bułki - 33926 przepisów (strona:661/2262)

Mielone z kapuście 195

łyżeczka majeranku ·        Olej do smażenia ·        Mała główka kapusty ·        2 łyżki bułki tartej ·        1 marchew ·        ½ łyżeczki octu ·        1 łyżeczka Vegety(...)Cebulę obieramy drobno kroimy i łączymy z mięsem. 3.    Następnie dodajemy obraną i starta na tarce o dużych oczach marchew, wsypujemy majeranek oraz 2 łyżki bułki tartej i dokładanie wyrabiamy. 4.    Robimy okrągłe kotlety i smażymy na rozgrzanym oleju. 5.    Kapustę drobno szatkujemy, marchew obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczach

Kulinarna Chwila
Pulpeciki w sosie musztardowym z gorczycą 115

wołowego w sosie musztardowym z gorczycą i koperkiem. Sos z dodatkiem pikantnej musztardy sarepskiej smakuje obłędnie. Składniki: PULPETY 500 g mięsa mielonego wołowego 1 surowe jajko ekologiczne 3 bu bułki tartej garść posiekanego koperku 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka gorczycy sól i pieprz SOS MUSZTARDOWY 1 litr bulionu jarzynowego garść posiekanego koperku 5 łyżeczek musztardy sarepskiej 100 ml śmietanki(...)łyżki mąki pszennej sól i pieprz DODATKOWO DO PODANIA 2 woreczki kaszy gryczanej Sposób przygotowania: PULPETY Mięso mielone zagnieć ręką do uzyskania gładkiej, napowietrzonej struktury. Dodaj jajko, bułkę tartą, musztardę i odrobinę świeżego koperku. Dopraw do smaku solą i pieprzem i wymieszaj. Z mięsa uformuj niewielkie okrągłe kulki. SOS MUSZTARDOWY Na głębokiej patelni rozgrzej klarowny bulion. Dodaj posiekany koperek, nasiona

ProstePesto.pl
Kotleciki z indyka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami 138

pomidorów w proszku sól pieprz 1 łyżka oleju z suszonych pomidorów Pierś z indyka umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki i zmielić. Cebulę i czosnek obrać i również zmielić. Bułkę namoczyć w wodzie. Suszone pomidory dokładnie odcedzić i drobno pokroić. Szpinak rozmrozić i dokładnie odcedzić dociskając go to sitka. Do miski włożyć mięso, odciśniętą, namoczona bułkę i szpinak. Dodać jajko

Krylowa Kuchnia
Kapuściane Pizzerki 121

Szczypta Chili ·        Mała główka kapusty ·        2 jajka ·        Bułka tarta do panierki ·        10 dag sera żółtego Sposób przygotowania: 1.    Mięso kroimy w kostkę, doprawiamy solą oraz przyprawą Gyros i prużymy na rozgrzanym oleju(...)koniec prużenia wlewamy przecier, doprawiamy chili. 3.    Kapustę obgotowujemy w osolonej wodzie i kroimy w 2 cm plastry. 4.    Panierujemy w roztrzepanym jajku oraz w bułce tartej. 5.    Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. 6.    Kapustę po usmażeniu układamy na żaroodpornym półmisku i nakładamy farsz mięsny. 7.    Ser ścieramy

Kulinarna Chwila
Placek z cukinii 113

ziaren, lub mała puszka kukurydzy, 250 g sera białego, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, 5 jajek, 180 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, masło i bułka tarta do wysypania formy. Kukurydzę obrać z liści, przyciąć końcówkę i wierzchołek. Włożyć do gotującej się lekko osolonej i ocukrzonej wody z łyżką masła. Gotować 5 minut. Nie dłużej. Lekko(...)Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jajka ubić. Wymieszać delikatnie z mąką z proszkiem do pieczenia. Masę jajeczną połączyć z cukinią. Masę przełożyć do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Na wierzchu można ułożyć plasterki cukinii, kwiaty cukinii, pomidorki koktajlowe.... Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 35 - 40 minut

królestwo garów
Koperty z ciasta filo z jabłkami 164

zrobienia kopert z jabłkami. Koperty z ciasta filo z jabłkami Składniki: 6 płatów ciasta filo 3 łyżki masła 2 jabłka szara reneta 2 łyżki rodzynków 2 łyżki bułki tartej 1 łyżka cukru łyżeczka cynamonu syrop: 2 łyżki miodu 3 łyżki wody łyżeczka soku z cytryny Masło roztopić. Jabłka obrać, pokroić w kostkę, wymieszać z cynamonem, cukrem, rodzynkami i bułką tartą

Obiad gotowy
Błyskawiczna babka z malinami. 141

szklanki oleju - 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej - 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - maliny ( u mnie czerwone, czarne i żółte plus kilka poziomek ) Dodatkowo - tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania keksówki Wykonanie Całe jajka zmiksowałam z cukrem aż do uzyskania jasnej, puszystej masy. Do masy dodałam olej i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksowałam krótko tylko(...)połączenia składników. Połowę malin wsypałam do ciasta i delikatnie wymieszałam. Ciasto przełożyłam do uprzednio wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy. Na wierzchu dość gęsto poukładałam drugą część malin, lekko je docisnęłam. Ciasto włożyłam do średnio nagrzanego piekarnika i piekłam w temperaturze 170 stopni ( grzałka góra/dół ) 45-50 minut. Smacznego :) źródło przepisu Idealne Ciasta

Kuchnia z widokiem na ogród
Bułki do hamburgerów 145

Rozczyn: Mleko letnie 300 ml Drożdże 20 g Cukier łyżka Mąka łyżka Ciasto: Mąka pszenna Tortowa 500 g Masło 50 g Miód łyżka Sól łyżeczka Dodatkowo: Jajko do posmarowania bułek przed pieczeniem Sezam Przygotowanie: Do miseczki rozkruszamy drożdże, wsypujemy mąkę, cukier i całość zalewamy letnim mlekiem. Wszystko razem mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce(...)równych części. Formujemy bułeczki i odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie bułeczki lekko spłaszczamy dłonią , aby bułki nie były zbyt wyrośnięte do góry. Smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy sezamem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i pieczemy ok 18 minut, aż ładnie się zarumienią. Smacznego! Zapraszam

Kulinarne przygody
Serowe kotlety w kapuście 110

torebka ryżu ·        Jajko ·        10 dag sera żółtego ·        Bułkę tartą do panierki ·        Olej do smażenia ·        Sól ·        Paprykę ostrą Sposób przygotowania: 1.    Ryz gotujemy(...)dodajemy obraną i startą na tarce o dużych oczach marchew oraz starty żółty ser. Na koniec łączymy z ugotowanym ryżem i dokładanie mieszamy. 3.    Następnie obtaczamy w bułce tartej i smażmy na rozgrzanym oleju. 4.    Kapustę myjemy, szatkujemy, przekładamy do garnka, dodajemy obrana, pokrojoną marchew i gotujemy. 5.    Pod koniec gotowania wsypujemy Vegetę, wlewamy

Kulinarna Chwila
Kiełbasiane kotleciki 133

Jajko ·        ½ łyżeczki papryki ostrej ·        1 łyżeczka majeranku ·        Bułka tarta do panierki ·        Olej do smażenia Składniki na sos chrzanowy: ·        1 ½ szklanka wody ·        1 kostka rosołowa(...)łyżki chrzanu Sposób przygotowania: 1.    Kiełbasę białą wyciskami z flaczka do miski, wbijamy jajko, doprawiamy papryką ostrą oraz majerankiem. Dokładnie mieszamy i robimy okrągłe kotleciki.Panierujemy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony. 2.    Wodą wlewamy do rondelka, dodajemy kostkę rosołową i gotujemy. 3.    Masło rozpuszczamy na małej patelni, dodajemy mąkę

Kulinarna Chwila
PUSZYSTE, DROŻDŻOWE BUŁECZKI Z BRZOSKWINIAMI I KRUSZONKĄ 182

drożdży świeżych 3 łyżki roztopionego masła 3/4 szklanki  mleka 2 jajka 1/2 op. cukru wanilinowego 4 łyżki cukru szczypta soli kilka kropli aromatu cytrynowego 1 jajko (do posmarowania bułek)   Na kruszonkę: 120 g mąki pszennej 4 czubate łyżki cukru 60 g miękkiego masła Dodatkowo : kilka sztuk świeżych brzoskwini pokrojonych w małą kostkę. Oczywiście brzoskwinie zastępujemy dowolnymi owocami, którymi(...)nożem na równe części, a można zwyczajnie odrywać kawałki ciasta, formując w dłoniach płaski placuszek. Następnie układać bułeczki sklejeniem do dołu na  blaszce uprzednio wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą i odłożyć na pół godziny w ciepłe miejsce, do ponownego wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować rozkłóconym jajkiem, posypać kruszonką. Piec w temperaturze 190ºC przez około 25 minut

Walijskie Pichcenie
Kotlety Ziemniaczane Z Sosem Kurkowym 167

jajko kl M lub jedno duże żółtko około 3 i 1/2 łyżki mąki pszennej  ( jeśli ziemniaki są bardzo "ciapciowate" do dajemy więcej ) troszkę mąki do obtoczenia kotletów lub bułki tartej sól, pieprz, papryka słodka i ostra do smaku olej do smażenia Sos kurkowy do kotletów: 150 g kurek umytych (jak czyścić i mrozić kurki podaje Tutaj <- klik(...)wyczuciem i próbując cały czas czy smak nam odpowiada. Zagniatamy ciasto. 6. Z ciasta odrywamy spore kawałki, rolujemy na dłoni na kształt kotleta  i obtaczamy w mące lub bułce tartej ;) 7. Smażymy na rozgrzanym oleju, na niewielkim gazie do momentu, aż kotlety się ładnie zrumienią z obydwóch stron. Sos przekładamy do sosjerki. Smacznego

Gotowanie...to proste !
Wiśniowy strudel 120

masła 1 jajko 1 łyżeczka octu winnego Z podanych składników zagniatamy ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny. Nadzienie: 1 kg wydrylowanych wiśni 1 szklanka cukru 1/2 szklanki bułki tartej 100 g masła Wiśnie zasypujemy cukrem i odstawiamy również na pół godziny. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na cienki prostokąt (ja to zrobiłam na papierze do pieczenia, wyciętym(...)wielkość, dużej płaskiej blaszki z piekarnika) i smarujemy grubą warstwą roztopionego masła, a następnie posypujemy bułką tartą. Z wiśni odlewamy nadmiar soku i rozkładamy je równomiernie na cieście, które teraz ostrożnie zwijamy jak roladę, przekładamy do blaszki do pieczenia, smarujemy resztką roztopionego masła i pieczemy w 175 st. C przez 45 minut. Zapisz

Cynamonowe szczęście
Wytrawne drożdżówki ze szpinakiem. 151

Takie bułeczki ostatnio wymodziłam. Nie wiedziałam co zrobić na kolację i powstały, takie zawijane bułki. Często robię takie zawijaski na słodko, pomyślałam, ze wytrawne też mogą być fajne. Miałam rację, wyszło super. Zrobiłam ze szpinakiem, ale nadzienie może tu być dowolne. Kto, co lubi. Bułki zostają u mnie na stałe, więc na pewno jeszcze Wam podrzucę pomysły na inne nadzienia

Agusiowe smakołyki
Tort czekoladowy z kremem owocowym 125

czekoladowy : 180 g miękkiego masła, 9 jajek (jajka przed rozbiciem sparzyć), 300 g cukru, 180 g czekolady (deserowej lub gorzkiej), 180 g mąki pszennej (u mnie tortowa), masło i bułka tarta do wysypania formy krem : 750 g owoców świeżych lub mrożonych (u mnie maliny, jeżyny, czarna porzeczka, jagody), 6 łyżek cukru, 300 ml śmietany kremówki 30%, 18 g żelatyny(...)delikatnie wymieszać. Następnie dodać do niej białka i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy (24 – 26 cm, jeżeli weźmiemy mniejsza tortownicę biszkopt będzie wyższy))wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 40 - 50 minut. Krem/mus : owoce wrzucić do garnka, wlać 50 ml wody. Gotować na małym ogniu aż owoce będą miękkie

królestwo garów

Proponowane wyszukiwania