cebula - 11518 przepisów (strona:362/768)

Zupa krem z cukinii 204

pełnoziarnistego) lub ewentualnie domowymi groszkami ptysiowymi . Zupa krem z cukinii: ok. 5 średnich cukinii lub 6 mniejszych ok. 700 ml bulionu warzywnego (może być z domowej kostki ) 1 duża cebula 1 duży lub 2 mniejsze ziemniaki 2 ząbki czosnku 4 łyżki posiekanej świeżej bazylii lub mięty 100 g topionego serka śmietankowego sól morska, świeżo mielony lub młotkowany pieprz oliwa(...)oliwek listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); W rondlu o szerokim dnie rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy z oliwek. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i ziemniaka – obranego i pokrojonego jak na zupę. Lekko solimy, podsmażamy chwilę i dodajemy wyciśnięte ząbki czosnku. Cukinie dokładnie myjemy, odcinamy końce i kroimy w kostkę (jeśli używaliśmy bardzo dużych cukinii, które

Poezja smaku
Empanadas z pieczoną dynią i chorizo 215

masła 150 ml wody 300 g mąki pszennej szczypta soli na farsz: ok. 400 g dyni (waga po usunięciu pestek, ale ze skórką), u mnie 1/2 małej hokkaido 1 cebula 120 g kiełbasy chorizo 1 papryczka chilli 1 łyżeczka cynamonu 1/2 pęczka szczypiorku sól i pieprz do smaku olej do smażenia Przygotowanie: W średnim garnku rozpuść masło, następnie dolej wody(...)stopni C. Piecz przez ok. 30 min, aż miąższ będzie miękki. Wyjmij z piekarnika i przestudź. Usuń skórkę i miąższ, pokrój w drobną kostkę. Przełóż do miski. Cebulę, chilli i chorizo pokrój w drobną kostkę i przełóż do dyni. Dodaj posiekany szczypiorek, cynamon, sól i pieprz do smaku i wymieszaj. Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj. Wytnij z ciasta duże

Chilli Czosnek i Oliwa
K... Kuskus 292

dzisiejszej ryby postanowiłam przygotować "sałatkę" kuskus z warzywami, która jako lekki dodatek idealnie wpasowała się w wieczorne klimaty. Składniki: 1 kubek kaszy kuskus 2 szklanki gorącego bulionu 1 mała cebula 1 duża marchewka 1/2 cukini 1 sparzony, duży pomidor 1 łyżka oliwy szczypta soli, pieprzu, 1 łyżka natki pietruszki, 1 łyżeczka cytryny  Przygotowanie: Pomidora sparzamy w gorącej wodzie(...)skórka odeszła. Gotujemy bulion. Zalewamy nim kaszę (zostawiamy 1/2 szklanki), aż do jej przykrycia. Pamiętajcie, że kasza napęcznieje, więc użyjcie większego naczynia. Na oliwie z oliwek podsmażamy cebulę, marchewkę i cukinię. Po 5 minutach zalewamy je resztką bulionu. Gotujemy na małym ogniu. Pomidora obieramy ze skórki, usuwamy środek, kroimy w kostkę i dodajemy.  Gdy warzywa będą al dente, dodajemy

Kitchens Alphabet
PEŁNOZIARNISTE PENNE Z SOSEM CYGAŃSKIM ZE ŚWIEŻYCH POMIDORÓW 191

taka jego "dobitniejsza" smakowo odmiana. Podany z makaronem stanowi pełnowartościowe danie obiadowe i ... to jakie smaczne danie! Składniki na sos: 1 k g pomidorów 1 czerwona papryka 1 cebula oliwa z oliwek 2 ząbki czosnku sól pieprz cukier ostra papryka słodka papryka łyżka kwaśnej śmietany Dodatkowo: pełnoziarnisty makaron pokrojone 3 korniszony Wykonanie: Pomidory wkładamy do miski, zalewamy wrzątkiem, po czym(...)obieramy ze skórki i kroimy na kawałki. Paprykę, cebulę i czosnek kroimy na drobne kawałki i dodajemy do pomidorów razem z  przyprawami. Wszystko gotujemy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając ok 30 minut. Ugotowaną masę miksujemy blenderem i przecieramy przez sito. Na koniec dodajemy do sosu łyżkę kwaśnej śmietany. Mieszamy i próbujemy czy sos jest odpowiednio doprawiony

Walijskie Pichcenie
Kotlety z wkładką serową 223

posmakują.Najlepsze na ciepło..wtedy ser tak przyjemnie się ciągnie ..na zimno ponoć też niektórzy lubią..ale wg to już nie to.. 70 dkg mięsa mielonego  1 cebula  1 ząbek czosnku  1 czerstwa bułka  1 szkl.bulionu 2 jaja sól, pieprz wegeta szczypta imbiru ser żółty Bułkę namoczyć w bulionie.Do mięsa wbić jajka, dodać do smaku(...)przyprawy,drobno pokrojoną cebulę,czosnek,odciśniętą bułkę, i wszystko wymieszać.Mięso podzielić części, każdą rozpłaszczyć, na środek dać kawałek sera żółtego, uformować kotlet .Następnie lekko spłaszczyć,układać na gorący olej i smażyć z każdej strony

Moje domowe kucharzenie
Tajski burger 232

zielona część), posiekane 3 łyżki soku z limonki 1 łyżka sosu rybnego  Dodatkowo: 5 maślanych bułek z sezamem 1 łyżka oleju 1 awokado, obrane, zgniecione widelcem 1 czerwona cebula, pokrojona w krążki 1 pomidor, pokrojony w plastry sos Sriracha** CZAS PRZYGOTOWANIA: MAX. 20 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Składniki na burgery mieszamy ze sobą dokładnie, dzielimy na 5 równych(...)suchej patelni przypiekamy je jedynie od wewnętrznej strony. 3. Teraz składamy burgera (od dołu): na dolną część bułki wykładamy łyżkę sosu Sriracha, zgniecione awokado, burgera, plaster pomidora, krążek cebuli, sałatkę i zamykamy górną częścią bułki. Dekorujemy listkami mięty. Smacznego! :) * W niektórych sklepach z azjatycką żywnością można dostać już posiekaną i zamrożoną trawę cytrynową ** Jeżeli nie uda Wam się kupić sosu

Tajskie smaki
Krokiety z kapustą i grzybami 291

minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki na farsz: 1 kg kapusty kiszonej 1 kg pieczarek 2 cebule olej do smażenia sól, pieprz 1 łyżeczka przyprawy do bigosu szczypta mielonego ziela angielskiego ¼ łyżeczki kminku ¼ łyżeczki tymianku W dużym garnku umieszczamy kapustę razem z sokami, zalewamy wodą i gotujemy(...)font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Pieczarki myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze części. Cebulę kroimy w kosteczkę. Wrzucamy na rozgrzany olej na głęboką patelnię. Do zeszklonej cebulki dorzucamy pieczarki i smażymy do odparowania soków. W między czasie kroimy kapustę. Dodajemy na patelnię. Doprawiamy wymienionymi

kulinarnyswiatdomi
KRĄŻKI CEBULOWE 167

KRĄŻKI CEBULOWE Składniki: - 4 duże białe cebule - 1 jajko - 1 szklanka mąki pszennej - 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 szklanki bułki tartej - sól do smaku - olej do smażenia Sposób przygotowania: Cebulę kroimy w grube plastry i dzielimy je na krążki. Do miski wrzucamy mąkę, proszek do pieczenia, jajko, szczyptę soli i mieszamy, aż wyjdzie nam konsystencja ciasta. Nasze przygotowane krążki

Mentor Smaku
PASTA JAJECZNA 174

PASTA JAJECZNA Składniki: - 8 jajek - 800g ogórków konserwowych - 2 cebule - 5 łyżki majonezu - 3 łyżki musztardy - 2 łyżki "Delma z masłem" - przyprawa kucharek -   pieprz do smaku Sposób przygotowania: Jajka gotujemy na twardo, po ostygnięciu blendujemy i wrzucamy do miski. Ogórki i cebule również blendujemy i dodajemy do miski. Całość mieszamy dodając kolejno delmę, majonez i musztardę. Dodajemy przyprawy kucharek

Mentor Smaku
KRUPNIK 172

KRUPNIK Składniki: - 2/3 szklanki kaszy jęczmiennej - 2 cebule - 5 ziemniaków - 2 marchewki - 1  pietruszka - 1/4 selera - 300g żeberek - 2 kostki rosołowe - ziele angielskie (5 kulek) - owoce jałowca (2 kulki) - 3 liście laurowe - lubczyk oraz natka pietruszki - przyprawa kucharek - pieprz czarny Sposób przygotowania: Żeberka myjemy i wkładamy do garnka. Warzywa obieramy, cebule kroimy w kostkę. Marchew, pietruszke i seler trzemy

Mentor Smaku
KREM Z DYNI 173

KREM Z DYNI Składniki: - 1kg dyni - 3 marchewki - 1 pietruszka - 1/4 selera - 3 duże ziemniaki - 2 średnie cebule - 3 ząbki czosnku - 20g korzenia imbiru - 2 kostki rosołowe drobiowe - 3 liście laurowe - 6 kulek zioła angielskiego - pół łyżeczki kurkuma - pół łyżeczki curry - 200ml śmietany 18% - 1/4 pęczka koperku - sól -  pieprz -  cukier -  przyprawa "Kucharek" Sposób przygotowania: Na początek należy(...)otworzyć dynię i wyciągnąć z niej pestki (które osuszamy). Następnie dynię obieramy i kroimy w kostkę. Dynię umieszczamy w dużym garnku. Marchewki, pietruszkę, seler, ziemniaki, cebulę i czosnek obieramy, kroimy na pół i wrzucamy do garnka. Całość zalewamy wodą i zaczynamy gotowanie. Dorzucamy tam liście laurowe, zioło angielskie, kurkumę i curry. Gotujemy do miękkości warzyw i czekamy do wystudzenia. Wyciągamy

Mentor Smaku
ŚLEDZIE W SOSIE MUSZTARDOWYM 189

filetów matiasa - 10 łyżek musztardy delikatesowej (łagodnej) - 5 łyżki musztardy sarepskiej (ostrej) - 4 łyżki majonezu - 2 łyżki oleju - 2 łyżki cukru - 2 łyżki wody - 4 ogórki konserwowe - 3 cebule - pieprz czarny mielony Sposób przygotowania: Pokroić filety na 2cm paski i wymoczyć w wodzie przez kilka godzin. W misce mieszamy cukier z musztardami, dodajemy majonez, dolewamy olej i wodę (ciągle mieszając(...)Szatkujemy cebulę, ogórki i dodajemy do wcześniej przygotowanego sosu i zalewamy nim pokrojone filety. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin i gotowe. Smacznego

Mentor Smaku
Paella z kurczakiem, kalmarami i małżami 179

gram piersi kurczaka 100 gram ryżu Arborio 3 kalmary, oczyszczone i pokrojone z krążki 150 gram małży w oleju 100 gram groszku (może być z puszki) 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 1 pomidor 1/2 czerwonej papryki 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka słodkiej papryki chili w płatkach sok z 1/2 cytryny 1 łyżka oliwy z oliwek 350 ml bulionu szczypta(...)szafranu sól pieprz   ćwiartki cytryny do podania szczypior/pietruszka/kolendra   Cebulę i czosnek siekamy drobno i smażymy na oliwie, dodajemy kurkumę, słodką paprykę, szafran oraz chili w płatkach i dokładnie mieszamy. Do podsmażonej cebulki dodajemy pokrojoną w kostkę pierś kurczaka i smażymy kilka minut. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę a po dwóch minutach pokrojonego pomidora. Całość doprawiamy solą i pieprze

Mango Papaja
Golonka z sosem musztardowym 348

Zapraszam  dzisiaj na  goloneczki na jarzynkach z sosem musztardowym :) pyszne i proste danie :) Składniki : 4 golonki bez kości w siateczce około 4 marchewki  2 cebule  kawałek pora kawałek selera  około 3 listków laurowych , kilka ziarenek ziela angielskiego Wykonanie :) Golonkę włożyć do garnka , zalać wodą , dodać por, seler , listek laurowy , ziele angielskie . Gotować około 30 minut(...)Marchewkę brać , umyć i zetrzeć na tarce jarzynowej , cebulę i por pokroić w pół talarki. Na głębokiej  patelni rozgrzać około 4 łyżek oliwy  dodać pokrojone warzywa , oraz przyprawy ( sól , pieprz, zioła prowansalskie , Wszystko wymieszać i dusić około 5 minut . Na warzywa wyłożyć golonki , podlać około 1 szkl wywaru z gotującego mięsa,   dusić pod przykryciem około 20 minut

Sama słodycz i szczypta chili
PRZEPYSZNA DOMOWA PIZZA (ciasto bezglutenowe i ciasto zwykłe) 240

żółty (400g) - opakowanie pieczarek, - papryka: żółta, zielona, czerwona, - kukurydza - puszka, - wędlina lub tuńczyk (2 puszki w oleju), - suszone pomidory - połowa opakowania, - przyprawy: oregano, pieprz ziołowy, pieprz czarny,  - cebula - dużo cebuli - 10-15 małych, najlepiej czerwona, - przecier pomidorowy, - keczup, Wszystkie składniki kroimy i wrzucamy do dużego garnka, żeby łatwiej nam było wymieszać. Połowę sera ścieramy do środka, połowę zostawiamy

Wypisz Wymaluj