buraki - 8865 przepisów (strona:414/591)

Sałatka z czerwonych buraczków 222

włoskiego  Sos:  łyżeczka musztardy łyżeczka miodu  łyżka ostu balsamicznego  szczypta soli  3 łyżki oliwy lub oleju dobrego gatunku ( może być orzechowy)  Ser i buraki kroimy w kostkę, rukolę myjemy wszystko razem łączymy z sosem z w/w składników.  "Niebo w gębie

pieprzny smaczek
596. Egzotyczne placki + pomysł... na obiad, kolacje? 196

proszkiem do pieczenia, i dodajemy do mokrych składników. Dodajemy ananasa i smażymy na rozgrzanej patelni. Buraczane jaglane kluski z brokułami, prażonymi płatkami migdałowymi i tymiankiem  Przepis: mały burak(ok.120g?) 25g ugotowanej kaszy jaglanej (waga przed ugotowaniem) 35g mąki żółtko sól, pieprz do smaku Buraka i kaszę miksujemy ze sobą na gładkie pure, mąkę przesiewamy przez sitko i łączymy

More food, love and dreams
Tęczowy chleb na starterze Tang Zhong 203

chlebek w sam raz do przekąsek na zabawie. Oczywiście pozostaje kwestia barwników. Jest tyle naturalnych do wyboru. Zielony to matcha, czarny to sproszkowany węgiel drzewny, różowy to sok z buraków, zółty to kurkuma, pomarańczowy to marchewka. Tym którym brak inwencji pozostają barwniki spożywcze. Składniki (na dwie foremki a 26 cm): 360 g Tang Zhong na mące pszennej chlebowej

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb Kwiat - pszenny na starterze Tang Zhong 185

KinderParty.  Podstawą jest najzwyklejszy chleb pszenny na starterze Tang Zhong, istotna jest za to zabawa ze wzorem i kolorami. Zielony kolor to herbata matcha, czerwony to sok z buraków, żółty to kurkuma; dla leniwców pozostają barwniki spożywcze. Przyznaję się, tym razem byłem leniwcem :-) ... Składniki (na bochenek 26 cm): 180 g Tang Zhong na mące pszennej chlebowej i mleku

Grahamka, weka i kajzerka
powidła śliwkowe 114

mniej wody, a więcej cukru. Mam ich 7 kilo . Do takiej ilości dodaje 2 szklanki cukru , w moim przypadku jest to cukier brzozowy,jeżeli mogę to unikam cukru z buraków. Cynamon jedną laskę lub opakowanie zmielonego,ale to już jak kto woli. Po umyciu i wydrylowaniu śliwek wrzucam do garnka i zaczynam smażenie.Mam obawy przed przypaleniem,więc mieszam

Pasje Jolki
Bombowy Sok 143

cukru i wszystkich innych śmieci jakie znajdują się w sokach kartonowych. Jest tylko jeden warunek: MUSISZ MIEĆ SOKOWIRÓWKĘ . Dla dwóch osób - 3 jabłka - 5-6 małych marchewek - 1 średni burak - kawałek imbiru ok. 1 cm - pół łyżeczki oliwy z oliwek Wszystkie warzywa i owoce myjemy, obieramy, kroimy. Wrzucamy do sokowirówki. Dolewamy pół łyżeczki oliwy z oliwek, po to aby nasza

Pasje Jolki
Walentynkowe Red Velvet 175

Velvet to jedno z najbardziej rozpoznawalnych amerykańskich ciast. Masa świetnie nadaje się do wykonania efektownego tortu lub babeczek. Charakterystyczny czerwony kolor można uzyskać dodając do ciasta soku z buraków (barwa nie jest jednak wtedy tak intensywna) lub spożywczego barwnika. Do walentynek jeszcze sporo czasu, więc można się spokojnie zastanowić nad zrobieniem komuś słodkiego prezentu. Red Velvet to moja pierwsza

Ciastkozercy
Love me tender, love me sweet. Love me... without meat! 260

Całość gotowałam 3 minuty.  Zaparzyłam herbatę. Wypiłam z dodatkiem 1 łyżki wywaru imbirowego. Obiad:  Naszpi(na)kowane naleśniki z jajkiem sadzonym Kolacja:  Sentymentalna sałatka z buraka, twarogu i kaszy gryczanej

bastalena
Smakowita buraczkowa z podsmażanymi ziemniaczkami 121

marchewka 0,5 korzenia selera 1 pietruszka (korzeń + liście) 2 listki laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 4 ziarenka pieprzu 4 suszone grzybki Zupa: 0,5 kg czerwonych buraków 2 ząbki czosnku 1 cebula pieprz i sól do smaku natka pietruszki Przygotowanie: Wszystkie składniki do bulionu wrzucić do garnka, zalać 3 litrami zimnej wody, zagotować, zmniejszyć ogień do minimum

cooklife
Pieczone gruszki z serem pleśniowym i orzechami 238

Piekliśmy już  buraki ,  awokado , pomidory , jabłka  i  śliwki , więc najwyższy czas by upiec też gruszki :) Składniki: gruszki orzechy włoskie ser pleśniowy miód ew. tymianek Wykonanie: Gruszki myjemy, osuszamy, kroimy wzdłuż na pół, wydrążamy gniazda nasienne, a w miejsce po nich wkładamy ser pleśniowy i orzech. Możemy doprawić świeżymi ziołami, dla wzbogacenia smaku. Owoce pieczemy

Taste Of My Day
BOTWINKA I 162

Botwinka to sezonowa zupa z młodych liści buraków.  Jest nie tylko zdrowa ale i bardzo pyszna. Zawartość nowalijek w tej zupie powoduje, że kojarzy się nam ona z wiosną... i słońcem...   Składniki: 1 pęczek   botwiny (buraczków z liśćmi) 1   młoda pietruszka 2   młode marchewki 1  por 1/2    selera

Walijskie Pichcenie
BURACZKOWA Z RYŻEM 173

Pisałam już kiedyś, że buraków to u mnie nigdy nie dosyć :) lubię je pod każdą postacią i w każdej formie.  A, że po powrocie z urlopu zbyt wielkiego pola do popisu nie miałam, bo w lodówce zapasy ... żadne :) postanowiłam migusiem zrobić czerwony barszczyk czyli zupkę buraczkową jak mawiałam w dzieciństwie z ... dodatkiem ryżu. Tak mnie jakoś naszło

Walijskie Pichcenie
BOTWINKA II 174

startą rzodkiewką,  jajkiem i ziemniaczkami podawanymi oddzielnie.  Pychotka... taką botwinkę mogłabym jeść i jeść i jeść ... Składniki: b ulion drobiowy  pęczek botwinki  2-3 buraki (ja używam już ugotowanych) włoszczyzna: marchew, pietruszka, kawałek selera, kawałek pora pęczek młodej rzodkiewki  śmietana 18%   3 jajka ugotowane na twardo  sól, pieprz, cukier

Walijskie Pichcenie
Roladki z kurczaka, pieczona figa, dynia i chipsy z buraka! Dietetyczny obiad! 210

Krótko rzecz nazywając zdrowo, smacznie i kolorowo ;-). Na talerzu ląduje pieczona pierś z kurczaka nadziewana dynią i ziołami, podałam z zapiekaną figą, plastrem dyni piżmowej i chipsami z buraka. Bardzo aromatyczne danie! składniki: - pierś z kurczaka - 1/4 dyni piżmowej - czosnek - 2 figi świeże - burak - oliwa z oliwek - sól, pieprz - miód - kardamon mielony - liście bazylii, oregano - sok z cytryny Pierś

SMYKWKUCHNI
Halloweenowe, dietetyczne przekąski. 289

przekąski. No właśnie, jak tu wytrzymać na diecie. Moja propozycja na dzisiejszy wieczór, to warzywne chipsy. Uwierzcie mi są przepyszne i jakie zdrowe.  Składniki: duża marchewka duża pietruszka burak 1 ząbek czosnku 1,5 łyżki oliwy ocet balsamiczny cynamon sól  pieprz Wszystkie warzywa myjemy, obieramy i kroimy w talarki. Marchewkę posypujemy cynamonem. Buraka polewamy odrobiną octu balsamicznego. Pietruszkę

Brzuszki Łakomczuszki