Jak już nie raz Wam wspominałam, lubię fastfoody. Każdy jeden. Mało tego. Mąż też je lubi, mam nawet wrażenie, a nawet jestem przekonana o tym, że
Kuchnia w czekoladzieTak jak obiecałam. Po porannym budyniu nadszedł czas na popołudniowy deser. Nie wiem jak Wam, ale mi sam pomysł na takie kwiatuszki bardzo się podoba
Kuchnia w czekoladzieUwielbiam ciasto francuskie zarówno w wersji na słodko, jak i na ostro. Z farszem mięsnym, serem czy też słodkimi kremami i owocami – każde smakuje idealnie
Ostra na SłodkoTradycyjne zapiekanki z pieczarkami kojarzą mi się z wakacjami nad morzem, a szczególnie w Łebie - gdzie można je zjeść o każdej porze dnia i nocy 😉 Także
Kuchnia MagdaLenyKanelbullar, drożdżowe bułeczki z dużą porcją cynamonu, zwinięte w ślimaczki i tradycyjnie polewane syropem cukrowym. Jak dla nas cukru w nich aż nadto wiec pieczemy je
SzczyptaSmaQNiedziela. Wstałam o zawstydzająco późnej godzinie (choć należy wziąć poprawkę na fakt, że co drugi weekend budzik wyrywa mnie z łóżka o wpół do pierwszej w
Pożeraczka, czyli raz adobrzeNie wiem czy już wspominałam ale uwielbiam piec! Zwłaszcza pieczywo :) Przygotowałam dla Was przepis na krakowskie obwarzanki z makiem. Jeśli chcielibyście przenieść część urokliwego Krakowa
Marcepanowa kuchniaNiedziela była wyjątkowym dniem. W końcu nie obudził mnie żadem budzik, w końcu dzieci nie wstały o dziwnie wczesnej porze, w końcu znowu upiekłam bułeczki
Dzieje kuchennej WiewióryGofry z marchewki? Czemu nie! Dziś mam dla Was kolejny bezglutenowy przepis. Tym razem na stole goszczą pyszne, chrupiące gofry marchewkowe ze śmietaną i orzechami. Idealne
Ostra na SłodkoKoperty z jabłkami to mój kolejny przepis z ciasta z olejem i białym serem. Na nadzienie najlepiej nadają się jabłuszka szara reneneta, ale kto w kwietniu
dolcevitainmykitchenUwielbiam poznawać kuchnie świata i inspirować się tamtejszymi daniami. Tym razem „zabieram Was” do Gruzji, gdzie jednym z najbardziej popularnych dań jest Chaczapuri i
Ostra na Słodkoskładniki: 700-800 g mąki orkiszowej lub pszennej 50 g drożdży 1 jajko 100 g cukru 180 ml letniej wody 180 ml letniego mleka 100 g
Domowy Smak JedzeniaZapraszam dzisiaj na wytrawne śniadanie. Chyba każdy z rana marzy o pysznych świeżych bułeczkach na słono czy nawet słodko. Jeśli wstaniemy wcześniej to możemy upiec cebularze
Życie zaczyna się w kuchniProziaki to placki z mąki z dodatkiem „prozy”, czyli sody oczyszczonej. Pochodzą z Pokarpacia. Placki pięknie wyrastają. Można je podawać zarówno na słodko, jak
BullioDzisiaj proponuję słodkie śniadanie czyli orkiszowe bułeczki z ciasta krucho drożdżowego , z dodatkiem kawy zbożowej, gruszek i twarożku. Ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, bo takie
Smaczna Pyza