buraki - 8865 przepisów (strona:54/591)

Buraki z papryką na zimę 318

surówki na obiadu nie mamy. Albo po prostu mamy ochotę na konkretną sałatkę, którą przygotowaliśmy w sezonie. Dziś proponuję przepis na sałatkę z buraków. Składniki : 3,5 kg buraków 5 papryk czerwonych 5 cebul 1 łyżka soli 1 szklanka cukru 1 szklanka octu 1 szklanka oleju Ugotowane buraki (można gotować je w skórkach, albo od razu obrane(...)tarce o dużych oczkach. Zagotować ocet z solą i cukrem. Do octu dodać pokrojone w kostkę papryki i cebule. Gotować ok. 10 minut. Do papryk i cebul dodać buraki. Gotować ok. 5 minut od momentu zawrzenia. Na koniec dodać oliwę. Gorące buraki wkładać do słoików i szybko szczelnie zamykać. Buraki nie wymagają pasteryzowania. ---------- Podobne: Konfitura z czerwonej

Weekendy w domu i ogrodzie
Sałatka z burakiem i gruszką 252

Lekka sałatka z burakiem, gruszką i mozzarellą. Warto ją przygotować, gdyż buraki są bardzo zdrowe. Są skarbnicą witamin C, A, B1, są lekarstwem na anemię i przeziębienie, Są także dobre dla osób odchudzających się, dzięki zawartości błonnika. Burak ma właściwości zasadotwórcze, więc pełni istotną rolę w odkwaszeniu organizmu. Jak widzicie tych zalet jest bardzo dużo:) Połączenie buraka ze słodką(...)dobre. Spróbujcie! Składniki: ulubiona mieszanka sałat 3 małe buraki 1 gruszka 1 kulka (100 g) mozzarelli oliwa sos balsamiczny świeży rozmaryn  sól, pieprz sok z 1/2 cytryny Buraki wyszorować, owinąć w folię i upiec w piekarniku w 180 stopniach przez 30 minut. Ostudzić. Obrać i pokroić na plasterki. Gruszkę pokroić w plasterki. Mozzarellę porwać na kawałki

Moja Galeria Smaku
BURACZANY KREM Z MLEKIEM KOKOSOWYM I ZIOŁOWYMI GRZANKAMI 199

ziołowych grzanek zachwycił nasze podniebienia :)) Nooo ... dobrze - zachwycił moje podniebienie, a mąż zjadł bez szemrania, co w przypadku jego i zupy jest i tak wielkim wyczynem :))) Składniki: 6 średnich buraków 2 ząbki czosnku 1/2 puszki mleczka kokosowego 3l bulionu drobiowego 2 łyżki soku z cytryny sól  pieprz ziele angielskie liść laurowy majeranek szczypta cukru posiekany koperek   dodatkowo(...)ziołowe grzanki (kupione tym razem) Przygotowanie:  Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Buraki wyszorować, nie obierać i zawinąć w folię aluminiową. Piec przez 45 - 50 minut.  Upieczone buraki rozwinąć z folii, przestudzić. Zetrzeć na tarce na oczkach. Bulion zagotować. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, czosnek, sól, pieprz oraz starte buraki. Gotować całość

Walijskie Pichcenie
Carpaccio z buraka w kolejnej odsłonie 230

kolejny miałam okazję przygotować carpaccio z buraków. Muszę przyznać, że za każdym razem zachwyca mnie jego smak. A buraki jak wiadomo są baaaardzo zdrowym i niedocenianym warzywem. W tej odsłonie użyłam: ugotowane buraki ćwikłowe  rukolę młode listki botwiny kilka kwiatów i młodych listków nasturcji( w tym momencie jest ich wysyp na moim ukochanym balkonie ) polski twardy(...)Rubin Old Poland" kilka dużych kaparów marynowanych ulubiony gęsty sos balsamiczny oliwa z oliwek sól morska świeżo mielony czarny pieprz Buraki należy ugotować w skórce, tak aby były miękkie. Można też kupić ugotowane.  Pokroić je w cieniutkie , niemal przeźroczyste plasterki i ułożyć na talerzu.  Powinny lekko na siebie nachodzić. Na burakach rozsypać rukolę i botwinkę, dodać

Jemy Pijemy
Chłodnik z botwiny trochę inaczej. 128

trzeba było zamoczyć, od biedy do niego napluć. Mama mojego taty przed wyjściem na sobotnią potańcówkę robiła delikatny rumieniec burakiem. To dopiero były kosmetyki eko. Jak już jesteśmy przy buraku, mamy rozkwit warzywniaków. Można kupić piękne botwiny, a jak botwina to chłodnik. Ja proponuję chłodnik z botwiny trochę inaczej niż tradycyjnie, ale wszystkie podstawowe elementy są zachowane. Potrzebujemy: 3 pęczki(...)bądź kefiru 2 łyżki śmietany ocet balsamiczny łyżeczkę chrzanu cukier brązowy ogórek rzodkiewki czerwoną cebulę koperek i awokado miód majeranek szczypiorek jajka na twardo Siekam liście botwiny oraz buraczki (buraków nie obieram tylko je porządnie myję), zostawiam kilka buraków do pieczenia. Posiekane liście i buraki wsadzam do garnka i zalewam wodą. Dodaję sól oraz cukier (po łyżeczce

ladykitchen
Barszcz czerwony czysty 156

jakieś sprawdzone źródło.  Do przygotowania barszczu wykorzystuję zazwyczaj wywar, który zostaje po ugotowaniu  jarzyn na sałatkę jarzynową i wywar z grzybów potrzebnych do przygotowania uszek. Oddzielnie gotuję buraki. Obieram je i ścieram na tarce o dużych otworach. Ma on wtedy ładny intensywny kolor i nie ma posmaku surowizny." Barszcz czerwony czysty (przepis własny) Składniki : 2,5l wywaru(...)jarzyn 0,5l wywaru z grzybów 1,5 szklanki kwasu z kiszonej kapusty 500g ugotowanych i startych buraków 2 łyżki sklarowanego masła 2 liście laurowe 10 ziaren pieprzu 3 ziarna ziela angielskiego 2 ząbki czosnku sól i pieprz Wlać do garnka oba wywary : jarzynowy i grzybowy. Zagotować. Dodać utarte buraki. Podgrzewać do momentu wrzenia, ale nie gotować. Trzymać

Wiem co jem
Salatka z buraków 148

buraków*, 1 cebula sól, pieprz, sok z 1 cytryny, 1 łyżka miodu, 3 łyżki octu winnego**, 3-4 łyżki oliwy Buraki umyć, zawinąć w folię aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na godzinę. Odstawić do ostygnięcia. Cebulę pokroić w cienkie plasterki, oprószyć solą, dokładnie wymieszać i odstawić. Cebula zmięknie. Wymieszać sok z cytryny z miodem(...)octem i oliwą. Doprawić do smaku pieprzem i solą. Buraki pokroić w cienkie plasterki, wymieszać z sosem, odstawić na 15 minut. Wyjąć buraki z sosu, wymieszać z cebulą. Oddzielnie podać sos, w którym macerowały się buraki. *użyłam buraki żółte ** użyłam ocet winny z czarnego bzu - Ekologia Spod Strzechy   zastawa

królestwo garów
Sałatka z pieczonej dyni i olej OLEOFARM 179

łyżeczka musztardy francuskiej Dynię przekroić na pół, oczyścić z pestek i pokroić w słupki. W naczyniu żaroodpornym ułożyć dynię, skropić ją olejem ,  posypać solą, obłożyć czosnkiem grubo pokrojonym. Buraki dokładnie umyć skropić olejem i zawinąć w folię aluminiową. Również umieścić w piekarniku na półce obok naczyniem z dynią. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni(...)termoobiegiem na około 20-25 minut. Po tym czasie wyjąć dynię, a buraki pozostawić na kolejne 15 minut. Dynię i buraki wyjąć z piekarnika, odstawić  do przestudzenia, pokroić w jednakową kostk, przełozyć do miski. Dodać pokrojona w kostkę fetę oraz cebulę pokrojoną w krążki.  Dynię i buraki wyjąć z piekarnika, odstawić  do przestudzenia, pokroić

Gosia gotuje
Barszcz wigilijny + film 125

dodatkiem do uszek i krokietów z kapustą i grzybami , na moim świątecznym stole gości co rok. składniki na 4 porcje włoszczyzna ( marchew, pietruszka, kawałek pora i selera, cebula ) 4 buraki 300 ml zakwasu z buraków ( przepis tutaj ) garść suszonych grzybów 2 ząbki czosnku kilka ziaren ziela angielskiego kilka liści laurowych sól przepis Obraną włoszczyznę ( marchew, pietruszkę, kawałek pora(...)selera oraz marchew ) wkładamy do garnka i zalewamy wodą około 1,5 litra , dodajemy suszone grzyby i całość zagotowujemy . Obrane ze skórki buraki kroimy w plastry. Do wywaru z warzyw wrzucamy pokrojone buraki i całość gotujemy do miękkości. Następnie wlewamy zakwas z buraków, dodajemy czosnek ,ziele angielskie oraz liście laurowe. Barszcz doprawiamy solą i jeszcze chwilę gotujemy

Smakowite Dania
Sałatka z buraków, cebuli i ogórków kiszonych + film 199

czerwonych buraków, cebuli i ogórków kiszonych z dodatkiem koperku to świetna przekąska lub ciekawy dodatek do drugiego dania. Przygotowuje się ją w kilka chwil wystarczy tylko ugotować buraki a następnie pokroić i wymieszać wszystkie składniki a na końcu odpowiednio doprawić . składniki na 4 porcje 5 średnich buraków 1  cebula 4 kiszone ogórki pęczek koperku(...)jogurtu naturalnego czarny pieprz sól przepis Buraki gotujemy do miękkości pod przykryciem, następnie odcedzamy i studzimy. Ogórki kiszone kroimy w kostkę, cebulę i opłukany koperek drobno siekamy. Wystudzone i obrane ze skórki buraki kroimy w kostkę. Do salaterki wrzucamy pokrojone buraki, ogórki, cebulę i koperek, dodajemy jogurt i wszystko mieszamy. Sałatkę doprawiamy czarnym pieprzem i solą. Gotową

Smakowite Dania
3 razy burak cukrowy. Nr 2: Ciastka z buraków cukrowych wg przepisu Babci Zosi 191

się ufać ludziom, którzy nie lubią słodyczy. Powiedział natomiast, że lubi ciastka z buraków cukrowych, które robiła mu Babcia Zosia - pierwszy raz wtedy słyszałam, że ktoś może wykorzystywać buraki do czegokolwiek w kuchni. A że te parę lat temu jednak nie uciekłam - mogłam zdobyć parę buraków, czym udało mi się uszczęśliwić PanaMęża ;) Buraki cukrowe są duże(...)ciastek): 1 średni burak cukrowy 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia (zawsze dodajemy po 1 łyżeczce na każdego buraka) około 1 kg mąki 1 jajko Poniżej krok po kroku przedstawione jak zrobić ciastka, ale zanim do tego dojdziemy: przepis :) Buraki obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy do dużego garnka i zalewamy wodą. Gotujemy do miękkości i dokładnie studzimy. Po ostudzeniu

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Sałatka śledziowa z pieczonymi burakami 215

połączenie słodko- kwaśnych smaków. Do tego ziemniaki w mundurkach i pyszny obiad gwarantowany Sałatka śledziowa z pieczonymi burakami Drukuj przepis Składniki 4 płaty śledzi marynowanych 4 średnie pieczone buraki 1 średnia czerwona cebula 1 duże jabłko 3 łyżki śmietany 4 łyżki soku z cytryny przyprawy pieprz, sól listonic_name = "Sałatka śledziowa z pieczonymi burakami (z coolinarnie.pl)"; listonic(...)theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "4 płaty śledzi marynowanych 4 średnie pieczone buraki 1 średnia czerwona cebula 1 duże jabłko 3 łyżki śmietany 4 łyżki soku z cytryny przyprawy pieprz, sól " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Zdejmujemy skórę z płatów śledziowym i kroimy je w na mniejsze kawałki. Pieczone buraki, jabłko oraz cebulką kroimy w większą kostkę. Na dnie

CoolinarniePL