włoszczyzny 2 łyżki cukru, 100 ml białego wina do smaku sól i pieprz, 100 ml śmietany 36 % Ta letnia zupa, przygotowywana jest z młodych liści buraczków i małych korzeni buraka. Piotrek podaje botwinkę z młodymi ziemniakami, okraszonymi skwarkami. Mięso z kurczaka podgotowujemy, ściągamy szumowiny, dodajemy umyte młode warzywa, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy około 1/2 godziny, dodajemy drobno pokrojoną
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwykorzystano chili, kolendrę, pieprz, imbir. Dodatkowym składnikiem jest sól, cukier i cukier karmelizowany, olej słonecznikowy, skrobia kukurydziana, 1/2 % ma się rozumieć koncentrat soku z cytryny, aromaty, koncentrat soku z buraka. Uważam, że firma Winiary idzie z duchem czasu i dba o swoich klientów, którzy chcą jeść nie tylko smacznie, ale i zdrowo, nie stosuje niedozwolonych składników ukrytych pod dziwnie brzmiącymi
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzrobić kolorowy lukier to dodajemy barwnik spożywczy wybranego koloru i ponownie miksujemy. Im więcej dodamy barwnika tym lukier uzyska intensywniejszy kolor. Można również wykorzystać naturalne barwniki np. sok z buraka, sok z jagód, czy wiśni, ale niezbyt dużo, gdyż lukier może nie zastygać. Jeśli lukier jest zbyt rzadki, dodajemy do niego stopniowo jeszcze trochę cukru pudru, a jeśli za gęsty
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięlatem! Nic błędnego, ja regularnie cały rok pijam zimny kefir, czy jogurt, można je jedynie urozmaicać robiąc koktajle lub chłodniki dodając świeże warzywa lub owoce, następny w kolejce będzie burak, z którego zrobię koktajl. Ten zielony chłodnik z grzankami na jogurcie to taki bardziej wypasiony koktajl warzywny. Polecam też koktajl warzywny z surowego szpinaku i kefiru. Niestety aby przygotować chłodnik
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękosteczkę, skrapiamy 2 łyżkami oliwy, wsypujemy 2 łyżkami mieszanki ziaren, mieszamy i rozkładamy sałatkę do salaterek. Prostota, kolorowa i bardzo smaczna. Inne moje przepisy na proste sałatki: Sałatka z buraka à la caprese Sałatka à la caprese Orzeźwiająca sałatka z pomarańczami Sałatka z jajkiem i pomidorem (sałatka light) Letnia sałatka z pomidorów: The post Letnia sałatka z pomidorów appeared first
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięCYKL DIETA NISKOKALORYCZNA SKŁADNIKI: - średni ugotowany burak - roszponka - fasolka włoska konserwowa - świeże oregano - świeża bazylia - dressing miodowo- cytrynowy) (przepis TU ) Przepyszna sałatka. Szczerze polecam, bardzo smakowita i sycąca. Polecam
SMYKWKUCHNIindeksie glikemicznym*. Owoce: banan dojrzały 60 melon 60 morele z puszki 60 ananas z puszki 65 rodzynki 65 daktyle suszone 70 arbuz 75 Warzywa: ziemniaki 70 - 90 kukurydza 70 burak 64 dynia 75 groszek zielony 40 fasola kolorowa 45 rzepa Indeks glikemiczny - określa szybkość ciśnienia krwi w organizmie po spożyciu danego produktu
Truskawkowa Fiestakrokiety przepis tutaj a czasami duszone dobrze doprawione ziemniaki z usmażoną cebulką . Polecam barszcz, jest pyszny I myśle że przepis z pewnością sie przyda ;) Zaczynamy: Składniki: około 1 kg buraków 2 pietruszki 3 marchewki kawałek selera 4 ząbki czosnku sok z jednej cytryny-4 łyżki soku sól, pieprz ziarnaka I mielony, 4 liście laurowe suszone warzywa mięso- kawałek wołowiny(...)pół łyżki soli, pieprz ziarenka, marchew , pietruszke I seler. Teraz można dodać około 2-3 łyżek gotowych suszonych warzyw. Gotujemy około 10 min. Po tym czasie dodajemy buraki, około 1/3 łyżeczki pieprzu, sok z cytryny. Gotujemy około 20 min. Doprawiamy do smaku solą I pieprzem I w razie potrzeby cytryną. Barszcz jest gotowy :) Dzisiaj barszcz podałam
Smaki Edytybrzmi rozsądniej. Niedawno otrzymałam od wydawnictwa Publicat rynkową nowość, czyli książkę "Dieta Agaty", która nie mówi wcinaj seler naciowy przez cały tydzień, a potem zapij sokiem z buraka, a pokazuje niesamowicie zróżnicowaną i zachęcającą kuchnię, która dba o nasz organizm i zdrowie, co więcej w rewelacyjnej oprawia! Od samych zdjęć leci ślinka. Nie wierzycie? Poniżej przykłady. Kotleciki z ryby
Brzuszki Łakomczuszkilodówce domowego kefiru, 3 ogórków gruntowych, 1 łyżeczki siekanego koperku. Doprawiłam całość pikantnym sosem piri piri, solą i ognistą mieszanką przypraw. Można koktajle przygotowywać z różnych warzyw, można dodać buraka , koktajl warzywny nabierze wtedy fantastycznego, koloru fuksji, tak jak chłodnik z botwinki. Polecam też przepisy na: Koktajl warzywny z koperkiem Lemoniada ogórkowa Smacznego! The post Koktajl ogórkowy na kefirze appeared
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięJako, że łatwo możemy dostać botwinkę o tej porze roku warto z niej coś wyczarować. Ja standardowo zaczęłam od klasyku. I nie powiem, jest to mój
Mango PapajaTaki ponury i brzydki dzień dziś. Zmoczyło mnie strasznie gdy poszłam po zakupy. Postanowiłam, że tą całą nieciekawą pogodę odbiję sobie pysznym kremem z botwinki. Muszę
Mango Papajasoków Oleofarm. Pan Mirosław Jabłoński pokazał nam, jak można te ostatnie wykorzystać do przygotowania oryginalnych dressingów do naszych sałatek. A na koniec moja kompozycja: miks sałat, kiełki (m.in. buraka - genialne! tylko gdzie je kupić?), świeże truskawki i winogrona, płatki migdałów i ser kozi, a do tego wszystkiego olej z orzechów włoskich i świeże zioła :) Bardzo dziękuję organizatorom za zaproszenie
Kraina Tysiąca Smakówbanalny w przygotowaniu kisiel zdecydowanie jest TRUSKAWKOWY i lista składników jest bardzo krótka. Doskonała, zdrowa przekąska dla dzieci, z prawdziwymi, naturalnymi witaminami. A kolor... nie zapewni go żaden burak czy inny barwnik. Analogicznie można przygotować kisiel z innych owoców - malin, porzeczek, jagód itp. Ja przelewam owoce przez sito, ale można je zostawić. Przy czym bez nich jest klarowny
Kraina Tysiąca Smakówgranatów. Miksujemy do połączenia się składników. Dodajemy rozpuszczoną żelatynę i miksujemy ponownie. Jeśli kolor nie będzie zbyt intensywny to można wykorzystać 1-2 łyżki soku z buraka. Wsypujemy połowę ziaren granatu, mieszamy za pomocą silikonowej łyżki. Przygotowaną masę przekładamy do tortownicy o śr. 20 cm. Odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Kiedy deser stężeje posypujemy go resztkami ziaren granatu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię