buraki czerwone - 1000 przepisów (strona:28/67)

CARPACCIO Z BURAKA 152

Wiecie o tym, że:  Barszcze i soki z buraków obniżają ciśnienie krwi, oczyszczają ją oraz powodują w niej wzrost liczby czerwonych ciałek (ich niedobór powoduje anemię).   Poza tym buraki zawierają dużo witaminy C i B1 oraz wiele makro- i mikroelementów.  Znajdziemy w nich wapno, magnez, potas oraz dwa rzadkie metale: rubid

Kuchnia w opałach
132. Złota jesień, czyli: czosnkowa zupa krem muśnięta musem z buraków. 288

sposób, bo na bazie pieczonych ziemniaków i batatów.. Ale żeby nie było nudno (jak to u nas w zwyczaju) zupę urozmaiciłyśmy musem z octu balsamicznego, czerwonego wina.. z pieczonych buraków. Jesteście chętni, aby spróbować? Zapraszamy do przepisu:    Składniki (na 4-5osób): litr esencjonalnego wywaru mięsno-warzywnego lub warzywnego 1 główka czosnku pół kg ziemniaków

Symfonia Smaków
Barszcz ukraiński z czerwoną fasolą z puszki 240

sprawę z tego, że jabłka też do niego pasują. To sekret naszych babć! 2 udka z kurczaka 3 nieduże ziemniaki 2 marchewki 2 buraki 1/2 małej główki kapusty (1/4 dużej główki) 1 puszka czerwonej fasoli 3 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 250ml świeżego soku buraczano-jabłkowego Marwit 1. Udka myjemy, gotujemy. Po zagotowaniu wodę odcedzamy, udka płuczemy(...)garnka dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, liście laurowe, ziele angielskie. 3. Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy się zeszklą, dodajemy starte na dużych oczkach tarki buraki i marchewkę. Chwilę smażymy i zalewamy szklanką wody. Dusimy pod przykryciem około 10 minut. 4. Do garnka z udkami i ziemniakami dorzucamy podsmażone warzywa, posiekaną kapustę i odcedzoną fasolę. Doprawiamy

Szefowa kuchni
Botwinka pasteryzowana na zimę 233

ubiegłym roku zrobiłam taką botwinkę na zimę. To naprawdę świetna sprawa, szczególnie jeśli ktoś lubi barszcz czerwony z botwinką czy zupę z buraków. Polecam gorąco! Przepis znalazłam na Wegetariańskich Smakach.Składniki:pęczki ładnej botwinkisólwodasok z cytryny lub odrobina octuSposób przygotowania:1. Botwinkę oczyszczamy z brzydkich liści, tak aby zostały te najładniejsze i najzdrowsze.2. Botwinkę i buraczki dokładnie płuczemy, liście

Kuchnia domowa Ani
Tradycyjny barszcz czerwony (wigilijny) 1078

ząbek Liść laurowy Pieprz czarny ziarnisty 4 ziarna Ziele angielskie 2 ziarna Ocet 2 łyżeczki Sól do smaku Cukier Suszony grzyby opcjonalnie Majeranek opcjonalnie Wykonanie: Buraki obrać, […] The post Tradycyjny barszcz czerwony (wigilijny) appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Czekoladowe ciasto buraczane 179

 Dziś mam dla Was wspaniałe, mocno czekoladowe i bardzo wilgotne ciasto z dodatkiem buraków. Tak tak, to nie błąd, w środku są buraki

Czerwona Porzeczka
Sałatka na zimę z buraczków i czerwonej papryki. 173

Składniki : 2,5 kg buraków ćwikłowych  ( najlepiej odmiany ciemno czerwonej np. Opolski ) 0,5 kg czerwonej papryki 0,5 kg cebuli 0,5 szklanki cukru 1 szklanka octu 10 % sól pieprz czarny cały pierz czarny mielony kilka listków laurowych woda Sposób wykonania :   B uraczki umyj, ugotuj na pół twardo. Obierz ze skórki, zetrzyj na tarce

Przepisy i porady kulinarne
Babka z białym burakiem ćwikłowym 158

babkach właśnie bo babki jada. A jako, że burak biały to i niewidoczny czyli znowu plus dla mnie, bo warzywko przemycone. A co do samych buraków to są słodsze od czerwonych i równie smaczne. Teraz pomyślę nad dalszym ich wykorzystaniem tradycyjnie lub nie. Babka podana na talerzyku z kolekcji Jesień od Porcelana Bogucice Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Sałatka z buraków, selera naciowego i marchewki + czerwony ryż 190

Sałatka z buraków,   selera naciowego i marchewki + czerwony ryż Składniki: - 100g ryżu czerwonego                - 1 łyżka octu balsamicznego - 2 upieczone buraczki                  - ½ łyżeczki oliwy - 2 łodygi selera naciowego          - sól himalajska - 1 marchewka - 1 łyżka pestek

Wegańska kuchnia orientalna
Tosty z burakiem i kawiorem 160

Przeżyłam. Smakowało mi. Naprawdę. ;) Tosty z burakiem i kawiorem, czyli nie taki kawior straszny...   Składniki:  2 kromki chleba tostowego masło do smarowania 1 burak ugotowany w łupinie kawałek czerwonej cebuli 2 cienkie plasterki mozzarelli zioła prowansalskie, tymianek i oregano 1/2 cukru brązowego 1 łyżka balsamicznego octu winnego 1 łyżka oliwy z oliwek pieprz czarny, sól koperek kawior

Kuchnia Prezydentowej
Zupa chrzanowa na Wielkanoc 176

zupę na Wielkanocne śniadanie? Moja Babcia i Mama robiła żurek, albo biały barszcz, chociaż nie zawsze. Moja Teściowa przygotowuje zawsze barszcz, ale ku mojemu wielkiemu zdziwieniu... czerwony... Gotowany tylko na kiszonych burakach (zakwasie) z olbrzymią górą pokrojonej wędliny w środku. Po takiej zupie nie było szans na zjedzenie czegokolwiek więcej. Żurek też bardzo lubię, jednak ostatnio występuje

Pełny talerz
Eintopf ziemniaczany z dodatkami. #wege 275

dodatkami. (4 osoby) Składniki: 6 średnich ziemniaków 2 średnie papryki, czerwona i żółta 1 duża marchewka 1 puszka cieciorki 1 puszka białej fasoli 2 średnie czerwone cebule 1 średniej wielkości burak 300 ml passaty pieprz, ostra papryka, majeranek, bazylia, sos sojowy, sos chili Proponujemy wersję nieco szybszą do zrobienia. Czyli nie będzie to taki 100% eintopf

vegetanie
Barszcz czerwony 189

Prawdziwy, domowy barszcz z czerwonych buraczków.   Składniki:-6 średnich buraków-2 marchewki-kawałek selera i pora-cebula-2 ząbki czosnku-garść suszonych grzybów-kilka suszonych śliwek-natka pietruszki i gałązka kopru-wędzonka ( wędzona kość )-sól, pieprz-sok z cytryny lub ocet   Do garnka wlewamy ok. 2,5 l wody, doprowadzamy do wrzenia.Wrzucamy wędzonkę, seler

Maminek kulinarny
Buraki z papryczką i cebulą 169

Jest bardzo smaczna,  bogata w witaminy i nieraz wyratuje nas z sytuacji, gdy zbraknie czasu na przygotowanie sałatki do obiadu.  Składniki; 3 kg buraków 4  cebule 4  papryki czerwona 1 szklanka oleju 1 szklanka wody 1szklanka octu 10 % 0,5 szklanka cukru 1 łyżka soli Warzywa myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych

Anioły w kuchni