bułki - 33926 przepisów (strona:665/2262)

Piersi kurczaka w sosie pomidorowym 168

Czas czytania: 3 min Mam nadzieję, że lubicie dania obiadowe, które można przygotować w pół godziny. Pierś kurczaka w sosie pomidorowym właśnie jest taką propozycją. Sos

SprawdzonaKuchnia.pl
Galette listkujące maślane ciasto z owocami leśnymi 130

leśnych 200 g świeżych truskawek 100 g czerwonej porzeczki 2 łyżki soku z cytryny lub limonki 100 g cukru drobnego do wypieków 1 łyżka mąki ziemniaczanej DODATKOWO 2 bu bułki tartej 1 białko jaja kurzego 2 łyżki cukru trzcinowego o grubych kryształkach Sposób przygotowania: OWOCOWE NADZIENIE Wszystkie owoce opłukać zimną wodą i osuszyć na ściereczce. Truskawki pokroić na mniejsze cząstki(...)folią spożywczą. Wstawić do lodówki na 120 minut, do całkowitego zastygnięcia. Ciasto rozwałkowujemy na okrągły placek o średnicy mniej więcej 30 cm. Pozostawiając wolny brzeg ciasta, środek posypujemy równomiernie bułką tartą i wykładamy naszą owocową marmoladkę. Pozostawione wolne brzegi delikatnie podwijamy do środka. Całość wkładamy ponownie do lodówki na 30 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Brzegi

ProstePesto.pl
Bób po sycylijsku 160

Bób po sycylijsku to bardzo smaczna odmiana dla tradycyjnej formy podawania bobu z bułką i masłem. Przepis ten znalazłam na Kubuk.pl i z niewielkimi modyfikacjami zrobiłam i dzielę się z Tobą. Potrawa jest równie pyszna jak prosta w przygotowaniu. Jedynym wyzwaniem, szczególnie dla niecierpliwych, jest zrobienie nakłucia skórki w każdym ziarenku bobu ;) Bób wyszedł bardzo smaczny dlatego zachęcam do wypróbowania(...)wymieszać z marynatą, odstawić do lodówki na minimum godzinę, najlepiej na całą noc. W trakcie marynowania 2-3 razy wymieszać bób w marynacie. Bób podawać na zimno ze świeżą bułką. Smacznego

Codziennik Kuchenny
Pieczeń mięsna z kurkumą i pestkami dyni. 141

Skworcu  pół łyżeczki pieprzu   Skworcu 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka mielonego imbiru   Skworcu 2 łyżeczki posiekanego koperku 4 łyżki kaszy  manny olej do wysmarowania foremki bułka tarta do obsypania foremki 3/4 szklanki pestek dyni  Skworcu Przygotowanie; Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę kroimy w kostkę a czosnek ścieramy na tarce. Mięso przekładamy do miski, dodajemy cebulę(...)czosnek, wbijamy jajka, kaszę  i koperek. Dodajemy wszystkie przyprawy, dolewamy około 1/3 szklanki wody i wyrabiamy. Małą keksówkę wykładamy papierem, smarujemy olejem, posypujemy bułką tartą, a następnie wykładamy mięso. Mokrą dłonią wygładzamy a po wierzchu posypujemy pestkami dyni. Wkładamy do pieca nagrzanego do 190C. Pieczemy około godziny. Podajemy z sosem grzybowym lub jako wędlina na kanapkę.  Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Kotleciki z kalafiora 118

składników wyszło mi 10 kotlecików. Składniki: 1 kalafior 2 jajka 4 łyżki mąki pszennej (w oryginale 2) sól, pieprz cukier siekany koperek siekana pietruszka 1/2 cebulki 2 ząbki czosnku bułka tarta olej do smażenia Sposób przygotowania: 1. Kalafior opłukać, podzielić na małe różyczki, zalać zimną wodą, dodać płaską łyżeczkę soli i zagotować. Uwaga, by nie rozgotować kalafiora. Powinien pozostać lekko(...)przestudzić, dodać jajka, mąkę, 1 płaską łyżeczkę soli, 1 płaską łyżeczkę cukru, pieprz, zmiażdżone ząbki czosnku, drobno posiekaną cebulkę oraz koperek i pietruszkę.Wszystko wymieszać. Formować kotleciki, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju na złoto. Smacznego!!! Źródło: Ania gotuje

Kuchnia domowa Ani
Salatka z pomidorów ze smażoną mozzarellą 129

malinowe, bawole, jednego pomidora można zastąpić garścią pomidorków koktajlowych) 250 g mozzarelli (najlepiej kulki) 1 garść świeżych ziół (bazylia, koperek, natka pietruszki, mięta, kolendra) 1 łyżka mąki 4 łyżki bułki tartej 1 jajko 1 łyżeczka ziół prowansalkisch 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/4 łyżeczki soli Olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie: Pomidory myjemy, suszymy i kroimy. Mąkę mieszamy z ziołami prowansalskimi, papryką(...)Mozzarellę kroimy (jeżeli nie mamy kuleczek).  Olej rozgrzewamy w małym rondelku. Każdy kawałek mozzarelli maczamy najpierw w mixie mąki z przyprawami, następnie w jajku, a na końcu w bułce tartej. Mozzarellę wrzucamy do oleju. Wyciągamy na ręcznik papierowy gdy będzie zarumieniona. Na pokrojonych pomidorach układamy mozzarellę. Całość doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem oraz ziołami. Sprawdź również przepis na: Panzanellę czyli

Czarnawisienka
Klopsiki w kapuście 1216

marchewką i cebulką, to świetny pomysł na pyszny i szybki obiad jednogarnkowy dla całej rodziny. Polecam!     Składniki: 0,5kg mięsa mielonego wieprzowego 1 jajko 1 czerstwa bułka (lub 2 skibki czerstwego chleba) + pół szklanki mleka przyprawy do mięsa: pieprz, sól, papryka mielona słodka oraz ostra, majeranek, czosnek granulowany 1 młoda kapusta 1 cebula 1 marchewka sól, pieprz pęczek(...)smażenia Zasmażka: 1 łyżka masła 1-2 łyżki mąki         *** Kapustę kroimy w średniej wielkości kostkę *** *** Do mielonego mięsa dodajemy jajko, namoczoną w mleku i odciśniętą bułkę lub chleb oraz przyprawy- do smaku *** *** Całość dokładnie mieszamy *** *** Z masy mięsnej formujemy niewielkie klopsiki, które następnie obtaczamy w mące *** *** Klopsiki podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, ze wszystkich stron

Blog z Apetytem
Kotleciki z Zanzibaru 141

łyżki maki pszennej ·        Papryka ostra ·        Sól ·        Olej do smażenia bułka tarta do panierki ·        Opakowanie Pomysł na spaghetti Carbonara ·        1 szk. śmietany 18% Sposób przygotowania: 1.   Mięso bardzo drobno kroimy(...)przekładamy do miski, wbijamy jajko, doprawiamy solą oraz papryką ostrą, dodajemy drobno pokrojoną paprykę, wsypujemy mąki i wszystkie składniki razem dokładnie mieszamy. 2.   Robimy okrągłe kotleciki, panierujemy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju 3.   Po usmażeniu układamy w naczyniu i robimy sos 4.   Pomysł na spaghetti Carbonara gotujemy ze śmietaną, po ugotowaniu polewamy kotlety

Kulinarna Chwila
Szaszłyki z mięsa mielonego 161

mielonego mięsa wieprzowego, 1/2 czerwonej cebuli, 3 łyżki posiekanej natki pietruszki, 2 łyżki bułki tartej, 1 jajko, szczypta kuminu, szczypta ostrej papryki, 1/4 łyżeczki czerwonej papryki, sól, pieprz do smaku, Sos jogurtowy: 200 g jogurtu greckiego, 1 łyżka pasty tahini, 1 łyżka soku z cytryny, 1/2 łyżki posiekanej mięty, sól, pieprz do smaku. Szaszłyki z mięsa mielonego, to świetna alternatywa(...)grillowe wyjazdy. Z podanych składników wychodzi 6 porcji szaszłyka. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Przesmażyć chwilę na 1 łyżce oleju. Do mięsa dodać jajko, posiekaną natkę pietruszki, bułkę tartą, zeszkloną cebulę i przyprawy. Wyrobić wszystko na gładką masę, wilgotnymi dłońmi podzielić mięso na 6 części. Uformować podłużne kotlety. Nabić każdy na patyczki do szaszłyków

Świat Domowej Kuchni
Steki z kalafiora w ziołowej panierce 154

dania, np. do pysznej, zawiesistej zupy z soczewicy i kalafiora . Przepis na steki z kalafiora znaleźliśmy w serwisie Epicurious.com Składniki: Steki Duży kalafior 2,5 łyżki oleju 3 łyżki bułki tartej 2 łyżki parmezanu 2 starte ząbki czosnku 4 łyżki siekanej natki pietruszki 4 łyżki siekanego szczypiorku 2 łyżki startej skórki z cytryny 2 łyżki musztardy Dijon 1 łyżka majonezu(...)miękkości – około 10 minut. Odcedź. Krok 3 W małej miseczce wymieszaj majonez z musztardą. Do większej misy wsyp posiekaną pietruszkę i szczypiorek, dodaj starte ząbki czosnku, skórkę z cytryny, bułkę tartą, parmezan i łyżkę oleju. Wymieszaj całość. Krok 4 Wyjmuj steki z piekarnika, posmaruj je – najlepiej pędzlem – musztardowo-majonezowym kremem, wyłóż na każdego steka mieszankę ziół, rozprowadź równomiernie po powierzchni

Niedzielny kucharz
Pulpety rybne z ryżem czarnym 131

względu na kolor (po ugotowaniu z czarnego nabiera fioletowej barwy). PRZEPIS PULPETY RYBNE Z RYŻEM Składniki: pulpety: 0,5 kg filetów ryby np dorsza, mintaja, morszczuka 3 łyżki bułki tartej 0,5 szkl ugotowanego ryżu lub kaszy jaglanej 1 jajko 1 mała cebula sól pieprz sos: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 2 szkl mleka 1 pęczek koperku 1 łyżeczka(...)pomocą pęsety lub wycinamy nożem). Tak przygotowane filety mielimy w maszynce do mięsa lub malakserze. Następnie cebule obieramy i mielimy z rybą. Potem do ryby dodajemy ugotowany ryż, bułkę tartą i przyprawy oraz jajko. Następnie masę wyrabiamy aż wszystkie składniki połączą się. W następnym kroku z powstałej masy formujemy małe pulpeciki i układamy je na talerzu jeden obok drugiego. Teraz

Dorota Smakuje
KLUSKI KŁADZIONE - zobacz prosty przepis 120

kładzione. Zobacz jak w domu przygotować mięciutkie kluseczki kładzione łyżką. Kluski kładzione z boczkiem i cebulką. Oto składniki na kluski kładzione: 400g mąki pszennej 2 jajka woda sól masło + bułka tarta do polania klusek kładzionych Przepis na kluski kładzione: Krok 1. Mąkę przesiać do miski, dodać jajka, wodę, posolić - wymieszać starannie na niezbyt gęstą masę (wody wlać tyle, aby ciasto(...)około 2 minuty (zbyt długo gotowane kluski kładzione robią się twarde); ugotowane kluski kładzione wyjmować na cedzak , przelać gorącą wodą i osączyć. Gotowe kluski kładzione polać masłem ze zrumienioną bułką tartą, skwarkami z boczku i podsmażoną cebulką lub sosem grzybowym albo pomidorowym. Kluski kładzione można podawać do duszonych mięs lub jako dodatek do zup (wówczas przyrządzić z mniejszej ilości). Smacznego

Moja Książka Kucharska
Żeberka duszone w aromatycznym sosie z pomidorami 124

Składniki: ok 1,5 kg żeberek wieprzowych 1 cebula 2 pomidory 2 ząbki czosnku zioła (świeże lub suszone): bazylia, oregano, majeranek, itp. 500ml bulionu lub wody 1 ciemna bułka (lub 2 skibki ciemnego chleba albo mąka do zaciągnięcia sosu) Marynata: 3 łyżki oleju 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki octu winnego 1 płaska łyżeczka miodu Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka(...)wodą i zagotowujemy *** *** Na wierzchu wykładamy ponownie warzywa i całość dusimy na niewielkim ogniu, pod przykryciem, przez około 1,5 godziny *** *** Po tym czasie do sosu dodajemy ciemną bułkę lub chleb, przykrywamy i gotujemy, aż pieczywo zmięknie *** *** Mięso wyjmujemy z patelni, a wywar z warzywami i chlebem blendujemy, aż powstanie jednolity, gładki sos (zamiast pieczywem sos możemy zagęścić mąką wymieszaną

Blog z Apetytem
młoda kapusta jak schabowy w panierce... 149

główka średnia, woda 3-4 litry, sól 1 łyżka panierka: jajka 3 sztuki, olej rzepakowy 1 łyżka, mleko 2 łyżki, pieprz mielony 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżeczka, tarta bułka 12 szklanka, mąka pszenna 1 szklanka, olej rzepakowy - ile potrzeba Wodę z gotowania kapusty można wykorzystać do zupy jarzynowej - z kapusty oderwać pierwsze, zbędne liście, główkę przekroić na połowę przez środek(...)ugotowaniu wyjmować liście do durszlaka i zostawić do wystygnięcia i odcieknięcia wody. Jajka dobrze roztrzepać z mlekiem, olejem ( lepiej się trzyma panierka ), kucharkiem, pieprzem, mąkę wymieszać z tartą bułką. Na rozgrzanym oleju (oleju powinno być dość sporo) smażyć na rumiano z każdej strony porcje kapusty na średnim ogniu - młoda kapusta obgotowana i smażona w panierce do kotletów schabowych jest bardzo

W Mojej Kuchni Lubię

Proponowane wyszukiwania