Witaminki, witaminki :) dla chłopczyka i dziewczynki 188Składniki: 2 kg marchewek 1 mały burak 1 pomidor 3 jabłka 1 gruszka 1 seler 1 pietruszka biała 2 gałązki pietruszki natki 1 ząbek czosnku 1 kapusta biała 1 pęczek rzodkiewek Przygotowanie: Warzywa dokładnie myjemy i obieramy, Następnie przepuszczamy przez sokowirówkę
ClauditteMissCooking
Zupa z soczewicą, kokardkami i kurkami 234Bardzo aromatyczna i sycąca zupa w której jest wszystko co zdrowe i smaczne. Jest topinambur, jest soczewica, jest botwinka a do tego pachnące lasem kurki i
Moje Małe Czarowanie
Pięć okrążeń i bliskie spotkanie trzeciego stopnia. Patisony. 215choćby trwał ledwie minutę, zawsze niesie ze sobą spełnienie. Satysfakcję, obustronną. Ja odchodzę bogatsza o siatkę klejnotów, On zostaje lżejszy o parę kilogramów. I niech mi ktoś powie, że burak, kartofel czy rzepa to nie są romantyczne warzywa! Ale to jeszcze nie koniec. Przed samym wyjazdem dochodzi do finałowego okrążenia, a właściwie nalotu. Jest zupełnie irracjonalny, pozbawiony logiki
KUCHARNIA
Przebudzenie-smak zdrowia-----Risveglio-gusto della salute 176umyć i osuszyć, pokroić na cząstki Łodygi selera umyć ,a pomarańczę obrać Wyciskać sok naprzemiennie ,wkładając raz miękkie ,raz twarde składniki do wyciskarki. Zamiast pomarańczy można dać ananasa ,lub buraka. Risveglio-gusto della salute Ingredienti: 6 carote 4 mele 2 gambi di sedano medi slice (1 cm) di zenzero di gusto 1 arancia Attuazione di carote lavate, e quando maggio
w mojej kuchni
PIERNIKOWE CLAPTRAPY – BORDERLANDS – szwedzkie pierniki korzenne Pepparkakor 253lukrze, bo claptrapy mają lekko obskrobaną farbę). Później należy podzielić lukier na 3,4 porcje i każdą z nich zabarwić barwnikami spożywczymi lub domowymi (żółty – kurkuma, czerwony – koncentrat z buraka, awokado/wywar ze szpinaku – zielony), a następnie malować wystudzone pierniki szprycą oraz wykałaczką (w kolejności kontury, wypełnienie, detale). My połączyliśmy te dwie techniki i tło zrobiliśmy domowym lukrem z kurkumą, rozprowadzjąc
Nerds Kitchen
Jak zrobić gładki hummus 257zatar, sumak, chili, pieprz, słodka papryka, oregano, posiekana pietruszka lub kolendra, prażone ziarna, awokado, suszone pomidory. Żeby zrobić wersję "lżejszą" można hummus zmiksować z pieczonymi lub gotowanymi warzywami (dynią, burakiem, marchewką, pomidorami...). Za jednym razem można przygotować kilkudniowy zapas domowej, aromatycznej i sycącej pasty, którą można przechowywać do 5 dni w lodówce. Czas przygotowania: 10 minut + 1 godz. gotowanie
SzczyptaSmaQ
Surówka z marynowanych buraczków 190Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Na słodko lub wytrawnie
Sezamowy chlebek nadziewany gotowanymi warzywami 228drożdży 1 łyżeczka cukru 250-300 ml letniej wody 100 g smalcu 1 płaska łyżeczka soli sezam do posypania 1 żółtko 300g warzyw ( kapusta lub szpinak lub burak liściowy "lukullus" czy jakies inne dowolne warzywa liściaste ) 100 g szynki 50g boczku cebula 2 łyżki bułki tartej SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Rozpuścić drożdże w pół szklanki letniej wody z cukrem. Przykryć folią spożywczą
zielonacukinka
SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z BURAKAMI W JABŁKU 249stole kolorowo. A co do sałatki - ulubiona mojego męża Składniki: 1 duży słoik 0,7 l mieszanki konserwowej: groszek, kukurydza, marchewka 3 jabłka 4 ziemniaki ugotowane 1 duży burak ugotowany 30 dag filetu śledziowego solonego 4 łyżki majonezu sól,pieprz do smaku jabłka do wydrążenia do nafaszerowania Wykonanie: Sledzie moczymy aż do uzyskania pożądanej słoności. Kroimy w nieiwielką kosteczką
Z Majeczką w kuchni
Tarta z burakami i batatem 198Cały tydzień minął niczym z bicza strzelił. Lubię to sformułowanie, przenosi moje myśli pomiędzy Zaczarowaną Dorożką Gałczyńskiego a przygodami Indiany Jonesa. Spacerowałam. Gotowałam. Myślałam. Układałam listę
Gotuj z Blue Raven
Pomysły na imprezę i przyjęcie 232Placki z cukinii i fety Coca, pizza z Hiszpanii Tarta ze szpinakiem i jajkiem Chleb andaluzyjski Pity z rybą po marokańsku Grzanki śródziemnomorskie Mini kanapeczki z halloumi Dip z buraka z za'atarem Empanadas z tuńczykiem Cygara z ciasta filo Dip z pieczonych pomidorów Keftedakia Tortilla z piekarnika Pity z halloumi Turecka pasta z bakłażana Gallette z pomidorami i pesto
Chilli Czosnek i Oliwa
Potrawy wegetariańskie 270grillowane szparagi Zielony omlet Makaron z pieczarkami i cytryną Francuska sałatka z mlecza Tarta ze szpinakiem i jajkiem Lasagne wegetariańska Grzanki śródziemnomorskie Kanapeczki z halloumi i pesto Dip z buraka z za'atarem Cygara z filo z fetą i ziołami Makaron z suszonymi pomidorami Roladki z papryki i koziego sera Kolorowa tortilla z piekarnika Risotto z grzybami i dynią Cypryjskie
Chilli Czosnek i Oliwa
Rosół z włoskimi akcentami 224czym wraz z szumowinami zebrać z powierzchni wywaru, 10. dla klarownego i złotego koloru, do rosołu można dodać kapustę, suszonego grzybka, a nawet buraka, 11. by nadać złocistą barwę, dajemy przypaloną cebulę. Zasada: 1 cebula na 1 litr wody. Możemy dodać także szczyptę kurkumy, 12. rosół musi gotować się przez kilka
Bon Appetit Małgorzaty
Chłodnik z botwinką 238W ubiegłym tygodniu na blogach królowały chłodniki. Też robiłam chłodnik, po raz pierwszy i bardzo mi smakował :) Powrócę do niego jak tylko znów zaleje nas fala
Kuchnia domowa Ani
Zupa botwinkowa z fasolą 191Wczorajszy dzień minął pod znakiem silnego wiatru, deszczu i ogólnej niepogody. Oby nadchodząca jesień okazała się dla nas łaskawsza... Swego czasu obiecałam, że pokażę jak zrobić
Kuchnia domowa Ani