buraki - 9365 przepisów (strona:55/625)

Zupa z buraków z komosą ryżową i imbirem 240

tandoori masala oraz inne indyjskie przyprawy są dostępne m.in. w sklepie Kuchnie Świata. Na zdjęciach zupa z przepisu Izy. Zupa z buraków  - przepis Izy Składniki 3 duże buraki czerwone 3 duże ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka 1 por 2 ząbki czosnku 2 cm kawałek imbiru kawałek selera   1,5 do 2 litrów  wywaru warzywnego(...)warzywa oraz pokrojony w kawałki imbir i ząbki czosnku dodać do wywaru. Gotować, aż warzywa będą miękkie. Podawać z kleksem śmietany. My dodatkowo wzbogaciliśmy zupę komosę ryżową. Zupa z buraków - przepis Asimy Składniki 3 duże buraki czerwone 1 duża marchewka 1 mała czerwona cebula 1-2 papryczki chili 4-5 ząbków czosnku 4-5 cm kawałek imbiru

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Barszcz ukraiński - moja wersja 273

użyłam fasoli z puszki) 4 ziela angielskie 3 ziarenka pieprzu mały kawałek pora 1,5 łyżki majeranku śmietana 30% sól pieprz Przygotowanie: Można zrobić dzień wcześniej: Na początek myjemy buraki, zalewamy wodą w garnku i gotujemy ok. 1,5h pod przykryciem, aż buraki będą miękkie. Następnie odcedzamy.  W drugim garnku wlewamy wodę, kiedy się zagotuje dodajemy mięso(...)seler na mniejsze kawałki i dodajemy do garnka, wrzucamy biała kapustę poszatkowaną, ziele, listki laurowe i ziarenka pieprzu, i gotujemy ok. 1,5h.   W międzyczasie obieramy buraki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Boczek drobno kroimy i smażymy na patelni. Nie dodajemy już żadnego oleju, gdyż tłuszcz wytopi się z boczku. Smażymy do momentu aż boczek

Gotuj z Mąką
Sałatka z makaronem z buraków z orzechami pekan 199

pęczak z makaronem warzywnym z marchewki . Warzywne makarony, to nowy produkt na polskim rynku. Do tej pory pojawiło się spaghetti z marchewki i z buraka. To bardzo fajny pomysł na danie warzywne; marchewkę i buraki w postaci długich makaronów możemy jeść na różne sposoby: na surowo, blanszowane, smażone... Dziś zapraszam Was na pyszną sałatkę do przygotowania, której wykorzystałam buraki. Sałatka pysznie smakuje zarówno na zimno jaki i na ciepło. Serdecznie polecam 😋. Sałatka z makaronem z buraków Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 1 opakowanie spaghetti z buraków 3 ząbki czosnku 50 g sera feta 2 garści orzechów pekan olej do smażenia sól pieprz ocet balsamiczny Wykonanie: Na suchej patelni prażymy orzechy uważając, aby ich nie przypalić. Czosnek

Kulinarne przygody Gatity
Jak upiec buraki 272

ziemniaki, cebula… wszystkie je bardzo lubię. Najbardziej jednak smakują mi pieczone. Uwielbiam je podjadać podczas robienia pasztetów na ich bazie. Dzisiaj na świeczniku będzie burak, który zdecydowanie króluje w mojej kuchni. Pieczone buraki to świetny dodatek do sałatek, kanapek czy domowych past. Na jego bazie można zrobić pyszną zupę krem, hummus, kotlety i pasztety warzywne. Ale żeby(...)dominuje ostra papryka. Jednym słowem jest bardzo uniwersalny. Czy można jeść buraka ze skórką? Tak! Gdy robię hummus na jego bazie, to pozbywam się po upieczeniu skórki, ale jeśli mam zamiar go zjeść w kanapce, to nie bawię się z nim, bo szkoda czasu. Artykuł Jak upiec buraki pochodzi z serwisu Blendman.pl - kuchnia roślinna

Blendman
PESTO BURACZANE 315

Dzisiaj coś dla fanatyków buraków! Mieszanka kuchni polskiej i włoskiej W moim domu uwielbiamy buraki, ale pesto też jest na topowej liście! Postanowiliśmy połączyć smaki, co okazało się strzałem w dziesiątkę! Tak powtało nasze autorskie pesto buraczane, które świetnie trafia w nasze kubki smakowe. Jest świetnym dodatkiem do wielu potraw. My najczęściej dodajemy do hamburgerów ( w krótce dodam(...)śledzi, jajek, na kanapki, do risotta lub niektórych sałatek. Przygotowanie zajmuje zaledwie kilka minut. Później tylko wystarczy szczelnie zamknąć w słoiczku i przechowywać kilka dni w lodówce. SKŁADNIKI : buraki – 4 sztuki czosnek – 2 ząbki świeża bazylia – 10 listków potarty parmezan – 4 kopiaste łyżki oliwa z oliwek – 4 łyżki pestki z dyni – 4 łyżki sól i pieprz cukier – pół łyżeczki

kuchniabellissima.wordpress.com
Sok z kiszonych buraków -samo zdrowie 334

wręcz banalny do przygotowanie-polecam gorąco i zachęcam do wypróbowania,zapraszam do zapoznania się z jego właściwościami do prz ygotow ania  takiego soku. Niesamowite właściwości soku z kiszonych buraków – wzmacnia odporność, sprzyja budowaniu prawidłowej flory jelit – wykazuje  działanie antybakteryjne i przeciwwirusowe, pomocny podczas leczenia infekcji – niezastąpiony w odchudzaniu (zawiera błonnik, ma niewiele kalorii, reguluje przemianę materii) – przeciwdziała(...)reguluje ciśnienie krwi – wspiera pracę wątroby i nerek – przyspiesza syntezę kolagenu, działa odmładzająco – łagodzi dolegliwości w okresie menopauzy – choć może się to wydawać dziwne, ale sok z kiszonych buraków jest naturalnym afrodyzjakiem, który działa tak jak ostrygi! Jak stosować sok z kiszonych buraków? Aby skorzystać z jego cennych właściwości i uzyskać najlepsze efekty należy popijać go codziennie

Swojskie jedzonko
Buraczane ciasto czekoladowe z gruszkami 201

ciasto buraczane z jesiennymi gruszkami, totalny "must do it" tego sezonu. W tajemnicy powiem, Wam, że to ziemiste warzywo sprawi, że będziecie mieli mniejszą ochotę na słodycze - zatem jedzmy buraki....nawet w cieście ;)  Składniki  Czas przygotowania: 60 min 85 g gorzkiej czekolady 3 jajka 300 g brązowego cukru 200 ml oleju rzepakowego 300 g ugotowanych buraków(...)laska wanilii 30 g gorzkiego kakao 200 g mąki pszennej (można zastąpić migdałową) 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 2 mniejsze gruszki  Przygotowanie:   1. Buraki w łupinach zlewamy zimną wodą i gotujemy do miękkości, następnie wrzucamy do zimnej wody i obieramy po chwili 2. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni  3. Obrane buraki

Słodki Kompromis
Surówka z kiszonych buraków i kalerosse™ 331

zakwasu na barszcz wyrzuca się czy można jeszcze jakoś je przerobić i wykorzystać. Czy oddały cały swój smak zakwasowi i do niczego już się nie nadają? Otóż ukiszone buraki jak najbardziej nadają się do dalszego wykorzystania. U mnie kisiły się około tygodnia co wyciągnęło z nich większość soków i smaku, ale nie wszystko. Barszcz był pyszny a część zakwasu(...)prostu wypiłam bo bardzo go lubię. Buraki, które pozostały są chrupiące, kwaskowe i doskonale nadają się np. na surówkę. Wystarczy je zetrzeć na tarce albo pokroić i doprawić. Są bardzo smaczne, ale to już musicie ocenić sami. Jak wszystkie kiszonki takie kiszone buraki mają dobry wpływ na nasz przewód pokarmowy, zawierają mnóstwo witamin i mikroelementów. Więc kiedy znowu

Smaczna Pyza
Barszcz na zakwasie 266

jabłkiem i gotowe. Jeśli nie mamy czasu to gotowy zakwas można kupić w sklepie ekologicznym, ale robi się go bardzo prosto.   Składniki na barszcz: litr zakwasu z buraków 2 litry bulionu warzywnego kwaśne jabłko obrane i pokrojone na kawałki łyżka majeranku   Składniki na zakwas litr przegotowanej i wystudzonej wody łyżka soli pół kilo czerwonych buraków obranych(...)pokrojonych w cienkie plasterki 4 ząbki czosnku obranych i pokrojonych na pół 2 listki laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego   Jak zrobić zakwas z buraków? Rozpuszczamy sól w wodzie. Buraki ciasno układamy w czystym, wyparzonym garnku glinianym lub dużym słoiku. Dodajemy przyprawy i zalewamy solanką. Odstawiamy na tydzień. Jeśli się spieszymy możemy dodać coś co przyśpieszy proces fermentacji

Ugotowane pozamiatane
Zakwas buraczany 925

Przygotowanie go jest dziecinnie proste, a nawet można by rzec, że robi się sam. Zaczynamy od kupienia buraków. Najlepiej oczywiście ekologicznych. Mnie się poszczęściło bo dostałam worek pysznych buraków od kuzynki. Jeśli jednak takich nie mamy to będziemy je musieli wcześniej „wykąpać” czyli usunąć szkodliwe bakterie i pestycydy. Jak to zrobić ? - Po pierwsze trzeba przygotować litr wody(...)dodatkiem octu jabłkowego (pół szklanki) lub kwasku cytrynowego (2-3 łyżki). Włożyć buraki na 2-3 minuty. Wyjąć i opłukać pod bieżącą wodą. - Po drugie przygotować kolejny litr wody tym razem z dodatkiem 1 łyżki sody oczyszczonej. Włożyć buraki na kolejne 2-3 minuty. Jeśli woda tym razem stanie się mętna lub przybierze żółtawy odcień, a na powierzchni

Wiem co jem
Sałatka śledziowa z burakami, ziemniakami i jajkiem 506

występowały pod różną postacią, niekoniecznie tylko w tradycyjnej formie śledzia w oleju. Dlatego u nas sałatka ze śledziem. Ale żeby nie było nudno, śledź wystąpił w zacnym towarzystwie ziemniaków, buraków i jajek. Jeśli masz w domu kogoś, kto za śledziem nie przepada, jest szansa, że śledź w takiej formie mu zasmakuje. W swojej poprzedniej pracy miałam istną maniaczkę śledziową(...)może pomarańczy? A jak Wy lubicie przyrządzać śledzie? Czy macie przepis na śledzia wigilijnego, który musi być przyrządzony właśnie w taki a nie inny sposób? Drukuj Sałatka śledziowa z burakami, ziemniakami i jajkiem window.ajaxurl="http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 4-5 filetów śledziowych - matjasy 1 cebula biała lub czerwona 2 średnie buraki 2 średnie ziemniaki 2 jajka

Mieszam w Garnku
Buraczki z papryką 202

Składnki : buraki czerwone -5 kg papryka -1,5 kg cebula -750 g ocet -0,5 szkl cukier -0,5 szkl olej -0,5 szkl sól Sposób przygotowania  Buraki opłukać, włożyć do garnka, wlać wodę tak, aby były zakryte buraki, osolić, gotować do miękkości. Cebulę i paprykę pokroić w kostkę. Ugotowane i ostudzone buraki obrać, zetrzeć(...)tarce, przełożyć do większego garnka, dodać pozostałe składniki, dokładnie wymieszać i odstawić na 4 godziny. Po tym czasie na wolnym ogniu doprowadzić do zagotowania ciągle mieszając, aby buraki się nie przypaliły. Od zagotowania gotować jeszcze przez kilka minut. Nakładać buraki do wyparzonych słoików, zakręcać i odstawić słoiki do góry dnem. Można jeszcze pasteryzować przez ok. 15 minut

Kuchnia Danusi
Barszcz ukraińki z batatem i zieloną soczewicą 246

również jako drugie śnidanie w pracy, zwłaszcza w deszczowe, chłodne dni. Polecam wszystkim fanom buraków (i nie tylko :)) Ilość porcji: 6 Czas przygotowania: 40 minut + czas pieczenia buraków Składniki: 3 buraki ½ szklanki zielonej soczewicy marchewka mały batat (można zastąpić ziemniakiem) cebula biała część małego pora kilka kropel cytryny 700ml bulionu (można zastąpić wodą) Przyprawy: 5 ziarenek(...)ziela angielskiego, 2 liście laurowe, świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól, majeranek Dwa buraki zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Pieczemy jedną godzinę. Można je również ugotować w wodzie zamiast pieczenia w piekarniku. Burak, marchewkę oraz batat obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka i zalewamy bulionem. Gotujemy na niewielkim ogniu

Kolizje Smaków
Buraki nadziewane mięsem mielonym. 245

smaczne danie. Mięso przyprawione świeżym rozmarynem dobrze komponuje się ze smakiem jakże niedocenianego buraka. Warzywo należy najpierw ugotować na półtwardo, a następnie pobawić się w rzeźbienie buraczanego wnętrza ;) Koniecznie zaopatrzcie się w tym celu w rękawiczki, żeby nie straszyć później otoczenia kolorem dłoni ;) Składniki: 2 buraki 250 g mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula jajko sól  gałązka rozmarynu świeżo(...)zmielony pieprz 2-3 łyżki bułki tartej 2 łyżki roztopionego masła oliwa Wykonanie: Buraki ugotować ze skórą w lekko osolonej wodzie na półtwardo. Wystudzić. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie. Mięso wymieszać z cebulą, jajkiem, solą, pieprzem i rozmarynem. Buraki obrać, przekroić na pół, wydrążyć środek, następnie nadziać mięsnym farszem. Posypać bułką tartą i polać roztopionym

zadanie-gotowanie

Proponowane wyszukiwania