bulka - 3613 przepisów (strona:202/241)

22.Lekko orientalny wtorek czyli: zupa pomarańczowo-kokosowa! 226

ilościach wedle własnego gustu Przygotowanie:  Mięso doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, oregano i pastę pomidorową. Kolejno wbijamy jajko. Dodajemy drobno posiekany czosnek i odciśniętą bułkę. Wszystko dokładnie mieszamy ugniatając rekoma. Kolejno z masy formujemy niewielkie pulpety. Na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością tłuszczu wykładamy pulpeciki i krótko obsmażamy z dwóch stron na rumiano (czynność nie trwa

Symfonia Smaków
Eksperymentalne ciasto drożdżowe z truskawkami 416

ciasto chwilę wyrobić ręką - w ten sposób je odgazowywujemy - rozciągnąć palcami w prostokąt i ułożyć na wysmarowanej masłem i obsypanej kaszą manną blasze - kasza manna jest tu lepsza niż bułka tarta, nie ma tendencji do przypalania się i nie zrobi się twarda i sucha.Blachę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 30 min. do wyrośnięcia.W międzyczasie zagnieść

Grunt to przepis!
QUICHE ZIOLOWY 130

suszone, poza pietruszka. Jesli beda to ziola swieze to uprzednio nalezy je posiekac. Farsz doprawic sola, pieprzem i galka. Dokladnie wymieszac i przelac na ciasto. Wierzch ciasta posypujemy pozostala bulka tarta. Quiche pieczemy w nagrzanym do 200°C piekarniku przez okolo 30-40 minut. Podawac na cieplo z salata. Smacznego

Przysmaki Karolki
Ciasto cynamonowe 205

masy jajecznej dodajemy na przemian po lyzce smietany i po lyzce suchych skladnikow. Caly czas ucieramy ciasto. Wszystkie skladniki posypki mieszamy ze soba. Foremke keksowke smarujemy tluszczem i posypujemy bulka tarta. Wykladamy okolo 2/3 ciasta. Na to kladziemy ponad polowe posypki. Przykrywamy druga czescia ciasta i na sama gore rozsypujemy reszte posypki. Pieczemy w temperaturze 180°C przez okolo

Przysmaki Karolki
Przedswiateczna rybka... 187

dobrze by takie krokiety wygladaly na Wigilijnym stole. Krokiety z dorsza skladniki: 400g dorsza 400g ziemniakow 40g orzechow piniowych 3 zabki czosnku sol, pieprz papryka w proszku 3 jajka bulka tarta natka pietruszki olej do smazenia wykonanie: Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Po odcedzeniu obieramy i przepuszcamy przez praske. Filety z ryby osuszyc, usunac osci i rozdrobnic. Ja pokroilam w kosteczke

Przysmaki Karolki
Mini buleczki z feta 168

serowa skorka. Pamietam jak w czasie przerw razem z kolezanka bieglysmy do pobliskiej piekarnii. Co prawda moim buleczkom daleko do tamtych z licealnych lat, wszak ser nie ten i bulka zupelnie inna. Mimo to takie wlasnie wspomnienia do mnie wrocily gdy zabieralam sie za ich pieczenie. Co do mojego wypieku to wyszukalam go w ksiazce "Kuchnia Polska" wydawnictwa Swiat Ksiazki

Przysmaki Karolki
Faszerowane pieczarki 175

bylo bardzo prosto, ale smacznie. Lubie polaczenie pieczarek z cebulka, czosnkiem i serem. Do tego koniecznie sporo pieprzu. skladniki: 500g duzych pieczarek 1 jajko 1 cebula 1 zabek czosnku bulka tarta natka pietruszki ser tarty, najlepiej gouda sok z cytryny sol i pieprz wykonanie: Pieczarmi myjemy i osuszamy. Odcinamy nozki, ktore siekamy. Pieczarki skrapiamy sokiem z cytryny by nie sciemnialy

Przysmaki Karolki
Jajko na sniadanie... 161

zetnie sie bialko przypalilam bulke. Tak to sie zdarza w fazie eksperymentow. Metoda prob i bledow udalo mi sie zrobic idealnie zapieczone jajko bez spalenia bulki. Dzieki uzyciu masla, bulka nie przypala sie, a do tego staje sie bardzo maslana, chrupiaca, idealna w polaczeniu z rozlewajacym sie zoltkiem i swiezym szczypiorkiem. To wrecz wymarzona propozycja na niedzielne sniadanie. Jajko

Przysmaki Karolki
Ciasto, ktore nie powinno sie udac ;) 205

jajku i cukier, caly czas ucieramy. Na koncu dodajemy make i proszek do pieczenia oraz 3 lyzki wody. Ciasto wykladamy na mala blache lub tortownice nasmarowana tluszczem i wysypana bulka tarta. Ciasto posypujemy smietan-fixem, a nastepnie ukladamy dosc gruba warstwe umytych i osuszonych owocow. Ciasto pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180°C. Po upieczenu i wystudzeniu posypujemy cukrem

Przysmaki Karolki
Czas na babkę 160

Następnie dokładamy  przesianą mąkę z solą, proszkiem i sodą. Dolewamy zimną herbatę. Dokładnie łączymy składniki. Na końcu do ciasta dokładamy rodzynki. Małą foremkę do babki smarujemy masłem, wysypujemy bułką tartą i wypełniamy ciastem. Pieczemy 50 minut w temperaturze 180°C. Wystudzoną babkę pokrywamy lukrem

Przysmaki Karolki

Proponowane wyszukiwania