także żelazo i kwas foliowy. Do tego jest niskokaloryczna bo 100 g ugotowanej kaszy to tylko 83 kcal. Składniki (na 4 porcje): 4 podudzia z kurczaka 5 marchewek 1 cebula 1 nieduża cukinia 1 czerwona papryka 2 pomidory 1 szklanka kaszy bulgur 2 łyżeczki przyprawy do marchewki po koreańsku dostępna w sklepie Eko Maja pieprz cayene 1 łyżeczka pokruszonego
Cynamonowe szczęścieosób) 50 dag miesa mielonego 1 puszka pomidorów krojonych 1 szkl bulionu 1 czubata szklanka startej cukini (ok 20 dag) 1 sos pieczarkowy Orzech (sos pomidorowy z pieczarkami, cebulą i marchwią) 1 łyżeczka soli 1 łyżka majeranku 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 1/2 łyżeczki ostrej papryki 2 łyżki śmietany olej do smażenia mięsa 1. Makaron ugotować. 2. Olej rozgrzać na patelni
Kto ugości moich gości?ryż curry, z tuńczykiem, ananasem, rodzynkami i brokułem, posypane orzeszkami ziemnymi Nietypowe, ale powiem wam, że bardzo smaczne połączenie. Naleśniki z farszem z czerwonej soczewicy (soczewica, pomidory, cebula) z serem żółtym Kurczak pieczony w orzechowej skorupce (masło orzechowe, orzeszki ziemne) ryż jaśminowy, brokuły ziemniaki i kalafior w mleczku kokosowym z curry
More food, love and dreamswielkości słoików: 2-3 liście laurowe 4-6 ziaren ziela angielskiego 5-8 ziaren czarnego pieprzu 2-3 ząbki czosnku pokrojonego w plastry 1 łyżeczka gorczycy cząstka cebuli ok. 1/4 1 baldachim kopru Tak przygotowane ogórki zalewamy gorącą zalewą Zalewa: 3 litry wody 1/2 litra octu 10% 1 3/4 szklanki cukru 4-5 łyżek soli Zalewę
Jadło i czytadłopuszki - 400 g sos pomidorowy Passata - 200 g soczewica czerwona - 50 g soczewica zielona - 50 g bulion wegetariański w proszku - 20 g (2 łyżeczki) woda - 1 l cebula - 80 g marchewka - 110 g natka pietruszki świeża - 2 łyżki ziele angielskie - 2 ziarenka curry, papryka słodka, chilli - 1 łyżeczka imbir, kminek mielony - 1/2 łyżeczki Większość składników kupisz
Zdrowie na języku :Pskładników będzie smaczna. Polecam, świetna przystawka! Na podstawie tego przepisu składniki ok 300 g marynowanej ośmiornicy 2-3 ugotowane ziemniaki, pokrojone w mniejsze kawałki 1/2 czerwonej cebuli, pokrojonej w cienkie plasterki 1 zielony ogórek, pokrojony w plasterki 2 pomidory dojrzałe,pokrojone w grubą kostkę 1 - 2 ząbki czosnku, posiekane łyżka posiekanej natki pietruszki do doprawienia
Stare Garyodrobinę octu. Nie mniej jednak w roli głównej chcielibyśmy zaproponować zgoła inne dodatki – ugrillowane razem z mięsem cukinię, bakłażan oraz kolorową paprykę. Można też uzupełnić to o pomidory i cebulę, ale je zwykle grilluje się trochę inaczej niż wcześniej wymienione warzywa, więc nie będziemy wprowadzać tutaj zamieszania. Choć na pierwszy rzut oka połączenie tych wszystkich składników może wydawać się nieco
Kulinarna PokusaSkładniki : około 2 ,5 kg małych ogórków Na każdy słoik 0.9 l : 1 plaster cebuli 1 plasterek obranego korzenia imbiru kilka ziaren kolorowego pieprzu 1 łyżeczka gorczycy 4-5 ziaren ziela angielskiego szczypta mielonego pierzu ziołowego Zalewa : 3 szklanki wody ( najlepiej źródlanej ) 1 szklanka octu 10 % 1,5 szklanki cukru 1 łyżka soli opakowanie curry
Przepisy i porady kulinarneSkładniki: 1 mały kalafior cebula kilka ziemniaków 4 skrzydełka natka pietruszki włoszczyzna 4 łyżki śmietany sól i pieprz Opcjonalnie : śmietana (ulubione przyprawy) Przygotowanie: Skrzydełka z kurczaka włożyć do garnka razem z okrojoną wcześniej włoszczyzną. Zalać wszystko ok 2 litrami wody. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Gotować na małym ogniu ok 30-40 minut. Następnie przecedź (skrzydełka i marchewkę przełóż
The Sweet Damselmakrela czerwona cebulka 2 małe ogórki kiszone 2 łyżki majonezu sól i pieprz jajko na twardo i majonez do dekoracji Oddzielić mięso ryby od ości i rozdrobnić. Cebule i ogórki pokroić w drobną kostkę. Połączyć z makrela i majonezem. Przyprawić do smaku. Podawać na chlebie lub krakersach, przyozdobione majonezem i plastrami jajka na twardo, posypane czerwoną cebulką
Atlas Smakówrosołu. Ciasto: 4 szklanki mąki 3 łyżki oleju pół łyżeczki soli woda Farsz: mięso ( ugotowane z rosołu - drób, wołowina) warzywa ( ugotowane z rosołu - marchew, pietruszka, kawałek selera ) cebula sól i pieprz Mąke przesiać do miski, dodać sól, olej i powoli wlewać bardzo ciepłą wodę, prawie gorącą ( ok 1 szklanki ). Wyrobić zwarte, elastyczne ciasto. Zawinąć w folię spożywczą
Atlas Smakówpieprz; czerwona słodka papryka; czosnek; ulubione zioła: oregano, bazylia, zioła prowansalskie, rozmaryn, cząber, estragon, majeranek itp.; 3 łyżki oleju rzepakowego; łyżka sosu sojowego ewent. warzywa: ziemniaki, marchew, czosnek, cebula Wszystkie składniki marynaty dokładnie mieszamy. Kurczaka myjemy i osuszamy. Nacieramy dokładnie kurczaka i zostawiamy na min 2 godziny ( lub najlepiej całą noc ) w lodówce. Im dłużej tym bardziej aromatyczny będzie
Atlas Smakównatkę pietruszki i odcedzoną kukurydzę. Przygotowany sos przekładamy do makaronu, dodajemy koncentrat pomidorowy i całość dokładnie mieszamy. Potrawę przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Porada: Zamiast pora proponuję użyć cebulę. Smacznego
paapilotkaaKolejna propozycja sałatki warzywnej do słoików. Tym razem w zalewie octowej. Składniki: 4 kg obranych ogórków, ½ litra oleju, ¼ litra octu, ½ kg cebuli białej (może być czerwona), 25 dag marchewki, 25 dag pietruszki, 17 ziaren pieprzu, 17 ziaren ziela angielskiego, 7 goździków, 7 dag soli, 25 dag cukru. Wykonanie: Ocet zagotować z przyprawami i cukrem. W między czasie pietruszkę rozdrobnić blenderem
Tradycyjna Kuchniazamrożonych grzybów, które dostałam od mamy :) (grzyby były oczyszczone, pokrojone w kostkę i ugotowane przed zamrożeniem) Składniki: ok. 0,5 kg ugotowanych i pokrojonych grzybów 1 średnia cebula nać pietruszki koperek ziele angielskie 2 liście laurowe 3 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżki mąki sól i pieprz olej Przygotowanie: Grzybki podsmażamy na patelni z niewielką ilością oleju. Dusimy
The Sweet Damsel