WUZETKA + FILMIK 107ciągle ubijamy. Następnie wlewamy żółtka, nadal ubijając. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao, mieszamy biszkopt delikatnie szpatułką. Formę na biszkopt 25/32 cm, smarujemy oliwą i leciutko posypujemy bułką tartą. Wylewamy ciasto, równo je formując i pieczemy 30 minut w temperaturze 170-180 *C, do suchego patyczka. Zimną śmietanę wlewamy do misy robota oraz dodajemy cukry i ubijamy na najwyższych
Kulinarne Fantazje Marioli
Majonezowe bułeczki – delikatne i mięciutkie 133Majonezowe bułeczki – delikatne i mięciutkie Dziś mam dla Was przepis na pyszne domowe bułeczki. Bułeczki majonezowe. Tak, dobrze czytacie. Do ciasta dodałam majonez. Dlaczego? Dzięki
Słodkie okruszki
Domowy klops ( na kanapki ). 107Składniki : 1,5 kg mięsa wieprzowego mielonego ( łopatka, karkówka ) 1 duża cebula 4 - 5 ząbków czosnku 5 łyżek bułki tartej 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 1 duże jajko 1,5 łyżeczki soli peklowej sól świeżo zmielony pieprz pęczek natki pietruszki ( opcjonalnie ) masło klarowane lub olej Sposób wykonania : M ięso mielone wymieszaj dokładnie z solą peklową , odstaw na kilka godzin
Przepisy i porady kulinarne
PIECZARKI NADZIEWANE MIĘSEM MIELONYM + FILMIK 97SKŁADNIKI : 500 g pieczarek 400 g mięsa mielonego 1 jajko 1 cebula, 2 ząbki czosnku natka pietruszki sól, pieprz, słodka papryka do smaku 2 łyżki bułki tartej
Kulinarne Fantazje Marioli
Tak jakby luksusowa kanapka z Biedry 97łyżeczka miodu, łyżeczka musztardy, łyżeczka soku z cytryny, sól inpieprz do smaku i łycha octu balsamicznego (ten sobie przywiozłam z Modeny, ale może być też marketowy sos balsamiczny) - mieszanko. Bułkę z dwóch stron posmarowałam sosem, położyłam krewetki, sałatę, ogórka i mango. Przycisnęłam i zjedliśmy z ochami i achami
Cytryna&Co.
Tort Rafaello – delikatny, puszysty, przepyszny 100dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Masę wylewamy na blaszkę (moja tortownica ma średnicę około 25 cm), której dno wykładamy papierem do pieczenia lub natłuszczamy i posypujemy bułką tartą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy około 20 minut (do suchego patyczka) w trybie góra-dół. Przez pół godziny ciasto studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika
e-PrzepisyKulinarne
ciasto W-Z prosto z PRL-u z serkiem homogenizowanym 125jajka. Następnie dodajemy w 2-3 turach przesiane składniki i mieszamy szpatułką. Ciasto przekładamy do foremki (ok. 23x33cm, wyłożonej papierem do pieczenia samo dno a boki natłuszczone i obsypane bułką tartą). Pieczemy w ok. 170 st. C przez ok. 40 min., do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto odstawiamy do wystudzenia a następnie przecinamy na dwa blaty. składniki na krem
Domowy Smak Jedzenia
Curry z klopsikami 100posiekaną natkę pietruszki, pieprz, kolendrę oraz sól. Mięso dokładnie dłonią wyrobić i uformować z niego małe klopsiki. Jeśli masa jest zbyt luźna, można dodać 1 - 2 łyżki mąki lub bułki tartej. Klopsiki obsmażyć na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju. W dużej patelni lub woku podsmażyć drobno pokrojoną cebulę i czosnek, dodać marchew i selera pokrojone w cienkie słupki
Kuchcik gotuje
Pasta z pieczonego kalafiora 120kanapki, na wierzchu których ułożyłem ogórka, rzodkiewkę i świeży tymianek. Takie połączenie jest dla mnie IDEALNE. Nie przepadasz za chlebem? Nie ma problemu! Na blogu znajdziesz również przepis na bułki pszenne i podpłomyki . Jeśli unikasz mąki pszennej, to polecam Ci chleb z mąki gryczanej , chlebek jaglany lub krakersy z ziarnami . Sprawdź również moją książkę pt. „HUMMUSY i PASTY” – kliknij TUTAJ
Blendman
Sernik z kaszą manną i żurawiną 127sernik z wiaderka - 6 jajek - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 budyń waniliowy lub śmietankowy (40g) - 3/4 szklanki kaszy manny - 1/2 szklanki żurawiny suszonej (opcjonalnie) Dodatkowo - tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy lu papier do pieczenia - mąka do obsypania żurawiny (opcjonalnie) Wykonanie Wszystkie produkty powinny mieć temperaturę pokojową. Masło miksuję z cukrami na puszystą masę, dodaję sok z cytryny
Kuchnia z widokiem na ogród
Gotowanie kalafiora – sprawdzone porady! 156wykorzystać na wiele sposobów. Świetnym pomysłem będzie lekka sałatka, zupa kalafiorowa lub przygotowanie puree do dania głównego. Możemy także podać go na ciepło lub na zimno, posypując np. tartą bułką, parmezanem lub polewając oliwą. Poniżej znajdziesz kilka przepisów z kalafiorem. Polecam również pomysł na pizzę na spodzie z kalafiora, na którą przepis znajdziesz w e-booku dostępnym tutaj
Via Gusto
Sałatka z grzankami i parmezanem w wiosennej odsłonie 135chcą zaserwować coś lekkiego i orzeźwiającego na wiosenne spotkanie w gronie rodziny i przyjaciół. Sałatka z grzankami i parmezanem- lekka i pyszna! Składniki: 3-4 kromki chleba (albo 2 bułki, bagietka) ogórek świeży pęczek rzodkiewek sałata lodowa cebula czerwona kilka pomidorków koktajlowych 50 g parmezanu w płatkach 2 łyżki oleju 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka soku z cytryny 2 ząbki
Rozdomowiona
Kostka kokosowa 123mieszaj szpatułką bardzo delikatnie i powoli. Na koniec wlej ostudzone masło i wymieszaj aby ciasto było jednolite. Ciasto przełóż do blaszki (18x27 cm.) posmarowanej odrobiną masła i obsypana bułką tartą. Wyrównaj wierzch. Piecz na środkowym poziomie przez 20-22 minuty (do suchego patyczka). Po wystudzeniu ciasto pokrój w kwadraty około 4x4 cm. Polewa: Kakao i cukier puder wymieszaj w rondelku
Delicious Place
Czosndogi 124Czosndogi to świetna odmiana dla tradycyjnych hot-dogów, w których podłużna bułka została zastąpiona czosnkową bagietką. Artykuł Czosndogi pochodzi z serwisu Kulinarne Cuda
Kulinarne Cuda