Zakwas z buraków jest podstawą do zrobienia barszczu czerwonego na wigilię. Znakomicie nadaje się też do picia, jest doskonałym naturalnym napojem wzmacniającym odporność. Same buraki mają mnóstwo wartości odżywczych i picie zakwasu przyniesie nam same korzyści. Ukiszone buraczki można wykorzystać do sałatki, carpaccio lub do położenia na kanapkę. 1,5 kg. buraczków ćwikłowych 1 główka czosnku garść ziela
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniedoskonale prezentuje się na świątecznym stole a dzięki poszczególnym warstwom zyskuje niepowtarzalny smak. składniki na 6 porcji 450 g filetów śledziowych w oleju 2 czerwone cebule 3-4 ugotowane buraki 3-4 ugotowane ziemniaki 4 jajka ugotowane na twardo jajka 200 g majonezu pęczek szczypiorku czarny pieprz sól przepis Obrane i wystudzone ziemniaki ścieramy
Smakowite Daniamasła świeżego. Gotować do miękkości. Blenderować na gładkie puree i doprawić do smaku solą. 3. Jarmuż podzielić na mini porcje. Smażyć w głębokim tłuszczu. Doprawić do smaku solą. 4. Czerwoną kapustę drobno szatkować i zblanszować w wodzie z solą i cukrem, zakwaszając octem z białego wina- odcedzić i hartować. Następnie przygotować złoty karmel ze smażyć na nim blanszowaną kapustę(...)czosnkiem tymiankiem i szalotką. Dodać demi- glace pogotować przez chwilę wszystko razem- odcedzić dodatki smakowe( szalotka, czosnek, tymianek). Krem z buraka z kozim serem i chrzanem (Igor Antoszewski, Michał Wester) Składniki na 4 porcje: 600 g buraków, 200 ml wywaru warzywnego, 400 ml soku jabłkowego, 100 g masła, 100 g koziego sera, 50 g chrzanu, sól, zielone jabłko
Plate of Joycebula 4 ząbki czosnku 4 cm korzenia imbiru sok z 1/2 cytryny 50 gram parmezanu sól, pieprz,odrobina curry olej,woda (ewentualnie bulion czy czerwone wino) Zacznij od przygotowania buraków. Obierz je, zetrzyj na tarce o grubych oczkach, skrop sokiem z cytryny, wrzuć do garnka i zalej taką ilością wody, by w pełni je zakrywała. Wstaw
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaSkładniki 2 buraki pół cebuli czosnkowej pół cebuli czerwonej sok z połowy cytryny 1 łyżka oliwy z oliwek cukier,sól i pieprz do smaku Przygotowanie Buraki ugotować ,pokroić w słupki. Cebule pokroić w półtalarki ,wymieszać z burakami. Dodać oliwę z oliwek ,sok z cytryny ,doprawić cukrem ,solą oraz pieprzem
R'n'G Kitchenłyżeczka suszonego oregano 3 łyżki oliwy Sos czosnkowy 1 mały jogurt naturalny 1 łyżka majonezu 2 ząbki czosnku Dodatkowo 4 bułki liście młodego szpinaku pomidor czerwona cebula cukinia Sposób przygotowania Buraki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Odcisnąć sok i przełożyć do miski, razem z przyprawami, wbić jajka, dodać bułkę tartą i wymieszać. Formować
pink envelopeBuraki zawsze obieram w lateksowych rękawiczkach, a ścieram je w malakserze na tarce i nie martwię się nigdy czerwonymi dłoniami i paznokciami, które po burakach tak trudno domyć:) Składniki: buraki chrzan musztarda sól cukier sok z cytryny Wykonanie: Buraki ugotować, wystudzić, obrać i zetrzeć na tarce. Doprawić pozostałymi składnikami. Przełożyć do słoików i przechowywać
Blondynka Gotujepozostałych po odlaniu płynu buraków możecie przygotować szybką i bardzo zdrową sałatkę z kiszonych buraków. 300-400g kiszonych buraków kroimy drobno w słupki, dodajemy drobno pokrojony 1 kiszony ogórek, 1 czerwoną średnią cebulę lub szalotkę, starte na tarce małe twarde, słodko-winne jabłko. Doprawiamy całość oliwą z oliwek, olejem rzepakowym lub lnianym, solą, pieprzem(...)odrobiną cukru. Do kotletów mielonych czy klopsów – idealna! SKŁADNIKI - naczynie o pojemności 2,5-3l 850-1000g buraków, najlepiej długich (waga po obraniu) 2 litry wody, koniecznie miękkiej, nie z kranu – użyjcie mineralnej 2 płaskie łyżki stołowe soli kamiennej ½ główki czosnku – 6 średnich ząbków 5-6 listków laurowych 8-10 ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka czarnego
Karo in the Kitchenfetą. Kremowa feta to dla mnie HIT do warzyw. Poznałam ją na warsztatach i chciałam się z nią z Wami podzielić:) 3 buraki woreczek kaszy gryczanej cebula mała czerwona groszek w puszcze małe opakowanie ser feta pół opakowania 1/3 szklanki śmietanki kremówki oliwa z oliwek pieprz rukiew wodna Buraki upiecz w piekarniku
AZgotuj!Tort Red Velvet (Red Velvet Cake) to chyba najpopularniejszy tort w Ameryce. Swoją nazwę (czerwony aksamit) zawdzięcza oczywiście dodatkowi czerwonego barwnika. Jest wiele historii jego powstania lecz najpopularniejsza mówi, że w czasach kryzysu dodawano do ciast sok z buraka, który sprawiał, że wypiek był słodszy (cukru brakowało) i bardziej wilgotny (co nadawało aksamitną konsystencję). Skutkiem ubocznym było barwienie na malinowy(...)duże jajka 1 i 1/2 łyżki kakao 300 ml maślanki 1 łyżka ekstraktu z wanilii 1 łyżka białego octu winnego 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej czerwony barwnik spożywczy lub skoncentrowany sok z buraka Tort Red Velvet – krem: 250 g serka Philadelphia (2 opakowania) 250 g mascarpone (1 opakowanie) 1/2 szklanki cukru pudru listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7
Poezja smakuwielkimi krokami... Powoli zaczynamy się zastanawiać nad świątecznym menu... Myślę, że to odpowiedni moment, żeby nastawić zakwas na czerwony barszcz. Barszcz na zakwasie ma zdecydowanie inny smak, niż ten zwykły barszcz upichcony na szybko ze świeżych buraków. Gotowy zakwas można przechowywać w lodówce do kilku tygodni. Ja do przygotowania nie daję razowego chleba, często powoduje(...)Świat jeszcze mamy trochę czasu, a według mnie ta metoda jest bezpieczniejsza. Przepis na wigilijny barszcz czerwony znajdziecie tutaj. Zakwas na czerwony barszcz Proporcje na około 1 litr zakwasuCzas przygotowania: 30 minut + 7 dni Składniki: 1,5 kg buraków Przegotowana woda - tyle, żeby zakryła pokrojone buraki 4 ząbki czosnku 2 łyżeczki soli
Kulinarne przygody Gatityłososiem, pesto i mozzarellą :-) Obiady oto kilka propozycji : polędwiczki wieprzowe pod pierzynką z buraków i jabłek, błyskawiczna zupa rybna z dodatkiem krewetek lub czerwona fasola w paście tandoori :-) Desery: ciasto czekoladowe z burakami i suszonymi śliwkami, pyszny makaron z ricottą, miodem i migdałami, wegańskie muffiny z malinami i borówkami, batony mocy i inne. Kolacje: zupa krem
kruche babeczkidosyć wysoki indeks glikemiczny, więc powinny jeść go na surowo. Pojawiły się już na blogu inne przepisy buraczane: zakwas buraczany na czerwony barszcz, czerwony barszcz na zakwasie, sałatka z buraków, śledź w buraczkowej pierzynce, domowa ćwika, a nawet ciasto buraczkowe. Próbowaliście kiedyś ciasta z burakami ? Jeśli nie, to zachęcam, będziecie bardzo
Kulinarne przygody GatitySEREM /własny;/ na 2 porcje 3 nieduże młode buraki (ok. 300- 400g) 1 cebula czerwona 100 ml czerwonego półwytrawnego wina 400 ml buliony warzywnego 200g kremowego serka koziego (u mnie Rondele President) pieprz świeżo mielony ew. ocet balsamiczny olej ryżowy Buraki gotuję do miękkości, następnie obieram je i kroję w mniejsze kawałki (polecam robić
W kuchni Karmel-itki