musiałam je jakoś przerobić. W szafkach zawsze mam różne mąki i strączki, więc wykombinowałam kotlety. Wyszły tak dobre, że postanowiłam się z Wami podzielić przepisem. Możesz je podać w bułkach z ulubionymi dodatkami jako burgery, lub podać z surówką i kaszą lub ziemniakami. Składniki na 9 sztuk: 1 szklanka czerwonej soczewicy (190g) 200g pieczarek 1 mała cebula 2 ząbki czosnku(...)natki pietruszki 1 jajko 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki w proszku 0,5 łyżeczki wędzonej papryki 1/4 łyżeczki kurkumy 1/4 łyżeczki ostrej papryki w proszku Sól Pieprz * w wersji bezglutenowej użyj płatków owsianych lub mąki owsianej bezglutenowej Przygotowanie: Soczewicę ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Odstawić do ostudzenia Czosnek posiekać, cebulę pokroić w kostkę, pieczarki pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć
Fabryka pomysłówmąki pszennej i ich zastosowanie Rodzaje mąki żytniej – jak i do czego używać ich w kuchni Mąki różnych zbóż – jak i do czego używać ich w kuchni Rodzaje mąki bezglutenowej i ich zastosowanie. Rodzaje mąki pszennej i ich zastosowanie Mąka pszenna cieszy się największą popularnością. Chętnie z niej korzystamy w codziennym przygotowywaniu posiłków. Zawiera dużo skrobi, a także witaminy(...)pszenna, tak i mąka żytnia występuje w różnych rodzajach. Są to: typ 580 – z której upieczemy chleb żytni jasny i bułki, nadaje się również do wyrobu makaronu, typ 650 – z powodzeniem wykorzystamy ją do wypieku chleba jasnego żytniego, bułek oraz chleba mieszanego, typ 800 – wypieczemy chleb żytni i mieszany, a także pierniki, typ 950 – służy do wypieku ciemniejszego pieczywa oraz
Smaki Na TalerzuOd dłuższego czasu staram się jeść coraz mniej mięsa. Nie chcę całkowicie z niego zrezygnować, ale na pewno chcę je ograniczać. Jest wiele ciekawych i równie
Be Fit Be Strongbardziej przetworzony produkt, tym gorzej się po nim czuję. Mam nadzieję, że to w końcu minie. Dziś jednak postanowiłam zaszaleć. Kupiłam bułeczki bezglutenowe dla siebie, dla Chłopaków normalne i zrobiłam bruschetty z krewetkami. Składniki: kilka bułeczek (bezglutenowych lub normalnych lub ciabatta) 3 pomidory 4 ząbki czosnku sól, świeżo mielony pieprz, szczypta oregano, szczypta szafranu sok z limonki 250g mrożonych krewetek(...)cytrynę z wody i pestek i posiekałam. Doprawiłam wyciśniętym czosnkiem, sola, pieprzem i oregano i skropiłam oliwą, trzymając je jednak na sicie, żeby sok obciekł do końca. Przekroiłam bułki, chlusnęłam na nie oliwy, położyłam na wierzch pomidory i zapiekłam. W czasie, gdy bułki się zapiekały obrałam krewetki, skropiłam je sokiem z limonki, posoliłam i usmażyłam z wyciśniętym czosnkiem, posiekaną chilli
Cytryna&Co.dwóch odsłonach. Pierwszą były te z marynowanej marchewki , a drugą te zrobione z ciecierzycy . Dziś przyszedł czas, aby do tego grona dołączyły bezglutenowe burgery zrobione z czarnej fasoli. BEZGLUTENOWE BURGERY Z CZARNEJ FASOLI Składniki: 1 puszka czarnej fasoli 1 duża czerwona cebula 6 małych pieczarek lub 3 duże 130 g ugotowanego ryżu (50 g suchego) * 3 łyżki mąki(...)olej do smażenia opcjonalnie: 1/4 łyżeczki cukru lub innej substancji słodzącej * Najlepiej używać ryżu ugotowanego dzień przed robieniem burgerów. ** Można użyć innej mąki, zmielonych płatków owsianych lub bułki tartej. Mąkę można również pominąć, ale wtedy kotlety nie będą, aż tak zwięzłe. Przygotowanie: Pokrój drobno cebule, przełóż na patelnie z olejem, posól i podsmaż na patelni, aż się skarmelizuje
wegujemyDoskonałe danie na wszelkie imprezy. Idealnie zastępuje inne ciepłe dania, które zwyczajowo podaje się na imprezach, szczególnie tych dłuższych. Można je podawać zarówno na stół
Ze smakiem bez glutenuNut roast to warzywne pieczenie z dodatkiem orzechów, które zdobią wegańskie i wegetariańskie stoły szczególnie przy okazji świąt i wyjątkowych okazji. Różnią się od większości pasztetów
Even Better Foodjabłecznik bezglutenowy :) Ciasto w konsystencji jest delikatniejsze, bardziej sypkie od tego tradycyjnego, ale smaczne i każdemu polecam wypróbować :) Składniki na tortownicę o śred. 22 cm: 300 g mąki kukurydzianej 1 żółtko 1 jajko kl L 150 g masła ewentualnie 1/2 lub 1 czubata łyżka śmietana 18% 1/2 szkl cukru trzcinowego odrobina białka do posmarowania ciasta 3/4 łyżeczki bezglutenowego proszku(...)lodówki, a mniejszą do zamrażalki na około 30 minut. 2. Po tym czasie większą część ciasta wałkujemy i wylepiamy blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą. Następnie smarujemy białkiem. 3. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach, skrapiamy następnie, odczekujemy chwilę i odciskamy z nadmiaru soku. 4. Na tak przygotowany spód wykładamy jabłka
Gotowanie...to proste !łyżki drobno startego parmezanu. Masę ryżową dokładnie wyrabiamy. Formujemy nieduże kotlety (aby porcje były równe użyłam łyżki do lodów), panierujemy w mące, jej nadmiar otrzepujemy (panierując w bułce tartej kotlety chłoną więcej tłuszczu). Smażymy na rozgrzanym oleju kokosowym, z obu stron na rumiano. Dosmażamy pod przykryciem.Kotlety z ryżu miksowanego mogą stanowić samodzielny posiłek. Wystarczy dodatek sosu, np. pieczarkowego, pomidorowego(...)natka pietruszki… Kotlety bez panierowania w mące (sprawdziłam też taką wersję, smażąc bez użycia mąki – nie jest niezbędna) będą świetnym daniem lub jego uzupełnieniem dla osób na diecie bezglutenowej. Mam nadzieję, że będą smakowały dorosłym, dzieciom, wegetarianom… i nie tylko. Jedno mogę powiedzieć. Zmiksowanie ryżu wpłynęło bardzo korzystnie. Kotleciki wyszły pulchne, spójne i soczyste. Nie rozpadają się
mojewypiekiinietylkoCzas czytania: 2 min Brownie i Stout. Brownie, murzynki i inne wariacie na temat czekolady możecie znaleźć już na blogu, ale czy zastanawialiście się, z czym
SprawdzonaKuchnia.plWracam po weekendzie majowym z głową pełną inspiracji, bogatsza o kulinarne doznania i chcę się nimi szybko podzielić. Maj jest dla mnie miesiącem szparagów. Można z
Smakowity Blog Kulinarnyszarlotkowy smak i można pokombinować z jej składnikami... No i ma bardzo dużo jabłek w stosunku do ilości ciasta:-) Składniki: 250 ml mąki bezglutenowej biszkoptowej - użyłam własnej mieszanki mąki bezglutenowej biszkoptowej 50-100 ml cukru 1/2 kostki margaryny lub masła 1 jajo 2-3 łyżki kwaśnej śmietany Mąkę wymieszać z cukrem. Dodać margarynę i zagnieść tak jak kruszonkę. Następnie dodać(...)wersję szybszą...:-) Nadzienie: 2-3 duże jabłka 2-3 łyżki cukru brązowego smażone jabłka Po schłodzeniu ciasta należy je szybko rozwałkować i przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Ja wybrałam formę to tarty. Wyłożone ciasto podziurkować widelcem, żeby nie zbąblowało podczas pieczenia. Na ciasto rozsmarować smażone jabłka - w ilości zależnej od upodobań. Na smażone jabłka
Ze smakiem bez glutenuPrzez taką pogodę, jaką mamy za oknem, nie chce mi się za długo przesiadywać NAWET w kuchni. Wtedy najchętniej, przygotowuję dania gotowe w mig, bez kombinowania
Be Fit Be StrongJak już dzieliłam się z Wami w poprzednim wpisie – UWIELBIAM kurki! Dlatego dzisiaj mam dla Was kolejny świetny przepis z ich wykorzystaniem. Lubicie kurki, a
Be Fit Be StrongTo wbrew pozorom bardzo proste i szybkie w przygotowaniu danie. Świetnie syci ale nie jest ciężkie. Przyrządzenie tego obiadu zajęło mi mniej niż pół godziny. W
Mienta blog