burak - 4917 przepisów (strona:4/328)

Ciekawostki kulinarne: buraki 175

Pierwsze zapiski o burakach pochodzą z 722 r. p.n.e. z Babilonii. W nowej erze królowały na greckich stołach, a dwieście lat później docenili je Rzymianie. Pierwsze informacje o burakach na ziemiach polskich pochodzą z XIV wieku, ale duże uprawy pojawiły się dopiero dwieście lat później. Obecnie Polska jest liderem wśród producentów buraków w Europie. Właśnie dziś smaczny burak obchodzi swoje(...)święto. Buraki dzieli się na liściowe, czyli botwinę, i korzeniowe, a te na cukrowe - po trzcinie cukrowej to drugie źródło cukru, pastewne - składnik paszy dla zwierząt, oraz ćwikłowe. Właśnie te uprawia się do celów kulinarnych. Doskonały burak powinien mieć ciemny miąższ, cienką skórkę, a w przekroju jednolitą barwę. Młode buraki można jeść w całości - korzeń i liście. Korzenie buraków

My Chcemy Jeść
Sałatka z buraków, cebuli i ogórków kiszonych + film 175

Smakowita i zdrowa sałatka z czerwonych buraków, cebuli i ogórków kiszonych z dodatkiem koperku to świetna przekąska lub ciekawy dodatek do drugiego dania. Przygotowuje się ją w kilka chwil wystarczy tylko ugotować buraki a następnie pokroić i wymieszać wszystkie składniki a na końcu odpowiednio doprawić . składniki na 4 porcje 5 średnich buraków 1  cebula 4 kiszone ogórki pęczek koperku(...)jogurtu naturalnego czarny pieprz sól przepis Buraki gotujemy do miękkości pod przykryciem, następnie odcedzamy i studzimy. Ogórki kiszone kroimy w kostkę, cebulę i opłukany koperek drobno siekamy. Wystudzone i obrane ze skórki buraki kroimy w kostkę. Do salaterki wrzucamy pokrojone buraki, ogórki, cebulę i koperek, dodajemy jogurt i wszystko mieszamy. Sałatkę doprawiamy czarnym pieprzem i solą. Gotową sałatkę wstawiamy

Smakowite Dania
Buraczane frytki w rozgrzewającym sosie 199

Witam ponownie! tym razem robię ukłon w stronę przeziębionych :). Brak apetytu? gardło boli? a może po prostu miało się zrobić barszcz ale jakoś nie wyszło i buraki zostały?. Jest na to rozwiązanie! Pyszne frytki z buraka w grejpfrutowo-imbirowym sosie z nutką kokosa. Burak to twardziel więc nie będzie to danie w 5 minut ale efekt Was zaskoczy!. Burak bogaty(...)chorobie, witamina C z grejpfruta podniesie na duchu a imbir ze swoim bakteriobójczym działaniem postawi na nogi. Całość zamknie olej kokosowy bogaty w drogocenne tłuszcze na którym zahartujemy buraka. Zacznijmy :)Czas przygotowania 30-40min Składniki:3 średnie buraki1 grejpfrut sweetie duży3 łyżki oleju kokosowego do smażeniaImbir sproszkowany 1 łyżeczka lub więcej (wd. upodobań)Ksylitol do posłodzeniaMąka ziemniaczana

Kuchnia PROzdrowotna
Carpaccio z buraka z kozim serem i orzechami włoskimi 323

Jeśli chodzi o buraka to są moje początki w jego towarzystwie. Oprócz znanej nam wszystkim surówki z buraka, tartego i marynowanego w słoiczku na zimę i barszczu rzadko pojawiał się na moim stole, traktowany po macoszemu, pyszny ale nigdy nie potraktowałam go zbyt wykwintnie. Dziś to on zasłużył na oklaski, danie niesamowite, wspaniałe... Wręcz cud na talerzu. Buraku- wybacz(...)Tobie nie pamiętałam nigdy, dziś wracasz do łask. Składniki (na dwie porcje): 1 średni burak, pieczony przez godzinę w piekarniku w 180 stopniach, ostudzony i obrany 60 gram sera koziego w kawałku, pokrojonego w kostkę garść orzechów włoskich, posiekanych drobno natka pietruszki- kilka listków łyżka syropu klonowego łyżka octu balsamicznego łyżka oliwy z oliwek/ oleju z pestek winogron Buraka kroimy

Mango Papaja
Wyjątkowa tarta z burakami i camembertem 168

Potrzebujemy: 1 opakowanie ciasta francuskiego 4 niewielkie buraki 1 serek camembert pół pęczka koperku oliwa tymianek ząbek czosnku sól, pieprz łyżka octu balsamicznego Z buraków odkrajamy końcówki i dobrze je myjemy. Następnie każdego układamy na dosyć szerokim pasku folii aluminiowej. Buraki skrapiamy oliwą, posypujemy solą, pieprzem i tymiankiem, dodajemy też po jednym plasterku czosnku. Dokładnie zawijamy folię i pieczemy(...)minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Czas pieczenia może się zmienić w zależności od wielkości buraków. Ważne żeby były miękkie. Po wyjęciu ich z piekarnika odstawiamy je do przestudzenia. Następnie obieramy je ze skórki (powinno się ją łatwo zdejmować palcami) a następnie kroimy w około centymetrowe plasterki. Pokrojone buraki umieszczamy w misce, skrapiamy octem balsamicznym i doprawiamy niewielką ilością

Okolice Palnika
Pan Burak. I jego kremowy koniec. 164

robisz? - A co ja mogę w kuchni robić, co? - Pytałem retorycznie! Znów coś pichcisz? Dasz troszkę? - Ale Ty nie lubisz kremów! Czy już ktoś się domyśla, jak Pan Burak skończył swój żywot? KREM Z BURAKÓW. (oryginał:  Just My Delicious ; podaję już ze swoimi zmianami;) 8 średnich buraków 3 szalotki 3 ząbki czosnku ok. 1l bulionu warzywnego sól, pieprz ziołowy(...)majeranek I. wersja: Zagotowałam bulion. Buraki obrałam i gotowałam w bulionie aż do miękkości. Szalotki i czosnek posiekałam. Dodałam do gotującego się bulionu wraz z majerankiem. Kiedy buraki były bardzo miękki, wszystko zblendowałam. Doprawiłam do smaku. Podałam z kleksem kwaśniej śmietany. II. wersja: Buraki muszą być wcześniej ugotowane. Rozdrobniłam je, wrzuciłam do  gotującego się bulionu wraz z czosnkiem

W kuchni Karmel-itki
Pieczone buraki z kozim serem i sosem musztardowo-miodowym 105

Pieczone buraki z kozim serem  i sosem musztardowo-miodowym  na pieczonym czosnku Pieczone buraki to doskonała propozycja na przystawkę lub lekki posiłek (np. drugie śniadanie do pracy). Świetnie sprawdzi się szczególnie w sezonie jesienno-zimowym. Buraki podane na rukoli lub młodym szpinaku ubarwią stół i dodadzą witamin oraz przeciwutleniaczy w trudnym dla odporności okresie.  Dodatkowo do przepisu(...)koziego sera możesz użyć sera z owczego lub krowiego mleka (np. twarogowego lub pleśniowego).   Ser feta również dobrze sprawdzi się w tym przepisie!  Zapraszam do pieczenia buraków! Pieczone buraki z kozim serem  i sosem musztardowo-miodowym Składniki dla 3-4 osób: ok. 600-700g buraków * 5-6 ząbków czosnku łyżka oleju rzepakowego lub słonecznikowego

Gary Bez dna
Sałatka z pieczonego buraka z wędzonym łososiem 143

Buraki to jedne z moich ulubionych warzyw, i to własnie zimą smakują mi najlepiej. Można z nich przygotować mnóstwo wspaniałych dań, a dzięki ich niskiej kaloryczności mogą je, praktycznie w nieograniczonych ilościach, jeść osoby będące na diecie. Co więcej buraki przyspieszają przemianę materii. Buraki mają wiele wartości odżywczych i prozdrowotnych - zawierają duże ilości witamin z grupy(...)sód, fosfor). Zalecane są osobom cierpiącym na anemie, nadciśnienie czy podwyższony cholesterol. Dzięki zawartości antyoksydantów chronią organizm przed wolnymi rodnikami, zwykłymi przeziębieniami, a nawet rakiem. Dlatego zdecydowanie warto jeść buraki w każdej postaci.  Ostatnio zrobiłam zapiekankę z buraka i selera , a dziś postanowiłam wykorzystać upieczone buraki do sałatki z wędzonym łososiem . Taka sałatka idealnie sprawdzi się na romantyczną kolacje

Codzienne Gotowanie
Buraccio - carpaccio z buraków 188

Baardzo smaczna i lekka przystawka lub kolacja :) A do tego bardzo efektowne. Słodki smak buraka idealnie współgra ze słonym kozim serkiem i wyrazistym sosem balsamicznym. Przepis znalazłam na stronie ' Gotowanie z pasją '. Zapraszam od przygotowań! Składniki dla 2-3 osób: 1 duży burak 12 ziaren bobu 100 g serka koziego 3 łyżki octu balsamicznego 3 łyżki cukru koperek CZAS PRZYGOTOWANIA(...)POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni Celsjusza. Buraka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i owijamy folią aluminiową (błyszczącą stroną do środka). Pieczemy 60 minut. Wyciągamy, rozcinamy folię i odstawiamy do ostygnięcia. Kroimy na 12 cieniutkich plastrów. 2. Bób gotujemy w osolonej wodzie, przelewamy zimną wodą, odstawiamy do ostygnięcia i obieramy. 3. Na patelni lub w małym garnuszku umieszczamy

My Culinary Art
Oczyszczający i usuwający zmęczenie sok z buraka, marchewki i jabłka 165

witamin i minerałów. Mają działanie alkalizujące, co jest dość ważne przy naszych zakwaszonych organizmach (a to właśnie z zakwaszenia organizmu biorą swój początek prawie wszystkie choroby). Sok z surowego buraka ma działanie oczyszczające oraz usuwające zmęczenie. Ale świeżo wyciśnięty może być drażniący dla żołądka, dlatego przed jego wypiciem należy odczekać minimum 30 minut lub nawet 1 godzinę (aby drażniące związki(...)zdążyły się utlenić). Dodatek tłuszczu pozwoli nam lepiej przyswoić część witamin. Składniki: 1 średni burak (najlepsze do soków są podłużne) 2 marchewki 3 jabłka odrobina świeżo wyciśniętego soku z cytryny pół łyżeczki dobrej oliwy extra virgin lub oleju (opcjonalnie)   Przygotowanie: Marchew i buraka obrać, umyć. Z jabłek wydrążyć gniazda nasienne, umyć i pokroić w ćwiartki. Przy użyciu sokowirówki

Moja Delicja
Zupa krem z pieczonych buraków 170

Burak to warzywo niezwykłe o pięknej intensywnie czerwono-fioletowej barwie, niezwykłym smaku, który zmienia się podczas obróbki termicznej. Niektórzy je kochają, inni nienawidzą. Ja znajduję się gdzieś pośrodku. Uwielbiam wszelkie barszcze z jego udziałem, ale w formie zasmażanej, czy surówkach tylko go toleruję. Dzięki procesowi pieczenia burak zyskuje niezwykłą słodycz, natomiast dodatek innych warzyw, mleka kokosowego i ostrej papryki tworzy(...)korzeń pietruszki1/2 selera1 czerwona cebula3 ząbki czosnku1 ostra papryczka chilisól morska500-750 ml wege bulionu z warzyw100-150 ml mleka kokosowego lub wegańskiej śmietankipłatki migdałów do posypania (ewentualnie)Przygotowanie:Buraki, pietruszkę, seler i cebulę obrać i umyć, a następnie zawinąć w folię aluminiową i włożyć do piekarnika nagrzanego do 220°C na 1h. Po tym czasie wyjąć wszystkie warzywa oprócz

Food Square
pieczone buraki z mozzarellą i chrzanem 132

Niewiarygodnie proste i smaczne.Odsłona buraków, jakie mało kto zna.Dla dwóch osób potrzebujemy- dwa średnie, ugotowane buraki w lekko osolonej wodzie i z łyżką octu- dwie mazarelle 125g-  dwie łyżki chrzanu-  łyżka śmietany-  przyprawy(sól, papryka słodka i ostra, czosnek)MOZzARELLĘ kroimy i marynujemy w obu paprykach, lekko solimy.Drugą kulkę posypujemy dowolną mieszanką ziół i lekko(...)solimy.Polewamy lekko oliwą z oliwek.Zostawiamy na ok. godzinęw pokojowej temperaturze.Można i dłużej, ale wtedy w lodówce. Buraki gotujemy do miękkości.Kiedy ostygną, obieramy i kroimy na plastry 5 mm.Włączamy piekarnik na 170 stopni z termoobiegiem.Buraki i mozzarellę układamy w naczyniu żaroodpornym. Nie solimy, gdyż ser jest już posolony.Rozkładamy łyżeczkę posiekanego czosnku z oliwą

Pasje Jolki
syrop z buraka 155

Słodki i bardzo wartościowy wyciąg z buraka. Wystarczy chwila dla przygotowania syropu bogatego w żelazo. Działa wzmacniająco a także wspomaga przy przeziębieniu, działa lekko wykrztuśnie. Najlepszy jest świeży i właśnie dlatego nastawiam syrop tylko z jednego buraka a nie kilku na raz. Składniki: średniej wielkości surowy burak łyżeczka cukru Buraka dokładnie myjemy i wycieramy. Odcinamy plasterek z wierzchu(...)plasterkiem. Odstawiamy na kilka godzin w temperaturze pokojowej ( im cieplej tym szybciej naciągnie sok ale nie ogrzewamy go specjalnie). Jeśli chcemy uzyskać większą ilość (dla kilku osób) to lepiej buraki obrać, pokroić w plastry i wymieszać w słoiku z kilkoma łyżkami cukru. Syrop najlepiej zużyć w ciągu 2 dni. Jednorazowa dawka to jedna lub dwie łyżki

prawdziwe jedzenie
60. Na straganie w dzień targowy: czyli przepyszny krem z buraków w towarzystwie truskawek! 197

Witajcie w środowe popołudnie!  To już nasz 60ty wpis! Okrągłą liczbę witamy nie tortem, lecz przepysznym kremem z buraków, który na pewno przypadnie Wam do gustu. Tak szczerze to nie znamy wielu osób, które nie preferują tego przepysznego, barwnego warzywka. Na przykład pieczone buraki! Kto ich nie ubóstwia? Nasza dzisiejsza propozycja na wiosenny obiad  to krem delikatny(...)uwadze kolejkę po dokładkę! (: Zapraszamy! Składniki (na 4-5porcji): 1litr wywaru warzywnego (+ok.100ml wywaru lub przegotowanej wody awaryjnie - gdyby krem okazał się zbyt gęsty) 1kg średniej wielkości buraków  3 ząbki czosnku pół świeżej natki pietruszki 2 średniej wielkości ziemniaki  szczypta cukru  pół łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej pół łyżeczki papryczki chili bardzo drobno posiekanej pół łyżeczki

Symfonia Smaków