bułki - 33926 przepisów (strona:928/2262)

Szprotkowa pasta jajeczna na grzance 179

szprotek w oleju  2 łyżeczki kaparów  1 ogórek kiszony  1 cebula mała  sól  pieprz czarny  1 łyżeczka musztardy  chleb tostowy razowy ( bądź bułki )  Wykonanie   Ugotowane jajka ścieram na tarce o drobnych oczkach , kiedy jajka mam starte , do jajek dodaję szprotki , pokrojonego ogórka, cebulkę , majonez , musztardę , kapary , doprawiam wszystko według uznania(...)nasze składniki dobrze się połączyły , i odstawiam na 30 minut do lodówki . Jak nasza pasta się chłodzi , zabieram się za tosty , można użyć chleba tostowego , bądź bułki , to już według uznania . Nasze tosty opiekam w tosterze , ale także można popiec na patelni, kiedy mamy podpieczone wszystkie tosty które będą mam potrzebne , wyciągamy naszą pastę z lodówki i wykładamy pastę , można

Mój Smak
Placki ziemniaczane z sosem pomidorowym 169

węgiersku), czy z rybą. Wariacji ziemniaczanych jest wiele. Ja dziś postawiłam na pyszny sos pomidorowy. Mniam! Składniki: 1 kg ziemniaków 4-5 ząbków czosnku 1 jako 4 łyżki bułki tartej 4 łyżki mąki ½ łyżeczki sody oczyszczonej sól i pieprz do smaku bazylia w proszku do smaku olej do smażenia Składniki na sos: 4 pomidory 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy(...)sól i pieprz do smaku 1 pęczek natki pietruszki Wykonanie: Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce, dodać mąkę z bułką tartą, jajko, sodę oczyszczoną, przyprawy do smaku i zmiażdżony czosnek. Całość dokładnie wymieszać. Placki kłaść na rozgrzany olej, smażyć z obu stron na złoty kolor. Wykonanie sosu: Oliwę rozgrzać na patelni, dodać drobno posiekany czosnek, zmiksowane pomidory. Dusić na małym ogniu

Tradycyjna Kuchnia
Gołąbki w sosie pomidorowym 219

garnka wsypać ryż, wlać 1 szklankę wody i całość posolić. Ugotować ryż. Najlepiej lekko twardy ryż zdjąć z ognia i garnek przykryć pokrywkę. Pod wpływem ciepła ryż zmięknie. Suchą bułkę zalać wrzącą wody. Cebulę obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć cebulę. Ostudzić. Mięso przyprawić solą oraz pieprzem. Wbić jajko, dodać podsmażoną cebulkę, miękką bułkę i ugotowany

Ugotować
Kalafior po amerykańsku babci Basi 325

dań , warto spróbować i później gotować przez cały rok . Możemy użyć świeżego lub mrożonego kalafiora Przepis ten dostałam z Nowego Jorku . Składniki na kalafior zasmażany : kalafior -różyczki, ser Parmezan, bułka tarta, czosnek, oliwa z oliwek lub olej, sól, pieprz, cukier. Sposób przygotowania : Różyczki kalafiora zalać wrzątkiem i gotujemy na pół miękko w osolono-słodkiej wodzie. W rondlu rozgrzać oliwę(...)mocno , bo zgorzknieje ) Dodajemy podgotowane różyczki kalafiora, solimy i dodajemy pieprzu. Przykrywamy pokrywką . Dusimy na małym ogniu , co jakiś czas wstrząsamy potrawę. Gdy już kalafior się podsmaży posypujemy go bułką tartą i startym parmezanem . Lekko jeszcze podsmażamy ( przykryty pokrywką ) do rozpuszczenia się sera. Podawać do ziemniaków, makaronu itd. Smacznego

Pysznosci Babci Basi
MAKARON Z JABŁKAMI 157

większą miłością. Wspaniale jest móc gotować według receptur naszych przodków. Dzisiaj propozycja na domowy makaron z pieczonymi jabłkami, który jest wyśmienity.  Składniki: 125 g mąki 1 jajko  bułka tarta do podsypania 3 łyżki masła 3-4 jabłka Przygotowanie: Przygotuj makaron według przepisu Jabłka obierz i pokrój w cienkie plastry Makaron wrzuć do gotującej wody na około(...)minuty. Naczynie żaroodporne nasmaruj  masłem i podsyp bułką tartą. Następie warstwami układaj makaron, jabłka, posyp cukrem. Na sam wierzch ułóż makaron i polej masłem Piec około 25 minut w temperaturze 180 st. Pod koniec pieczenia posyp jeszcze cukrem

Kukuleczki
Mielone z kaszą owsianą 172

środka kaszę. Proponuję kotlety mielone z kaszą owsianą. 1 kg łopatki wieprzowej, 200 g kaszy owsianej, 2 cebule, ząbek czosnku, 100 g musztardy francuskiej, 2 jajka, sól, pieprz, bułka tarta, tłuszcz do smażenia (najlepiej smalec, tłuszcz gęsi), Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu. Cebule pokroić w kostkę. Czosnek posiekać. Cebulę, z dodatkiem szczypty soli, poddusić na tłuszczu. Mięso zemleć(...)mięsa dodać kaszę, cebulę, musztardę, jajka i wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Formować kotlety, obtaczać w bułce tartej. Smażyć na rumiano z obu stron

królestwo garów
Roladki z kurkami, serem i pietruszką 235

filetu z piersi kurczaka Przyprawa do kurczaka 100 g kurek 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/2 pęczka natki pietruszki 1 szklanka żółtego sera Sól Pieprz 1 jajko Bułka tarta do panierowania Oliwa z oliwek Dodatkowo: 1,5 szklanki wody 100 g ryżu 5 łyżek mrożonego groszku 1 łyżka suszonej marchewki Sól Filety z piersi kurczaka kroimy na płaty(...)pietruszkę siekamy. Na każdym płacie mięsa rozkładamy cebulę z kurkami, natkę pietruszki i ser. Wszystko zwijamy w ciasną roladkę. Każdą panierujemy w przyprawionym solą i pieprzem rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażymy na rumiano z każdej strony. W garnku gotujemy wodę. Wsypujemy ryż, mrożony groszek i marchewkę. Solimy. Zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez 15 minut

VioletoweKucharzenie
Krokiety z pieczarkami i żółtym serem 150

gazowanej  Farsz: 2 cebule 500 g pieczarek 250 g sera żółtego przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy, słodka i ostra mielona papryka  Panierka: 1 jajko kilka łyżek mleka bułka tarta   Najpierw należy usmażyć naleśniki. Wszystkie podane składniki wymieszać lub zmiksować na gładką masę bez grudek i smażyć trochę grubsze naleśniki (gdy będą za cienkie mogą się przerwać podczas(...)najpierw boki naleśnika składałam do środka a potem całość zwijałam w rulon).   W osobnym naczyniu rozbełtać jajko z mlekiem. Najpierw  wymoczyć krokiet w jajku, potem obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoto z każdej strony. Podawać na ciepło

Simply Food
Gulasz grzybowo -warzywny w bułce 138

pieprz do smaku ½ puszki zielonego groszku konserwowego 3 łodygi selera naciowego 1 mały por 1 czerwona papryka 300 ml bulionu warzywnego (może być z kostki) zioła do dekoracji świeże bułki Wykonanie: Grzyby oczyścić, opłukać, pokroić i włożyć na rozgrzane masło, dusić przez 20 minut. Następnie grzyby przełożyć na talerz, a na tym tłuszczu podsmażyć pokrojoną paprykę, pora i selera. Wszystkie(...)składniki przełożyć do garnka, zalać bulionem, wsypać groszek i dusić jeszcze przez chwilę. Na końcu doprawić śmietaną rozbełtaną z mąką, chwilę podgotować. Podawać w wydrążonych bułkach z dodatkiem świeżych ziół

Tradycyjna Kuchnia
Babka czekoladowa 113

szklanki kakao bez cukru 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia polewa: 100 g mlecznej czekolady 2 łyżki wiórków kokosowych 2 łyżki masła dodatkowo: masło do wysmarowania blachy bułka tarta do opsypania blachy Przygotowanie: Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodajemy oliwę z oliwek wymieszaną z wrzącą wodą(...)Całość miksujemy, aby składniki połączyły się. Formę, u mnie keksówka, 30 cm, smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Wylewamy ciasto do formy. Pieczemy przez 45 minut w 180 st. Gotową, zaraz po upieczeniu, wyciągamy z formy. Gdy ostygnie polewamy czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej razem z masłem. Posypujemy wiórkami kokosowymi. Najlepsza na następny dzień

Moja smaczna kuchnia
Klasyczne kotlety mielone 514

wykorzystać go do klopsów czy do makaronu. Składniki: 400g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej (ja kupuję łopatkę w sklepie i mielę w domu sama) 1 mała cebula 3 łyżki bułki tartej 1 jajko 1/3 płaskiej łyżeczki pieprzu 1,5 płaskiej łyżeczki soli 1 bardzo płaska łyżeczka Vegety dwie łyżki zimnej wody olej do smażenia Przygotowanie: Cebulę bardzo drobno kroimy(...)kosteczkę lub ścieramy na mniejszych oczkach tarki. Mięso, cebulę, bułkę tartą, jajko, pieprz, sól, Vegetę wkładamy do miski i wszystko mieszamy zagniatając. Po chwili dodajemy wodę i jeszcze "wmasowujemy" ją w mięso. Formujemy klopsy (mi z tej porcji wychodzi około 10 klopsów - najedzą się 4 osoby), lekko je spłaszczamy. Na rozgrzany olej kładziemy kotlety. Należy pamiętać, że olej nie może

Anielska Kuchnia Ani
Bezglutenowe bułki rozetki z bazylią 161

Bezglutenowe, bezmleczne bułki rozetki z dodatkiem bazylii.  Są idealnie miękkie, bardzo puszyste i cudownie pachnące bazylią. Bardzo aromatyczne i przepyszne! Obowiązkowe do upieczenia :-) SKŁADNIKI: 500 g mieszanki do chleba Nutri Free Mix per Pane 410 g letniej wody 18 g świeżych drożdży 5 g płynnego miodu 30 g oliwy z oliwek extra vergine 8 g soli 1 garść świeżej(...)ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Po wskazanym czasie ostrym nożem lekko natnij skórkę bułeczek i odstaw na kolejne 15 minut. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Bułki posmaruj roztrzepanym jajkiem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz około 20 minut. Upieczone bułeczki studź na kratce. Smacznego

Kuchnia bezglutenowa
Bezglutenowa tarta serowa z borówkami 157

śmietankowego (użyłam serka waniliowego Delfiko) 150 ml mleka 120 g cukru pudru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 jajka sok z 1/2 cytryny 1 szklanka borówek  1 łyżka bezglutenowej bułki tartej  Schłodzone ciasto rozwałkuj, wyłóż nim nasmarowana formę do tarty. Wstaw do lodówki na 30 minut. Białka oddziel od żółtek. Twaróg, mleko, żółtka i połowę cukru pudru zmiksuj(...)gładka masę. Białka ubij na sztywną pianę. Następnie do ubitej piany dodawaj stopniowo resztę cukru pudru cały czas miksując. Ubite białka delikatnie połącz z masą serową. Schłodzone ciasto posyp bułka i wylej na nie masę serową. Wyrównaj powierzchnie i ułóż borówki. tartę wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na około 30-35 minut. Tartę wystudź w formie. Przechowuj

Kuchnia bezglutenowa