cebula - 11518 przepisów (strona:48/768)

Tort naleśnikowy z mięsem 165

mięsa z rosołu, 2 cebule, 3 czerwone papryki, oliwa, sól, cukier, ostra papryka, pieprz, 300 g mozzarelli, 7 naleśników , 1 jajko, 2 łyżki śmietany Ja do naleśników zamiast mleka użyłam piwo. Cebule pokroić w półplasterki. Paprykę oczyścić, pokroić w kawałki wielkości około 2:3 cm. Mięso drobno pokroić, nie mielić. Cebule lekko poddusić ze szczyptą soli i cukru, dodać paprykę(...)chwilę smażyć. Papryka powinna być lekko twarda a cebula wyczuwalna. Dodać mięso, wymieszać, doprawić do smaku. Mozzarellę drobno pokroić. Mięso i mozzarellę podzielić na 7 porcji. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć naleśnik, ułożyć na nim 1/7 farszu mięsnego, posypać 1/7 mozzarelli. Przykryć kolejnym naleśnikiem... . Na ostatnim, siódmym naleśniku również ułożyć farsz mięsny oraz posypać mozzarellą. Jajko wymieszać

królestwo garów
Ośmiornica 143

Ośmiornica mrożona 6 ząbków czosnku, 1 chili, 6 łyżek oliwy, 2 średnie cebule, 200 ml wina białego półwytrawnego, 250 g makaronu (frastagliate lub tagliatelle), Ośmiornicę rozmrażać w lodówce, trwa to około 24 godzin. Ośmiornicę dokładnie umyć w zimnej wodzie.  Wypchnąć dziób i go usunąć. Wyciąć całą okolicę dzioba – mocno wypchnąć i wyciąć. Dokładnie umyć worek czernidłowy. W garnku(...)się szybciej, większa będzie potrzebowała więcej czasu. Moja miała ponad kilogram. Ugotowaną ośmiornicę wyjąć a wywar przecedzić, użyjemy go do sosu. W trakcie gotowania ośmiornica bardzo zmniejszy swoją wielkość. Cebule posiekać. Na pozostałej oliwie zeszklić cebulę z dodatkiem cukru i szczypty soli. Soli nie dawać więcej, wywar z ośmiornicy jest słony. Pod koniec duszenia cebuli dodać rozgnieciony czosnek i posiekane

królestwo garów
Smażone ziemniaki z kiełbasą 135

średnie cebule, 2 ząbki czosnku, 400 g kiełbasy (może być śląska), 1 łyżeczka do kawy papryki wędzonej pikantnej, 3 papryki, 4-5 średnich ziemniaków sałatkowych, tłuszcz do smażenia (tłuszcz gęsi lub oliwa), sól Cebule pokroić w półplasterki. Czosnek posiekać. Kiełbasę pokroić pod skosem w plasterki (tak aby były dłuższe). Paprykę oczyścić, pokroić w kawałki wielkości około 2x3 cm. Ziemniaki umyć(...)obrać, pokroić w plasterki grubości około 4-5 mm, włożyć do miski z zimną wodą. Na patelnię wlać oliwę, włożyć cebulę i przesmażyć, powinna się lekko zrumienić. Dodać czosnek i kiełbasę. Smażyć mieszając aż kiełbasa się zrumieni. Dodać paprykę, smażyć około 2 minut. Kiełbasę zdjąć z patelni. Dodać trochę tłuszczu i położyć osuszone ziemniaki. Przesmażyć do zrumienienia, zmniejszyć ogień, przykryć

królestwo garów
Schab pieczony w cebuli i marchewce 218

Kruchy i mięciutki schab, otulony cebulą i marchewką w śmietanie. Polecam na rodzinny obiad. 500 g schabu 3 cebule 1 marchew Pieprz młotkowany z kolendrą Przyprawa do wieprzowiny Ostra czerwona papryka 3 łyżki śmietany 18% 0,5 szklanki bulionu Sól Pieprz Olej Schab kroimy w plastry (około 1,5 cm). Nacieramy dokładnie przyprawą do wieprzowiny, ostrą czerwoną papryką, pieprzem młotkowanym(...)kolendrą. Mięso układamy w naczyniu żaroodpornym. Cebulę kroimy w piórka, marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach.  Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę z marchewką i podduszamy. Gdy zmiękną doprawiamy solą i pieprzem. Podlewamy bulionem i zaciągamy śmietanką. Dokładnie mieszamy. Warzywa ze śmietaną przekładamy na mięso. Pieczemy pod przykryciem w 200*C przez 50 minut. Pod koniec

VioletoweKucharzenie
Paluchy francuskie nadziane jarmużem z serkiem kozim i mięsem z indyka 209

farsz był delikatnie serowy, mięsny i z jarmużem co jest bardzo zdrowy. Na ciepło najlepiej smakowały i w mgnieniu oka poznikały.     Składniki: 100 g jarmużu, 1 cebula, 2 łyżki oleju rzepakowego, 150 g serka koziego z ziołami, 150 g ugotowanego mięsa z indyka (skrzydło, golonka), 300 g ciasta francuskiego, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku(...)łyżeczka cukru, 1 jajko, 1 łyżeczka czarnuszki. Przygotowanie: Cebulę kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę  z szczyptą soli na złoty kolor. Mięso (obrane z kości i skóry) kroimy na kosteczkę i kilka sekund miksujemy, żeby uzyskać jeszcze mniejsze kawałki. Cebulę łączymy z mięsem, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Liście jarmużu oddzielamy

Moniki Smakołyki
Hamburger 159

czyli po prostu hamburger! Jest pyszny - bo prawdziwy - z dobrego mięsa, ze świeżymi warzywami i własnoręcznie zrobionym sosem. Hamburger: 500 g mielonego mięsa wołowego 1 średniej wielkości cebula sól, pieprz W malakserze siekamy drobno cebulę, dodajemy mielone mięso i wszystko razem porządnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem - mięso powinno być naprawdę dobrze przyprawione. Dzielimy mięso na 6 części(...)krążki. Odstawiamy do lodówki na pół godziny, żeby zrobiły się ścisłe. W tym czasie przygotowujemy dodatki: sałata - oddzielamy listki pomidor - w plasterki ogórek konserwowy - w plasterki 1/2 średniej wielkości cebuli - kroimy w krążki 6 bułek z sezamem - najlepiej taka prawdziwa, a nie kupowana w foliowym opakowaniu po 4 sztuki. To naprawdę ważne, żeby bułka była dobra. musztarda boczek w cieniutkich

Kulinarne Inspiracje
Krokiety z kaszą i grzybami 162

później mama, a teraz ja chętnie do nich wracam. Pyszne, sycące, rozgrzewające - idealne na jesienne i zimowe dni. Podstawą są naleśniki - jakie kto lubi. Nadzienie stanowi kasza jęczmienna, grzyby, cebula i duża ilość pieprzu - w naszej rodzinie nie istnieje pojęcie "zbyt pikantne";) Składniki na farsz: Szklanka kaszy jęczmiennej perłowej 2 szklanki bulionu warzywnego lub wody 2/3 szklanki suszonych grzybów leśnych(...)można też użyć świeżych) Duża cebula Sól, pieprz Olej do smażenia Naleśniki robię z tego przepisu . Można użyć dowolnego przepisu na naleśniki, byle nie dodawać do nich cukru:)  Przygotowanie:  Używam grzybów suszonych, bo tak zawsze robiła moja babcia i mama - no i wówczas danie można przygotować o każdej porze roku. Grzyby moczę wcześniej przez całą noc w wodzie

Kulinarne Inspiracje
Spaghetti bolognese- najprostsze i najlepsze! :) 197

robiłam sos wymieszany z mięsem, jednak dziś postanowiłam zrobić małe, mięsne kuleczki, niczym z "Zakochanego Kundla" ;) Polecam!:) Składniki: 0,5kg mięsa mielonego 2 marchewki 20-30dag pieczarek 2 cebule 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki musztardy francuskiej jajko olej bazylia, oregano 2 puszki pomidorów bez skórki 1,5 cebuli kroimy drobno, czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystko podsmażamy na niewielkiej ilości(...)kawałki. Następnie dodajemy pomidory i dusimy aż odparuje nadmiar wody i warzywa będą miękkie.  Doprawiamy solą, pieprzem, oregano i bazylią. Mięso mielone mieszamy z pozostałą drobno pokrojoną połówką cebuli, przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, musztardą, bazylią, solą i pieprzem. Następnie dodajemy jajko i mieszamy.   Formujemy drobne kuleczki i podsmażamy na oleju.  Makaron spaghetti gotujemy w osolonej

Czerwona Porzeczka
Kapusta pekińska na ciepło 177

karoten. ” Dla tych co znają ją tylko pod postacją surówki – kapusta pekińska na ciepło.       Składniki: - średnia główka kapusty pekińskiej - 250g boczku (wędzony, pieczony, parzony) - 2 duże cebule - kawałek młodego pora - duży pęczek kopru - sól morska - świeżo mielony czarny pieprz       Boczek kroimy w paski, przesmażamy na patelni wytapiając tłuszcz. Cebule kroimy w kostkę, dodajemy(...)boczku – smażymy do zeszklenia. Boczek z cebulą przekładamy do miski pozostawiając na patelni tłuszcz (jeśli będzie za mało tłuszczu dodajemy olej rzepakowy). Odcinamy końcówkę kapusty, dzielimy na liście – płuczemy i osuszamy. Z dużych liści wykrajamy środki (na kształt trójkąta) i kroimy je w paski. Przekładamy na rozgrzaną patelnię z tłuszczem, oprószamy solą, podsmażamy aby lekko zmiękła. W międzyczasie kroimy

mojewypiekiinietylko
Spaghetti z boczkiem i szpinakiem 208

daniu nie będzie, dodajcie też szpinak. Spaghetti zyska niebywały kolor, a Wy przemycicie ten znienawidzony przez Wielu szpinak ;) Składniki: 250-300 g wędzonego boczku ( zamiennie - wędzona szynka ) 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 2 garści szpinaku 130 g serka mascarpone sól pieprz mielona gałka muszkatołowa makaron spaghetti lub inny Wykonanie: Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Boczek pokroić w niedużą(...)kostkę. Na rozgrzaną patelnię przełożyć pokrojony boczek. Smażyć kilka minut, aż wytopi się tłuszcz. Do ze smażonego boczku dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Smażyć, aż cebula zmięknie. W tym czasie zmiksować szpinak na gładki mus. Do boczku z cebulą, dodać drobno posiekany ząbek czosnku. Gdy czosnek zacznie uwalniać mocny aromat, dodać serek mascarpone i zmiksowany szpinak - wymieszać. Całość doprawić

kolorowotorcikowo
Zupa z czerwonych buraków 173

ziemniakami z wody. Pamiętam, ze moja babcia dość często ją gotowała i była przepyszna. Tylko kolor miała jasny różowy, a nie czerwony:) Składniki: 2 duże buraczki czerwone 1 duża cebula lub dwie małe 2-3 marchewki 1 pietruszka 1/2 selera sól cukier ziele angielskie liść laurowy sok z cytryny lub kwasek cytrynowy 2-3 łyżki śmietany(...)łyżeczki mąki pszennej  4 jajka Wykonanie: Wszystkie warzywa, prócz cebuli, szoruję pod bieżącą wodą, wycieram do sucha, obieram i ścieram na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Wrzucam do garnuszka, zalewam wodą by je przykryć i gotuję do miękkości. Cebulę obieram i kroję na pół, nabijam na widelec do mięsa, opalam nad gazem i dodaję do warzyw

Bea(u)ty kitchen
Risotto z groszkiem 184

chce mi się nawet za bardzo pisać Cóż, ale posta Wam dziś zapodam , tylko zaległego i to baaaardzooooo :) Składniki: 40 dag ryżu 1 puszka groszku konserwowego 1 mała cebula 10 dag masła 10 dag tartego żółtego sera 3-4 szklanki rosołu ( może być z kostki) 1 łyżeczka kurkumy koperek sól do smaku Wykonanie: Cebulę obieram i kroję w drobną kostkę(...)patelni roztapiam masło i podsmażam cebulę. Do cebuli wsypuję surowy ryż i stopniowo podlewam rosołem, aż będzie miękki. Doprawiam solą i kurkumą Na końcu wsypuję odsączony z zalewy groszek i starty żółty ser. Wszystko podsmażam razem przez chwilę, cały czas mieszając by nie przypalić ryżu. Nakładam na talerze i posypuje posiekanym koperkiem. SMACZNEGO

Bea(u)ty kitchen
Sałatka śledziowa z porem 178

zrobienia sałatki. Zamiast kupować śledzie i je ponownie moczyć skorzystałam z gotowych  śledzi w zalewie octowej z jabłkami , ponieważ do przygotowania tej sałatki potrzebne są i jabłka i cebula, to były jak znalazł. Polecam jednak dodać świeże jabłuszka, a cebula marynowana jak najbardziej może być użyta:) Składniki: śledzie 1 duży por 1 puszka groszku konserwowego 1-2 jabłka(...)średnie cebule 2-3 łyżki śmietany sól pieprz Wykonanie: Śledzie wyjmuję z zalewy, kroję w paski. Cebulę i jabłka w półplasterki. Pora dokładnie czyszczę, najpierw na pół, a następnie w plasterki, solę i odstawiam by zmiękł i odciskam z nadmiaru soku. Wszystkie składniki mieszam ze sobą. Groszek osączam na sicie i miksuję ze śmietaną za pomocą blendera. Sos doprawiam solą

Bea(u)ty kitchen
Pierogi z soczewicą 156

cennych witam oraz składników mineralnych, dzięki temu na dobroczynny wpływ na nasz organizm. Ciasto: 2 szklanki mąki 2 łyżki oliwy sól gorąca woda Składniki: 500 g soczewicy 2 -3 cebule białe 2 cebule czerwone sól pieprz Wykonanie:  Soczewicę opłukuje pod bieżącą wodą, następnie zalewam wodą w garnuszku i odstawiam na kilka godzin by spęczniała, a czasem na całą(...)Wodę wymieniam i gotuję do miękkości. Ugotowaną, odcedzam i odstawiam by całkowicie wystygła. Białą cebulę kroję w kostkę, podsmażam na patelni i dodaję do ugotowanych ziaren. Doprawiam solą i pieprzem.  Soczewicę można lekko zgnieść za pomocą widelca lub tłuczka, jeśli lubimy z kawałkami soczewicy, a także można ją  zmiksować lub przepuścić przez maszynkę do mięsa, wtedy z wyglądu

Bea(u)ty kitchen
Gulasz holenderski 152

Raczej powinnam napisać holendersko-polski, gdyż gulasz holenderski jest bardziej okrojony, a ja nie wyobrażam sobie gulaszu tylko z mięsa i cebuli, musiałam dodać coś od siebie. I oczywiście nie dodałam piwa, które znajduje się w przepisie. Składniki: 1/2 mięsa na gulasz 3 cebule 5 goździków 2 liście laurowe kawałek masła mąka do obtoczenia mięsa 1 litr bulionu(...)czarny pieprz Wykonanie: Mięso myję, suszę na ręczniku papierowym i kroję w kawałki. Do miski wsypuję mąkę, sól i pieprz, obtaczam kawałki mięsa. Na maśle podsmażam pokrojoną w kostkę cebulę. Do zeszklonej cebuli dodaję mięso i smażę do zrumienienia. Dodaję liście laurowe i goździki. Podsmażam przez chwilę, podlewam rosołem, sosem sojowym  i odrobiną octu, dodaję pokrojone warzywa i duszę

Bea(u)ty kitchen