bułki - 33426 przepisów (strona:444/2229)

KRUCHA TARTA Z BRZOSKWINIAMI I ŚLIWKAMI 130

kruche ciasto z owocami, pianą i kruszonką   SKŁADNIKI CIASTO: 1 ½ szkl. mąki 4 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g masła 2 żółtka Szczypta soli Bułka tarta Nadzienie: Śliwki, 1 brzoskwinia Piana z białek: 2 białka 2 łyżki cukru 1 łyżka budyniu waniliowego Kruszonka: 3 łyżki mąki, 3 łyżki masła, 3 łyżki cukru, 1 łyżka wiórek(...)kokosowych WYKONANIE Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Wykładamy na wysmarowaną olejem i wysypaną bułką tartą formę żaroodporną do tarty (średnica 27 cm). Nakłuwamy widelcem, posypujemy bułką tartą. Układamy obrane i pokrojone w ćwiartkę śliwki skórką do dołu. Ubijamy pianę z białek na sztywno,  dodajemy cukier i budyń. Na śliwkach rozsmarowujemy pianę, na pianie układamy pokrojone w kostkę brzoskwinię

słodki bratek
prowansalski kotlet schabowy 144

składniki: 300 g schabu, bez kości ok. 4 łyżki śmietany, kwaśnej (lub więcej) ok. 200 g sera żółtego mąka, bułka tarta 2 jajka zioła prowansalskie sól, pieprz tłuszcz do smażenia wykonanie: Mięso myjemy, kroimy na porcje, rozbijamy w miarę cienko, oprószamy z każdej strony solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Bułkę tartą mieszamy z startym na małych oczkach serem żółtym. Każdego(...)kotleta panierujemy w kolejności: w śmietanie, mące, jajkach oraz bułce tartej z serem. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony na złoty kolor. Podajemy do obiadu z ziemniakami i ulubionymi surówkami. Zapisz

Domowy Smak Jedzenia
Klasyczna szarlotka na półkruchym spodzie 141

dodałam do jabłek niewiele cukru, bo były bardzo słodkie. Jeśli używacie kwaśnych jabłek, to cukru należy dodać więcej. Są różne sposoby zagęszczania masy jabłkowej, ja dodaję zwykle 1 łyżkę bułki tartej. Swoją drogą, piekąc szarlotki, często przypomina mi się książka kucharska wydana swojego czasu przez p. Małgorzatę Musierowicz. Dostałam ją jako kilkunastolatka. Zawierała przepisy różnych bohaterów z książek i była(...)śmietany (dałam gęstą 18%) 1/2 szkl. cukru pudru szczypta soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa Jabłkowa 1,5 kg jabłek 1/2 szkl. cukru 100 ml wody 1 łyżka bułki tartej cynamon Sposób przygotowania Masa Jabłkowa Jabłka obieramy. Kroimy w drobne kawałki. Wrzucamy do garnka. Jabłka podlewamy wodą, dodajemy cukier. Dusimy aż prawie się rozpadną. Dodajemy cynamon i bułkę tartą

Mieszam w Garnku
Domowe bajgle z kurczakiem w sezamie i konfiturą z czerwonej cebuli 236

przygotowanie kurczaka. Pierś z kurczaka w chrupiącej sezamowej panierce: 500 g piersi z kurczaka 1 jajko 1 szklanka mąki 1 łyżeczka chilli ok. 30 g cheddara 1 szklanka bułki tartej 4 łyżki ziaren sezamu sól i pieprz olej do smażenia Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, a następnie pozbywamy się wszelkich błonek, chrząstek i tłuszczu. Z jednej piersi powinny(...)Przygotowujemy 4 talerze. Pierwszy - na mąkę wymieszaną z chilli oraz odrobiną soli i pieprzu. Drugi - na jajko rozbełtane z odrobiną wody i startym na małej tarce cheddarem, trzeci - na bułkę tartą wymieszaną z sezamem oraz czwarty - na gotowe kotleciki. I tak najpierw każdy kawałek obtaczamy w mącę i przyprawach, następnie dokładnie w jajku z serem i na końcu w bułce

Cooking Monster
Kotlet schabowy 151

Składniki: 700g schabu bez kosci w(plasty) Sól,pieprz Smalec,olej 2 jajka bułka tarta Sposób: Kotlety rozbijamy tluczkiem z dwóch stron na grubość 5 do 7 mm Posypać solą i pieprzem z dwóch stron Rozklepujemy jajka w głębokim talerzu Do drugiego dodajemy bułkę tartą Obtaczamy mięso najpierw w jajku później w naszej panierce (bułka tarta) Nadmiar strzasac . Jesli chcemy

Viola cooks with passion
Pasztet z Dzika 119

Dzika 200 g mięsa z gęsi  (może być udo) 200g boczku surowego (Gramatura nie jest za duża ponieważ  tylko ja jadam takie delicje) 1 sucha bułka namoczona w mleku 3 ząbki czosnku 1 cebula średniej wielkości 1 marchew 1 pietruszka korzeń 1 seler korzeń 1 gałązka świeżego  rozmarynu 2 listki laurowe Kilka ziaren  owocu jałowca Sól(...)smalcu gęsim dodając  pod koniec czosnek . Pozostawiamy do wystygnięcia. Mięso gdy już jest gotowe wyciągamy z bulionu do wystygnięcia razem z warzywami. Bulionu nie zlewamy. Mięso,bułkę,warzywa ,cebulę mielimy w maszynce 3-4 razy . Mieszamy wszytko dokładnie dodając dwa jajka . Sól,pieprz do smaku. Układanie  w foremki: Proponuję  wysmarować je smalcem i posypać bułką tarta

Viola cooks with passion
Knedle ze śliwkami węgierkami. 166

knedli: Ciasto: 1 kg ziemniaków (waga po obraniu) 250 g mąki pszennej 2 duże jaja Pozostałe składniki: śliwki węgierki - około 25 szt. cukier olej kokosowy do podsmażenia tartej bułki bułka tarta płaska łyżeczka cynamonu mąka pszenna do podsypywania Wykonanie: Ziemniaki ugotować na miękko z dodatkiem soli. Jeszcze ciepłe (ale nie gorące by się nie poparzyć) przecisnąć przez praskę do ziemniaków(...)woda tylko delikatnie bulgotała. Kluski wyjmujemy po 3 minutach od momentu wypłynięcia na wierzch. Przygotować polewę. Na patelni rozgrzać tłuszcz - tyle by zakrył dno. Wsypać do niego 2 łyżki bułki tartej i mieszając stale zrumienić na złoty kolor. Dodać cynamon. Polewać knedle tak przygotowaną polewą i jeszcze gorące podawać. Smacznego! Pozdrawiam ciepło. Zajrzyj także na Instagram i Facebook

Poezja Smaków - blog kulinarny
Krokiety z pikantnym farszem i parówką 180

pieprz. Smażymy całość do całkowitego odparowania płynu. Krokiety: 4-5 parówek ok. 200 g mozzarelli w wiórkach marynowane papryczki jalapeño 250 g pasty z suszonych pomidorów (ok. 1 słoiczek) bułka tarta do panierowania 2 jajka do panierowania olej do smażenia Parówki przekrawamy na połowę lub w ok. 3/4 długości (w zależności od wielkości naleśników). Papryczki jalapeño nie są niezbędne(...)bardzo je lubimy, dlatego do każdej porcji dodawaliśmy niewielką ilość pokrojonych na małe kawałki marynowanych papryczek. Na talerz wysypujemy bułkę tartą, a na drugi wbijamy 2 jajka i bełtamy je widelcem. Zaczynamy składanie krokietów. Na płaskiej powierzchni kładziemy naleśnik, równomiernie smarujemy go ok. 1 łyżką pasty z suszonych pomidorów. Układamy ok. 1-2 łyżki farszu pieczarkowego, parówkę, kilka pokrojonych papryczek

Cooking Monster
GRILL WAY BAR - test nowej burgerowni w Gdyni 161

preferowany stopień ostrości. Buła serwowana była na tekturowo-papierowym ekwiwalencie "talerza" - dobry patent na odciążenie obsługi od zmywania ;) Przygodę z lokalnym Amerykańskim Burgerem rozpoczęłam od jego wersji Fit z bułką otrębową . Grillowanej wołowinie  towarzyszyła tu rukola , sałata , czerwona cebula , świeży ogórek i pasta paprykowa . Ta ostatnia nadawała bułce odrobiny "mokrości", gdyż cały zestaw pozbawiony był kalorycznego sosu. Kotlet wołowy(...)niezbyt gruby, wytopiony został z tłuszczu podczas grillowania do wyśmienitej, równomiernie wysmażonej konsystencji. Dodatki pysznie się ze sobą komponowały . Bułka otrębowa przyjemnie zaskakiwała miękkością w środku i chrupką skórką z wierzchu. Otrzymałam kawał solidnej buły , ale wbrew pozorom wcale nie nazbyt ciężkiej dla żołądka! Kolejnym moim podejściem był Cheese . Klasyka Amerykańskiego Burgera bez podróby! Dodatki stanowiły tu: ser cheddar , świeży

Grunt to przepis!
Tarta bananowo-brzoskwiniowa 174

trzeba po prostu zrobić! Tarta bananowo-brzoskwiniowa Ciasto: 1 łyżka cukru 1 żółtko 300 gram mąki 150 gram masła Wszystkie składniki zagnieść na ciasto. Tortownicę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. 2/3 ciasta wyłożyć na tortownicę (o średnicy 24-26 cm).  1/3 ciasta włożyć do lodówki. Piekarnik nagrzać do 175 stopni.  Nadzienie: 2-4 dojrzałe banany 100 gram(...)laskowych 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka mielonego kardamonu 3 białka Orzechy wymieszać z cynamonem i kardamonem.  Banany obrać, pokroić w plastry. Wyłożyć na spód tortownicy.  Posypać delikatnie bułką tartą.  Brzoskwinie pokroić w plastry. Wyłożyć na banany.  Posypać delikatnie bułką tartą.  Białka ubić na sztywną pianę. Do białek dodać orzechy.  Delikatnie wymieszać.  Pianę

Kuchnia smaków
Szarlotka 218

dodać po trochu mąkę z proszkiem. Zagnieść ciasto. Podzielić na 2/3 i 1/3. Mniejszą część ciasta włożyć do lodówki. Nadzienie: 1 kg jabłek cukier waniliowy 3 łyżeczki cynamonu trochę bułki tartej * dżem morelowy lub brzoskwiniowy (opcjonalnie) Jabłka umyć, obrać ze skórki, wydrążyć nasienie i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do jabłek dodać cynamon, cukier waniliowy i trochę bułki tartej(...)Można dodać 2-3 łyżki dżemu brzoskwiniowego. Wymieszać. Ponadto: 2-3 łyżki cukru pudru do posypania Blaszkę średniej wielkości lub tortownicę wysmarować masłem, wysypać bułką tartą. Na spód rozłożyć 2/3 ciasta. Nakłuć tu i ówdzie widelcem. Na ciasto położyć nadzienie. 1/3 ciasta wyjąć z lodówki. I pokruszyć na wierzch. Można tą wierzchnią część ciasta rozwałkować i poprzecinać w paski

Kuchnia smaków
Krokiety z cannelloni 209

przede wszystkim inny pomysł na cannelloni. W tym wypadku faszerowane szpinakiem i panierowane w bułce tartej, ale myślę, że na tych polach można poeksperymentować. W szczegółach techniczny pomógł mi  ten przepis . 10 rurek cannelloni 300 gram szpinaku mrożonego 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 40 gram sera feta 2 łyżki śmietany 1 pomidor bułka tarta jajko W rondlu zagotować wodę(...)kostkę. Mieszać, aż ser się całkowicie rozpuści. Pomidora pokroić w drobną kostkę i dodać do szpinaku. Przyprawić pieprzem. Rurki ostrożnie nadziewać łyżeczką, a następnie panierować w jajku i bułce tartej. Smażyć na maśle lub margarynie na złoty kolor. Można podawać z dipem czosnkowym lub pomidorowym. marcelina

Czerwony Gupik
Sznycle inaczej (z mizerią i ziemniakami) 184

mizerią tworzyły typowy wiosenny obiad. Proporcje na 8 sznycli, ale obiad dla 2 osób. 250 gram mięsa mielonego 50 gram jogurtu naturalnego 50 gram sera żółtego 1 jajko 1 bułka 1 cebula 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka majeranku 2 ziemniaki 100 gram śmietany 2 ogórki zielone Cebulę posiekać drobno, zeszklić(...)lekko przyrumienić na patelni. Wystudzić. Bułkę namoczyć w minimalnej ilości wody i rozgnieść palcami. Ser żółty zetrzeć na tarce. Do mięsa dodać przyprawy, bułkę, jogurt, jajko, ser i wystudzoną cebulkę. Wszystko razem wymieszać na jednolitą masę. Odstawić do lodówki na co najmniej 15 minut. Na patelni rozgrzać tłuszcz, z mięsa formować kotleciki i smażyć z obu stron na rumiano

Czerwony Gupik
Burgery, czyli przygotowanie mięsa 144

Burgerem nazywam kotlet mięsny czy niemięsny przyrządzony w celu podania w burgerze, czyli całemu zestawowi bułka + burger + dodatki. Jakby trochę incepcja, więc dziś dwa posty o tej samej nazwie, jeden o mięsie, drugi o reszcie , a gdzieś tam jeszcze coś o bułkach . Burger z mięsa wołowego z dodatkiem papryki. Kotletem tu nie jest samo mięso, co uważam za bardzo(...)ilość oleju, kłaść burgery i smażyć równomiernie z obu stron rzadko przewracając, najlepiej tylko raz. Może je również smażyć na patelni grillowej. Gotowe burgery lekko ostudzić i wkładać do bułek, np. tak jak [tutaj] . marcelina

Czerwony Gupik
Kotlety mielone ze śmietaną 152

Klasyczny przepis na kotlety mielone. Tutaj podrasowane śmietaną, zgodnie z zaleceniami jednego z internautów. Poświadczamy...są przepyszne!   Składniki 400 g łopatki wieprzowej 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 bułka (kajzerka) 1 jajko 2 łyżki kwaśnej śmietany smalec sól, pieprz   Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Bułkę moczymy w wodzie, odciskamy. Łopatkę mielimy, dodajemy posiekaną cebulę(...)przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę, jajko i śmietanę. Całość wyrabiamy na jednolitą masę. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na rumiano z obu stron na rozgrzanym smalcu. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding

R'n'G Kitchen