SKŁADNIKI 1,5 szklanki ryżu 3 szklanki wody sól i pieprz 100 g sera żółtego 100 g salami lub innych wędlin 2 jajka (1 jajko do panierki) bułka tarta olej do smażenia SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Ryż ugotować w posolonej wodzie do momentu aż woda całkowicie wyparuje,co jakiś czas mieszając by nie przywarł od do dna. Do ostudzonego ryżu dodać pokrojoną(...)Kawalek sera pokroić w kostkę około 1 cm. Z ryżu uformować kulki wielkości dużej mandarynki i w każdą z nich wcisnąć małą kosteczkę sera. Tak przygotowane kulki obtoczyć w rozkłóconym jajku a potem bułce tartej i usmażyć na złoty kolor. Kulki można też upiec w piekarniku. Można je podawać ciepłe zamiast ziemniaków czy kaszy lub jako samodzielne
zielonacukinkaZnów namieszałam coś na stronie i mi poginęły linki moich ulubionych blogów, muszę koniecznie zrobić przemeblowanie . Na poprawę humoru wspaniałe drożdżowe bułeczki skrywające w środku
Na słodko lub wytrawnieSkładniki: * 1 kg ugotowanych ziemniaków * 1/3 szklanki mąki pszennej * 1/4 cebuli * 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki * garść startego na tarce o grubych oczkach żółtego sera * 1 żółtko * sól i pieprz do smaku * bułka tarta do panierki * olej do smażenia * około 400 g farszu pieczarkowego Wykonanie: Ugotowane, przestudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę. Cebulę drobno pokroić podsmażyć na złoty kolor, dodać(...)ziemniaków. Następnie dodać posiekana natkę pietruszki, starty żółty ser, żółtko jajka i mąkę, wszystko dokładnie wymieszać. Od masy ziemniaczanej odrywać małe kawałki, rozpłaszczyć na dłoni, ułożyć farsz pieczarkowy, zlepić formując kształt krokietów. Obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. Można podać z ulubionym sosem bądź gulaszem i surówką
Zrób to smaczniedodałam jeszcze fetę. Spróbujcie i oceńcie sami. Składniki: 6 papryk 500 g mięsa mielonego z łopatki 1 szklanka ugotowanej kaszy jęczmiennej 1/2 bułki 1 jajko 1 cebula 1 pomidor 1 puszka pomidorów krojonych 1 opakowanie sera feta sól pieprz ziołowy majeranek czosnek granulowany kilka plasterków sera żółtego Kaszę gotujemy w osolonej wodzie. W tym samym czasie paprykę myjemy(...)podsmażamy na maśle. Bułkę namaczamy w wodzie. Gdy cebulka się zeszkli dodajemy do mięsa mielonego wraz z jajkiem, pomidorami z puszki i odciśniętą bułką. Ugotowaną i ostudzoną kaszę dodajemy do mięsa i przyprawiamy. Wszystko dobrze wyrabiamy. Ser feta kroimy w kostkę i dodajemy do farszu. Lekko musimy wymieszać żeby ser się nie rozgniótł za bardzo. Paprykę nadziewamy farszem, układamy
Olikowa kuchniaSkładniki /1 porcja: -5 płatów makaronu typu lasagne -½ małej cukinii -150 g sera koziego kanapkowego -2 łyżki parmezanu -1 jajko -2 łyżki łuskanych orzechów -szczypiorek -bułka tarta -½ ząbku czosnku -sól i pieprz Przygotowanie: Płaty makaronu gotować przez 1 minutę we wrzącej osolonej wodzie z łyżką oliwy z oliwek aby uniknąć sklejenia poszczególnych płatów. Wyciagnąć.Pociąć cienko cukinię i gotować(...)wodzie. Odcedzić. Zmieszać kozi ser i starty parmezan, przyprawić szczyptą pieprzu i 1 łyżeczką drobno posiekanego szczypiorku a przeciśniętym przez praskę czosnkiem. W wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym ukłądamy pierwszy płat makaronu i smarujemy kozim serem,następnie układamy cukinię. W ten sam sposób przełożyć naprzemiennie następne warstwy. Na ostatnim płacie makaronu rozsmarować roztrzepane jajko, dodać bułkę tartą i starte orzechy. Piec
I LOVE LIFEukrywać że to jedno z naszych ulubionych dań, odkąd parę lat temu zawitaliśmy do Czech i pierwszy raz próbowaliśmy smażonego sera. Są to grube plastry sera zapanierowane w mace, jajku i bułce tartej, następnie usmażone na patelni w głębokim tłuszczu. Podaje się najczęściej frytkami i sosem tatarskim. Dzisiaj zatęskniliśmy za tym daniem, dlatego postanowiłam zrobić go znowu w domu
Bernika - moj kulinarny pamietnikSkładniki: - 350 g makaronu (najlepiej świderki) - 500 g sera białego - 200 ml śmietany 18% - 2 żółtka - 1 op. cukru waniliowego - cukier - sól - masło - bułka tarta Przygotowanie: Makaron gotujemy w posolonej wodzie według opisu na opakowaniu. Ser mieszamy ze śmietaną, cukrem waniliowym(jeżeli lubimy bardziej słodkie dosypujemy cukru). Do masy dodajemy żółtka i wszystko mieszamy. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i posypujemy
Kulinarne życietworzy skorupkę, otaczającą mięciutkie i soczyste mięso. Smak sera nie jest bardzo mocno wyczuwalny, jeśli chcecie, by rolada była bardziej serowa, możecie ser włożyć również do jej środka, do farszu. Można też spróbować wersji z ostrzejszymi, wyraźniejszymi w smaku serami, u mnie była to łagodna gouda. Rolada z kurczaka z serem i pieczarkami dobrze smakuje podana na obiad z ziemniakami(...)obiad, polecam również moją pieczeń z mięsa mielonego z serem: Rolada z kurczaka z serem żółtym i pieczarkami, składniki: 500 g piersi z kurczaka, przyprawy do oprószenia mięsa: sól, pieprz, słodka i ostra papryka, granulowany czosnek, zioła prowansalskie (lub inne ulubione przyprawy do kurczaka) 3 jajka 250 g żółtego sera 3 łyżki majonezu na farsz do rolady: 350 g pieczarek
Lekcje w kuchniPolecamy na rodzinny obiad jak i na święta. Schabowe roladki z serem camembert i miętą SKŁADNIKI : 2 plastry schabu 2 plastry sera camembert kilka listków świeżej mięty sól i pieprz 1 jajko bułka tarta olej do smażenia PRZYGOTOWANIE : Schab rozklepujemy, na każdym z kotletów układamy po kawałku sera camembert i po kilka listków świeżej mięty. Oprószamy solą
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkinadać tym kotletom trochę innego smaku i przygotowałam je z żółtym serem w środku. Takie kotlety mają fajny smak i wygląd. Można je podać z dowolnymi dodatkami. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ok. 300g mięsa mielonego 3 nieduże kawałki żółtego sera 1 łyżeczka majonezu 1 łyżeczka bułki tartej 1/4 cebuli 1 łyżka mleka sól, pieprz do smaku mąka pszenna(...)solą i pieprzem. Dodałam majonez, bułkę tartą i mleko. Dodałam również startą na tarce cebulę. Można ją też drobniutko posiekać, lub zmielić razem z mięsem. Wszystko dokładnie wymieszałam na jednolitą masę mięsną. Masę podzieliłam na trzy równe części. Każdą część uformowałam w płaski placek. Na środku ułożyłam kawałek żółtego sera i oblepiłam go wolnym mięsem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tak uformowane
Waniliowe Improwizacjeszklanki cukru (następnym razem dam 1/3 szklanki) najlepiej drobnego lub pudru 50 gr rodzynek 50 gr żurawiny suszonej 50 gr orzechów włoskich posiekanych 1 łyżka bułki tartej kilka kropel olejku migdałowego 500 gr sera białego dwukrotnie zmielonego (ja użyłam serka z wiaderka z Biedronki, ale ponoć nie jest polecany) 75 gr miękkiego masła 2 jajka 1/2 szklanki cukru (następnym razem(...)cukier ma się rozpuścić, a masa zjaśnieć i podwoić objętość. Dodać zmielony mak, bułkę tartą, dodać bakalie, dodać olejek. W osobnym naczyniu ubić białka na sztywną pianę. Do masy makowej delikatnie, szpatułką wmieszać ubite białka. Na podpieczony spód wyłożyć masę makową, wyrównać. Masa serowa: 500 gr sera białego dwukrotnie zmielonego (ja użyłam serka z wiaderka z Biedronki, ale ponoć
moj przepis naOczekują że coś tam w środku siedzi . Nie mogłam ich rozczarować. Skladniki 3 sztuki filetu z piersi kurczaka 3 plastry sera żółtego ( lub innego ale roztapialnego ) 20 dkg fasolki szparagowej ( ja miałam zieloną) sól,pieprz olej i bułka tarta do smażenia Wykonanie Fasolkę myję czyszczę z końcówek(...)wrzucam do osolonej ,gotującej się wody na 5 minut. Filety delikatnie rozbijam , oprószam solą i pieprzem . Na każdy drobiowy placek kladę plaster sera i po kolka strąków ugotowanej fasoli. Zawijam , obtaczam w bułce tartej i smażę , po 3 minuty z każdej strony( na okrągło
Eli Gotowaniemięsa z piersi kurczaka 10 dag żółtego sera 1 łyżka gęstego majonezu (używam dekoracyjnego Winiary) Przyprawa do kurczaka Kamis złocista sól, pieprz bułka tarta do panierowania olej do smażenia Mięso jak najdrobniej pokroić, obsypać przyprawami. Ser zetrzeć na drobnej tarce, stopniowo dodawać do mięsa, dobrze wymieszać. Połączyć z majonezem. Z powstałej masy formować kotlety, panierować je w bułce tartej
Praktyczna plOpis Zapiekanka na bułce : Zapiekanka na bułce zna chyba każdy. Tradycyjnie zapiekanki przygotowuje się na bagietce, pszennej bułce typu kajzerka lub bułce. Jeżeli w domowych szafkach zalega nam chleb, który niedługo nie nada się do zjedzenia, również możemy go użyć do zapiekanek. Zapiekanka to pyszny fast food, który możesz zrobić także w domu. Z jej przygotowaniem poradzi sobie nawet niedoświadczony(...)smarujemy przygotowanym sosem, podsmażoną piersią z kurczaka oraz czerwoną cebulą. Na końcu zapiekanki posypujemy startym serem. Zapiekamy w rozgrzanym piekarniku (180 stopni) przez około 10 minut. Ser po tym czasie powinien się roztopić. Na koniec przed podaniem posypujemy posiekaną świeżą bazylią. Artykuł Zapiekanka na bułce pochodzi z serwisu Przepisy kulinarne FoodMagazine.pl
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneugotowanych ziemniaków 250 g sera białego (twaróg) sól pieprz 2 jajka 1 cebula tłuszcz do smażenia bułka tarta do panierowania Ugotowane ziemniaki utłuc i wystudzić lub wystudzić i zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Ser rozdrobnić, dodać sól i pieprz do smaku oraz jajka i dobrze wyrobić masę. Uformować 7-8 kotletów, panierować w bułce tartej i usmażyć na tłuszczu
Gotowanie jest łatwe