cebula - 11518 przepisów (strona:356/768)

Gulasz z łopatki i fasoli w sosie pomidorowym 294

Dodać tymianek, majeranek, pieprz ziołowy, paprykę, cząber, odrobinę soli i wszystko dokładnie wymieszać. Na dużą i głęboką patelnię wrzucić pokrojony w malutką kosteczkę boczek, masło, mięso z przyprawami, posiekaną cebulę i podsmażyć. Dodać drobniutko posiekany czosnek i oprószyć wszystko mąką. Mieszając, smażyć jeszcze około 1 minutę. Całość zalać bulionem, dodać ziele angielskie, passatę pomidorową, koncentrat pomidorowy, wino i sól. Wymieszać

Oryginalny smak
Makaron razowy z ciecierzycą 220

ciepło na obiad, jak również zabieram do pracy do pojemnika i jem na zimno.Polecam..Składniki:200 g razowego makaronu pszennego,1 mała puszka ciecierzycy,1 mała czerwona papryka,1 cebula,2 ząbki czosnku,1 mała puszka pomidorów.4 gałązki tymianku,2 gałązki majeranku,1/2 papryczki chilli,sól, pieprz,1 łyżka oliwy do smażenia.Wykonanie:Pokrojoną paprykę i cebule

Anioły w kuchni
Szybkie małże w czerwonym sosie curry / Quick and easy red curry mussels 230

życiu. Polecam gorąco na te chłodne dni!Scroll down for recipe in EnglishSzybkie małże w czerwonym sosie curry(1 porcja)Składniki:500 g świeżych i oczyszczonych małż1/2 średniej cebuli, drobno posiekanej1 łyżka oleju1 łyżka czerwonej pasty curry1/4 szklanki białego wytrawnego wina1/2 szklanki mleka kokosowego lub śmietanki 30 %posiekana kolendra lub pietruszka do podaniagrzanki z bagietkiPrzygotowanie:W większym garnku rozgrzej(...)małym ogniu olej, wrzuć cebulę i podsmaż do zeszklenia.Zwiększ ogień do dużego, dodaj pastę curry i podsmażaj mieszając przez minutę. Następnie wlej wino, wymieszaj zdrapując wszelkie przypalone kawałki z dna garnka, wrzuć małże i przykryj dobrze dopasowaną przykrywką. Gotuj całość przez kilka minut aż wszystkie małże się otworzą (wrzuć wszystkie nieotwarte).Dodaj mleko kokosowe lub śmietankę, wymieszaj, po czym

karmelowy
Naleśniki z zieloną soczewicą 175

wolnym ogniu do momentu odparowania jej. Kiedy już będzie miękka i całkowicie wchłonie wodę, dodaję czosnek i blenderem  miksuję na jednolitą masę. Następnie dokładam do niej podsmażoną cebule z mięsem, jajko oraz wszystkie przyprawy wyżej wymienione. Duszę przez kilka minut aż masa osiągnie odpowiednią gęstość. Jak jest tępa, dolewam trochę wody . Takim oto farszem nadziewam naleśniki . Składam w rożek

pieprzny smaczek
Krem z kalarepy z bobem 170

diecie, jest to samo zdrowie bez zapychaczy. Ready? No to do dzieła :-)Składniki:3 kalarepy 1 marchewka 1 mała pietruszka 4 małe ziemniaki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 1 litr bulionu sól, pieprz, łyżeczka bazylii, łyżeczka ostrej papryki200 g bobu natka pietruszki parmezan lub inny starty(...)Sposób przyrządzenia: Wszystkie warzywa umyć, obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozpuścić masło i dodać cebulę z kalarepą. Smażyć do moment zeszklenia, dodać czosnek. Dokładnie wymieszać, przełożyć do garnka i zalać bulionem. Dodać pozostałe warzywa. Gotować ok. 25 min do miękkości. Dodać przyprawy. W międzyczasie gotować bób w osobnym garnku, w osolonej wodzie - ok. 5 minut. Jak wystygnie

pieprzny smaczek
Przekładaniec ziemniaczany z łososiem 139

sól250 ml oleju do smażenia łyżka gęstej śmietany 18%2 łyżki jogurtu naturalnego150 g łososia wędzonego w plastrach 250 g białego chudego sera pęczek koperku cytrynaSposób wykonania:Ziemniaki i cebulę obrać, umyć i zetrzeć na tartce o drobnych oczkach.Dodać mąkę, jajka, łyżkę śmietany, przyprawić solą i pieprzem.. Wszystko dokładnie mieszać. Na rozgrzanej patelni smażyć placki złożone

pieprzny smaczek
Zupa z avocado 149

łyżki drobno posiekanej natki pietruszki sól, pieprz opcjonalnie ( łosoś, grzanki)Sposób wykonania:Owoce avocado umyć obrać ze skórki, 1 avocado rozdrobnić i utrzeć na krem. Cebulę obrać i zetrzeć na tartce , seler obrać z włókien, opłukać i bardzo drobno pokroić. Zalać gorącym bulionem, doprawić do smaku przyprawami. Dodać oliwę, wymieszać, dołączyć pozostałe avocado pokrojone w małą kostkę

pieprzny smaczek
Krem z dyni po polsku 207

Okrasa proponuje z twarogiem wędzonym ja ze smażonym z kminkiem. Zapraszam. Składniki: 1 dynia 2 ziemniaki 1/2 selera naciowego ( korzeń) 1 pietruszka 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku sólpieprz kajeński 1 łyżeczka imbiru mielonego 1/2 łyżeczka ziaren kolendry 1 serek pleśniowy olej łyżka kminku rzymskiego Sposób przyrządzenia(...)Wszystkie warzywa oczyścić, umyć i pokroić w kostkę. Na patelni podsmażyć na maśle czosnek i cebulę. Następnie dodać resztę warzyw oprócz dyni. Smażyć jeszcze chwilkę z wszystkimi przyprawami. Przełożyć do garnka, zalać ok. 1 litrem wody. Dołożyć dynię, liść laurowy i ziele angielskie. Gotować do zmiękczenia wszystkich składników. Na koniec zmiksować dokładnie  blenderem na krem razem z liściem laurowym

pieprzny smaczek
Burgery jaglane 178

rzepakowy lub klarowane masło1 łyżeczka curry w proszku2 cm utartego imbiry0,30 dag startego żółtego sera Sposób przyrządzenia:Marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach, pieczarki  i cebulę pokroić. Czosnek wycisnąć. Wszystko razem podsmażyć na maśle, ok. 8-10 minut.Przestudzić. Dołączyć ugotowaną kaszę jaglaną, jajko, mąkę, płatki, żurawinę, przyprawy, ser. Bardzo dokładnie wymieszać aż połączą się wszystkie

pieprzny smaczek
Kotlety mielone z kaparami 197

mięsa indyczego z dodatkami, które miałam w lodówce i które niesamowicie mnie zaskoczyły...takie wyszły pyszne.Składniki:0,5 kg mięsa mielonego z indyka 1 mała cebula 5 dużych ogórków konserwowych 5 łyżek kaparów 1 ząbek czosnku garść posiekanej natki pietruszki garść posiekanego kopru włoskiego malutka papryczka chilli sól, pieprz, szczypta słodkiej(...)dużo jajko od szczęśliwej kurki Sposób przyrządzenia:Mięso przełożyć do szklanego naczynia. Dodać jajko, namoczoną wcześniej w wodzie lub mleku i dobrze wyciśniętą kajzerkę, zioła, przyprawy. Cebulę, ogórki pokroić w malutką kosteczkę. Dołożyć do mięsa razem z kaparami i wyciśniętym czosnkiem. Dokładnie wymieszać. Jeżeli masa jest rzadka dołożyć łyżkę bułki tartej. Formować kotlety mokrą dłonią.Obtoczyć w bułce tartej

pieprzny smaczek
Zupa czeska - kulajda 230

przygotowałam lżejszą wersję kulajdy. Zamiast kości wieprzowych użyłam rosołu drobiowego, na którym zrobiłam zupę. Zrezygnowałam również z mąki, którą zastąpiłam 12 % śmietaną. Składniki:50 dag pieczarek 1 cebula 25 dag ziemniaków 1 i 1/2 litra rosołu 10 dag zacierek 2 łyżki masła ( podstawa , nie może być olej) 1 łyżka mąki ( ja zastąpiłam mąkę(...)łyżki sosu sojowego ugotowane i obrane ze skóry 1  udko z kurczaka Sposób przyrządzenia: Ziemniaki i włoszczyznę oczyścić, pokroić w kosteczkę ugotować w rosole. Pieczarki, cebulę obrać i pokroić w paski, zeszklić na maśle. Dodać liścia laurowego i ziele angielskie. Dusić ok. 2 min. Gdy włoszczyzna i ziemniaki będą prawie miękkie dodać uduszone grzyby

pieprzny smaczek
Paszteciki z kapustą i grzybami 372

pokrojoną kapustę gotujemy do miękkości w niewielkiej ilości wody z liściem laurowym pokruszonym kminkiem, zielem angielskim i pieprzem. Na patelni szklimy na niewielkiej ilości oleju pokrojoną w drobną kostkę cebulę, dodajemy posiekane pieczarki, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy ugotowaną kapustą i podsmażamy ok. 5 minut, studzimy.Na cieście układamy przestudzony farsz, zwijamy i kroimy po skosie. Paszteciki smarujemy rozkłóconym jakiem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Babcina zupa pieczarkowa 340

seler (kawałek zostawiamy na później). Zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień (zupa ma lekko bulgotać) i gotujemy bez przykrycia 30 minut, a następnie przecedzamy.2. W między czasie siekamy cebulę w drobną kostkę, pieczarki kroimy w paski. Na patelnie rozpuszczamy masło, wrzucamy cebulę i smażymy do zeszklenia. Dodajemy pieczarki, podlewamy odrobiną wody i smażymy, aż pieczarki zmiękną, a płyn wyparuje.3

My Culinary Art
Kurczak w sosie curry ze szpinakiem i brokułami i test woka firmy Ballarini 235

wygrania będzie patelnia sygnowana logo MasterChef o średnicy 20 cm. Nie przegapcie! Scroll down for recipe in EnglishKurczak w sosie curry ze szpinakiem i brokułami(4 porcje)Składniki:1 cebula, pokrojona w kostkę3 pomidory, pokrojone w kostkę1 ząbek czosnku, pokrojony w kostkę1 czerwona papryczka chilli, pokrojona w cienkie plasterki2 szklanki różyczek brokułu500 g piersi z kurczaka, pokrojonej(...)podaniaPrzygotowanie:W dużej i głębokiej patelni, a najlepiej typu wok, podgrzej ma dużym ogniu olej i wrzuć kurczaka. Smaż mieszając aż będzie ładnie zarumieniony z każdej strony.Następnie dodaj cebulę, chilli, brokuły i czosnek, podsmaż mieszając przez chwilę po czym posyp całość mąką i curry. Podsmaż przez chwilę, cały czas mieszając, następnie wlej mleko kokosowe i 200 ml wody. Doprowadź

karmelowy
Zapiekanka z kaszą gryczaną 488

Polecam!:)Składniki:100g kaszy gryczanej w torebkach250 ml przecieru pomidorowego200g pieczarekcebulapołówka piersi z kurczaka120g mozzarellinatka pietruszkipieprz, sól, papryka słodka,masło pomidorKaszę gotujemy ok. 10 min. Podsmażamy na maśle cebulę i pieczarki, następnie dodajemy przecier pomidorowy, chwilę dusimy, następnie dodajemy posiekaną natkę z pietruszki doprawiamy pieprzem i solą.Pierś z kurczaka przyprawiamy i odstawiamy na kilkadziesiąt minut. Następnie smażymy, może

Czerwona Porzeczka