bułki - 33926 przepisów (strona:933/2262)

Cordon Bleu na wspomnienie lata 142

też by wyszło:) Polecam! Cordon Bleu ze schabu 4 sztuki 8 cienkich plastrów schabu bez kości 4 plastry ulubionej szynki 4 plastry sera żółtego 1-2 jajka, mąka i bułka tarta do panierki sól pieprz Mięso oczyścić z tłuszczu i cienko rozbić tłuczkiem. Każdy płat mięsa posolić i lekko przyprawić pieprzem. Na każdy kotlet potrzebujemy 2 płaty mięsa. Na jednym(...)płacie kładziemy szynkę, na szynce ser i przykrywamy drugim płatem. Panierujemy w mące, rozbełtanym jajku i bułce tartej. Smażymy na tłuszczu po około 4 minuty z każdej strony, aż panierka ładnie się zarumieni. Nie można smażyć na mocnym ogniu, ponieważ mięso będzie przypalone z zewnątrz i surowe w środku. Moc palnika powinna być średnia. W taki sam sposób przyrządzamy cordon

Posadzone i zjedzone
Bułeczki pszenne na serwatce 183

każdej uformować okrągłą bułeczkę. Bułeczki przełożyć na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posypać lekko mąką i przykryć ściereczką. Zostawić do wyrośnięcia na 20 minut. Podczas wyrastania bułek nagrzać piekarnik do 200°C . Wyrośnięte bułki piec

Posadzone i zjedzone
Domowy paprykarz szczeciński 155

Dawno minęły czasy, kiedy jadłam kupny paprykarz szczeciński w czerwonej puszce. Jedyny w swoim rodzaju. Na chrupiącej bułce lub pajdzie ciepłego chleba z piekarni u Lisińskiego … Piekarnia jeszcze istnieje, dzielnie broni się jakością pieczywa i jestem dziwnie spokojna, że nie wyprą jej żadne pachnące bułki z pieców w sieciówkach spożywczych. Lecz paprykarz w takiej samej puszcze jak kiedyś - ani widu

Posadzone i zjedzone
Kotlety z białej kaszy gryczanej 251

też są bardzo smaczne i sycące. Idealne jako alternatywa dań mięsnych oraz wspaniały posiłek dla wegetarianina :) Zapraszam! Kotlety z kaszy gryczanej Składniki: 1 paczuszka kaszy gryczanej białej 2 jajka bułka tarta szczypiorek, pietruszka mała cebula sól, pieprz lub kucharek olej Przygotowanie:  Kaszę ugotować wg zaleceń na opakowaniu. Wystudzić. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na łyżce oliwy. Szczypiorek i pietruszkę(...)posiekać.  Do miski wsypać kaszę, wbić jajka, dodać cebulę oraz szczypiorek i pietruszkę. Wszystko dokładnie wymieszać. Powoli partiami dodawać bułkę tartą, aż masa będzie zwarta.  Doprawić do smaku. Formować kotleciki i smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano z każdej strony.  Podawać z dowolnym sosem np czosnkowym lub zwyczajnym keczupem. Smacznego

Tagebuch po polsku
Buraki nadziewane mięsem mielonym. 223

rękawiczki, żeby nie straszyć później otoczenia kolorem dłoni ;) Składniki: 2 buraki 250 g mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula jajko sól  gałązka rozmarynu świeżo zmielony pieprz 2-3 łyżki bułki tartej 2 łyżki roztopionego masła oliwa Wykonanie: Buraki ugotować ze skórą w lekko osolonej wodzie na półtwardo. Wystudzić. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie. Mięso wymieszać z cebulą(...)jajkiem, solą, pieprzem i rozmarynem. Buraki obrać, przekroić na pół, wydrążyć środek, następnie nadziać mięsnym farszem. Posypać bułką tartą i polać roztopionym masłem Przełożyć do naczynia żaroodpornego, skropionego oliwą i piec w temperaturze 200°C przez 30 minut. Wydrążony środek z buraków zamroziłam i wykorzystam go do zupy

zadanie-gotowanie
pasztet z czerwonej fasoli i pieczarek 196

osób 400 g czerwonej fasoli 3  cebule 2 ząbki czosnku 250 g pieczarek 100 ml słodkiej śmietany 30% 2 łyżki masła 4-6 łyżek oliwy 2 łyżki bułki tartej 4 jajka sól szczypta cukru i pieprzu ziołowego 2 łyżki domowego  maggi sposób przygotowania Fasolę moczymy przez noc, a następnie płuczemy na sicie zalewamy świeżą wodą dodajemy(...)solą, pieprzem, szczyptą cukru i wbijamy   jajka. Masę dokładnie wyrabiamy, a następnie przekładamy do  foremek ( ja użyłem dwóch 8 na 21 cm) wysmarowanych oliwą i przesypanych tartą bułką. Foremki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 50 minut. W tym czasie na patelni rozgrzewamy drugą łyżkę masła, oraz dwie łyżki oliwy i przesmażany ostatnią drobno

Miód i pieprz
Babka ziemniaczana. Rejbak, kugiel, pyrczok, kartoflak 321

Mieszamy razem, cebulę delikatnie rumienimy, zdejmujemy patelnię z ognia i studzimy. Piekarnik rozgrzewamy do 200⁰C. Średnio wysoką (4-5cm) formę wielkości 21/28cm smarujemy smalcem i wysypujemy tartą bułką lub kaszą kukurydzianą. Odciskamy dokładnie masę ziemniaczaną, dodajemy do niej całą przestudzoną zawartość patelni, z całym tłuszczem, wsypujemy mąkę, przyprawiamy, nie dodając jeszcze jajek – i próbujemy – smakując (nie zjadamy masy(...)łyżeczki mielonego czarnego pieprzu ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1 pełna łyżeczka pieprzu ziołowego (zielonego) 1 łyżka czosnku niedźwiedziego 3-4 czubate łyżeczki majeranku 1 łyżka smalcu 3-4 łyżki bułki tartej lub drobnej kaszy kukurydzianej do wysypania formy

Karo in the Kitchen
Krokiety Z Pieczarkami I Mięsem Z Rosołu 170

papryka słodka, kurkuma 1-2 łyżki masła do naleśników 200-300 gr pieczarek mięso z 1 dużego uda z kurczaka 1/2 główki cebuli zeszklonej na oleju Panierka: 1 jajko bułka tarta sól, pieprz do jajka 1. Z podanych składników smażymy naleśniki. 2. Na oleju przesmażamy cebulkę, do której następnie dodajemy starte na dużych oczkach pieczarki. Przesmażamy całość aż do odparowania(...)smaku. 4. Na każdy naleśnik nakładamy trochę farszu ( zawsze dzielę sobie mniej więcej w misce na ile starczy mi naleśników ) i zwijamy. 5. Każdego krokieta obtaczamy w jajku i bułce tartej i obsmażamy na złoty kolor na patelni. Możemy podać np. z sosem pieczarkowym <-- Klik.     Smacznego

Gotowanie...to proste !
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką 204

domowego cukru waniliowego szczypta soli 1 szkl ciepłego mleka 50 g masła jajko Kruszonka: 80 g masła 150g mąki pszennej 100 g domowego cukru waniliowego 400 g śliwek tłuszcz+bułka tarta do formy Do większej miski wsypuję suche składniki, mieszam. Masło rozpuszczam. Ciepłe masło i mleko oraz jajko dodaję do suchych składników, mieszam i zagniatam gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto przykrywam(...)odstawiam na ok 45-60 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Tortownicę (śr. 24cm) smaruję tłuszczem i posypuję bułką tartą. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagniatam i wykładam do formy. Przykrywam i odstawiam na ok 15-20 minut. Śliwki myję, osuszam, kroję na pół i usuwam pestki. Składniki na kruszonkę rozcieram w palcach. Na cieście układam śliwki skórką do dołu, posypuję

Smakołyki Asi
NADZIEWANY BAKŁAŻAN – DON’T STARVE – pieczony bakłażan z farszem grzybowo-warzywnym 213

garnek wymaga zawsze 4 składników. Z dostępnych w grze warzyw do farszu wybraliśmy marchewkę oraz grzyby w dwóch odsłonach. Dodaliśmy niezbędną dla lepszego smaku cebulę oraz bułkę tartą, ser i jajko jako spoiwa do farszu. Kompozycja idealnie pasuje do specyficznego smaku i mięsistej struktury bakłażana. Wygląda na to, że survivalowa dieta też może dobrze smakować Także stwórzcie sobie stanowisko(...)usmażone warzywa i grzyby ostygną, zabieramy się za dokończenie farszu. Natkę pietruszki drobno siekamy, a ser kroimy w kostkę. Przekładamy je do miski z warzywami, dodajemy bułkę tartą. Wszystko dokładnie mieszamy, próbujemy i w razie potrzeby dodajemy więcej soli oraz pieprzu. Wbijamy jedno jajko i jeszcze raz mieszamy. Gotowy farsz wkładamy do wydrążonego bakłażana. Farsz dociskamy łyżką od góry

Nerds Kitchen
Schabowy na ostro i ziemniaki czosnkowe 214

ogórka. Składniki na 2 porcje: 4 ziemniaki (średniej wielkości) 2 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku koperek 3 kotlety schabowe - ilość wg uznania :) 3 plastry sera olej 1 jajko bułka trata pieprz cayenne 2 pomidory 4 ogórki gruntowe 1/2 czerwonej cebuli łyżka octu 3 łyżeczki cukru sól, pieprz 2 łyżki śmietany 18% Przygotowanie: Ogórki obieramy i kroimy w plastry, cebulę(...)osolonej wodzie 5 min. od momentu zagotowania. Odcedzamy i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Kotlety schabowe rozbijamy, maczamy w rozbełtanym jajku, posypujemy (z obu stron) pieprzem cayenne i obtaczamy w bułce. Piekarnik nagrzewamy do 240 stopni (opcja grill) i wkładamy ziemniaki - zapiekamy (bez przykrycia) ok. 20-25 min. W tym czasie przygotowujemy sos do ziemniaków. W szklance mieszamy oliwę z przeciśniętym

Alutka-Gotuje
Roladki z kurczaka 263

smaku trochę tymianku i majeranku 2 jajka słodka papryka 1/2 średniej cebuli starkowanej 3 ząbki czosnku kilka łyżek  tartego zóltego sera wedle uznania boczek - ale nie koniecznie 1 bułka czerstwa namoczona w mleku olej dowolny ja użyłam musztardowy bo taki miałam pod ręką Sposób: Skórki myjemy oczyszczam z błonek ale nie tłuszczu Płuczemy dużą ilością wody. Mięso przygotowujemy(...)mielone z dodatkiem szczypiorku i sera . Mięso , odsączoną bułkę ,wyciśnięty czosnek, dwa jajka, majeranek, tymianek, sól, pieprz, cebulę mieszamy dokładnie , dodajemy szczypiorek i ser. Rozkładamy skórkę ,kładziemy boczek , formujemy dużego kotleta i ściśle zawijamy wszystko , tak by zamknąć całą roladkę. W razie potrzeby użyć wykałaczki, ale raczej nie będzie potrzebna. Polewamy delikatnie olejem musztardowym i posypujemy papryką. Pieczemy ponad

Viola cooks with passion
KRUCHE CIASTO ZE ŚLIWKAMI 1908

margaryny 5 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany   Beza wiśniowa: 5 białek 1 szklanka cukru 1 kisiel wiśniowy   Dodatkowo:   ok 60 dag śliwek bułka tarta Wykonanie:    Masło bądź margarynę posiekać z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem,dodać pozostałe składniki i szybko wyrobić ciasto.Podzielić na dwie części i pozostawić(...)usunąć pestki,osuszyć i przekroić na pół. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę,dodać suchy kisiel i delikatnie wymieszać. Na dno blaszki wyłożyć jedną część ciasta - obficie posypać bułką tartą - ułożyć połówki śliwek skórką do dołu - rozprowadzić bezę wiśniową - wierzch przykryć pozostałym ciastem startym na tarce.  Piec ok 1 godz w temp 180 st C. Po upieczeniu posypać

Niespełnione zdolności kulinarne
Śliwkowy paj 234

około 15 min. na bladozłoty kolor. Ponadto: 700 g wiśni/ śliwek świeżych lub mrożonych* 80 g cukru 5 łyżek mąki ziemniaczanej (płaska łyżka o pojemności 15 ml) 3 łyżki bułki tartej lub zmielonych migdałów cukier puder do oprószenia Przygotowanie : Wiśnie/śliwki wydrylować, wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną. Podpieczony spód równomiernie posypać bułką tartą lub zmielonymi migdałami.  Na wierzch

Proste Potrawy
fasolkowo-warzywne babeczki z czerwonymi pieprzami... 229

ziemniaki ugotowane 10 sztuk, kucharek 1 łyżka, pieprz czerwony Royal Brand 1 łyżeczka, pieprz kolorowy Royal Brand 1 łyżeczka, natka pietruszki 1/2 pęczka, koperek 1/2 pęczka, jajka 2 sztuki, bułka tarta 1 szklanka, mąka ziemniaczana 2 łyżki, ser żółty 20 dag fasolkę szparagową ugotować w nie osolonej wodzie, odcedzić na durszlaku i pałką blendera zmiksować umytą cukinię ze skórką zetrzeć(...)zieleninę, wyciśnięte ząbki czosnku ugotowane w mundurkach ziemniaki obrać i rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków i dać fasolki z cukinią dodać kucharka, kolorowy i czerowny na grubo zmielony pieprz, tartą bułkę, jajka, mąkę ziemniaczaną i wszystko wymieszać ręką dodać pokrojone kawałeczki sera żółtego, użyłam morski, wszystko wymieszać 23 sztuki wyszły, do foremek silikonowych włożyć masę do pełna, piekarnik elektryczny nagrzany

W Mojej Kuchni Lubię