Kotlety z ryżu miksowanego 239tylko. Jedną z moich propozycji są kotlety z ryżu miksowanego. A przepis powstał, jak to zwykle bywa, przypadkiem. Składniki: - ok. 900g ugotowanego ryżu- 3 jajka- 100g sera żółtego cheddar- 3 łyżki startego parmezanu- 1 papryka (dałam pomarańczową)- szczypior z cebulką (nie żałujmy)- 2-3 ząbki czosnku- sól, pieprz- mąka do panierowania- olej kokosowy (zamieniłam w ostatniej chwilirzepakowy na kokosowy(...)porcję (dodając jajko). Zmiksowaną masę przełożyłam do miski. Włożyłam następna porcję i wbiłam 2 jajka. Ponownie zmiksowałam i przełożyłam do miski. Dodałam pozostałe składniki – starty na tarce jarzynowej ser cheddar, posiekany szczypior (z cebulką), drobno pokrojony czosnek (nie przeciskamy go przez praskę), drobno pokrojoną w kostkę paprykę, sól (ostrożnie – sery są słone), świeżo zmielony pieprz i 3 łyżki drobno startego
mojewypiekiinietylko
Ostra zupa z kurczakiem w meksykańskim stylu 398się za gęsta, możemy rozrzedzić ją bulionem. Doprawić zupę solą, pieprzem i pieprzem cayenne, do smaku. Można też zupę doprawić śmietaną kremówką. Podawać udekorowane tartym serem cheddar, kwaśną śmietaną, tortillą i kolendrą . Smacznego
Stare Gary
Naleśniki z farszem z kurczaka 140608Polecam! składniki200 g gotowanego mięsa kurzego 200g cebuli pokrojonej w kostkę200 g pomidorów pokrojonych w kostkępieprzsóloreganonatka pietruszkiłyżeczka papryki w płatkach250 g szpinaku4 ząbki czosnku+100 g fetystarty cheddar (opcjonalnie)6 naleśników - np z tego przepisuprzygotowaniena dużej patelni rozgrzać oliwę dodać cebulę, smażyć na małym ogniu aż się zeszkli. dodać pokrojone drobno mięso kurze i przyprawy, przesmażać(...)plasterki czosnek, sól i pieprz i jeszcze chwile smażyć. Przełożyć na sito aby pozbyć się nadmiaru płynu.Na każdy naleśnik nałożyć warstwę szpinaku, posypać pokruszoną fetą , farsz mięsny, posypać cheddarem, zawinąć. Robiłam "kopertkę " wygodną do smażenia . Przed podaniem naleśniki przysmażyć z obu stron na oliwie z masłem. Smacznego
Stare Gary
Burgery nadziewane serem i boczkiem 221wołowiny100-150g boczku gotowanego, posiekanego1 szklanka startego sera cheddar1 duża cebula pokrojona w dużą kostkę½ łyżeczki soli 2 łyżki stołowe jasnego piwaPrzygotowanie: W naczyniu połączyć, boczek, cebulę i ser cheddar. Wołowinę połączyć z piwem i doprawić solą. Wymieszać wołowinę, następnie ukształtować z niej 6 placków. Na 3 plackach umieścić mieszaninę boczku z cebulą i serem. Przełożyć je pozostałym plackami
naRuszcie
Tarteletki z konfiturą z czerwonej cebuli 174francuskiego, które zawsze trzymam w zamrażalniku w pogotowiu. Idealne na przygotowanie czegoś zaskakującego smakiem dla niespodziewanych gości. Dodatek różnych serów, które znajdziecie akurat w swojej lodówce (u mnie cheddar, camembert, danish blue oraz feta), świetnie komponuje się ze słodką konfiturą, a tymianek potęguje smakowe wrażenia. Z powodzeniem można użyć również ciasta kruchego, które koniec końców bardziej polecam, ale jeśli(...)wykorzystania różnych serów do karmelizowanej cebuli zainspirowała mnie Bea.Składniki (na 4 tarteletki):1 opakowanie ciasta francuskiego4 łyżki konfitury z czerwonej cebuli (np. z tego przepisu)50 g cheddara, startego50 g camemberta, pokrojonego na kawałki50 g danish blue, pokrojonego na kawałki50 g greckiej fety, pokruszonejłyżeczka suszonego tymiankuPrzygotowanie:Formy na tarteletki posmarować masłem i wyłożyć ciastem francuskim. Ciasto
Food Square
Idea posiłku, czyli czym jest frokost 1429wytrawnych, jak i słodkich. Nadzienie było w pełni improwizowane - poszłam do sklepu i wrzuciłam do koszyka to, co akurat mi się spodobało. Były więc pory i pierś z kurczaka. Cheddar, bo ostatnio strasznie mi smakuje. Odrobina gałki muszkatołowej nadała potrawie ciekawego akcentu. C. stwierdził, że odrobina czosnku i chilli by nie zaszkodziła, i ja się z nim w pełni zgadzam
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Makaron z pietruszkowym pesto 245solą i pieprzem, ponownie zmiksować. Makaron ugotować al'dente i osączyć z nadmiaru wody. Do gorącego makaronu dodać pietruszkowe pesto. Dokładnie wymieszać. Nałożyć na talerze, posypać jeszcze odrobiną startego cheddara i podawać
Monia miesza i gotuje
Zapiekanka ziemniaczana po meksykańsku /mięso 379Pikantna zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym, papryką, pomidorami, czerwoną fasolą i kukurydzą, pod warstwą cheddara. Przepyszna i sycąca. Polecam !Składniki:1 kg ziemniaków400g mielonej wieprzowiny1 cebula2 ząbki czosnku2 puszki rozdrobnionych pomidorów (po 400g)1 puszka czerwonej fasoli (400g)100g kukurydzy z puszki1 średnia czerwona papryka1 papryczka chilli1 płaska łyżka koncentratu pomidorowego „Pudliszki”1/2 łyżeczki rozmarynu1 łyżeczka kminu rzymskiego1/3
Oryginalny smak
Burgery 100% homemade 229tylko ona może nas ograniczyć :) Najpopularniejsze z nich, to przykładowo: pomidor świeży (i suszony) ogórki świeże, konserwowe lub kiszone sałata rukola kiełki awokado bekon smażone pieczarki ser pleśniowy / feta / cheddar papryka świeża lub konserwowa ananas jajko Wykonanie:Bułkę kroimy na pół. Każdą z części smarujemy sosem, by nie była sucha. Następnie kładziemy dodatki, ja w poniższym burgerze wykorzystałam sałatę(...)który również smarujemy sosem, po czym składamy obie części do siebie otrzymując pięknego burger'ka :D W kolejnej kombinacji użyłam plasterków świeżego ogórka, a na kotlecie położyłam plasterek sera cheddar, który się rozpuścił i cudownie dopełniał smak kanapki. Oczywiście wg nas, burgery były pyszne! Jednak najważniejsze jest to, jak wiele radości dostarczyło nam komponowanie ich i przygotowywanie wszystkiego od zera
Taste Of My Day
Frittata z cukinią z piekarnika 240soki z warzyw odparują. W misce wymieszać jajka z mąką, do smaku doprawić sola ziołową. Następnie dodać warzywa z patelni oraz natkę pietruszki. Dokładnie wymieszać, dodać połowę startego cheddara i ponownie wymieszać. Masę przelać do natłuszczonej formy na tartę. Na wierzchu posypać pozostałym serem i ułożyć pąki nasturcji. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać
Monia miesza i gotuje
Makaron z pesto z orzechów , kaparów i zielonej pietruszki 271łyżki solonych kaparów, przepłukanych i posiekanych 50 g świeżej natki pietruszki, posiekanej 180 ml oliwy extra virgin 50 g solonego masła w temperaturze pokojowej 5 łyżek świeżo startego sera cheddar sól i świeżo mielony pieprz 500 g makaronu tagliolini Wykonanie:Czosnek, orzechy, kapary i odrobinę soli wrzucamy do moździerza i ucieramy na grudkowatą masę. Dodajemy natkę pietruszki i ucieramy(...)Powstałą mieszaninę przenosimy do miski i ciągle mieszając, niewielkimi porcjami dolewamy do niej oliwę. Powinna powstać gęsta, kremowa masa. Dodajemy masło i doprawiamy pieprzem. Na koniec dosypujemy starty ser cheddar. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy. W dużym garnku doprowadzamy do wrzenia dużą ilość osolonej wody. Gotujemy w niej makaron tak, by był al dente. Odcedzamy i wrzucamy z powrotem
Gorący kąsek
Najlepszy makaron z serami 264najlepszym wyjściem. Przygotowując tę potrawę , można użyć dowolnego sera, można dodać groszku ( ja nie miałam) lub posiekanej szynki .Składniki: 300g makaronu penne 250ml tłustej śmietany 100g ostrego sera cheddar, startego 100g sera gorgonzola, pokrojonego na małe kawałki 1/4 świeżo startej gałki muszkatołowej 2 kulki sera mozzarella, odcedzone i pokrojone w 1cm kostkę 3 żółtka jajek 100g świeżo startego(...)gotujemy al dente w dużym garnku, w dużej ilości osolonej, wrzącej wody. Odcedzamy i wrzucamy do tego samego garnka, nie wstawiając go na ogień. Do garnka dodajemy śmietanę, sery cheddar i gorgonzolę. Garnek ponownie wstawiamy na mały ogień, podgrzewamy prze minutę, mieszając składniki drewnianą łyżką. Zdejmujemy garnek z kuchenki, dodajemy do makaronu startą gałkę muszkatołową, mozzarellę, żółtka, groszek ( jak macie
Gorący kąsek
Grillowane Tortille... 179pieca na 5-10 minut, nagrzanego do 180°C. Jak już mamy wszystko gotowe, to zaczynamy składać naszą tortillę :) Najpierw układamy kawałki kurczaka --> ser cheddar --> mozzarelle --> papryczki pepperoni --> polewamy sosem BBQ, składamy tortillę na pół i grillujemy. Smacznego
Zainspiruj się kuchnią
Frittata z mizuną i pomidorkami 243naprawdę pyszna i na pewno zrobię ją jeszcze nie raz.składniki:6 jajek2 garście mizuny7 pomidorków cherry3 kwiaty cukinii50 g fety1 łyżka mąkimasło klarowane do smażeniasól z pieprzem Kamisser cheddar do posypaniaMizunę drobno pokroić, zamiast mizuny można użyć szpinaku. Pomidorki przekroić na pół, z kwiatów cukinii usunąć pręciki. Jajka roztrzepać z mąką widelcem, doprawić solą i pieprzem. Mizunę przesmażyć(...)zmniejszyła objętość. Następnie wlać masę jajeczną, patelnię cały czas trzymać na ogniu i układać pozostałe składniki. Najpierw ułożyć pokrojone pomidorki i kwiaty cukinii. Następnie rozkruszyć fetę i posypać startym cheddarem. Potem patelnię wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 15-20 minut aż masa się całkowicie zetnie. Oczywiście używamy patelni w której możemy zapiekać w piekarniku
Monia miesza i gotuje
Ciocia "Igła" 240zapaliłam. A raczej zawinęłam i nafaszerowałam. Stwórcy smakowało, specjalnie trudne w wykonaniu nie jest. A smakujeee, że się je je je! karkówka w płatach szynka szwarcwaldzka, ser cheddar po plastrze na każda karkówkę łyżeczka suszonych pomidorów na każdy płat karkówki suszone zioła (oregano, bazylia) pieprz czosnkowy, sól Płaty karkówki rozłożyłam na desce, potraktowałam tłuczkiem i delikatnie posoliłam. Następnie(...)każdym płacie ułożyłam szynkę szwarcwaldzką, ser cheddar oraz suszone pomidory. Całość zawinęłam, spięłam wykałaczkami oraz obtoczyłam w mieszance ziół i pieprzu. Roladki zapiekłam przez godzinę w 150st., od czasu do czasu polewając wytopionym tłuszczykiem
bastalena