buraki - 8865 przepisów (strona:354/591)

Wegański bigos z cukinią i botwiną 168

aromat mięsa.   1 mała główka młodej kapusty 1 opakowanie tofu wędzonego 1 pomidor duży 3 gałązki selera naciowego 2 marchewki 1 cukinia mała 1/2 pęczka botwiny bez buraków sól, pieprz, papryka wędzona 1 liść laurowy 2 ziela angielskie olej rzepakowy 1 cebula koper świeży Kapustę drobno kroję, przekładam do garnka wlewam zimną wodą, tyle żeby była przykryta, dodaję

wesoła kuchnia
Co w maju do lunchboxa? - Proste obiady na 7 dni #3 (PDF do pobrania) 289

Rada: Do kaszotto wykorzystaj pół pora i pół pęczka koperku, które został po przygotowaniu spanakorizo. Kaszotto świetnie się mrozi - testowałam :) Sobota - Falafele buraczane Kolejna propozycja różowego dania z dodatkiem buraka. Tym razem są to falafele, czyli wegetariańskie klopsiki z ciecierzycy z burakiem lub buraczkami z botwinki. Podajcie je w chlebku pita lub wrapie z dodatkiem pomidora malinowego, młodego szpinaku, szczawiu

Chilli Czosnek i Oliwa
Zupa buraczkowa z ziemniakami 254

wskazówek w przepisie Wywar na żeberkach wołowych po ugotowaniu wywaru wyjmij z niego mięso i warzywa, cebulę zostaw warzywa z wywaru pokrój w kostkę i odstaw dodaj pokrojone buraki, 1 łyżkę słodu lub parę szczypt cukru i 1 łyżkę soku z cytryny zamknij szczelnie garnek i gotuj zgodnie ze wskazówkami w ramce Etap II otwórz garnek i dodaj ziemniaki

Szybko Szybkowar
Zazie Bistro - francuska kuchnia w Krakowie 137

zapiekanka z kozim serem, suszonymi pomidorami i szpinakiem, podana z zielona sałatką (27 zł). Zapiekanka, jak to zapiekanka, bez szczególnych emocji, ale jest smaczna, a porcja duża chłodnik z buraków z mlekiem koksowym z bagietką z posiekaną kalmarami, czosnkiem i ostrą papryką (19 zł) . Chłodnik był rewelacyjny! Po prostu poezja na talerzu. francuska zupa cebulowa (11 zł). Smaczna

Kulinarne przygody Gatity
Marchewkowe ciasto drożdżowe z truskawkami i rabarbarem 123

późnej jesieni. Możemy zmieniać owoce na takie jakie będą w danej chwili w sprzedaży. Zamiast soku z marchwi możemy dodawać inne soki jak ze szpinaku / na pewno takie upiekę / buraków, czy dyni. To ciasto robi się samo! Przy tym cieście jest niewiele pracy! To ciasto jest przepyszne! Przekonajcie się sami! Marchewkowe ciasto drożdżowe z truskawkami i rabarbarem Składniki Wkładamy

Leśny Zakątek
Fioletowe ziemniaki truflowe pieczone 114

masłem, które dodatkowo nadaje pięknego maślanego aromatu ziemniakom. Gotowe danie podaję ze świeżą natką, dodaję surówkę i kawałek mięsa. Danie wege? Dorzućcie posiekaną marchew, pasternak, por, kawałek dyni lub buraki, cebulę, zapieczcie, smakujcie pieczone i kolorowe warzywa, doprawcie słodką i ostrą papryką, ziołami, podajcie z kefirem lub mizerią, smacznego:) Fioletowe ziemniaki truflowe Ruszajcie na zakupy po fioletowe ziemniaki

Zasmakuj Kuchni
Sałatka z fetą i arbuzem 207

który można jeść na zimno i na ciepło. Wzbogaca smak każdej potrawy. Feta lubi też towarzystwo warzyw i owoców. Zachęcam do sprawdzenia jak smakuje pasta z pieczonych buraków z fetą

AniaGotuje.pl
BARSZCZ Z WARZYWAMI I PEŁNOZIARNISTYM MAKARONEM 178

wielorakich warzyw.  Jeśli wolimy zupy z ziemniakami, zastąpmy nimi makaron - też będzie pysznie! 👌 Składniki: bulion drobiowy (u mnie ugotowany na skrzydełkach i podudziach) 4-5 szt ugotowanych wcześniej buraków 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera korzeniowego 1 por 2 łodygi selera naciowego sól pieprz majeranek sok z cytryny lub ocet szczypta cukru śmietana 18% koperek Wykonanie: Do ugotowanego

Walijskie Pichcenie
Zupa botwinka 2714

łyżki soku z cytryny 1 pęczek koperku dodatkowo do podania – opcjonalnie: jajka ugotowane na twardo, kremowe ziemniaki lub ziemniaczki podsmażone, chleb opcjonalnie 2-3 łyżki soku z buraka dla podkreślenia koloru zupy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zupa botwinka – Wykonanie: Przygotować bulion wg tego przepisu: Bulion warzywny lub przecedzony rosół. Ja z reguły gotuję większą ilość bulionu lub rosołu(...)dokładnie wymieszać. Na koniec doprawić botwinkę sokiem z cytryny. Podawać z dowolnymi dodatkami, np. jajkami ugotowanymi na twardo lub młodymi ziemniaczkami. Opcjonalnie można dodać 2-3 łyżki soku z buraka dla podkreślenia koloru zupy. Dodatkowo można również zabielić zupę śmietaną (należy wtedy do kubeczka ze śmietaną wlać kilka łyżek zupy, wymieszać, a następnie powoli wlewać śmietanę do zupy, cały czas

Kulinarne Przeboje
LubelLOVE Inspiracje - wiosenny makaron z botwiną i groszkiem. 151

szczęście wiosna wróciła, a razem z nią wysyp młodych warzyw. Uwielbiam czas nowalijek, kryje się w nich ogrom możliwości i oczywiście zdrowia. Tym razem padło na botwinę, młode buraki ćwikłowe i nowy makaron Mini 5 warzyw od Lubelli. Słoneczko i długi dzień trzeba wykorzystać na maxa, więc danie musi być szybkie, sycące i lekkie, nikt nie ma ochoty sterczeć

Farmażony
Botwinka – wiosenna zupa 206

świeżość i zapowiedź najpiękniejszych kulinarnych miesięcy, czyli pysznych, sezonowych produktów. Lubicie botwinkę?     Składniki: 1-2 pęczki botwinki 1 nieduża marchewka 1 l bulionu (warzywnego lub mięsnego) 1 burak (upieczony lub ugotowany na Czytaj dalej... Artykuł Botwinka – wiosenna zupa pochodzi z serwisu Pasja Smaku

Pasja Smaku
Botwinkowy chłodnik z kiełkami 135

szczypior 2 garście kiełek rzodkiewki i brokuła 4 jajka przepiórcze 1/3 szklanki śmietany 100 ml kwaśnego mleka 3 łyżki octu winnego 200 ml jogurtu greckiego 1 szklanka wody 1 burak pieczony opcjonalnie Botwinę kroję. Buraczki ścieram na tarce jarzynowej. Do garnka wlewam szklankę wody, dodaję pokrojona botwinę ale bez liści, oraz starty burak pieczony. Gotuję na wolnym ogniu około

wesoła kuchnia
Chleb z natką pietruszki i kefirem 181

pokojowej na 12-16 godzin. Zaczyn ma urosnąć i delikatnie opaść. Ciasto właściwe 624g zaczynu, całość, 530g mąki chlebowej, u mnie typ 650, 280g wody, 2 łyżeczki syropu z buraków cukrowych / melasa/, 18-20g soli morskiej, 60g pokrojonej dość grubo natki pietruszki, same listki, mąka do podsypania w trakcie składania ciasta. Składniki ciasta właściwego mieszamy razem i wyrabiamy

Leśny Zakątek
5 pomysłów na zdrowe przekąski 137

papierem i rozłożyć równo ciecierzycę. Piec przez pół godziny w temperaturze 200°C. Chipsy z warzyw i owoców Tych chipsów nie zobaczysz w garnku pełnym oleju! Te z suszonych buraków, jabłek, marchewki czy banana możesz już kupić w większości sklepów. Zrobione bez dodatku tłuszczu mają prawie o połowę mniej kalorii od smażonych chipsów ziemniaczanych. Ich przygotowanie w domu jest

Okiem Blondynki by McBlondi
Barszcz ukraiński, Trzy billboardy za Ebbing Missouri 170

Pożywna, pełna witamin zupa, trochę zapomniana, więc odświeżam pomysł. Składniki: kilka łyżek oliwy/oleju, 1 kawałek białej kapusty (u mnie stożkowa ), 2-3 buraki, 2 marchewki, 1 pietruszka, 2-3 ząbki czosnku, 2 cebule lub 1 por, 4-5 ziemniaków, 1 puszka czerwonej lub białej fasoli, 3-4 łyżki przecieru pomidorowego, kilka łyżek kwaśnej śmietany, natka pietruszki, szczypiorek, suszony lubczyk

Qlinarnie i Qlinarnie