bułki - 33926 przepisów (strona:443/2262)

lekkie ciasto z truskawkami i pyszną kruszonką 195

przedstawić przepis na coś baardzo prostego, szybkiego ale meega pysznego. Sezon truskawkowy w pełni , więc dziś chcę zaproponować Wam delikatne ciasto z truskawkami i pyszną kruszonką na bazie bułki tartej.  No to zaczynamy:  *składniki na małą blaszkę 25x25cm CIASTO: -4 jajka -3/4 szkl cukru -1 opakowanie cukru waniliowego (1 łyżka) -0,5 szkl oleju -4 łyżki wody(...)trochę mąki, i oleju, i tak dalej.  Następnie do ubitych białek dodajemy całą masę i delikatnie mieszamy do połączenia. masę wylewamy do blaszki posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. DODATKI I KRUSZONKA -około 250 g  truskawek KRUSZONKA -4 łyżki bułki tartej -2 łyżki zimnego masła -1 łyżka mąki -2 łyżki brązowego cukru Wszystkie składniki mieszamy ze sobą

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
pyszna szarlotka z pianką i powidłami :-) 871

margaryny -2 łyżeczki proszku do pieczenia -0,5 szklanki cukru -1 cukier waniliowy -szczypta soli JABŁKA -około 1 kg startych jabłek (należy odcisnąć z nich sok) -1 łyżka bułki tartej -1 cukier waniliowy -pół łyżeczki cynamonu -2 łyżki cukru -1 łyżka soku z cytryny  -0,5 opakowania galaretki brzoskwiniowej WAŻNE jeśli macie kwaskowe jabłka dodajcie więcej cukru, moje były(...)bardzo słodkie :-) PIANKA -4 białka -4 łyżki cukru -1 budyń waniliowy lub śmietankowy DODATKOWO -4-5 łyżek powideł śliwkowych  -cukier puder do posypania Blaszkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Wszystkie składniki na ciasto dajemy do miski i zarabiamy ciasto, nie wyrabiamy długo, tylko do połączenia składników. Dzielimy na dwie części 2/3 1/3  Mniejszą część dajemy do zamrażarki

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Domowe bułeczki czosnkowe 229

skórką i nadzieniem czosnkowym - to świetny pomysł na niedzielne śniadanie lub pieczywo do grilla dla Twoich gości. Świeże, zdrowe, pachnące i bez wychodzenia z domu! Składniki na 4 duże bułki: 200 g mąki pszennej (Babuni - typ 650) 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli 7 g suchych drożdży (instant - Dr. Oetker) 130 ml mleka (1/2 szklanki) 2 łyżki masła (roztopionego) masło(...)ciepłe miejsce. Po wyrośnięciu ciasto podziel na 4 części i uformuj podłużne bułeczki. Piekarnik nagrzej do temp. 60 °C i wyłącz. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i poukładaj bułki - zostaw na ok. 30 min. (w ciepłym piekarniku). W tym czasie przygotuj masło czosnkowe - do masła dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i dobrze wymieszaj. Wyrośnięte bułki natnij (do połowy wysokości) - wgłębienie

Alutka-Gotuje
Knedle ze śliwkami 205

każdym kroku takie idealne! A na następne trzeba będzie znowu czekać kolejny rok.  Wyrzutów sumienia nie mam więc żadnych, że utaplane takie i w maśle, i w bułce... i w dodatku jeszcze cukrem posypane. Ale ten cukier, który zgrzyta w zębach właśnie w tym daniu uwielbiam. A posypane cynamonem smakują bardziej jesiennie.  Normal 0 21 false false false(...)hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 700 g ziemniaków 350 g mąki pszennej 2 jajka szczypta soli 15-20 śliwek 3-4 łyżki tartej bułki 4-5 łyżek masła cukier brązowy  cynamon Przygotowanie: Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Jeszcze gorące tłuczemy lub przeciskamy przez praskę. Odstawiamy

bistro mama
Domowe paluszki rybne 328

ryby .  Pyszne, że aż paluszki lizać :-) Składniki: około 350g fileta białej ryby (ja użyłam świeżego dorsza) 2 łyżki mąki 2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki 1 jajko bułka tarta olej sól pieprz Przygotowanie: Rybę myjemy i oddzielamy od skóry (jeśli jest). Jeżeli wyczujemy ości - wyjmujemy je. Kroimy rybę na plastry o szerokości około 2 cm (dobrze, jeśli filety ryby(...)grube). Następnie solimy i doprawiamy pieprzem z obu stron. W trzech miseczkach przygotowujemy: w pierwszej mąkę połączoną z papryką mieloną, w drugiej rozbełtane jajko, w trzeciej bułkę tartą. Po kolei zanurzamy rybę w mące, następnie w jajku, a na koniec w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron, jeśli paluszki są grube, to również smażymy ich boki

Anielska Kuchnia Ani
Coxinha de galinha, czyli brazylijskie pierożki z kurczakiem 208

miękkiego masła 1/2 szklanki bulion z drobiu (użyłam moje wcześniej zamrożone kostki ) sól i pieprz 500 g mąki pszennej 2 jajka 250 g kremowego serka (np. Philadeplhia, Tosca) bułka tarta do panierowania tłuszcz do smażenia (olej, smalec) przyprawy: papryka słodka, ostra (brak na zdjęciu) Wykonanie: Cebulę i czosnek posiekałam. Do garnka włożyłam filety, masło, cebulę i czosnek. Dodałam zamrożone kostki(...)podłużne wrzeciona przypominające podudzia kurczaka. Przynajmniej się starałam, żeby był taki kształt...  Pierożki ułożyłam na ściereczce. Przygotowałam panierkę. W jednej miseczce ubiłam lekko dwa białka, do drugiej wsypałam bułkę tartą. Każdy pierożek umoczyłam najpierw w białku a następnie obtoczyłam w tartej bułce. Gotowe odkładałam na tacę. Na dużej głębokiej patelni rozgrzałam tłuszcz i smażyłam pierożki w głębokim tłuszczu

Kuchnia u Krysi
Panierowany kalafior 277

Najczęściej przygotowujemy kalafiora polanego zarumienioną bułeczką na maśle jednak można go zrobić w ten sam sposób jak kotlety czyli panierować w jajku i bułce. Tak przyrządzonego kalafiorka można zajadać samego np. z sosem czosnkowym albo podać do drugiego dania. składniki: 1 duży kalafior 5-6 jajek zioła prowansalskie bułka tarta i sezam do panierowania olej do smażenia Kalafiora podzielić(...)wystudzić. Podzielić na mniejsze kawałki, większe różyczki można rozkroić na pół. Jajka wbić do miseczki i roztrzepać widelcem, dodać nieco ziół prowansalskich do smaku. Kalafiora panierować w jajku i bułce z dodatkiem sezamu. Smażyć ze wszystkich stron na złoty kolor na nieco głębszym oleju. Osączyć na papierowym ręczniku i można podawać

Monia miesza i gotuje
Panierowane boczniaki. Przepis na grzybowe a la schabowe. 318

Facebook . Zdjęcie umieszczę w galerii „Czytelnicy pieką/gotują” na blogu .   Składniki: 250 g boczniaków 1 szklanka mleka sól i pieprz do smaku 2-3 jajka mąka pszenna bułka tarta olej kokosowy do smażenia (u mnie Woj-len )* *można użyć tradycyjnego oleju np. rzepakowego, ale polecam Wam tą zdrowszą wersję boczniaków z lekką kokosową nutą Przygotowanie: Boczniaki płuczemy (zmywamy(...)minut. Po tym czasie wyciągamy z mleka i przyprawiamy solą i pieprzem, znów zostawiamy na 10-15 minut. Przygotowujemy 3 głębokie talerze. Do jednego sypiemy mąkę pszenną, do drugiego bułkę tartą, a w trzecim roztrzepujemy za pomocą widelca jajka. Każdego boczniaka obtaczamy w mące pszennej, następnie w roztrzepanym jajku, na koniec w bułce tartej. Grzyby smażymy na rozgrzanym oleju

Słodkie okruszki
Kotlety mielone z pieczarkami i zieloną pietruszką 211

piekarniku.  Składniki na porcje dla 4 osób: 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego, np. z łopatki 1 cebula kilka pieczarek kilka gałązek zielonej pietruszki 1 jajko sól, pieprz bułka tarta olej do smażenia Cebulkę obrać i drobno posiekać. Pieczarki umyć i drobno pokroić. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju. Przesmażyć cebulkę. Gdy lekko się zeszkli, dodać pieczarki. Całość przyprawić solą(...)jajko oraz dodać cebulkę i pieczarki. Całość bardzo dokładnie wymieszać. Na sam koniec dodać  drobno posiekaną zieloną pietruszkę.   Jeśli masa jest zbyt rzadka – wsypać 1-2 łyżki bułki tartej. Z przygotowanej masy wyrobić kotlety. Lekko spłaszczyć i obtoczyć w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej. Kotlety smażyć na średnim ogniu, z obu stron na złoty kolor. Najlepiej

Ugotować
Hamburger w tortilli 196

Dziś w roli głównej hamburger. Podany w nietypowy sposób, bo nie w bułce a w tortilli:). Moim zdaniem smakuje bardzo dobrze, zyskał na lekkości i świeżości.  Hamburgery: 500g mięsa mielonego  1 cebula 2-3 łyżeczki przyprawy do dań greckich 1 jajko 3 łyżki bułki tartej sól, pieprz Dodatkowo: 5 tortilli sos tzatziki keczup ogórki papryka sałata 1. Cebulę(...)drobno siekamy. Łączymy z mięsem mielonym, przyprawami, jajkiem i bułką tartą. Formujemy kotlety o wadze około 100g. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy w 200 stopniach przez około 20 minut. 2.  Tortille składamy na pół, smarujemy sosem tzatziki, układamy: sałatę, kotlet, ketchup, ogórki, paprykę. Składamy na pół, spinamy wykałaczkami

Szefowa kuchni
Kotlety ryżowe 279

mnie pozostały z risotta. 1 szkl. ryżu suchego  [ lub ugotowanego z dodatkami ] cebula 2 jajka 5 dkg sera żółtego sól,pieprz, wegeta koperek bułka tarta do panierowania Ryż ugotować , wymieszać z jajkami ,startym serem żółtym.Doprawić do smaku.Formować kotlety [ w razie potrzeby można dodać troszkę bułki tartej], obtoczyć w bułce tartej i smażyć z obu stron

Moje domowe kucharzenie
Wege- burgery z cukinii 175

Smaczne, wegetariańskie kotlety z cukinii, które mogą też być stosowane jako wege-burgery do bułki. Lekkie, smaczne danie z wykorzystaniem cukinii, której aktualnie jest pod dostatkiem. Kotlety wzbogacone są o dodatek kaszy jaglanej, która powoduje, że całość jest bardziej treściwa a one same mogą stanowić samodzielne danie. Kotlety smażyłam w pikantnej tempurze, przez co ich smak staje się jeszcze bardziej(...)ciekawy, natomiast jeśli nie posiadacie gotowej tempury polecam do panierki użyć wymieszaną bułkę tartą ze szczyptą chili. Składniki (na 5-6 kotletów): 300 gram cukinii 3/4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej garść świeżej bazylii 1/2 marchewki 2 jajka 3-4 łyżki pikantnej tempury + do panierki* 2 łyżki otrąb orkiszowych lub innych 1 łyżka mielonego siemienia lnianego szczypta soli, pieprzu olej

Mango Papaja
Knedle ze śliwkami z ciasta ziemniaczano – twarogowego 173

ogień. Gotować 10 minut od wypłynięcia knedli. Wyjąć łyżka cedzakową. Można je podać oblane roztopionym masłem i obsypane cukrem. Moja propozycja to – na patelni roztopić trochę masełka, wsypać bułkę tartą. Moment smażyć, położyć knedle na patelni, i potrząsnąć. Tak żeby knedle pokryły się bułką tartą i masełkiem. Obsypać cukrem. Knedle były pyszne, polecam

Kuchnia Pokoleń
kotlet z szynki w gyrosowej marynacie 169

składniki: ok. 500 g szynki wieprzowej ok. 50 g sera żółtego 1 jajko 3 łyżki mleka bułka tarta tłuszcz do smażenia wykonanie: Mięso myjemy, kroimy na porcje i rozbijamy tłuczkiem. Każdego kotleta smarujemy marynatą i odstawiamy na ok. 3 godz. (ja odstawiałam na noc). Ser ścieramy na tarce o małych oczkach i mieszamy z bułką tartą. Jajko mieszamy z mlekiem(...)Każdy kawałek zamarynowanego mięsa maczamy w jajku a następnie w tartej bułce wymieszanej z serem i smażymy na rozgrzanym tłuszczu, na rumiano z każdej strony . składniki na marynatę: 2 łyżki przyprawy gyros 3 ząbki czosnku 1/2 -1 łyżeczki caien 1łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu 4 łyżki oliwy z oliwek wykonanie: Przyprawę gyros mieszamy z caien, solą, pieprzem, oliwą oraz czosnkiem

Domowy Smak Jedzenia
Kuleczki z brokułów 212

koniecznie ,zapraszam do wypróbowania i napisania w jakiej formie została podana .  SKŁADNIKI  1 bukiet brokuła  3 jajka 1 ząbek czosnku 15 dag sera żółtego bułka tarta  olej do smażenia  Wykonanie Brokuły myjemy i gotujemy aż będą miękkie ,po ugotowaniu rozdrobnić widelcem i odstawić do wystygnięcia . Następnie do ostygniętych broków dodajemy 2 jajka, 4 łyżki bułki(...)tartej, starty ser żółty ,ząbek czosnku starty ,pieprz sól do smaku . Wszystko razem mieszamy na jednolitą masę i formujemy kuleczki i w jajku i w bułce obtaczamy i smażymy na głębokim oleju na rumiany kolor ,można podawać z sałatką . SMACZNEGO

Mój Smak