obwieszczam ,że to także wychodzi , mało tego jest rewelacyjnym hobby , dającym sporo satysfakcji – uczącym cierpliwości . Najwięcej emocji jest(...)class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />   Post Domowy ser twardy – „Caciotta” pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Domowy chleb pszenny z pestkami dyni 143

Zapraszam na smaczne domowe pieczywo. Jest to chleb z mąki pszennej z dodatkiem pestek dyni. Chleb pozostaje długo świeży. Polecam Składniki: 3 szkl mąki pszennej 10 g drożdży suszonych 1 łyżeczka soli 1/2 szkl pestek dyni+ do posypania 1 łyżka oleju 1 szkl ciepłej wody Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, pestki dyni, sól oraz drożdże i mieszamy razem. Następnie dolewamy

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Nieidealny chleb z bakaliami 177

Czytelnicy czasami piszą, że mnie to na pewno zawsze wszystko wychodzi i pięknie się udaje. Ale wcale nie zawsze tak jest. Smaczna Pyza nie jest idealna

Smaczna Pyza
CHLEB ORKISZOWO-ŻYTNI Z BAKALIAMI 175

   Chleb orkiszowo-żytni z bakaliami, to chleb na zakwasie z pysznymi dodatkami. Po zaskakującej, degustacji chleba na wakacjach, postanowiłam stworzyć coś na wzór tamtego

Smaczne Zdrowe
CHLEB PEŁNOZIARNISTY ORKISZOWY LUB ŻYTNI Z DYNIĄ, NA ZAKWASIE 201

   Chleb pełnoziarnisty orkiszowy lub żytni, lub orkiszowo-żytni (taki bywa najczęściej) na zakwasie, z mnóstwem ziaren dyni. Tak naprawdę to dynia zanurzona w cieście

Smaczne Zdrowe
Chleb pszenno żytni na zakwasie - prosty przepis na jeden bochenek 252

Dawno nie piekłam chleba . Jemy go mało i łatwiej kupić kawałek ze sprawdzonej piekarni niż robić samemu. Ale zatęskniłam za zapachem świeżo pieczonego, domowego pieczywa i popełniłam ten chleb, który widzicie na zdjęciu. Kilka osób prosiło mnie o przepis na jeden, nie za duży bochenek , pieczony najlepiej w zwykłej keksówce. Tak jak my nie jedzą zbyt wiele pieczywa więc pieczenie

Smaczna Pyza
Domowe bułeczki mleczne - World Bread Day 2017 1158

Wiecie, że dzisiaj jest Światowy Dzień Chleba ? Czy doceniamy gdy jest go pod dostatkiem? Czy nie marnujemy ani okruszyny i szanujemy go tak jak na to

Smaczna Pyza
Zwijane pszenne bułki domowe 223

jeszcze jeden worek jaki zagościł na stałe w mojej kuchni. Lniany worek z naszytym sercem. To nie tylko wspaniała ozdoba. Worek ten jest idealny do przechowywania domowego pieczywa, w szczególności chleba, ale i bułki spokojnie można do niego wrzucić i… tak jak my zabrać na wycieczkę (ilość z podwójnej porcji ). Składniki: (na 5 dużych bułek lub do 10 małych

Słodkie okruszki