bułki - 33926 przepisów (strona:440/2262)

Filet z mintaja po węgiersku 238

puszka kukurydzy 3 łyżki pikantnego ketchupu 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól świeżo mielony pieprz 1/4 łyżeczki ostrej mielonej papryki olej do smażenia panierka: 150 g mąki pszennej 150 g bułki tartej 2 jajka       Filet rozmrozić,pokroić na mniejsze kawałki,przyprawić solą i pieprzem. Mąkę zmieszać z bułką tartą,jajka roztrzepać w miseczce. Kawałki ryby obtaczać w mieszance(...)mąki i bułki,maczać w jajku i ponownie obtoczyć w mące. Smażyć na rozgrzanym oleju na złocisty kolor z obu stron. Usmażone kawałki ryby ułożyć na półmisku. Pieczarki oczyścić,pokroić w półplasterki i obsmażyć na oleju. Na patelnię do pieczarek dodać pokrojoną w piórka cebulę  i pokrojoną w kosteczkę paprykę . Smażyć kilka minut. Następnie dodać ketchup,przecier,rodzynki

Kolorowa kuchnia Elki
Tarta jabłkowa z kratką 243

cukru pudru szczypta soli 2 żółtka  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie jabłkowe: 1,2 kg obranych jabłek 2-3 łyżki cukru cynamon do smaku Dodatkowo: 2 łyżki bułki tartej cukier puder do posypania Jabłka pokroić w kostkę, włożyć do garnka razem z cukrem i przesmażyć całość, gdy jabłka będą już miękkie dodać cynamon. Wymieszać i ostudzić. Mąkę połączyć(...)margaryną i pozostałymi składnikami. Zagnieść ciasto i podzielić na 2 części - 2/3 i 1/3. Włożyć na 30 minut do lodówki. Formę na tartę posmarować margaryną i posypać bułką tartą. Wyłożyć większą część ciasta. Posypać bułką tartą i wyłożyć masę jabłkową. Pozostałą część ciasta rozwałkować i pokroić w paski. Z pasków ułożyć na cieście kratkę. Piec około 30-35 minut

Ewusiowe Smaki
Roladki z polędwiczek wieprzowych 265

wielkości polędwiczki i podawać po połowie jednej sztuki na osobę. Nadzienie jest zrobione z grzybów suszonych, dużej ilości zielonej pietruszki i duszonej cebuli. Aby było spójne i wilgotne użyłam bułki tartej i jajka. Ta ilość farszu starcza akurat na dwie polędwiczki. Mięso przyjemnie przechodzi aromatem grzybów, cebuli i pietruszki i nie oddziela się od farszu. Jeśli mamy taką możliwość użyjmy(...)polędwiczek wieprzowych 4 porcje 2 średniej wielkości polędwiczki wieprzowe 1 garść grzybów suszonych (namoczonych kilka godzin wcześniej lub poprzedniego dnia) 1 cebula 2 kopiaste łyżki natki pietruszki 1 łyżka bułki tartej 1 jajko sól, pieprz olej do smażenia około 1 szklanki bulionu warzywnego lub z kurczaka około ¾ łyżki mąki do zagęszczenia sosu Zaczynamy od farszu: Grzyby włożyć do garnuszka

Posadzone i zjedzone
Hot dog z resztek 188

się topi, pokroić w plastry. Można dodać wszystkie warzywa jakie macie w lodówce. Wybór należy do Was :0 Sos – majonez i ketchup wymieszać razem w takich samych proporcjach. Bułki przekroić na pół i podgrzać w mocno nagrzanym piekarniku. Mięso podgrzać w mikrofalówce lub w inny sposób. Na bułkę rozłożyć rozdrobione mięso, na to ser, warzywa i sos. Przykryć drugą(...)częścią bułki, wbić w środek drewniany patyczek lub specjalne końcówki do hot dogów. Serwować natychmiast. Smacznego

Kuchnia Pokoleń
Pieczeń z kawałkami kurczaka 335

domowego zamiast sklepowych wędlin. SKŁADNIKI 1 kg mięsa z szynki wieprzowej 0, 5 kg. mięsa drobiowego z indyka ( np. udziec ) 1 pierś z kurczaka 1/2 łyżeczki majeranku 1 sucha bułka 4 jajka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka słodkiej papryki sól, pieprz do smaku WYKONANIE Mięso mielimy tak, jak do mielonych. Bułkę moczymy w mleku. Cebulkę kroimy w kostkę(...)podduszamy na odrobinie oleju. Do zmielonego mięsa dodajemy wyciśniętą z moczenia bułkę, Podsmażoną cebulkę, jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę,majeranek. Solimy                 i pieprzymy do smaku. Mięso dokładnie wyrabiamy aż dobrze się połączy. Pierś z kurczaka płuczemy. Obsuszamy rącznikiem papierowym i kroimy w dużą kostkę. Kawałki kurczaka dodajemy do mięsa i jeszcze

W kuchennym oknie Ewy
Bułeczki zapiekane z pieczarkami i wędliną + film 165

cebuli dodajemy starte pieczarki i wszystko smażymy do odparowania wody, pod koniec smażenia dodajemy pokrojoną wędlinę, doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem, wszystko mieszamy i zdejmujemy z ognia. Z bułek ścinamy górę, tak by dolna część była znaczne większa i łyżeczką wydrążamy miąższ, który będzie nam potrzebny do farszu. Natkę pietruszki drobno siekamy. Do miski przekładamy lekko przestudzony farsz, dodajemy miąższ(...)bułek, jajko i posiekaną zieleninę, wszystkie składniki dokładnie razem łączymy. Wydrążone bułki nadziewamy przygotowanym farszem, posypujemy startym żółtym serem i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st około 10 minut.   Artykuł Bułeczki zapiekane z pieczarkami i wędliną + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania

Smakowite Dania
Pieczeń z soczewicą 203

czerwona 1 mała cebula biała 1/2 pęczka koperku 1 czerstwa kajzerka 1 jajko około 3 łyżki kaszy manny sól, pieprz, papryka słodka i ostra mielona, czosnek dodatkowo: masło i bułka tarta do przygotowania formy do pieczenia  Przygotowanie : Kajzerkę jak i soczewice namaczamy. Mięso mielimy wraz z cebulą i soczewicą, dodajemy odciśniętą bułkę, posiekany koperek oraz drobniutko pokrojona paprykę(...)jajko. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i paprykami. wyrabiamy jednolita masę dodając kaszę mannę (około 2-3 łyżki by masa nie była zbyt luźna). Formę smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Przekładamy masę mięsną ugniatając, oprószamy papryką i czosnkiem. Przykrywamy folią. Wstawiamy do nagrzanego do 180-190 stopni piekarnika i pieczemy przez około godzinę, na ostatnie 20 minut ściągam folię

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Burgery wołowe, ogórkowe 161

Burgery wszyscy znamy, najczęściej jadamy je w bułkach w fast-food. Dzisiaj jako danie obiadowe do frytek lub gotowanych ziemniaczków. Oczywiście nie może zabraknąć surówek. Może tak z surówką z kapusty kiszonej ( publikowana na blogu ). Danie szybkie, smaczne i proste. Polecam. Składniki: 500 g wołowego mięsa mielonego 1 - 2 ogórki kiszone 2 jajka 1 cebula ( średnia ) Sól Pieprz Bułka tarta(...)łyżek olej Wykonanie: Ogórki i cebulę drobno kroimy. Dodajemy wraz z jajkami do mięsa mielonego. Przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Pod koniec dodajemy bułkę tartą – tylko taką ilość aby mięso się nie rozpadało. Wyrabiamy na jednolitą masę. Formujemy kotlety i spłaszczamy je dodatkowo ręką. Smażymy na niewielkiej ilości oleju przez kilka minut z obu stron. SMACZNEGO. (function

Smaki Ewy
Pieczone kotlety drobiowe z warzywami 377

kurczaka lub indyka 1 średnie jajko 1 duża cukinia lub 2 mniejsze 2 marchewki 1 nieduża cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki mąki pszennej lub ryżowej 2 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka suszonego estragonu lub cząbru 3-4 łyżki posiekanego koperku lub szczypiorku sól morska świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content(...)kurczaka lub indyka 1 średnie jajko 1 duża cukinia lub 2 mniejsze 2 marchewki 1 nieduża cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki mąki pszennej lub ryżowej 2 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka suszonego estragonu lub cząbru 3-4 łyżki posiekanego koperku lub szczypiorku sól morska świeżo mielony pieprz'; document.write(" "); Marchewki obieramy, cukinie myjemy (jeśli nie mamy

Poezja smaku
Kotlety z selera z żółtym serem 281

trochę od ciepła kotletów rozpuści i wszystko elegancko połączy. Kotlety delikatnie pieprzymy z obu stron. Roztrzepujemy jajka z łyżką zimnej wody w głębokim talerzu, w drugi talerz wsypujemy tartą bułkę. Rozgrzewamy na dużej patelni olej – warstwę około centymetrowej wysokości. Moczymy kotlety z obu stron w roztrzepanych jajkach i panierujemy dokładnie w bułce tartej. Kładziemy na rozgrzany, gorący tłuszcz(...)zdjęć mają 600 i 1000g) 250-300g żółtego sera, najwygodniej o okrągłym przekroju 2-3 jajka M 2 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego bulion/rosół bułka tarta olej rzepakowy do smażenia Zapisz

Karo in the Kitchen
Zupa serowa 745

kilka minut. Dodać pieprz i gałkę muszkatołową do smaku. Na koniec całość przecedzić przez sitko. Podawać z grzankami. Grzanki czosnkowe: 3 łyżki masła 2 ząbki czosnku miękkie, podłużne, jasne bułki Bułki pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozpuścić masło, dodać wyciśnięty czosnek. Lekko zeszklić i dodać pokrojone bułki. Smażyć co jakiś czas mieszając, aż grzanki będą rumiane i chrupiące

Bullio
KOTLECIKI Z KALAFIORA 199

łyżka masła 1 jajko 4 łyżki tartego parmezanu 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka drobno pokrojonej papryczki chili / można dać mniej sól, pieprz gałka muszkatołowa 1/2 szklanki bułki tartej 3 łyżki oliwy lub oleju kokosowego DIP POMIDOROWO-DYNIOWY 1 łyżka oliwy 1 łyżka masła 1 ząbek czosnku 1 mała cebula 2 łyżki puree z upieczonej dyni 1 łyżka sosu(...)cebulę z czosnkiem, posiekaną pietruszkę i papryczkę chili. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dokładnie mieszamy. Gotową masę można schłodzić w lodówce lub od razu formować kotlety. Bułkę tartą wysypujemy na talerz, dodajemy szczyptę czarnego pieprzu, mieszamy. Łyżką nabieramy duże porcje masy i zwilżonymi wodą dłońmi formujemy kotlety. Każdy kotlet delikatnie obtaczamy w bułce tartej. Smażymy partiami

cool and minty
Filet z morszczuka po kaszubsku 183

mrożonego filetu z morszczuka sól  pieprz olej do smażenia  2 duże cebule 2 łyżki oleju 4-5 ogórków konserwowych panierka: 150 g mąki pszennej 150 g bułki tartej 2 jajka zalewa: 2 szkl. wody 1/2 szkl. oleju 6 łyżek octu 10% 4 łyżki cukru 4 łyżki koncentratu pomidorowego 6 łyżek ketchupu 1/2 łyżeczki soli 2 liście laurowe(...)kulek ziela angielskiego  Filet rozmrozić,pokroić na mniejsze kawałki,przyprawić solą i pieprzem. Mąkę zmieszać z bułką tartą,jajka roztrzepać w miseczce. Kawałki ryby obtaczać w mieszance mąki i bułki,maczać w jajku i ponownie obtoczyć w mące. Smażyć na rozgrzanym oleju na złocisty kolor z obu stron. Usmażone kawałki ryby ułożyć w głębokim naczyniu. Cebulę pokroić w piórka

Kolorowa kuchnia Elki
Kozia broda w roli schabowego 211

sosnowy - nazwy wymienne w zależności od regionu. Można podać z ziemniakami i np. ogórkami.  Składniki 1 duża, dość zwarta kozia broda sól pieprz do smaku 2 jajka   bułka tarta olej do smażenia     Przygotowanie   Kozią brodę pokroiłem na plastry grubości ok. 1 cm , które dobrze opłukałem pod letnią, bieżącą wodą i osuszyłem na ręczniku papierowym, oprószyłem(...)solą i pieprzem z obu stron. Roztrzepałem w pojemniku jajko, do drugiego wsypałem bułkę tartą. Na patelni rozgrzałem olej , plastry koziej brody obtoczyłem w jajku, a następnie dokładnie w bułce tartej i przełożyłem na olej, smażyłem ok. 4 minuty z każdej strony na złotobrązowy kolor. Zdjąłem usmażone kotlety na ręcznik papierowy, aby je osączyć z tłuszczu. Podałem na gorąco

R'n'G Kitchen
Krokiety z kapustą i pieczarkami 175

też przestudzić i zamrozić, przyda się np. na wigilijne pierogi. Przechowujcie go w zamrażarce nie dłużej niż 3 miesiące. Krokiety: ok. 15 naleśników (z TEGO przepisu) 1-2 szklanki bułki tartej 2 jajka rozbełtane z odrobiną wody sól i pieprz olej do smażenia Na środek każdego naleśnika wykładamy ok 2 łyżki farszu, następnie zawijamy 2 boki, a później rolujemy całość(...)jeden talerz wsypujemy bułkę tartą, którą doprawiamy solą i pieprzem. Na drugi talerz wykładamy jajka i rozkłócamy je z odrobiną wody.     Każdego krokieta najpierw maczamy w jajku, a następnie w bułce tartej. Wykładamy je na talerz. Na patelnię wlewamy sporą ilość oleju, gdy będzie już gorący wykładamy po ok. 2-3 krokiety naraz. Smażymy z każdej strony

Cooking Monster

Proponowane wyszukiwania