Czasami warto urozmaicić nieco swoją dietę, odpocząć na chwilę od mięsa i zdać się na dobroczynne właściwości "zielonej mocy" sałaty i brokułów. Oczywiście żartuję, ale pewnie
Kuchnia Elliejakości pasztetową. Ja polecam Wam pasztetową ze sklepu Martika Bez sztucznych barwników i polepszaczy, produkt oparty na tradycyjnej recepturze. Spójrzcie na skład : mięso wieprzowe 37%, rosół (woda, przyprawy), bułka pszenna, wątroba wieprzowa 9%, tłuszcz wieprzowy, cebula, sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy. Co wyróżnia wyroby Martika? TRADYCYJNE WYROBY Martika jest rodzinną firmą, zajmującą się wyrobem najwyższej jakości tradycyjnych wędlin. Firma(...)wyrobów nie używa się polepszaczy i sztucznych barwników, a mięso jest zawsze najwyższej jakości pochodzące od lokalnych, zaufanych hodowców. Część z produktów posiada badania, z których wynika że są bezglutenowe (<5mg na 1kg) Nad procesem produkcji i obróbki wędlin czuwają sami właściciele firmy, którzy „strzegą” jej unikalnego charakteru. Wędliny nie są magazynowane – od razu po przygotowaniu są przekazywane
Słodkie okruszkiCiasto półkruche, z mojej własnej mieszanki mąki bezglutenowej a jabłka... no cóż, zebrałam co akurat leżało, tj. papierówki, które są kruche i się łamią oraz kilka championów. W yszło nie za słodkie, smaczne i aromatyczne ciasto, w sam raz na niedzielny, poobiedni deser 😋 Składniki: Ciasto : 250 g mąki bezglutenowej - moja uniwersalna mieszanka 1 płaska łyżka mielonego lnu 1 płaska(...)charakter. Następnie dodajemy cynamon i ponownie mieszamy. Przygotowujemy ciasto. Lepiej użyć blachy dużej - na dużej ciasto będzie niższe ale lepiej się wypiecze. Na blachę, wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą lub utartymi płatkami kukurydzianymi, wykładamy ciasto i rozprowadzamy po całej jego powierzchni, również po bokach do wysokości formy. Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika na 20 minut
Ze smakiem bez glutenuDziś byłam u mojej wspaniałej stomatolog na rutynowej kontroli. Standardowo wszystko pięknie, ładnie, lecz niestety będę musiała mieć usuwane ósemki.. Nie martwiłoby mnie to tak
Be Fit Be StrongZupa z pieczonych batatów , czyli zupa-krem ze słodkich ziemniaków, upieczonych wcześniej w piekarniku. Zupa z mlekiem kokosowym z nutą imbiru i aromatem, pochodzącym z liści
Moja DelicjaNieczęsto zdarza nam się przygotowywać pierogi, knedle, kopytka itp. Zazwyczaj wynika to z przekonania iż potrzeba na to sporo czasu. Czy faktycznie tak jest? Odpowiedź nie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!dzień spędziliśmy na spacerach i oczywiście w wolnej chwili która zawsze pojawia się w sobotę, nie była bym sobą gdybym czegoś nie przyrządziła.. A ponieważ ostatnio piekłam ciasto bezglutenowe z kaszy jaglanej przepis znajdziecie TU specjalnie dla siebie to dziś specjalnie dla J. przyrządziłam Galette czyli prościej mówiąc tarta na kruchym cieście z rabarbarem, twarogiem oraz gruszką(...)łatwiej nam było przenieść ciasto na blachę) układamy nasze ciasto i rozwałkowujemy na taką szerokość by przykryć całkowicie naszą blachę na tarte ewentualnie tortownice. Wysmarowaną blachę masłem i bułką tartą przykładamy do ciasta i delikatnie odwracamy, ciasto delikatnie opuszkami palców przyciskami do blachy i za pomocą widelca robimy w spodzie kilka dziurek. Następnie smarujemy nasze ciasto konfiturą z rabarbaru
NaKońcuJęzykaSzarpana wołowina z wolnowaru – pyszna, miękka, soczysta, aromatyczna, po prostu idealna! To kolejne danie z urządzenia, które ratuje mi życie przy pracy na dwóch etatach
Ola la LCHFNiepozorne. Niech wygląd Was nie zmyli. To puszyste i delikatne, waniliowe bułeczki z truskawkami. 200 g mąki 20 g drożdży świeżych lub 7 g suszonych 1/3
Kucharzycaukładamy na pozostałych częściach, brakującą część uzupełniamy mąką ziemniaczaną, dokładnie mieszamy, wyrabiamy, ewentualnie dosalając. Jeśli masa jest zbyt rzadka, dodajemy mąki chlebowej bezglutenowej, dokładnie wyrabiamy. Stolnicę wysypujemy mąką bezglutenową, z porcji masy robimy wałek, kroimy na mniejsze kawałki, obtaczając w mące i wrzucamy na gotującą się, osoloną wodę z dodatkiem oleju. Delikatnie mieszamy i gotujemy krótko od momentu wypłynięcia. Smak(...)przetestowałyśmy: - z masłem, - z masłem i domową przyprawą warzywną typu vegeta, - ze śmietaną, - ze śmietaną i cukrem, - z samym cukrem (a co!), - z ziarenkami, - same, bez niczego, - z bułką tartą (bg), - z łososiem, brukselką i dipem musztardowo-miodowym, :))) Oczywiście nie ze wszystkim na raz, żeby nie było. Kilka podejść było. Trudno wybrać najlepszy dodatek
Wypisz Wymalujteż rewelacyjny sposób na prezent. Dajecie komuś słoiczek a w nim... własnoręcznie zrobione, świeże, smaczne i zdrowe ciasto. W ten sam sposób można się zabrać za wykonanie chleba, bułek i innych wypieków. Ważne jest jedno! Słoik musi być walcem. Ma być "prosty, równy i... z bukietem w ręku". :) Dzięki temu nasz chlebek wychodzi z niego jak po maśle(...)wspaniale rozpocząć dzień. Zdecydowanie sama produkcja prowadza w dobry nastrój, nie mówiąc już o wspólnym degustowaniu i wychwalaniu aromatu pod niebiosa. Jest smaczny, zdrowy, lekki a przede wszystkim - bezglutenowy. Genialny jest też na drugie śniadanie. Łatwo można go zabrać ze sobą i cieszyć się nietypowym smakiem. Jak tu pachnie!!! Kochani, chyba jesteśmy w raju! Tak, w bananowym raju
Wypisz WymalujTakie domowe bułeczki kajzerki nie są faszerowane żadnymi sztucznymi spulchniaczami. Ciasto rośnie po prostu na drożdżach i nie mają w swoim składzie ani polepszaczy smaku ani
Smaczna PyzaJako dziecko uwielbiam, gdy mama na śniadanie szykowała mi tosty francuskie.. czasami ze zwykłego chleba, czasami z tostowego, ale najlepsze wychodziły z chałki – szczególnie
Be Fit Be Strongjednak postanowiłam go zrealizować. W czeluściach szafki kuchennej znalazłam składnik, który i dealnie wpasował się do wykonania tego przepisu czyli cieciorkę. Dodałam kilka przypraw i tak p owstały beztłuszczowe, bezglutenowe i wegańskie parówki. Od razu wykorzystałam je do zrobienia hot-doga. Uwierzcie, że smakował nawet lepiej niż te które zdarzało mi się jeść w dzieciństwie. Wartości odżywcze(...)swojego użyłam pysznej bułeczki dodatkiem ziaren z lokalnej piekarni oraz surówki na bazie białej kapusty, ogórka, papryki czerwonej oraz zielonego ogórka. Całość polałam odrobiną ketchupu. Przed podaniem podgrzałam bułkę wraz z parówką a następnie ułożyłam na niej moje dodatki. Parówki z cieciorki są bardzo proste i szybkie do zrobienia - wystarczy jeden składnik i dobry blender. Idealnie sprawdzą się jako zamiennik
Health-Fit-Life