buraki - 8865 przepisów (strona:55/591)

Barszcz ukraiński 198

pietruszki 50 gr selera 200 gr pora 800-1000 gr buraków 400 gr ziemniaków 200 gr świeżej młodej kapusty 4-6 ząbków czosnku 1 szklanka zakwasu z buraków (nie mylić z koncentratem barszczu czerwonego, można samemu zrobić ) 1 łyżka cukru (do smaku, ja nie dodawałam) 3 łyżeczki soli (do smaku) 1 łyżeczka zmielonego pieprzu (do smaku) 4 łyżki(...)mięso będzie miękkie), jeżeli macie szybkowar to gotować 1 godzinę od momentu regularnego wydobywania się pary z garnka. W tym czasie przygotować warzywa. Warzywa umyć, obrać. Marchewkę, pietruszkę, por, buraki pokroić w cienkie półksiężyce, seler i ziemniaki w drobną kostkę. Kapustę poszatkować. Rosół odcedzić do garnka, w którym jest ugotowana i odcedzona ciecierzyca, wyrzucić liście laurowe i ziele angielskie

moj przepis na
Sałatka śledziowa w buraku 136

oleju, 1/2 cebuli, 175 g fasoli białej cannellini*, 2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno, 1 łyżeczka do kawy musztardy dijon, 3 łyżki kaszy gryczanej, olej do głębokiego smażenia. Buraki umyć, nie obierać, obciąć końcówki, ugotować al dente. Nie można ich rozgotować. Buraki ostudzić, obrać ze skórki. Delikatnie wydrążyć. (To co wydrążymy zużyć na sałatkę, dodać do chrzanu(...)wyłożyć na ręcznik papierowy. Śledzia wymieszać z cebulą, fasolą, musztardą dijon, kaszą gryczaną i olejem. (Sałatka jest bardzo śledziowa, ale pamiętajmy, że wkładamy ją do buraka, to zdecydowanie zmieni jej smak.) Marynatę wylać z buraków. Wypełnić buraki sałatką. *użyłam fasoli gotowanej na parze, z puszki zastawa

królestwo garów
gorące zasmażane buraczki 180

najczęściej. Szczególnie o tej porze roku, kiedy do dyspozycji mamy szeroki wybór, świeżo wykopanych  buraków, prosto z naszych pól. składniki dla czterech osób 2 duże ćwikłowe buraki ( około 900 g) 1 cebula 2 łyżki masła 1 łyżka mąki pszennej szczypta cukru 1/2 łyżki octu jabłkowego sól, pieprz sposób przygotowania Buraki myjemy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą(...)gotujemy w łupinach, do miękkości ( możemy do wody dodać łyżeczkę cukru, aby buraki nie straciły koloru). Ugotowane buraki studzimy, obieramy i trzemy na tarce. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i smażymy do zeszklenia. Do zeszklonej cebuli dodajemy mąkę,  smażymy przez dwie minuty, na jasną zasmażkę, a następnie na patelnię dodajemy starte buraki

Miód i pieprz
Buraki z papryką na zimę 296

surówki na obiadu nie mamy. Albo po prostu mamy ochotę na konkretną sałatkę, którą przygotowaliśmy w sezonie. Dziś proponuję przepis na sałatkę z buraków. Składniki : 3,5 kg buraków 5 papryk czerwonych 5 cebul 1 łyżka soli 1 szklanka cukru 1 szklanka octu 1 szklanka oleju Ugotowane buraki (można gotować je w skórkach, albo od razu obrane(...)tarce o dużych oczkach. Zagotować ocet z solą i cukrem. Do octu dodać pokrojone w kostkę papryki i cebule. Gotować ok. 10 minut. Do papryk i cebul dodać buraki. Gotować ok. 5 minut od momentu zawrzenia. Na koniec dodać oliwę. Gorące buraki wkładać do słoików i szybko szczelnie zamykać. Buraki nie wymagają pasteryzowania. ---------- Podobne: Konfitura z czerwonej

Weekendy w domu i ogrodzie
Sałatka z burakiem i gruszką 219

Lekka sałatka z burakiem, gruszką i mozzarellą. Warto ją przygotować, gdyż buraki są bardzo zdrowe. Są skarbnicą witamin C, A, B1, są lekarstwem na anemię i przeziębienie, Są także dobre dla osób odchudzających się, dzięki zawartości błonnika. Burak ma właściwości zasadotwórcze, więc pełni istotną rolę w odkwaszeniu organizmu. Jak widzicie tych zalet jest bardzo dużo:) Połączenie buraka ze słodką(...)dobre. Spróbujcie! Składniki: ulubiona mieszanka sałat 3 małe buraki 1 gruszka 1 kulka (100 g) mozzarelli oliwa sos balsamiczny świeży rozmaryn  sól, pieprz sok z 1/2 cytryny Buraki wyszorować, owinąć w folię i upiec w piekarniku w 180 stopniach przez 30 minut. Ostudzić. Obrać i pokroić na plasterki. Gruszkę pokroić w plasterki. Mozzarellę porwać na kawałki

Moja Galeria Smaku
BURACZANY KREM Z MLEKIEM KOKOSOWYM I ZIOŁOWYMI GRZANKAMI 168

ziołowych grzanek zachwycił nasze podniebienia :)) Nooo ... dobrze - zachwycił moje podniebienie, a mąż zjadł bez szemrania, co w przypadku jego i zupy jest i tak wielkim wyczynem :))) Składniki: 6 średnich buraków 2 ząbki czosnku 1/2 puszki mleczka kokosowego 3l bulionu drobiowego 2 łyżki soku z cytryny sól  pieprz ziele angielskie liść laurowy majeranek szczypta cukru posiekany koperek   dodatkowo(...)ziołowe grzanki (kupione tym razem) Przygotowanie:  Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Buraki wyszorować, nie obierać i zawinąć w folię aluminiową. Piec przez 45 - 50 minut.  Upieczone buraki rozwinąć z folii, przestudzić. Zetrzeć na tarce na oczkach. Bulion zagotować. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, czosnek, sól, pieprz oraz starte buraki. Gotować całość

Walijskie Pichcenie
Carpaccio z buraka w kolejnej odsłonie 207

kolejny miałam okazję przygotować carpaccio z buraków. Muszę przyznać, że za każdym razem zachwyca mnie jego smak. A buraki jak wiadomo są baaaardzo zdrowym i niedocenianym warzywem. W tej odsłonie użyłam: ugotowane buraki ćwikłowe  rukolę młode listki botwiny kilka kwiatów i młodych listków nasturcji( w tym momencie jest ich wysyp na moim ukochanym balkonie ) polski twardy(...)Rubin Old Poland" kilka dużych kaparów marynowanych ulubiony gęsty sos balsamiczny oliwa z oliwek sól morska świeżo mielony czarny pieprz Buraki należy ugotować w skórce, tak aby były miękkie. Można też kupić ugotowane.  Pokroić je w cieniutkie , niemal przeźroczyste plasterki i ułożyć na talerzu.  Powinny lekko na siebie nachodzić. Na burakach rozsypać rukolę i botwinkę, dodać

Jemy Pijemy
Chłodnik z botwiny trochę inaczej. 101

trzeba było zamoczyć, od biedy do niego napluć. Mama mojego taty przed wyjściem na sobotnią potańcówkę robiła delikatny rumieniec burakiem. To dopiero były kosmetyki eko. Jak już jesteśmy przy buraku, mamy rozkwit warzywniaków. Można kupić piękne botwiny, a jak botwina to chłodnik. Ja proponuję chłodnik z botwiny trochę inaczej niż tradycyjnie, ale wszystkie podstawowe elementy są zachowane. Potrzebujemy: 3 pęczki(...)bądź kefiru 2 łyżki śmietany ocet balsamiczny łyżeczkę chrzanu cukier brązowy ogórek rzodkiewki czerwoną cebulę koperek i awokado miód majeranek szczypiorek jajka na twardo Siekam liście botwiny oraz buraczki (buraków nie obieram tylko je porządnie myję), zostawiam kilka buraków do pieczenia. Posiekane liście i buraki wsadzam do garnka i zalewam wodą. Dodaję sól oraz cukier (po łyżeczce

ladykitchen
Barszcz czerwony czysty 126

jakieś sprawdzone źródło.  Do przygotowania barszczu wykorzystuję zazwyczaj wywar, który zostaje po ugotowaniu  jarzyn na sałatkę jarzynową i wywar z grzybów potrzebnych do przygotowania uszek. Oddzielnie gotuję buraki. Obieram je i ścieram na tarce o dużych otworach. Ma on wtedy ładny intensywny kolor i nie ma posmaku surowizny." Barszcz czerwony czysty (przepis własny) Składniki : 2,5l wywaru(...)jarzyn 0,5l wywaru z grzybów 1,5 szklanki kwasu z kiszonej kapusty 500g ugotowanych i startych buraków 2 łyżki sklarowanego masła 2 liście laurowe 10 ziaren pieprzu 3 ziarna ziela angielskiego 2 ząbki czosnku sól i pieprz Wlać do garnka oba wywary : jarzynowy i grzybowy. Zagotować. Dodać utarte buraki. Podgrzewać do momentu wrzenia, ale nie gotować. Trzymać

Wiem co jem
Salatka z buraków 121

buraków*, 1 cebula sól, pieprz, sok z 1 cytryny, 1 łyżka miodu, 3 łyżki octu winnego**, 3-4 łyżki oliwy Buraki umyć, zawinąć w folię aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na godzinę. Odstawić do ostygnięcia. Cebulę pokroić w cienkie plasterki, oprószyć solą, dokładnie wymieszać i odstawić. Cebula zmięknie. Wymieszać sok z cytryny z miodem(...)octem i oliwą. Doprawić do smaku pieprzem i solą. Buraki pokroić w cienkie plasterki, wymieszać z sosem, odstawić na 15 minut. Wyjąć buraki z sosu, wymieszać z cebulą. Oddzielnie podać sos, w którym macerowały się buraki. *użyłam buraki żółte ** użyłam ocet winny z czarnego bzu - Ekologia Spod Strzechy   zastawa

królestwo garów
Sałatka z pieczonej dyni i olej OLEOFARM 158

łyżeczka musztardy francuskiej Dynię przekroić na pół, oczyścić z pestek i pokroić w słupki. W naczyniu żaroodpornym ułożyć dynię, skropić ją olejem ,  posypać solą, obłożyć czosnkiem grubo pokrojonym. Buraki dokładnie umyć skropić olejem i zawinąć w folię aluminiową. Również umieścić w piekarniku na półce obok naczyniem z dynią. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni(...)termoobiegiem na około 20-25 minut. Po tym czasie wyjąć dynię, a buraki pozostawić na kolejne 15 minut. Dynię i buraki wyjąć z piekarnika, odstawić  do przestudzenia, pokroić w jednakową kostk, przełozyć do miski. Dodać pokrojona w kostkę fetę oraz cebulę pokrojoną w krążki.  Dynię i buraki wyjąć z piekarnika, odstawić  do przestudzenia, pokroić

Gosia gotuje
Barszcz wigilijny + film 109

dodatkiem do uszek i krokietów z kapustą i grzybami , na moim świątecznym stole gości co rok. składniki na 4 porcje włoszczyzna ( marchew, pietruszka, kawałek pora i selera, cebula ) 4 buraki 300 ml zakwasu z buraków ( przepis tutaj ) garść suszonych grzybów 2 ząbki czosnku kilka ziaren ziela angielskiego kilka liści laurowych sól przepis Obraną włoszczyznę ( marchew, pietruszkę, kawałek pora(...)selera oraz marchew ) wkładamy do garnka i zalewamy wodą około 1,5 litra , dodajemy suszone grzyby i całość zagotowujemy . Obrane ze skórki buraki kroimy w plastry. Do wywaru z warzyw wrzucamy pokrojone buraki i całość gotujemy do miękkości. Następnie wlewamy zakwas z buraków, dodajemy czosnek ,ziele angielskie oraz liście laurowe. Barszcz doprawiamy solą i jeszcze chwilę gotujemy

Smakowite Dania
Sałatka z buraków, cebuli i ogórków kiszonych + film 177

czerwonych buraków, cebuli i ogórków kiszonych z dodatkiem koperku to świetna przekąska lub ciekawy dodatek do drugiego dania. Przygotowuje się ją w kilka chwil wystarczy tylko ugotować buraki a następnie pokroić i wymieszać wszystkie składniki a na końcu odpowiednio doprawić . składniki na 4 porcje 5 średnich buraków 1  cebula 4 kiszone ogórki pęczek koperku(...)jogurtu naturalnego czarny pieprz sól przepis Buraki gotujemy do miękkości pod przykryciem, następnie odcedzamy i studzimy. Ogórki kiszone kroimy w kostkę, cebulę i opłukany koperek drobno siekamy. Wystudzone i obrane ze skórki buraki kroimy w kostkę. Do salaterki wrzucamy pokrojone buraki, ogórki, cebulę i koperek, dodajemy jogurt i wszystko mieszamy. Sałatkę doprawiamy czarnym pieprzem i solą. Gotową

Smakowite Dania